icon

Ako reagovať na nekonečné otázky prečo?

27. mar 2024

Pekný deň, mám v okolí, v rámci rodiny dve osoby, ktoré ma začínajú celkom hnevať svojim spôsobom fungovania s mojou osobou ... asi aj s ostatnými .... sú to súrodenci a v podstate akýkoľvek čas strávený s nimi je založený na 20 otázkach prečo .... prečo si si dala tento kabát, prečo si si dala presso a nie latté, prečo si si dala pohár na túto stranu a nie na túto .... všimla som si že sa to deje a vždy sa začnem v prítomnosti týchto osôb cítiť nepríjemne, lebo ich milión otázok prečo na každé moje správanie mi príde ako staranie sa do druhých v totálnych banalitách, čo by mňa ani nenapadlo sa druhých pýtať a za druhé mi to príde ako taká snaha zneisťovať toho druhého, že robí stále asi niečo nesprávne .... ako to príde vám? je to podľa vás normálne toto robiť? poznáte niekoho? ako na toto ich neustále prečo reagovať? spočiatku vždy odpovedám slušne - pretože sa mi to tak páči, pretože som zvyknutá to robiť takto, potom sa vždy uvedomím, že sa stále cítim ako keby im musím niečo stále vysvetľovať ... takže potom na nejaké 20-te prečo už mam chuť odpovedať lebo do pi*e preto, že lebo :D ... prosím poraďte mi, ako reagovať na takýchto ľudí, príde mi to z ich strany choré, ale sú to súrodenci, čiže asi to majú nejaké naučené, lebo to robia obi dvaja ... ale mne to fakt vadí, ja neviem, mňa by to nenapadlo sa niekoho pýtať 20x prečo niečo robí tak ako robí, veď každý si robí veci ako chce, ale oni ako keby majú pocit, že majú právo každému rozprávať do toho, ako sa správa :(

Strana
z2
khr2016
30. mar 2024

Asi skúsiť odpovedať len LEBO! Na všetky otázky prečo... Ja viem aj vypnúť, ak nechcem počúvať, naozaj viem úplne nepočúvat a nereagovať.

fairyy
30. mar 2024

ja odpovedam na preco? - a preco nie? a na otazku naco? odpovedam: na chvilu ... 😅😅vacsinou sa ma uz potom nikto nic nepyta lebo ked zakazdym tak odpoviem tak nie je o com

lenka196
Autor odpoveď zmazal
ysseba
30. mar 2024

Poznám takých ľudí, ale majú tak okolo 3 rokov 😀 To musí byť na prášky keď toto robia dospelý ľudia.... Asi by som si na každé neopodstatnené "prečo" odpovedala úplne normálnym a neutrálnym tónom "pretože chcem"

zuzu11166
30. mar 2024

Pockaj,to su TVOJI vlastni surodenci?
Akoze,tomu fakt nerozumiem..ja mam brata a keby bol takyto,poslem ho rovno do péčka.to akoze pred vlastnym bratom sa musis spravat slusne a distingvovane?
Vsak ked ste spolu vyrastali,normalne sa mozte bavit,či?

taga
30. mar 2024

Skus nabuduce:
"Preco sa ma stale pytas na taketo banality, ktore robim a ktore ani nemaju hlbsi zmysel? Preco ta to vlastne zaujima / trapi?"

lilly46
30. mar 2024

Ja mám v blízkej rodine takých 2. Tiež sa tomu nedá vyhnúť. Od jedného viem, že je to preto, lebo,, on robí vždy všetko najlepšie" a od druhého je to spôsob ako vyplniť čas komunikáciou a akože záujmom o mňa, ale v skutočnosti to podľa mňa ukazuje akurát tak na neúctu voči mojej osobe a na to, že ma dobre nepozná a nevie o čom inom sa baviť. Snažím sa slušne odpovedať a,, nejako to tých pár hodín do mesiaca prežiť".

victory1
30. mar 2024

Cela moja svokra...preco si davas kabat do auta? Ved to ti bude straaaasne teplo...🙄 ...preco si nechces dat so mnou pohar vina? Preco si taka?🙄 ...preco si nedas plavky? Ved to aj zhoris v tomto teple..🙄
Ako,ked je otazka preco,da sa odvrknut lebo..ale ked uz je to s takymto dovetkom,tiez mam tendenciu vysvetlovat ako krava🤦‍♀️

nurielka
30. mar 2024

Takých ľudí nestretávam. Možno preto, že by vedeli čo na otázku prečo odpoviem. Lebo medveď. Zastavili sa snáď v obdobi veku 3-6 rokov?
.

celka12
30. mar 2024

Ja zvyknem na podobné otázky odpovedať:"Mám to tak rada." Zneistí to druhu osobu, väčšinou sa už ďalej nepýta

katkami123
30. mar 2024

Ja som zvykla neodpovedať. Čítala sim, že je to vhodné aj v rámci bontónu, keď dáva niekto nevhodné otázky, dotyčný na ne nemusí odpivedať. Robila to napríklad kráľovná Alžbeta, keď sa jej niekto opýtal nevhodnú otázku, bola ticho, neodpovedala na ňu. Potom ostalo trápne ticho a dotyčný si uvedomil, že sa opýtal hlúposť. Moja svokra toto robí a tiež už niekedy neodpovedám. Načo?

mooonika1975
31. mar 2024

Ak si rodine nevieš povedať, tak potom komu? My v rodine fungujeme otvorené, povieme čo sa nám nepáči, páči. Ale muz napríklad nevue povedať vo svijej nič, ani oni jemu, fungujú divne. Ako cudzí .

mooonika1975
31. mar 2024

@zuzu11166 presne, lenže niekde v rodinách sú ako cudzí ľudia, zle vzťahy vďaka rodičom .

zuzu11166
31. mar 2024

@mooonika1975 juj,tak to si neviem ani predstavit.moze to byt realne,ale to musi byt hrozne tak vyrastat.brat je starsi o 6 rokov,cize docela dost,ale aj napriek tomu sa bavime na rovinu.

rozculena
31. mar 2024

1.lebo chcem
2.lebo môžem
3.pre hovno
ale ja takých ľudí nemám

victory1
31. mar 2024

@katkami123 vdaka za tip😘

autor
1. apr 2024

Nie su to moji surodenci, su to ludia v rodine, manzel a jeho sestra voči mne

katkami123
1. apr 2024

Tak ju pošli niekam. Ona má z teba v skutočnosti komplexy, preto to robí, že sa neustále potrebuje porovnávať a dokazovať si, že je lepšia. Ja by som jej nabudúce povedala asi - “Hej, Anička, si lepšia, hej, hej, najlepšia na svete, keď si to už tak potrebuješ na mne dokazovať. A odteraz mi snáď už dáš pokoj s tými nezmyselnými otázkami.” Však ju nechaj, keď to chudera chce počuť, no tak jej to povedz.

autor
1. apr 2024

@katkami123 ano presne mne to tak pride, ako keby ma mindrak a potrebuje me zneistovat, lebo ona sama je neista alebo čo, ale teda je to otravne

katkami123
1. apr 2024

Tak jej ukáž, už viac neodpovedaj na jej trápne otázky, to nie je tvoja povinnosť idpovedať. A ak bude rýpať, tak jej to chuderke povedz, keď si to tak potrebuje dokazovať - Áno, si lepšia a ešte ju po pleci potľapkaj, ako malé decko, keď sa tak chová a potrebuje uistenie.

Strana
z2