icon

Ako reagovať na susedu, ktorá kričí na dieťa?

8. máj 2024

Ahojte, zaujíma ma čo by ste robili v tejto situácii...
Bývame v paneláku a viete si predstaviť cez tie tenké steny všetko počuť. Býva pod nami rodinka kde matka často kričí a nadáva na dieťa že je zlé neposlúcha atď, dieťa potom plače. Dostáva od nej aj bitku a myslím si že zaviera dieťa do izby keď chce mať pokoj a ticho. Je to živé dieťa no matka sa nevenuje dostatočne. Otec je väčšinou v práci.
Manžel mi hovorí že nemám sa do toho starať, že každá matka robí a vychováva čo uzná za vhodne. No mne sa to nezdá.

bubik6x
9. máj 2024

Mám 2,5 ročného chlapca a 7,5 ročnú dcéru, a poviem ti že dievča je zlaté kým chlapec je jak hurikán, hyperaktívny, vzdorovity, tiež pokricim keď presahuje medze, a on nemá problém zobrať hračku a hodiť ju z trucu do radiátora aby to bolo čo najviac počuť.....každé dieťa je iné, nie je to len o výchove detí ale aj o povahe, takže si myslím že keď ich dostatočne nepoznáš, ani ich zvyky tak súdiť nemôžeš, skús sa s nimi zblížiť, spoznať ich a potom hodnot čo sa naozaj deje

autor
9. máj 2024

@enya00 Síce nemám deti no v rodine máme neterky a synovcov takisto mám krstné deti, no žiadny nikto takto nereval ani rodičia sa k nim tak sa nesprávali ako tá matka v bytovke.

sickynickyobsadene
9. máj 2024

Ty si s nimi nonstop? Nevies co je to byť matkou 24/7. Nevieš. Sú zlé deti a sú zlé aj matky.

janulik2008
9. máj 2024

@katkaseiner u nas susedie tiez vedeli kedy sa mala kupe 🤣🤣🤣

zuzuliennka1
9. máj 2024

pokial nie si rodic, mozete mat v rodine aj 20 deti, NIKDY nebudes vediet, co to skutocne obnasa - byt rodicom, resp. byt matkou.
pokial deti nemaju modriny, nie su bite, vychdnute, vyhladovane,… tak mozes sa tak akurat dotycnej susede ponuknut s pomocou, doniest jej kolac,.. ale nevolaj ziadnu socialku 🤦🏼‍♀️

belaaaaaaaaa
9. máj 2024

Tak určite nepočúvaj ženy, ktoré Ti napíšu, že ty vieš všetko a že nevieš čo sa tam deje. Jedna vec je, že môže byť neposlušné alebo rozkekešené a druhá, keď svojmu vlastnému dieťaťu hovorí, že je zlé a podobne. To nie je matka, ale chudák, ktorý ničí psychiku svojmu vlastnému dieťaťu! A to sakra rozdiel. A to nevravím, že ho bije. My Slováci sme úplne na dne, ak máme toto ignorovať. Fuj. Hnus. Choď ku nej a normálne jej povedz, že to nie je v poriadku. Ak to bude často, nahlás ich.

lulu0123
9. máj 2024

Este ma napadla situacia s najstarsou dcerou,mala asi 3 roky a v nohe 2 triesky.Boli sme prave na chate s kamosmi.Vyberali sme jej ich v kupelni a ona straaasne kricala a ze nieeee, nerob mi toooo.No strasne to bolo ja pre nas.Az sa kamosi prisli opytat co sa deje.Niekedy veci nie su ako vyzeraju.

janage
9. máj 2024

Ešte jedna otázka má napadla do pléna. Keby sa takto ako ta matka správala učiteľka v MŠ ku skolkarovi, či učiteľka v ZŠ k prváčikov, tiež by boli také tolerantné komentáre?
Chapajuce učiteľku? Či by lietali oznámenia riaditeľke, zriaďovateľovi, školskej inšpekcii a ministerstvu? Jaj média som vynechala.

enya00
9. máj 2024

ved to je uplne jedno, ze nemas deti, vies posudit o co ide .. nie tu pripecene komentare, ze nie si matka,nic nevies 🤦‍♀️ ako by boli nejake topky, co vedia hned odhadnut podla revu, ci je, alebo nie je dieta tyrane..lebo su matky, preboha 😂

hope87
9. máj 2024

@autorka tiez si myslim, ze v tvojich ociach, resp. usiach, to moze byt nadhodnotene, kedze (to ber fakt bez urazky) sama deti nemas. Ani si nevies predstavit, ako ti tie male stvorenia vedia vyzrat nervy 😂...Ano, my dospeli sa mame vediet ovladat, ale ver mi, staci, ked si temperamentnejsej povahy a nedas to, aj keby si akokolvek chcela. Hovorim z vlastnej skusenosti. Svojho syna milujem nadovsetko ale to, ako ma vie on vytocit, to nedokaze asi nikto 😀. Je ale pravda, ze som mu nikdy vyslovene nepovedala, ze je zly alebo "daj mi pokoj". Ja skor dorazne poviem "nechaj ma teraz tak, prosim ta!" Na druhej strane kvitujem, ze sa zaujimas a staras sa, lebo mnohokrát toto chyba...aby druhí nezatvarali oci ale vsimali si a tak dokazu pomoct tam, kde tu pomoc naozaj niekto potrebuje. V kazdom pripade, to, co si napisala, nevnimam ako nieco, co by trebalo riesit so socialkou alebo policiou. Ano, je smutne, ak sa na dieta stale len krici a hovoria sa nepekne slova. Tej detskej dusicke to vie velmi ublizit ale pokial to, co si opisala, nie je ze extremne horsie a nemas nejake dokazy, asi nepochodis.

777januska777
9. máj 2024

@janage ono aj učiteľky majú svoje triky na deti a nie všetky sú úplne úžasné a správne. Zas ale ďalšia vec, dieta sa pri učiteľke a v kolektíve správa často inak. Dobre vieš, ze deti si pri rodičovi často dovolia úplne iné veci, co si nikdy nedovolia pri učiteľke. Kedze sila kolektívu a iná autorita sú dosť silné. Takže zrovnavat tieto dve veci tiež nie je úplne správne.

lauricka
9. máj 2024

Dať podnet na sociálku, ak máte podozrenie na fyzické a psychické násilie.

owecka
9. máj 2024

Nestarat sa do druhych, ak sama nemas deti...to je moja rada, ja mam dieta tak zive, ze dakujem, ze sused sa len pousmeje, ked mala krici, place, lebo je to niekedy neunosne a ja som velmi rada, ze je tolerantny

bora0123
9. máj 2024

Suhlasim s @vkatush, treba najprv osloviť susedu, predsalen uvidíš aj podla jej reakcie co a ako, tiez je dolezite ci je tam jedno dieta alebo dve, aki su to ludia vseobecne
Ja nikdy na deti nekricim, ale ked je zivot ohrozujuca situacia tak zaziapem tak ze ma je az na obecny urad pocut 😂😂
Minule si napriklad obaja isli po oku a krku, vtedy som zakricala az sa steny triasli, aby sa zlakli kym pribehnem a nestihli si medzicasom ublizit 😅 su aj take dni, aj ked velmi zriedka
Alebo mladsi ma teraz obdobie vzdoru a aj separacnu uzkost, ten place ako keby som ho mlatila ked ho len na 2 minuty zlozim z ruk aby som zaliala caj 🫠

bora0123
9. máj 2024

Vtedy ked som tak skrikla som sa tiez bala co si pomyslia susedia 😂 ale potom som v kupelni pocula ako si nad nami nadavaju do p*** a k*** a ziapu po sebe a plieskaju dvermi, hned som si povedala ze si asi nepomysleli nic aj keby to poculi

nela82
9. máj 2024

Sama matkou nie si a riešiť iné dieťa?Nič v zlom,ale nestaraj sa do výchovy iných deti.Nemas tušenia co a ako funguje v danej rodine.Myslis si,že keď sa s ňou dáš do reči,tak čo zistíš??Tiež kričím na deti,keď už mám všetkého dosť a mladší nie a nie ísť učiť sa,umývať zuby,sprchovací sa...mam pokračovať??Budeš mať deti,pochopíš.

zuzana76
9. máj 2024

ja by som nahlasila, ved ak je vsetko v poriadku, tak sa nema coho bat a ked nie je, tak sa aspon zbada ta matka, ze fuha, moze o dieta este aj prist, ak sa nespamata. A cudujeme sa, ze ake mame deti, mladez, nevychovane, trucovite, ale rodicov neriesime. Rpdicia su zodpovedni.

jana_eyre_2
9. máj 2024

Toto je naozaj ťažko posúdiť, lebo len ty vieš ako naozaj ten krik znie.. aj u nás sa vrieska, mám dvoch chalanov, jedno dievča a sú vypate situácie keď nás všetkých ide poraziť čo sa hadame.. ale nie je to žiadne týranie, hoci možno mamičke bábätka, alebo maličkého kludneho dievčatka by sa to mohlo zdať hrozne..

Ale fakt je, že niekedy sú rodičia čo robia deťom naozaj zle.. že nejde o to že sa snaží krikom deti ukľudniť keď sa hádajú (pre toto zväčša kričím ja, keď si chalani robia zle a ja ich musím prekricat, alebo ma pridlho ignorujú v niečom čo majú urobit ) ale krik je neúmerný.. nie je to tak dávno čo najavo vyšli osudy rodiny, čo svoje deti týrali, zamykali, podopierali jedlo.. alebo žena čo dávala na net video ako sa správa k svojmu malému synovi.. existujú takí ľudia.. nie každý kto má dieťa je dobrý rodič.. ťažko sa súdi cez internet, pretože každý kto má deti zväčša chápe ako sa pri nich dokáže rozčúliť a vrieskať.. ale nemôžeme sa preto tváriť že neexistuju rodičia ktorí robia deťom naozaj zle..

Rozhodnutie je na tebe.. skús sa so susedou zoznámiť, ponúknuť pomoc, trocha sledovat reakcie mamy a dietata, možno porozprávať s inými susedmi ci to vnímajú.. ak by si si to nahrala, pusti to niekomu s deťmi čo na to povie.. ak je to naozaj neumerne, tak potom nahlásiť úradom.. a to píšem ako žena čo vie aj kričať po deťoch, ale nedovolim si posúdiť ako znie tvoja suseda...

janage
9. máj 2024

@777januska777 aha takže pokial by sa dieťa v škôlke chovalo totožné ako doma, môže učiteľka použiť prostriedky ako spomenutá matka. Bitku a krik?
Či to sa môže len doma za dverami používať a ostatní nech sa nestarajú.
Ja chápem občasné rupnutie nervov, ale nie sústavne a často bitku už vobec

janage
9. máj 2024

@777januska777 ja proste nerozumiem tomu zmyslaniu, že svoje dieťa si matka môže bit, kričať naňho, ale urobí to niekto iný v tej istej situácii a amen tma. V duchu k mojim deťom sa otrasné môžem chovať len ja.

viky173
9. máj 2024

@nela82 z akeho dovodu ju hned takto zdubes? Byvas tam tiez? Poznas tu osobu, o ktoru ide? Vies o co tam ide? Predpokladam, ze nie. Co ak tam naozaj ide o tyranie. Nemozes vediet. A hned takto odradis osobu, co sa o to zaujima iba preto, ze nema deti? Ak dojde k vaznejsiemu ublizeniu tomu dietatu a autorka nezasiahne, lebo si ju ty vsevediaca matka za klavesnicou, odradila, budes sa potom citit lepsie?

nela82
9. máj 2024

@viky173 ty sa budeš cítiť lepšie,alebo cítila by si sa lepsie,keby nejaká "susedka"zavolala trebárs na teba políciu,či sociálku?No,tak daj si sama odpoveď.
Mam niekoľko kamaratiek,ktoré kým neboli matkami,tak to bolo s nimi "zlozite" v tom,ako zasahovali fo výchovy,radili... a dusovali sa,aké budú mať ony deti q aké budú ony matky😆Realita?Krik,plač,uvrescane deti,ktoré nevedia co so sebou.Cize-klasika🥳

zuzuliennka1
9. máj 2024

@enya00 jediny kto podla revu vie odhadnut vsetko - je autorka 🤣🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ v prvom rade, ak uz ma taku strasnu potrebu riesit - nech ide v prvom rade za dotycnou matkou. A nie socialku volat. Ked nema ani paru, co sa tam skutocne deje.

777januska777
9. máj 2024

@janage za mňa môže. Moje dieťa sa zvyklo často samé rozbehnúť opačným smerom alebo malo obdobie, ze bolo agresivne na iné deti (mal urcite problemy) a fakt by mi nevadilo, keby na neho učiteľka kričala. A celkovo moje dieťa bolo jednu dobu veľmi náročné, takže áno rozumela by som ak by po ňom kričali (možno aj kričali to neviem). Ja osobne som taký človek, ze sa snažím pozrieť na situáciu z viacerých uhlov a nie len svojim filtrom a svojimi očami, keď napríklad sa mi aj daná situácia a ako sa človek chová nemusí páčiť, snažím sa pochopiť toho druhého človeka a prečo robí niečo ako robí. Podľa mňa je v daných prípadoch dôležité vypočuť si pohľad toho človeka a jeho dôvody prečo reaguje ako reaguje.

autor
9. máj 2024

Bože ženy nehadajte sa. Zatiaľ to nechám tak a skúsim sa skamaratit s danou matkou a dozvedieť o tom viac čo sa u nich deje.

aliste
Autor odpoveď zmazal
adelamodrykonik
11. máj 2024

@autorka, podarilo sa ti uz nieco zistiť?

bublinka1426
11. máj 2024

toto ta vazne tankuje? akoze chapem kebyze dieta place kazdy den, ma modriny po teel ci je dake divne. preco sa montujes do zivota inych? mas daky dokaz o zanedbani starostlivosti?

carolynka
11. máj 2024

Nechapem co sa tu do teba tak navazaju. Tiez by som sa bala o to dieta, keby som mala taku susedu. Vlastne sme taku kedysi mali, cez cestu bolo pocut ako na to dieta revala, chuda male, to bolo chronicke ako si na nom vybijala zlost. Ja sama som vtedy bola dieta a nic som nezmohla.
A tie blbe argumenty, ze nie si matka... Keby boli matky take osvietene, tak tu mame generacie zdravych a vyrovnanych ludi haha. A svet by vyzeral inak ako vyzera.. Bohuzial, byt matkou nie je patent na rozum a vela ludi absolutne nezvlada rodicovstvo a len na deti prenasaju svoje traumy.

belaaaaaaaaa
11. máj 2024

@silvike Veľmi pekne ste to napísali. U. niekoho je normálne vrieskať a hulákať po deťoch. A áno viem, sú deti, ktoré sú schopné vrieskať, to však neznamená, že dospelý človek to má urobiť tiež, pretože to je znak toho, že to absolutne nevie inak.