Ako prekonať ťažké rodinné vzťahy a byť lepším rodičom?
Ahojte, mám dcéru a odkedy je na svete, trochu inak vnímam aktuálne vzťahy medzi rodinnými príslušníkmi, môj doterajší život, výchovu, postoj rodičov voči mne, voči sebe navzájom alebo aj voči súrodencami, to, aké sme mali so súrodencom vzťahy a že to vôbec nebolo ideálne a bolo tam viacero čudných vzorcov, ktoré mi podľa všetkého do narodenia dcery pripadali asi normálne a zrauz na to nahliadam inak, možno je to spôsobené aj tým, že pri správaní voči mne som to tak nepostrehla, keďže som v tom vyrastala a žila 30 rokov ale pri správaní sa rodinných príslušníkov voči dcére mi to už pripadá zvláštne, vadí mi to a podobne. Rada by som sa vyhla podobnému správaniu voči dcére.
Z môjho detstva si nespomínam na situácie, že by sme si prejavovali city, že by sme si vzájomne hovorili, že sa ľúbime, ja som to od rodičov nepoznala a teda nemám ani ja tendenciu im to hovoriť, ale voči dcére to mám nastavené inak. Vždy na mňa boli kladené vysoké nároky, za dobré známky alebo úspechy som nebola chválená ale za zlé vždy prišli výčitky. Trošku viacej lásky mi prejavoval otec a starký a na tieto chvíle z detstva, aj keď ich nebolo veľa, rada spomínam. Od starkej som často počúvala porovnávanie s mojimi kamarátkami, ako dobre vyzerajú a prečo sú chudšie a podobne a keď si spätne pozerám fotky, môžem povedať, že som vyzerala dobre a nebola som vôbec tučná, ale moja predstava o sebe samej bola akoby som mala 30 kg nadváhy, Myslím, že tento prehnaný tlak na moju osobu, perfekcionizmus a neustále porovnávanie ma dopracovali až k anorexii, ktorú som mala v 18 rokoch, z ktorej ani neviem ako som sa dostala bez pomoci psychológa a pribrala som na normálnu váhu, ale bol to boj na dlhé lakte a celý život to budem mať pod kožou. Nemusím asi spomínať fakt, že v rodine sa to nejak neriešilo, nikto mi nepodal pomocnú ruku, pričom môj vzhľad nepredstavoval vzhľad zdravého dievčaťa alebo ženy a mala som, myslím 43-45 kg na výšku takmer 170 cm a bola som kosť a koža..
Zo života vlastnej matky toho veľa neviem, neviem ký vzťah mala s mamou v detstve, viem, že mala veľmi dobrý zťah so starou mamou, viem o jej pracovných skúsenostiach, ale detstvo, puberta, prvé lásky a podobne - neviem nič, nikdy mi to nehovorila. To, aký mala vzťah s mamou viem len z neskoršieho života, neustále porovnávanie so sestrou zo strany matky - mojej starej matky. Z otcovho života viem trochu viac, máme k dispozícii aspoň fotky, ale u mamy absentujú aj tie fotky.
So súrodencom máme taký nijaký vzťah, možno to bude väčším vekovým rozdielom, možno tým, že nás k tomu rodičia neviedli, preto sa mi aj naskytá otázka, či by som vedela byť dobrou mamou nielen jednému dieťaťu pri takýchto vzťahoch a výchove, ale dve deti by bola celkom výzva po emocionálnej stránke, ktorú by som im mala odovzdať.
Ako sa mi narodila dcéra, mama ma stále poučuje čo mám, čo nemám, áno viem, že to je normálny prístup u vačšiny rodín, ale keď si to chcem spraviť po svojom matka sa na niekoľko dní až týždňov odmlčí, trestá ma mlčaním, aj keď ja to nevnímam ako trestanie, ja už na to nemám silu a poviem si, je ako je. Súrodenec sa s ňou nerozpráva vôbec, pričom práve s jeho deťmi mu veľmi pomáhala, kočíkovala, starala sa o ne, brávala si ich na víkendy domov od jedného roka a u mňa bola pomoc občasné kočíkovanie, cca 10x by som povedala, žiadne stráženie a to som na dcéru sama a muž je mimo mesto v práci a doma je sporadicky. Keď som sa “posťažovala” že nemám pomoc, povedala mi, že sa mám konečne vzchopiť, pričom on pomoc dostal. Matka na mňa útočí z ničoho nič, poviem mi že čo som urevaná, pritom som ani neplakala, že čo som stále zúfalá, že vyzerám zúfalo a nemám sa ľutovať a tieto pripomienky prichádzajú z ničoho nič keď príde na návštevu.. vôbec neviem ako na to reagovať, tak ani nereagujem.
Veľmi ma mrzí táto rodinná konštelácia a preto sa chcem opýtať, kto má podobne blbé vzťahy v rodine, prípadne tzv studený odchov, či nezáujem zo strany rodiča, rodičov v detstve a čo mu pomohlo aby bol lepším alebo aspoň dostatočne dobrým rodičom pre svoje deti, aby im bol emocionálnou oporou a aby k nim pristupoval s láskou a učil ich lepším vzťahom, správaniu atď, keď má roky zažité takéto zvláštve pomery a vzťahy.
Viem, že ma vychovali dobre, viem, že to nemali ani naši rodičia jednoduché, nesúdim, neviem čo za tým bolo, nechcem teda čítať moralizovaie atď., chcem počuť čo pomohlo vám byť dobrým rodičom - terapia, knihy, výchovné postupy atď.
Ďakujem za všetky tipy, čo robiť, čo nerobiť. Majte pekný deň.
@sova7 ono najsmutnejsie na tom je, ze ja by som tie vztahy aj chcela normalne, ale ja neviem ci je mozne aby sa poniektori clenovia mojej rodiny znormalizovali..matka sa mi ani neozve, proste ona to mlcanie dokaze dohnat do takej krajnosti, ze keby to ja neprelomim, tak ona sa so mnou nebude rozpravat asi kym by nebola na smrtelnej posteli a tam by mi to este dokazala vycitat…vzdy to dopadne tak, ze ked sa ja neozvem, tak ona na to kasle..nebavime sa ani so surodencom..ani s otcom, ani s nou, proste len ked nieco potrebujeme…uz ani neviem, kto z nich hovori pravdu, ked su aj surodenec a matka proti sebe, fakt neviem komu mam verit a navyse, s tymto ozyvanim sa jeden druhemu, mne klesa chcenie zachranovat tieto o nicom vztahy a mam pocit, ze som tu ostala nejak sama, lebo mam akesi priputanie na rodinu..myslim ze to je taky klasicky prejav v takychto vztahoch, akoby mal mat clovek vycitky ked sa nezaujima…a na jednej strane mam tie vycitky a na strane druhej si poviem, ze keby chce, chcu, tak sa ozvu aj oni, ale aj matke to asi pripada uplne normalne ze sa neozve, tak asi nechce vediet nic ani o svojej dcere ani o svojej vnucke a mna sa ani nespyta ako sa mam, len na dieta..nadobudla som dojem, ze ma cely zivot chcela od tychto ludi odstrihnut presibanym sposobom, ze na kazdom si nieco nasla, ten je hlupy, ten je zavistlivy, ten je taky, hentaky, onaky, len aby mi navodila dojem, ze su to zli ludia a teraz mam realne minimum kamaratov, ktorých zratam na prstoch jednej ruky..proste nic..mam len moju uzku rodina, tj manzel a dcerka a neviem nejak nadviazat nove vztahy a je mi z toho smutno, ze som sama..dokonca mam pocit, ze ma stvala proti kamaratom a manzelovej rodine..je mi z toho zle, lebo fakt neviem co je fakt a co nie..
Prvý krok k zmene je podľa mňa už to,že to vidíš,že si uvedomuješ,že tie vzťahy nie sú ideálne.Ale ideálnych rodín je asi dosť málo.Ani tú svoju rodinu už pravdepodobne nezmeníš.Ale práve preto si môžeš byť istá,že nech by si mala koľkokoľvek detí,budeš im vedieť tú svoju lásku prejaviť, vyjadriť.
Normálne vzťahy s ľuďmi čo nikdy neboli normálny nevybudujes. To ako sa chovajú je v ich osobnosti a tu neprerobis. Kde nie je snaha aj na druhej strane tvoja nestačí. Snažila si sa chces ale nejde to preto ťa to zbytočne ničí. Urobila si všetko. Možno je čas sa začať sústrediť na teba dieťa partnera a minulosť aj s nefunkčnými vzťahmi nechať za sebou aby ti nezničili prítomnosť. Máš dvoch blízkych ľudí a to je dosť. Zbytočne sa strácas v niecom čo už nemá zmysel ďalej rozoberať a živiť. Podľa toho čo píšeš tvoja mama má poruchu osobnosti to je stav ktory nezmenis ona iná nikdy nebude takýto ľudia nemajú city empatiu svedomie a ničia aj vlastné deti. Je lepšie ich postupne odstrihnúť

Autorka skús si naštudovať niečo o poruchách osobnosti. Manipulácia pasivna agresivita trestanie tichom. Tvoja mama možno ma črty poruchy osobnosti. Taký človek otravi vzťahy v celej rodine. Od Mateho skús skôr rozptylenu myseľ o poruche pozornosti. Sú tam zaujímavé použiteľné postrehy k výchove detí. A niečo o strese a traume od neho názov si rýchlo nepamätám teraz. Skús dobrého psychológa alebo aj rodinné konštelácie individuálne. Zaujalo ma to že si akoby pre ľudí chladná držíš si odstup čo je pri takejto rodine kde si vyrástla bežná obrana. Píšeš že s mužom ste malo akoby aj tu si si našla niekoho s kým nemusis byť tak blízko lebo ti to nie je také zažite bežné nevieš to čo je pochopiteľné. Ale je super že máš aj tak rodinu vzťah dieťa že si ideš pomaly s toho ťažkého von nejdeš cestou že by si sa úplne uzavrela pred ľuďmi vzťahmi. Skús pouvažovať či by nebolo dobré pôvodnú rodinu postupne odstrihnúť vytvoriť si rodinu z ľudí ktorý ťa ťahajú dopredu prajú ti je ti s nimi dobre. Keď len muz a dcéra zatiaľ. Lebo keď ťa pokrvna rodina ťahá dolu dávaš veľa energie na zápasy s mamou jej skrytu agresiu uniká ti energia ktorú mohla dostať dcéra a muž a ty. Ona je síce mama a dala ti život ale teraz ti ho skôr kradne. Určiť si nejaký kontakt ktorý ti nebude ubližovať nenechať si zasahovať do života a možno začas ju obmedzit odstrihnúť. Bez vysvetľovania. Potrebuješ sa sústrediť na dcéru. Ak to nepochopí jej problém. A uvidíš čo ďalej ako sa budeš cítiť. Ale zameraj sa na seba svoju rodinu a budovanie života aký ty chces mať s ľuďmi čo ti prajú. Ja som s otcom nebola v kontakte roky až do jeho smrti. Nemala som na neho ani číslo na mobil. Neľutujem to. Za ten pokoj mi to stalo jeho agresivita mi len otravovala život bez neho bol menej negatívny