Ako reagovať na žiadosť o pomoc v obchode?
Ahojte..len tak sa chcem spytat ze ako reagujete ked ste v obchode alebo pred obchodom a oslovi vas nejaky clovek ze ci mu nekupite nieco jest lebo cely den nic nejedol? ze uz nema ziadne peniaze a nikoho od koho by si pozical a do dochodku ( islo o starsieho cloveka) zostavaju ešte tri dni..ja som bola takto na nakupe stretla som v obchode aj kolegynu a ked sme vysli od pokladní bola tam taka starsia pani a videla som ze sa na nas pozera ked som si vykladala z kosika nakup myslela som ze caka na ten kosik a prisla ze jej je to trapne ze sa ospravedlnuje ze otravuje ale ze ci by som jej nemohla kupit aspon pol chleba a jedno mlieko ked ma pekne poprosi lebo ze je dochodkyna zije sama a uz nema ziadne peniaze a nejedla cely den nic ( to bolo 5 hodin podvecer)..nebola to nejaka neviem ako to nazvat..vyzerala slusne..ani z nej netiahol alkohol ani nic..tak mne jej prislo luto zobrala som ju so sebou do obchodu a urobili sme nakup..ona nechcela najskor ze jej staci len ten chlieb ale hovorim ze mate tri dni do dochodku tak som jej nakupila viac veci..strasne mi dakovala az slzy jej isli do oci..vysla som von tam ma cakala kolegyna ze ci som normalna takto cudzej osobe kupovat..ze vsak isto niekde premrhala peniaze a teraz nema ze to jej jej problem..tak ja uz neviem ci to sme fakt takito ludia alebo co..keby chcela cisto len peniaze tak si pomyslim ze bohvie na co jej treba ze jej nedam ale ona naozaj chcela len chlieb a mlieko..
Ja s tym nemam problem, pokial by ma takto niekto oslovil, tak mu kupim. Alebo bezne doplacam nakup, ak nejaky starsi clovek predo mnou nema dost, ze vidim, ze ho to mrzi a vracia lacne polozky ako mlieko alebo dva pomarance. Na alkohol peniaze bezdomovcom nedavam. Ked su nejake zbierky, tak pozriem, na co to je, podporujem Den narcisov pravidelne. Ale je to fakt individualne, este ma ale nikto neoslovil.
mne sa zda zvlastne, ze si ide niekto pytat o neznamych pred obchodom, preco nezajdu za rodinou, znamymi, susedmi?
Odo mňa v Poprade stará pani pýtala 70 centov, chyba jej na bus blablabla... O hodinu ma stretla a znova pýtala na to iste😅slusna privyrabka, zrejme.
Ved pekne gesto. Ty nie si vsemohuci,ze poznas pohnutky zeny a to vsetko okolo. Mohla si a pomohla. Boli to potraviny. Aj sa hovori,ze lepsie je kupit jedlo ako dat peniaze... No ja reagujem rozne. Podla toho ci sama mam. Ci sa mi pozdava ten clovek,kt zobre. Keby som mala kazdemu jednemu pred obchdom,tak by som skoro zakazdym,krd idem do obchodu...
autorka su ludia ako ty, ktori tiez pomahaju druhym, kazdy dobry skutok sa ti vrati
@liz_lemon povedala že žije sama a má.dceru ktorá žije v Česku s rodinou
Spravila som to asi 3 x. 2x bolo vidno vďaku, raz nie.... Ale teda tam kde nebolo vidno vďaku to bolo tak ze dotyčná osoba pýtala peniaze na jedlo tak som jej dala bagetu a ta osoba ju nastvane. Hodila o zem ze ona si chcela. Sama kúpiť.... Tak s. Povedala ze osoba ktoré si neváži chlieb, si peniaze nezaslúži. Lebo keby je hladná tak chlieb vezme a zje. Ale zjavne hlad nie je taký veľký keď hádže jedlom o zem
Ahojte, sa teším, keď niekomu trošku pomôžem, hreje ma to🫶…pred Vianocami pred Ikea pani predávala vymaľovánky, farbičky, ponúkala to ľuďom a prosila o pomoc.. fakt sme ponáhľali, bolo pár minút pred zatváraním, nezastavovali sme..
SBS za nami zatváral a vidím pani ako si igelitku šlahla za koflíky a nasadala do naozaj luxusného auta s rehotom, kde si prezliekala bundu, rozpúšťala vlasy, maľovala sa rúžom…fajčili sme ešte pred Ikea a to všetko som videla v priamom prenose a bolo mi fakt zle, že tento ,,človek,, takto zneuživa empatiu iných🥹
Minuly rok bol moj chlap nakupovat potraviny a pred nim bola pri pokladni starsia pani (odhadoval jej cez 70) ktora mala iba par veci a vsetky boli oznacene 50% zlava (tiez tusim len chlieb, mlieko a este nieco). Ked isla platit, predavacka jej povedala, ze nema na karte dostatok penazi. Jednalo sa tusim iba o 5€. Moj mi povedal, ze vyzerala tak nestastne, ze sa rozhodol jej to zaplatit. Bola velmy vdacna. Po tom co on zaplatil, zastihol tu babku vonku pred obchodom a dal jej este 20€, tak mu jej bolo luto. Ta sa mu tam od vdacnosti rozplakala.
@miggy a teraz si mi pripomenula podobnu situaciu. Tiez som takto nakupila cigancatam,buchty,keksíky,cukriky,dzusy. Este som take lepsie vyberala,ze chudatko nech si pocutna. Pobalila som do sáčkov a kazdemu dala. Podakovali a isla som dalej. Otocila som sa matka im to vsetko zobrala,hodila do kocika a isli prec. Dodnes lutujem,ze som nesla za nimi a nedonutila to tie deti zjest predomnou 🤣
Dobre si urobila 🥰 veľmi dobre sa číta ako vedia ľudia pomôcť iným, neznámym, len tak. Mne sa skôr stalo, že som odviezla naozaj starých ľudí s nákupom domov, pani čakala v mraze na manžela, ale ten od lekára meškal a ona nevedel sama s taškou ani ísť domov. Raz som zase viezla bezdomovcov čo chodia spať do chatky čo je v kopci no a pán je starý a veľmi ťažko chodí. Áno, bolo z nich aj alkohol cítiť, ako taky chronicky doplnok, neboli aktuálne vtedy opití alebo čo. Ale nedalo sa na to pozerať, vonku cez 30 stupňov, nikde tieň a on sa tam triasol s palicou v ruke 🙁 boli veľmi vďační.
Keby predomnou nejaký starký nemal dosť na zaplatenie, tiež by som sa snažila pomôcť. Ale keď vonku niekto pýta peniaze, mám pocit, že mi skôr klamu. Kedysi som takto zvykla stravný lístok dať ľudom. Keď pýtajú jedlo, to už je iné. To sa mi stalo len raz a kúpila som nejaké parky a pečivo
Ja radšej niečo. Kúpim, peniaze nedávam veľmi rada. Ale vždy je zaujímavé že človeka oslovia a zastavia až potom keď už ide z obchodu von... A nie len na nákup.
Ak chceš pomôž, kašli na to čo si myslí kolegyňa.
Kym mam z coho,nikomu by som jedlo nikdy neodmieyla.A ten co to dokaze je pre mna hyena.
@liz_lemon nie ona šla nakúpiť ráno a tam zistila že nemá peniaze ..vrátila sa domov že mala v zásobe ešte nejaký chlieb a mlieko ale mlieko bolo už vraj pokazené a chlieb už tiež chytal plesne ( tak mi to opisovala)..má jednu kamarátku susedku bola u nej zvoniť ale nik neotváral..že asi nebola doma vrátila sa vecer.k obchodu lebo už bola zúfalá sa ešte raz pozrieť či nema fakt nič na Tom účte .
pre mna to stale nie je uveritelna historka, ale tak kto chce, nech nakupuje
Môj muž má "obľúbeného" bezdomovca,ktorý predáva nota Bene,časopis nezoberie,len peniaze necha
Máš veľké srdce, si úžasná. ❤️
Ahoj @autorka raz ma v cudzom meste oslovil bezdomovec na parkovisku pred potravinami, stali sme tam asi 10, ja jedina som stala chrbtom a on iba na mna hovoril. Vsetci sa smiali, lebo ja mam na to stastie. A ze ci by som mu vedela pomoct, ze je hladny. Hovorim, ze ano, ze sice peniaze mu nedam, ale ze mu kupim jest a nech ma pocka pred vchodom a nikam nejde. Isla som do obchodu, kupila som rozky, tresku a jedna jedina osoba z tych, co tam so mnou stali a poculi, ako ma ziada o pomoc, isla so mnou a pribalila vodu. Vysli sme von, dali ame mu to. Velmi ma prekvapilo, ze tam naozaj ostal a velmi nam dakoval. Ked sme odchadzali, vysli sme z parkoviska, prechadzali sme okolo zastavky a on na nej sedel a papal tu tresku a zapijal mineralkou. Mne az slzy vyhrkli, lebo to bolo v zime a keby viem, kupim mu radsej teply caj alebo kavu.
Je to od teba velmi pekne a dobrosrdecne 😊💛 no davaj si pozor. Uz som sa aj velakrat ošuškala a davam si pozor aj ja a spomeniem si na to, ze jednoducho staci povedat slusne nie a odis, ked mi na danych osobach nieco nesedi.
Máš dobre ❤️ aj mne sa už toto stalo tiež som kúpila, je to hnusný pocit byť hladný a musí byť ešte horší, keď si nemáš to jedlo za co kúpiť, ale keď pýtajú peniaze, tak nedám, kedysi som brigadovala v nákupnom centre a chodili tam vždy ráno bezdomovci a bola medzi nimi aj jedna milá babička, ktorej som takmer vždy, keď som bola v robote išla niečo kúpiť na jedenie, nechce sa mi to tu všetko rozpisovať, ale mala veľmi zlý osud, ale bola slušná a chodila prespávať do charity a určite nepila a nefajcila, veľmi rada by som ju ešte niekedy videla
Myslím si, že si sa zachovala ako správny človek ❤️ tvoja kolegyňa nie je práve z tých najmilších ľudí, však? Teraz to neber v zlom, ale kde mohla starenka minúť peniaze? Robila som chvíľu poštárku a tie ich niektoré dôchodky sú žalostné.. viac ako ⅔ dôchodcov nemalo dôchodok vyšší ako 210€! V tom čase, čo som chodila a určite im nezdvihli dôchodky odvtedy o 200-500€ . Ak si starenka musí za to kúpiť jedlo, drogériu, poplatiť výdavky a nebodaj ešte lieky (v dnešnej dobe také ceny, že sa chytám za hlavu) tak sa nečudujem, že jej zostalo tak maličko peňazí. Veď môj chorý starý otec (cukrovka, bercove vredy, problémy so srdcom, vysoký tlak atď.) Minie každý mesiac vyše 200€ na lieky a to nepreháňam, nakoľko mu ich chodím do lekárne vyberať. Zachovala si sa správne a ďakujem, že ešte existujú ľudia ako ty. Postupovala by som rovnako, tých 10-20€ mňa napríklad nezabije. Ak pani nechodí prosiť každý mesiac, naozaj sa len stalo, že možno mala výdavok navyše.
Určite by som išla a kupila...
Peniaze nedávam

Z človeka cítiš či potrebuje naozaj pomoc, keby takáto babička prišla za mnou, tiež urobím to isté .. si dobrý človek a urobila si správnu vec. Ľudskosť a empatia by mala byť na prvom mieste. Viac ľudí ako ty a svet by bol krásne miesto.