icon

Ako reagovať na susedu, ktorá kričí na dieťa?

8. máj 2024

Ahojte, zaujíma ma čo by ste robili v tejto situácii...
Bývame v paneláku a viete si predstaviť cez tie tenké steny všetko počuť. Býva pod nami rodinka kde matka často kričí a nadáva na dieťa že je zlé neposlúcha atď, dieťa potom plače. Dostáva od nej aj bitku a myslím si že zaviera dieťa do izby keď chce mať pokoj a ticho. Je to živé dieťa no matka sa nevenuje dostatočne. Otec je väčšinou v práci.
Manžel mi hovorí že nemám sa do toho starať, že každá matka robí a vychováva čo uzná za vhodne. No mne sa to nezdá.

janage
8. máj 2024

@bublinka1426 čo myslíš konkrétne? Že nie je v poriadku ak sa na malé dieťa viac vrieska ako s ním hrá? Že nie je v poriadku chcieť od malého dieťaťa, aby ťa neotravovalo?

mimka1402
8. máj 2024

@luciab28 Jaj, takže je úplne ok zbiť dieťa, vrieskat po ňom? Tak pouč nás. 🙂 Nech viem, kam mám poslať ďalši podnet na sociálku. Každý človek aj nerodič vie rozlíšiť co je a čo nie je v poriadku. Toxické prostredie, kde rodič nevie zvládať svoj emócie, tak by mal mať dobrého terapeuta a nie ho tu obhajovať, že " nestaraj sa do druhých". Takto zomrela pred par rokmi dievčatko, ktoré bolo utyrane k smrti, všetci to počuli, nikto nezasiahol... To je to vaše "nestaraj sa".

janage
8. máj 2024

@bublinka1426 a už vôbec nechápem v jednej diskusii pohoršenie do neba, keď matke prasknu nervy keď dieťa vytrepe na holý zadok potom čo vbehlo na cestu (tym nevravim, ze je to OK) a tu bitka za zatvorenými dverami a krik prídu ženám v poriadku a netreba sa starať

syslik81
8. máj 2024

a ako vies ze tu bitku dostava? ze si to autorka len nenamysla lebo je precitlivena za to,ze ona nemoze mat deti? tak vidi vsade zlo ... ano zene rupnu nervy krici a aj to ze nema otravovat - ze tebe nie ok tvoja vychova .. ja mam tiez dieta zlate a dobre a nekricim ,,,ale viem ze nie kazda ma to stastie a nie kazda ma nervy zo zeleza.. takze hned volat policiu a socialku bez dokazov len z domyslania flustrovanej zenskej to je uz moc... co tak upiect kolac zajst o poschodie nizsie a ponuknut pomoc? to by nebolo jednoduhsie ako hned odsudit cloveka

buba183
8. máj 2024

Skus sa snou porozprávať. Co ak ma chlapec diagnózu alebo hocičo iné. Nevieš príčinu. Možno máš pravdu ale najprv bi som dala rozhovor.

bublinka1426
8. máj 2024

@janage tak ano ked pridem unavena z prace tiez neikedy zo mna vyleti, nechaj ma chvilu na pokoji, som unavena, co je na tom zle. alebo prepac, nechaj ma chvilu musim upratat?

dollyzv
8. máj 2024

Joooj,to môj keď chytí amok 🥲😬 a začne vrieskať nenormálne len zato že sa mu niečo nepodarilo podľa jeho predstáv,to by som mala u nás sociálku každý druhý deň keď zvýšime naňho hlas,keď ani 3x na pekné slovo nepočúva a je ako z divých vajec..väčšinou je dobrý,hravý..no občas sa.stane že fakt vstane hore ritou a mrnci,nervaci za všetko..nevieš ako to je u nich, a neviem aké máte vzťahy so susedou ale mňa keby zastaví suseda s ktorou sa ledva pozdravím a začne vyzvedat o našich pomeroch doma tak jej zabuchnem dvere..alebo neviem ako si predstavuješ ten rozhovor že ako to je u nich doma?🙄

silvike
8. máj 2024

@bublinka1426 Neviem co je na tom divne. Mam tri deti, nikdy som ani jednemu nepovedala ze "Neotravuj" alebo "daj pokoj". Ved to je tak skaredo povedane. Da sa to aj inymi slovami a hlavne normalnym tonom povedat.

janage
8. máj 2024

@bublinka1426 to je presne ten rozdiel vo formulacii, v tóne. Určite na dieťa nereagujes zvýšeným hlasom či slovom neotravuj lebo ty si chceš oddýchnuť. Aj ja bežné používam pri deťoch. Teraz nie, o pol hodku sa ti plne venujem. Nezjapem nech neotravuju

janage
8. máj 2024

@syslik81 a ty si už niekedy v živote bola v takom byte, kde sú papierová steny? Lebo teda bitku počuť ako bitku. Počuješ keď si vedľa napustaju vodu z kohútika, keď idú na wc. Bitku dospelý rozozná. Či keby tvoje dieťa vo vedľajšej izbe niekto trieskal, tiež by si to nepoznala? Lebo to v takom byte počuť. Všetko počuť

hortenziaj
8. máj 2024

@vyrovnanaosoba to ak u nás, akurát ich mam len dvoch, 3a 2rocny a je to na prášky pre mňa už. Vonku ako anjeluci a prídeme dnu a mam dve tornáda, co sú všade a už sa ani nehrajú s autickami akk kedysi keď prišli z vonku ale len skáču, behajú a vymýšľajú. Nechápem to, taky obrat.

hortenziaj
8. máj 2024

@silvike
@janage ja som už počula aj vonku na ulici, ako keď dcéra povedala mame ze nech sa dá na kraj idú ľudia (išla na korčuliach rodinka, my na biku), že drz pi*u, alebo aj iné matky na ihrisku hrajúce s ana mobiloch, či len kecajuce odhanajuc deti povedať im vselijako

mareka49
8. máj 2024

Ponukni jej svoju spoločnosť alebo stráženie ak by mala záujem.
Možno to je len živé dieťa a jej len tečú nervy.
Načo hneď sociálku.

777januska777
8. máj 2024

Aj my sme hlučná rodina. Ja sama priznám, že som tiež dosť hlučná, asi to mam z domu, keďže u nás doma sme vždy všetci boli hluční. A áno aj ja občas poviem, "daj mi pokoj", "nechaj ma". Ale do minúty mi to príde ľúto. Ja som typ co sa rýchlo nahnevá, ale hneď aj spľasne, taky ten cholerik a 2 z mojich 3 deti tu povahu zdedili po mne. A verím, že aj nas niekto pravidelne ohovára, keďže žijeme v byte 🙈 Ale sama seba vidím, že čím sú deti staršie a uz rozumejú, tým som menej vystresovaná. Možno by som poradila aj sa pozrieť na vek dieťaťa, keďže to môže byť dosť veľký ukazovateľ. A ak ide o to ci to riešiť alebo sa nestarať, tak ja som za riešenie. Dobre ti radili, dat sa s mamičkou do reči. U mňa no keby nás niekto nahlásil za hluk ci na sociálku, tak by som to chápala. Ano asi by ma to mrzelo a cítila by som sa dosť zle zato, že to nezvládam, ale chápala by som to a verila by som, že to človek urobil z dobrym úmyslom pomôcť deťom.

lulu0123
8. máj 2024

Suhlasim s nazormi, ze kym nemas dieta,netusis o com to je a ako sa je dieta schopne spravat uplne bez dovodu.My mame 3 deti.Najmladsi 3 rocny ma momentalne amok kvoli vsetkemu.Napriklad umyvanie zubov je velky problem.To reve, ako keby sme ho parali.A este zvykne vzdy ked mu robime nieco co mu nie je prijemne zjapat AUUU,napriklad ked mu umyvam vlasy.Akoze mna to tiez napadne,ze kebyze nas susedia pocuju,musi to zniet hrozne,akokeby sme mu neviem co robili.

silvike
9. máj 2024

@hortenziaj Tak to uz je iny level kde vulgarizmy lietaju jedna radost. To je uplny des, uroven a la osada.

autor
9. máj 2024

Dieťa bude mať 6 rokov

kikusha2212
9. máj 2024

Ak dieta nie je ocividne fyzicky tyrane, zanedbane, vychudnute, ma o vsetky potreby postarane, teda okrem lasky a pocitu bezpecia, tak s tym socialka nic neurobi.
Zeny co sa tu zastavaju matky a nie dieta, ocividne povazuju krik za beznu sucast vychovy a dotkla si sa ich.
Mozes skusit mamicke dohovorit a vysvetlit jej aky katastroficky dopad to môže mat na psychiku dietata. Ale myslim, ze si chybu neprizna a este si ju aj znepriatelis.

sickynickyobsadene
9. máj 2024

Autorka- pri nadpise som si spomenula na moderátorku v rádiu,ktorá ako bezdetna riešila to isté čo ty.No ako sa stala matkou už to pochopila a dokonca chápe už aj zvierace matky ,ktoré svoje mladá zožerú! Tak asi tak!

enya00
9. máj 2024

@bublinka1426 toto je odpoved, naozaj 🤦‍♀️ je nieco menej, ked nema deti?Takze ma drzat hubu, len za to, ze matky su nieco extra? Asi pocuje a asi vie zhodnotit co sa tam deje…mala som susedu, ktora drbla dceru do postielky a isla vedla na bytovku za kamoskami..ta mala tam revala a kricala na mamu, az kym od unavy nezaspala..pomaly sa az dusila od placu.A to aj kameru mala, ale radsej si ju nebrala, aby malu nemusela riesit…Pekne som ju vzdy ohlasovala, ze jej mala place, no mohla som radsej socialku volat veru

iwesska
9. máj 2024

Milujem,ked sa do vychovy inych deti staraju ludia,co ich sami nemaju, lebo oni si myslia,ze...🙈 Pozicam ti moje dve na tyzden a ked nezakricis ani raz a nepovies ani "daj mi pokoj", po tom, co mu 1500x nieco vysvetlis a ono 1501x pride preco to a tamto nemoze, tak ti dam 100e 😉 Stastie,ze mame chapavych susedov a nevolaju socialku vzdy,ked mlada reve,lebo sa musi : ucit,fenovat,upratovat,umyt si zuby,ist sprchovat,odist od telky...
A take 6r.dieta vie byt uz pekne vzdorovite a trucovite.

maryetta
9. máj 2024

@iwesska asi tak. Aom sama na deti. Manzel bud v robote alebo robi okolo domu.
Ked sa niekedy “stazujem” svokre ohladne deti mi len povie-sak su to deti….
Teraz sme tam boli.
Prvy den joooj ake su zlate ako ste mi chybali.
Druhy den uz ich zacali upozornovat.
Treti den-maja ja ta lutujem 😂 mala si pravdu.

Takze asi tak. Ani ten milujuci rodic. Ani stary rodic niekedy nevydrzi tolko co dieta 😂

zuzinka888
9. máj 2024

@mimka1402 mas pravdu. Najhorsie je ked dospelaci zatvaraju oci, alebo hladaju ospravedlnenia ze je ti batola a obdibie vzdoru, alebo pubertak. Pocuvam podkast- vychovavaj s laskou- a vsetky tie zeny ked boli deti a prezivali peklo vravia to iste- susedia to poculi neurobili nic, a ja som tak tuzila aby niekto prisiel a zachranil nas.

777januska777
9. máj 2024

@kikusha2212 pozri každý z nás je iný a ma inú situáciu. Niekto je tichučky a kľudný, ze ho nerozhádže ani atómová bomba a niekto je temperamentnejši a vie sa nahnevať aj pre škaredy den. A medzi týmito dvoma extremami je väčšina z nás. Ja sama za seba priznávam som temperamentná a niekedy som ako talianka a aj nasa domácnosť je väčšinu času veľmi dynamická. Verím, že ľuďom, ktorí sú kľudnejšej povahy to môže pripadať hrozne, ale povahu ťažko zmením. Takze áno zamrzelo ma tvoje sudenie, lebo život nie je len biely a len čierny. A ten dopad na deti, ono ten dopad vždy príde, keďže rodič je človek a nie je superhrdina a tie podmienky aké sú na neho často kladené sú veľmi únavné.

rodinka20
9. máj 2024

Autorka a ešte si niečo počula ? Alebo nahrala si niečo ? Asi tiež by som to nenechala len tak. Veď predsa dieťa už nie je také malé že by plakalo pre každú hlúposť -keď mu nedajú hračku. 🤷

paulita
9. máj 2024

chúďa dieťa si nepomôže samo 😢, treba aby bolo okolie všímavé... Matky v horšom psychickom stave častokrát nezvládajú výchovu a odráža sa to na nevinných deťoch.

vivienkalejova
9. máj 2024

Presne to iste mam ja ale fakt to isté a muž to isté mi povedal lenže ty to počúvaš ale mi to vidíme každý deň ale nedá sa stím nič robiť lebo každá matka si vychováva dieťa tak ako ona chce my sa len akurát môžme dívať co sa deje ale starať sa nemožné 🤷‍♀️

aurinia
9. máj 2024

Su narocnejsie deti, su nezvladazelne deti a aj dobre že o nich ani nevies... Ja sa čudujem že vsetci lutuju tie chudatka deti a pritom my rodičia sme tie najvačšie chudatka ... Ja mam jedno dieta ktore by islo za ruku az na koniec sveta a druhe ktore chcelo robit presny opak ako som chcela....teraz uz su teenedžeri....a je to tak aj dnes...toho jedneho ani neviem ze mam, a tomu druhemu dakujem ked je chvilu ticho..... Chapem že chces pomoct, ale nerodič je pre mna osoba, ktora akoby nebola v kozme, a mi rodicia vsetci sme tam boli. Skratka to je tak nepochopitelne, že kym nezažiješ nepochopis. Ked ju stretnes, tak jej povedz presne co si napisala. Dobry den, pocujem vas hovorit robit toto a toto. Je dieta v poriadku? Nezanedbavate ho? Ja by som ta asi v momente poslala slušne do "p..e" ....ale skusit to mozes, mozno sa nieco zmeni. Ako sa hovori, "deti plaču"

vyrovnanaosoba
9. máj 2024

@vivienkalejova tak zase keď vidíš, to by som riešila. Akože nič nemôžeš, len sa prizerať?

iwesska
9. máj 2024

@maryetta Presne aj u nas tak svokra😂 Ked bol syn maly a kopal do skleneneho stola a ja som na neho skrikla,aby prestal, tak svokra hovori,nechaj ho,vsak to su deti. Ked podrastol a boli sme u nich a buchal jej do stola nohou,tak uz skrikla "ale uz staci,lebo ho znicis" 😂 Kedysi hovorila - vsak mi ich dones na prazdniny v lete. Boli tam 2x na tyzden a odvtedy sa neponuka😂