icon

Ako podporiť kamarátku po strate bábätka?

7. nov 2023

V sobotu sme boli s muzmi na motokárach (končil dátum poukazu, ktorý dostal môj muž ako darček od kolegov, preto sme sli, keby sa niekto zamýšľal) Som tehotná v 14tt moja kamoska je tehotná tiež 12tt. Dohodli sme sa, že budeme na nich pozerať, pokecame a neskôr pôjdeme na pizzu a do kina. Keď sme tam dorazili kamoska má celkom prekvapila keď si začala skúšať prilbu a chrániče aj ona, lebo som nečakala že bude chcieť ísť jazdiť aj ona. Ja som odmietla a tam sa strhla “hadka” že odkedy som tehotná som strašne precitlivené a bojím sa všetkého, že nemám všetko tak strašne prezivat a že tehotentvo nieje choroba a že keď takto prežívam prvé mesiace čo budem robiť na konci tehotentva. Dosť má to urazilo, ale povedala som jej nech si robi ako uzná ona za vhodne ale bojím sa prudkého nárazu, aby som nepotratila alebo nestalo sa niečo babu. Ona šla aj tak a aj narazila lebo tomu sa na motokárach vyhnúť nedá! Smiala sa zo mna, že hej nič nieje že to nemám tak prezivat, nechcela som kaziť náladu, tak som jej slušne povedala že ona má občiansky a rozhoduje sama za seba a ha ho mám tiež tak nech to nechá na mna. Večer bol v pohode odhliadnut tu výmenu názorov.
Včera bola na 3D ultrazvuku mali jej zistiť pohlavie a jej bábätku nebilo srdiečko. Potratila😢 dnes ide na kyrtaz. Nekomunikuje vôbec somnou a mám strašne výčitky svedomia že som mala taký monológ na tých motokárach a mám pocit, že je na mna urazena. Nikdy som v takej situácii nebola. Čo robiť. Mám sa jej ozvať? Info mám od jej muza, pn to povedal môjmu. Ja som jej včera napísala, ako dopadla kontrola (ešte som nevedela čo sa udialo) a odpisala mi dnes, že “už vieš”. Je mi jasne, že keby chcela tak odpíše viac. Ale neviem vôbec, ako mám reagovať, aké slova sú vhodne. Úplne mi je nanič a premýšľam, co jej odpísať

Strana
z2
melanta
7. nov 2023

Odpísala by som "mrzí ma to, ak budeš niečo potrebovať, som tu pre teba" a viac by som neriešila. Ale celkom by som tomuto príspevku neverila. Už len preto, že píšeš, že narazila, lebo veď tomu sa na motorke vyhnúť nedá. Ja mám teda na motorke odjazdené dosť a nikdy som nenarazila. Naraziť na motorke nie je bežné.

avonladyba
7. nov 2023

V 12tt sa nedá na utz zistiť pohlavie.

autor
7. nov 2023

@melanta motokara, nie motorka

autor
7. nov 2023

@avonladyba jasne, že dá.

andrejkap123
7. nov 2023

Preziva najhorsie chvile svojho zivota. Je uplne normalne ze sa nechce bavit s nikym teraz… urcite si aj vycita co sa stalo. Napisala by som jej to isté ako prvy koment nadomnou….

tealc
7. nov 2023

@avonladyba áno dá. Mne to presne doktori pri obidvoch deckach videli

avonladyba
7. nov 2023

Nepísala by som jej asi nič, buď neutrálne, že ma to mrzí, ale v každom prípade vysmievala sa z Teba, že ty nejdeš. Veď ty si jej nič zlé nepovedala, tak potratila, nevieme už z akého dôvodu, ale ty za to nemôžeš. Či môže za to ona, neviem, alebo či táto jazda za to môže. Ale ak môže, tak jej chyba, jej rozhodnutie.

melanta
7. nov 2023

Za tú motorku sorry. Ale bez ohľadu na to, napísala by som jej to, čo som napísala. A nechala by som na ňu, kedy a ako sa ozve.

trgypadl
7. nov 2023

Velka pravdepodobnost, ze motokara s tym nic nema.... Zial moze to byt iba zhoda nahod. Pockakj kym si prejde stratou, ale mozno sa aj priprav na to, ze kontakt prerusi. Hlavne sa netrap nic zle si neurobila, nepovedala

autor
7. nov 2023

@trgypadl tiež si myslím, že to nemusí byt dôvod… Ide o tie reci, proste takéto načasovanie som nečakala ani v sne …. Som z toho nanič, mala som držať ústa. Ach

mamina7070
7. nov 2023

napisala by som je minluto co sa stalo ak by si potrebovala som tu pre teba

januska12323
7. nov 2023

Nie je urazená ale zničená, bude si do smrti vyčítať, že sadla do motokáry. Bez ohľadu či za to môže náraz alebo nie, to nikdy nezistí. Maximálne napíš, že ťa to mrzí a keď bude niečo potrebovať si tu pre ňu. Inak to nechaj na ňu.

doriiis
7. nov 2023

Nereagovala by som vôbec.Ono sú situácie,keď treba vedieť držať usta .Netreba sa vyjadrovať stále,ku každému a všetkému.Ked bude chcieť ozve sa.Ked nie,nie.To,že ste kamosky,neznamená,že ste si čokoľvek dlžné.
Ty si nič zle nespravila,povedala si jej postoj a názor.Ona mala svoj.Kazdy jak si zariadi🤷
Ona sa hlavne musí vysporiadať sama so sebou.Ona si bude asi do konca života vyčítať,že čo ak....a na to nepotrebuje spolocnost

matullienka
7. nov 2023

Nemohla som vedieť, že sa nieco také stane, popravde nemyslím si, že to súvisí s motokarami. Žiaľ také veci sa stávajú. Kamarátke by som odpísala, že má to mrzí a keby nieco potrebovala som tu pre ňu. Nič viac, vôbec nemusí byť urazená, ale ty by si v jej situácii tiež asi nechcela s nikým hovoriť a vysvetľovať.u veci dookola

anjelicek26
7. nov 2023

@avonladyba chlapca vidia, ked je dobre otoceny... kazdopadne autorka ak babo zaostavalo na ultrazvuku a nebilo mu srdiecko uz dlhsie, tak ani tie motokary za tym nebudu... ona si to aj tak bude vycitat do konca zivota, nechaj to tak, nic zleho si nespravila. Teraz to bude pre nu psychicky tazke, hlavne ked ty si tehotna a ju caka kyret. Len by som napisala, nech keby cokolvek potrebuje, ze si tu pre nu, ale aj chapes, ze po takej rane a pri takej bolesti srdca bude potrebovat cas sama pre seba.

autor
7. nov 2023

Ďakujem baby. Odpisem ako radíte nebudem to nejak rozpytvavat. Skôr som chcela radu ako ju povzbudiť, ale myslím že hocijaké tliachaniny by na jej mieste nechcel nikto pocuvat. Ďakujem Vám! Aaa my mame chlapca, bol síce dobre otočený a celkovo bolo tam všetko vidieť pekne. Od prštekov až po nos, takze ja som jej dala kontakt na ten ultrazvuk kde sa platí, nebola na klasickom u gynekológa. Určite sa dá vidieť pohlavie. Videla som to na vlastne oci.

autor
7. nov 2023

@anjelicek26 veď toto ! 😢

0silvia0
7. nov 2023

ty sa nemáš za čo cítiť hlúpo, ty si bola len úprimná a opatrná. Stačí keď napíšeš, že ti to je veľmi ľúto.

hederamonstera
7. nov 2023

Baby ti uz dobre poradili ale rataj aj s moznostou ze sa vas vztah prave zacal narusat a casom aj skonci. Nie preto co si povedala (nic zle si nepovedala, nevycitaj si to) ale ze ty budes stastna maminka a ona nie.

samimami777
7. nov 2023

Napíš iba úprimnú sústrasť a že si tu pre ňu . Nič zlé si nepovedala ani nespravila. Ona sa ešte vysmievala z teba . Nechaj jej čas nech to predýcha

macekovam
7. nov 2023

Úprimne.. Bolo to bohužiaľ jej rozhodnutie. Rozhoduje za zivoty 2 nie len za ten svoj... Svojim rozhodovaním môže tak chrániť zdravie dvoch ako aj ohroziť zdravie 2 ľudí.

autor
7. nov 2023

@doriiis mne to v tej chvíli prišlo úplne logické, že na tu motokáru idu len chlapi, preto som sa čudovala, ze ide.. Inak keď to teraz čítam, ja som zabudla napísať, že vlastne jej muž jej to vyčíta, že to je kvôli tým motokáram, že má mala pocuvat… preto má to mrzí o to viac, ze zrejme aj od muza počúva, ze tam nemala ísť…

autor
7. nov 2023

@hederamonstera ano s tým ratam, budem dúfať, že nie.

thoughtfulweirdo
7. nov 2023

Náraz na motokárach srdiečko plodu nezastaví. Ak by po náraze začala krvácať a na základe toho "vykrvácala plod", vtedy by to bolo zapríčinené motokárou. Takto je to proste blbá zhoda náhod. Jej muž je slabý jedinec, napriek svojmu smútku by mal byť schopný stáť teraz pri nej a podporiť ju, nie jej ešte naložiť. A ty nemôžeš urobiť nič viac, než krátko vyjadriť podporu a ponúknuť, že si tu pre ňu, ak ona bude mať záujem. Ale žiaľ rátala by som aj s možnosťou, že vaše priateľstvo sa jej potratom na nejaký čas narušilo, lebo pri pohľade na tvoje brucho a neskôr dieťa bude vždy vidieť to, ktoré ona nemá.

dettilv
7. nov 2023

Napísala by som jej čo je v prvom kontakte a potom by som ju nechala trošku aby si to v sebe spracovala. Po mesiaci-dvoch by som ju asi išla navštívila a podľa jej správania by som sa zachovala potom.

mima172
7. nov 2023

Autorka, daj jej len najavo, že si tu pre ňu. Prosím, hlavne nie reči typu "nabudúce to vyjde, žiaľ to sa stáva a podobne" (práve tieto reči mi najviac ublizovali po mojich potratoch). A hlavne, nehnevaj sa na ňu, ak by sa chvíľu nechcela stretávať. Ja som v čase môjho tretieho potratu mala jednu kamarátku tehotnú, mala som mať termín 3t po nej a hoci ju mam veľmi rada, tak som sa nedokázala tešiť z jej tehotenstva a len pomyslenie na ňu so mnou robilo divy - vždy som sa rozplakala. Nie, nebola to závisť, bola to len bolesť pri pomyslení ako sme si plánovali spolu kočíkovať, tipovali pohlavie našich detí atď. Ak by sa to stalo, tak zato, prosím, kamarátku nesúď, neznamená to, že je zlý človek ale len je zranená. Len tu bud pre ňu.

ankare
7. nov 2023

Spravila si múdro, že si na motokary nešla. Môžeš sa z vysoka vysrat na sprosté reči okolia. Nič nie je dôležitejsie než zdravé bábo.
Nemusíš mať žiadne výčitky ani sa cítiť zle kvôli tomu, čo sa stalo kamoske.
Ja by som jej napísala niečo v tom zmysle: mrzí ma, čo sa stalo a čo prežívas. Ak budeš potrebovať, som tu pre Teba.
Držím Ti palce, nech Ti všetko dobre dopadne!

hederamonstera
7. nov 2023

Tak jej manzel je zjavne debil

trinityf
7. nov 2023

Ty si nemas co vycitat. Zachovala si sa rozumne. Ona si moze spytovat svedomie, co ak by do toho nesla, bolo by to mozno inak...a mozno ani nie. To si musi ona upratat v hlave. Ale asi si prisla o kamaratku, vseobecne, sa cez to tazko da preniest. Vycitky do konca zivota.

anile12
7. nov 2023

@avonladyba mne v 13tt povedal ze je to jasné dievčatko a aj bolo

Strana
z2