Ako presvedčiť manžela, aby doma nefajčil?
Ahojte, prosím Vás, skúste mi úprimne pomôcť a poradiť, ako by som ešte mohla docieliť, aby môj manžel doma nefajčil elektronickú cigaretu ( s nikotínom ) v bytových priestoroch, ja som silný alergik, mám astmu a som tehotná po IVF. Vec sa má takto,že predtým užíval také tie nikotínové sáčky, ktoré ma nijako neovplyvňovali. Potom si kúpil elektronickú cigaretu a zo začiatku chodil fajčiť na balkón, čo mi nevadilo, lebo sa ma to tiež nijak nedotýkalo. Lenže teraz v zime mu bola na balkóne zima a začal fajčiť v miestnosti na pranie, čo mi veľakrát znemožňuje ísť dať prať veci, všetko je tam nasmradnuté a viackrát som ho prichytila ako fajčí aj v obývačke a ja to potom po celom byte musím dýchať, spôsobuje mi to alergické reakcie, je mi z toho zle, smrdí mi to a bojím sa o zdravie nášho bábätka, keď to musím vydychovať. Môj muž nie je zlý človek, inak by som si ho nevzala, celkovo v živote je obetavý a láskavý, toto je ale jediný problém, ktorý medzi sebou máme. Skúšala som ho poprosiť o to,aby fajčil len na balkóne, povedala som mu aj o mojich zdravotných dôvodoch, no v tom som nepochodila. Má takú vlastnosť,že niekedy je veľmi tvrdohlavý (ale kto z nás je bez chyby?) a vždy, keď mu o tom,že mi to vadí a neželám si to poviem sa urazí, nejako sa ho to dotkne a hnevá sa. Viem, že je to nefér voči mne a nášmu bábätku, viem,že v tomto robí chybu on, ale neviem ako mu dopomôcť k tomu uvedomeniu si,že keďže on je ten fajčiar,tak on sa musí prispôsobiť mne ako nefajčiarke. Nechcem vyvolávať nepríjemné hádky, mám to odskúšané a nevedie to nikam. Mali ste aj vy podobný problém a ako ste ho vyriešili? Ďakujem.
ja nechápem,prečo ho stále obhajuješ....
Ten problem sa da vyriesit uplne jednoducho. Bud sa pan laskavy a obetavy uvedomi alebo nakopat do prdele a nech si ide. Zena ty sa tiez uvedom. Nemas sebauctu??? Ked ti naozaj zalezi na tvojom zdravi a nenarodeneho dietata tak mu to daj najavo hned. Nie zajtra, nie nabuduce, nie ked bude mat naladu. Hned! Tak muzikovi je zimenka aby zacmogal. Bych ho zavrela na balkone smrada!!! Toto je nehorazna bezohladnost!
Chudacik maly, jemu je zimuška, tak bude fajčiť svojej tehotnej žene pod nos. Ale ty si dobra zena, obhajujes ho tu ako levica svoje mlade aky je dobry a obetavy. Myslis, ze ked sa vam narodi dieta, tak sa kvoli nemu premoze? Pochybujem, ked sa nepremoze pokym je v bruchu, tak sa nepremoze ani ked bude na svete….
Ak by si skutočne uvedomoval, že je fajčenie škodlivé, už by dávno prestal.
Ak mu to vyčítaš a snažíš sa ho vychovávať, automaticky sa voči tomu bráni. Cesta by mohla ísť cez dohodu. Opýtaj sa ho, či je niečo, čo (ne)robíš a jemu to vadí. Výmenou za to, že on prestane fajčiť vo vnútri, skús tiež popracovať na jeho podmienkach. Takto bude mať pocit, že je to spravodlivé a zároveň by mu malo byť nepríjemné, ak by mal porušiť dohodu.
Kopnut ho do riti je malo, a ty si naivna a budes ho obhajovat, dat mu ultimatum, bud bude fajcit na balkone alebo moze sa zbalit a vypadnut alebo odides ty je to jedno sebecke hovado
Skús si prečítať tieto články a posuň ich manželovi. Možno si to s tými e-cigaretami napokon rozmyslí. Ony ani náhodou nie sú také neškodné ako ľudia vo všeobecnosti veria.
https://vedanadosah.cvtisr.sk/zdravie/vyskum-uk...
https://www.ta3.com/clanok/969997/elektronicke-...
https://www.union.sk/pneumologicka-vapovanie-ni...
Ako fajciar ti hovorim vyzen ho na balkon E cigy su aj pre neho horsie ako normalne cigarety...
Ked ja si viem dat bundu ist von, ked to vie x tisic dalsich ludi bude to vediet ak on. A ak aj tak nieje ochotny klovk tebe tehotenstvu babatku ist na balkon tak ano, je sebec a strasny sebec...
Nechápem, čo je také zložité na tom, dať si bundu a prejsť par krokov na balkón? Keď nechce chudáčik mrznut, tak nech nefajčí. U nás v robote fajčia vonku aj v mrazoch a z nikoho zatiaľ neubudlo 🤔 aj keby si nebola tehotná, tak už len kvôli tebe, astmaticke, by muž nemal fajčiť.
V ramci holdovania svojej zavislosti posuva hranice.
Postupne prestava vidiet dovod, preco by za nu mal “trpiet” (v zime na balkone), teda zazivat spolu s nou neprijemne pocity, kazi mu to zazitok uvolnenia, kvoli ktoremu to robi (a zaroven nevie prestat), dava mu pocit, ze dostava k tomu trest, na ktory nevidi dovod.
Sam si hovori, preco by za taku malickost mal byt denno-denne trestany (asi aj viackrat, asi nefajci raz denne). Vsak je to len minutka, par slukov, o nic nejde, to nemoze ani byt citit,…
To, ze ma nutkanie tomu holdovat viac a viac, vidis aj z toho, ze od naplasti presiel spat na cigaretu (minimalne fyzicky kontakt, ten pocit, tam je nutny pre neho. Je to sucast jeho prijemneho ritualu.).
Vnutorne si buduje ospravedlnenia, lebo ved sa dokonca “snazi” napr. potom vyvetrat. Teda si tym dava pocit, ze je naozaj dostatocne dobry, ochotny a ustretovy (a co ty viac chces, preco si taka narocna, ved robi dost, nic ti nestaci).
V ramci toho postupne bagatelizuje nebezpecie pre tvoje zdravie, ci zdravie dietata. Lebo sa stotoznuje s presvedcenim, ze ta “troska” vam nemoze predsa vadit.
Postupne vam casom hrozi, ze ked sa akokolvek ozves (i asertivne, i prosebne), bude po tebe nervozne a jedovato stekat. Lebo on to uz bude mat v sebe spracovane ako nie tak velmi skodlivy navyk (a kludne povie, ci chces, aby radsej trebars pil - stavat to do roviny, ze si smies vyberat len medzi zlom a vacsim zlom.).
Je to dobry muz, urcite mu na vela veciach u vas zalezi, ale zaroven ked pride na jeho zavislost vs. jeho blizni, je ochotny radsej bagatelizovat potreby bliznych, aby necitil vinu za zavislost.
Neviem, ci toto chce pocut a pripustit si, ale mal by to pocut, aby mal sancu si uvedomit, co podvedome robi.
Ze je na ceste vyvinovania sa a prenasania viny na zvysok rodiny (ze mu robia prieky, ked ziadaju, aby znasal obmedzenia pre svoju zavislost - napr. ten chladny balkon).
V podstate velmi pomaly normalizuje svoju zavislost (som fajciar, no a co, berte ma takeho, aky som, alebo nechajte tak) a denormalizuje kriticky postoj rodiny voci tomu (casom to moze dokonca zacat vnimat ako zamernu sikanu voci sebe, ze vam to vadi. Teda, ze zamerne do neho rypete a hladate dovody, ako mu ublizovat.).
Navyse, ak chodi do prace, najskor maju vyclenene priestory a tipujem, ze su vonku. U nas su vonku pod strechou a vsetci chodia poctivo von, ci je dazd, ci sneh, ci mrzne, ci je vonku 30 v tieni a tecie z teba len kym tam dojdes.
Najlepsie by urobil, keby sa vratil k naplastiam a zariven navstevoval odbornika, aby sa zavislosti zbavil.
Pretoze elektornicke cigarety su rovnako nebezpecne ako tie normalne. Neznizuju ziadne riziko.
Veľmi pozorne si precitaj, čo napísala nadomnou @moonlight1210.
Tvoj muž je proste pohodlný a sebec. Vlastné pohodlie mu je prednejšie pred tebou a dieťaťom. Môj muž žiaľ fajčí tiež. Kým sme nemali byt s balkónom, tak to bolo lepšie lebo nemal kde chodiť, teraz však má. Ale v živote by nezapalil v aute, či v byte. To by ho ani nenapadlo. Normálne pôjde na balkón a tých pár minút vydrží. Keby som ho našla raz si bafkať v byte, aj by som do jeho hlavy hodila najväčší kvetináč. Myslím to doslovne.
A prečo si nedá nejakú bundu keď ide na balkón? Aj ja tak robím, pri balkóne mam bundičku, a normálne si ju dám keď idem na balkón fajčiť. To je pre nho problém? To snáď nemysli vážne.
Ja budem za zlu...u nas sa vo vnutri nefajci. Kto chce, moze vonku. Moj svokor bol silny fajčiar. Fajcil aj v dome. Moj muz v tom zil od narodenia, neriesil, nemohol riešiť. Teraz mi raz dva povie ze chape uz ich susedu ze ba jej otca vzdy vykrikovala ked fajcil ored garazou - byvali v radovej vystavbe a suseda mala hned vedla ich garaze kuchynske okno.
Tvoj muz by mal pochopit ze pasivne fajcenie, ci tvoje alebo tvojho este nenarodeneho dieťaťa je velmi zle... plánuje fajcit vo vnutri aj ked sa dieta narodí? Tak nie je dobry muž ani otec...bude vam smradit a skodit len zato ze je lenivy ist von. U mna by toto bolo na rozvod. Prepac, toto fakt nie je o tom ze ci je on dobry alebo zly muz...je to ignorant a bodka. A ty ho len zbytocne ospravedlnujea
Autorka, urobenie chyby by bolo vtedy, keď by si zapálil a nedošlo mu, že tebe tým robí zle. Ty si ho opakovane upozornila a on sa ešte urazí a ubližuje ti ďalej. To nie je “urobil chybu”. Mrzí ma, že to nevidíš. Bohužiaľ máš ružové okuliare na očiach, keď ho v tomto dokážeš brániť. Nie, môj manžel by toto nikdy, nikdy neurobil. A už vôbec nie po tom, čo by som ho upozornila
Akú radu čakáš? Môj muž prestal fajčiť, keď som otehotnela a to fajčil 30 denne. Mal hrozné absťáky a dal to na prvú šupu.
A tvoj si nevie dať bundu a ísť smradiť na balkón. A bábätku škodí, aj keď si ho vezme na ruky človek, ktorý práve fajčil, aj keď fajčí mimo. A ešte si po ivf, takže to bábo neprišlo len tak....už viac nebudem písať.
V prvom rade ho fakt prestaň ospravedlňovať, lebo dobrý muž toto nerobí. Nezasmradi kvôli svojmu pohodliu celý byt (schválne sa zamysli, koľko peňazí ste dali do kúpy takej sedačky, koľko energie máš len v hľadaní a nájdení tej správnej, prípadne závesy, záclony (čo to stojí za námahu zvesiť, vyprať, žehliť, vrátiť na miesto, obliečky, matrace, iný čalúnený nábytok, nehovorím o tom, že skrz tvoj zdravotný stav musíš byť ešte viac opatrná a zrejme častejšie prať.. a on si pokojne zapáli, a kašle ti na to, že sa to celé zasmradi. Najhoršie je, keď to po čase už ty vôbec nemusiš tak vnímať, ale príde ku vám návšteva, a ona to zaciti hned, lebo ten smrad ide do tých veci. Susedia tiež musia byť nadšení, ak byvate v byte.
A gol je, že ty čakáš dieťa po IVF (čo všetko si preto podstúpila TY, a čoho všetkého si sa zriekla TY, aby si sa stala matkou a on nie je schopný si dať posratú bundu, keď si ide zapáliť a nechať tam tu bundu visieť, veď to je nonsens), si silná alergička a astmatička. Príde ti to fakt v poriadku, ako mala chybička na jeho strane? Akože kvázi malou chybičkou je, keď vám príde obálka s pokutou, že muž prekročil rýchlosť v obci a išiel 70. Ale ani toto u môjho neprešlo bez komentárov, lebo jednak nemá čo chodiť 70 pri 50, navyše prišli sme zbytočne o 70 eur, za ktoré by som vedela nakúpiť pre rodinu. Tak toto je niečo, čo sa dá pochopiť, ak sa stane raz, a ospravedlniť. Ale nie to, čo robí on VÁM. Nerobí to len tebe, robí to aj dieťaťu a už ste úspešne v stave, že to bagatelizuje.
Nauč sa zdravo nasrať. Volá sa to asertivita. Ja by som mu to dala parádne vyžrať, už by si na cigaretu v byte ani nespomenul.
Autorka, uvedom si, ze v živote sú chyby a CHYBY. A to, co robí tvoj muž, že CHYBA hrubého zrna, ktorú mu ako budúca matka nesmieš tolerovať. Mysli preboha na seba a svoje ešte nenarodené dieťa. Potom bude neskoro plakat.
Preboha.. to je debil. A ty ho tu obhajujes pritom tu ide o tvoje zdravie a zdravie tvojho dietata? Si riadne mimo. Taky pohodlny sebec by dostal na vyber ja alebo cigarety. A teda zjavne by si vybral cigarety
Dobrý oxymoron😃 láskavý a obetavý človek fajčí tehotnej alergičke👌🏻👌🏻👌🏻
Zeny ,Vy ste nikdy neurobili chybu ? 🥺... chapte ho chudaka...
Boze autorka ved uz rozlisuj co je chyba a co je mamp*c*zmus...
Ano chybu spravi kazdy, raz dva krat... ale ked Ti do ksichtu fajci den co den tak to nieje chyba ale lahostajnost.
UZ POJDE AJ O DIETA !
No možno je na čase sa pohádať, pretože na dobré slovo nepočuje... Kúp mu fakt teplú deku a odchod na balkón. Ja nie som ani alergik, ani astmatik, a toto by som nezniesla.
ty ho tak obhajuješ a ešte je to aj tvoja chyba (že ty si naňho "chúďatko" zvýšila hlas, na čo on "chudáčik" nie je zvyknutý...) znieš ako týrané ženy, čo žijú s manipulátorom ...
Ja neviem, keď raz odpadneš a príde sanitka po teba, aj to bude tvoja chyba, lebo si sa k svojmu milujúcemu, láskavému priblížila na 2m a nie iba na 5m, ako ti určil
By ma zaujimalo ako sa potom zastanes vlastneho dietata ked s tym neprestane . Fakt
Lebo ono same s tym nic nespravi , na to si tu ty ,vlastne VY
Pasivne fajcenie, je tiez v istom zmysle fajcenie. Dieta po tebe uz bude mat predispoziciu hlavne na alergiu z ktorej sa moze vyvinut az astma. Co bude o rok bude fajcit pri batolati? Lebo sa mu nechce mrznut na balkone?! Wtf?!???
keď nepomáha milé slovo , tak skús panvicou po hlave
postup opakuj kým nepochopí
akože takého hňupa doma mat , no neviem
toto bude robiť aj pri bábätku lebo mu je zima?
by som ho na tom balkóne zavrela
bože ženy , spamätajte sa už niektoré
A fakt nechápem ženy, ktoré dokázali dat lajk na autorkin komentar s ospravedlnenim svojho muža, že každý robíme chyby. Správanie sa jej muža je odsúdeniahodne. Bud je to sebec alebo je tupý a jedine co pomôže je ultimátum a žiadne presviedčanie v dobrom.
kúp tomu láskavému človeku v ovečkárni papučky z ovčej vlny, kacabajku z ovčej vlny, podsedák z ovčej vlny a nežne a s láskou ho vyšikuj na balkónik na stoličku posedkať a pofajčiť.
@oblecenie99 presne toto, bezohladnost...
Mna ako fajciara ktory ak si chce zapalit tak sa zoberem a idem na ten balkon ma toto rozculuje, ze on je tak sebecky ze mu jeho tehotna zena nestoji za tych par krokov pre bundu a na balkon nestoji...
Teraz jej fajci v byte, potom pride co? V aute pri nej a pri babatku?...
A realne ma zaraza ze ho obhajuje ze kazdy robi chyby.. toto nieje chyba toto je cielene z umyslom von jednoducho nejdem a tvoj problem ze ti to vadi...
Ten dobrý a láskavý človek si ty, ved podľa seba súdim teba.
Máš ružové okuliare. To sa stáva. Niekedy nechceme vidieť realitu, lebo by sme sa zrútili ju prijať. Tak si to sami v sebe obhajujeme. Ja mam tuto fázu za sebou, ty ešte nie.

Obetavy a laskavy muz by nikdy v zivote vedome neohrozoval svoju zenu a dieta. A uz vobec nie z takeho dovodu ze jemu je zima 🙄🙄 ked zacne fajcit tak mu razne povedz aby okamzite siel na balkon, lebo vam moze ublizit a trvaj na svojom! Nech sa uraza kolko chce. Som sa normalne vytocila…”obetavy” muz a pritom neobetuje ani kusok svojho pohodlia ani pre svoju zenu a co je este smutnejsie tak ani pre svoje dieta, to je dobry hnus