Ako riešiť chúlostivý problém so zanedbanou hygienou?
S manzelom mame firmu , jeden zamestnanec zial mal velky problem s pachom potom plus usta a nohy…. Zanedbana hygiena .. mali sme teambuilding ako to budeme riesit kedze je to chulostiva tema . Zhodli sme sa na darceku hygiene - deo / sampon / sprchas / pena / pasta - atd od jednem kvalitnej bio kozmetiky. Nepomohlo . Dostaval to rok na meniny narodeniny vianoce a ked bola moznost vzdy dostaval hygienu v roznej podobe usta voda / zuvacky atd .
Nezmenilo sa nic . Bol to ostry puch ako ked obleciete nieco spotene dookola a nohy detto.
V jednej situacii ma neskutocne vytocil a ja som v zapale hnevu nanho vybehla s tym “RADSEJ SI UZ UMY ZUBY A UMVAJ SA !” Všetci dookola stichli jak sochy … on bol v soku . Aj ma to mrzelo aj nie uprimne … Manzel mi povedal ze som mohla byt jemnejsia ale inak nejak nedbal. Odvtedy ale o seba tak dba ze je to az sok …. Mam niekddy vycitky ci som nebola velmi zla :( ale dodnes som sa neospravedlnila…. Zaroven som pomohla jeho kolegom v kancli a okoliu travit cas v jeho blizkosti vo vacsej pohode
Toto sa nerobí to tato vec sa da povedať aj slušne a medzi 4 očami ak si potrebovala divákov tak si si mala zavolať tvojho muža.Aj ked si nadriadena nič ťa neopravnuje aby si s atak chovala k zamestnancovi.To yb si mala mať nejaku uroveň. Lebo su ľudia ktorý ked nemaju divákov a posluchačov tak nevedia vyriešiť problém. Ja ťa skôr ľutujem.Si mysliš že medzi sebou teraz o tom ostatný nehovoria o tebe.Ja viem že TY si mysliš môžeš všetko len si nedomyslela následky. Si mysliš môžeš všetko no niekdy aj ked si nadriadena tak asi si sa sekla.
Vieš ponižuje iba ten človek druheho človeka ktorý je sám nízky a ma nizke sebavedomie. Znižiť sa pod uroveň žena tak fakt to jedno či si Lev aj v inom znameni môžeš byť a kúpovať niekomu koše s kozmetikou je trapnosť toto by som nikdy žiadnemu zamestnancovi neurobila. A to podnikam. A aj mám nadriadeneho lebo som aj zamestnana ale takto s ak nám riaditeľ podniku bnikdy nechoval. Nikdy by som neponižila nikoho tak pred ostatnými ako si to urobila TY.Zvlašť ked sa to dalo povedať medzi 4 očami to že si mala vybuch si to odniesol nejaký iný človek ak si s nikým mala problém tak si nevybijaj zlosť na človeku čo vôbec za to nemohol. Slušný človeke všetko jedna na rovinu nie v naznakoch takže si ho mala zavolať a povedať mu to a nie ponižiť pred všetkými ešte si si mala pozvať aj s druhe firmy dalšich aspoň 10 a čo vyjsť na ulicu a ziapať. Načo sa chceš ospravedlniť slova ktore povieme v navale hnevu už nikdy nevezmem nazad.Zachovala si sa zle ja potom na jeho mieste by som s firmy odišla.Vieš nerob niekomu to čo nechceš aby bolo robene tebe ked najmenej budeš čakať vtedy niekto niečo hnusne neprijemne povie tebe pred všetkými. Každý by mal pocitiť následky svojho chovania.Zachovala si sa trapne neprofesionalne každy dospelý normalny človek jedna na rovinu a nie robi sprostosti nakupuje koše.Rovno si mu tam mala dať exkrement v sačku.Och bože niektorí ľudia by mali dospieť a skôr než niečo urobiš tak najprv by mal fungovať mozog potom ústa.Len čo TY ostatný zamestnanci mysliš že si medzi sebou nešuškaju nič o tebe veľky omyl.Take niečo sa dozvedia aj obchodny partnery vtedy ked najmenej budeš čakať.
Ja nikdy nezabudnem ako pred vsetkymi mi kolegyna povedala ze ci sa kupem a ci pouzivam deodorant. Pritom sa kupem kazdy den a aj deodorant som pouzivala. Neskurocne mi bolo trapne, citila som ako sa cervenam. 🫣 predtym vsak veduca si nas zavolala vsetkych (bolo nas viac) a povedala ze treba dodrziavat hygienu lebo ze neni prijemne ked dakto zapacha a pozerala priamo na mna.
Blbe bolo aj to ze jedno tricko sme mali na tyzden kedze sme vlastne nemohli mat. A prat sa dalo davat iba tam. Domov sme nemohli nosit a aj keby tak kvoli jednemu tricku sa pracku neoplati zapinat.
Bola to moja prva robota, takze mi nenapadlo ozvat sa. Odvtedy som bezne aj polku deodorantu (obrazne) na seba dala.
Ked som vsak odisla prisla jedna kolegyna a ona chuda smrdela tiez ale druha kolegyna jej medzi 4 ocami povedala ze co je vo veci.
Podľa mňa nemáš na to byť šéfka, pretože nevieš slušne jednať s ľuďmi...toto je malý problém a ty si to nafukla
2 roky som to nechcela riešiť nebol čas alibisticka vyhovorka a čo že ma nasral niekto iný vybijem si zlosť na tom nevinnom čo mi nič nehovoril len preto že pachne.A navyše vyhovarať sa na znamenie trapnosť nad trpanosťou.Toto sa dalo povedať slušne a nie 2 roky TI to neprekažalo len odrazu ťa dakto nasral tak vylejem si zlosť na tom čo mi nič neurobil.A vyhovorim sa na znamenie Leva.
@anonym_autor ja som s týmto problém nemala, pracujem s mužmi a to je teda iný puch, keď sú spotení, konkrétne jeden, normálne som mu povedala že smrdí, nech sa osprchuje, jasné, bola som za blbku, ale aspoň bol pokoj 🙂 takže ja by som sa na tvojom mieste určite neospravedlňovala
@anonym_35562d no bola si len úprimna a povedala si to a nevybila si zlosť a povedala na rovinu.
@anonym_autor ide o mladého či staršieho kolegu?
@anonym_eecf7d vobec som necakala chvalu skor vase riesenia situacie co aj kazda pisete . Ja som celkom spokojna lebo viem ze aj druhykrat by som tak konala
@anonym_autor ak by si tak konala znova, za čo sa chceš ospravedlniť? Potom je tvoja hodnota ospravedlnenia - žiadna. Nemyslíš to úprimne a ani ťa to nemrzí... Ako šéfka si to potom asi podľa seba vyriešila korektne. Mám pravdu?
Prečo tomu príbehu neverím?
Ďakujem vam baby každej jednej za vyjadrenie či ste suhlasili alebo nie cenim si vaš čas 😊 nič prijemného toto riešiť a verím , že žiadna z vas toto nezažije ani ako vedenie ani kolega
@anonym_autor Uplne ta chapem. Ono sa to nezda,ale upozornit kolegu na to,ze smrdi je naozaj chulostive a neprijemne. Kazdy je hrdina,len ci by to naozaj kazda dokazala priamo povedat,tak ako tu pisu. Ja mam horsi problem. Nam smrdi sef az tak,ze ma az napina niekedy,ked s nim musim riesit nieco v blizkosti. No a ako povies sefovi,ze smrdi? Mne je az trapne,ked chodia zakaznici k nam do firmy.
Vy ste v tej firme azda vsetci zabrzdeni…ako nehnevaj sa ale aby ste dlhuuu dobu nevedeli zavolat dotycneho 26 rocneho bokom a narovinu sa otvorene bez hanby porozpravat…a vy mu radsej tam opakovane na sviatky budete davat kozmetiku…
Asi by to chcelo zvysit plat aby sa nebal umyt. Kupit kozmetiku( nemusel ju dostavat). Zapnut pracku....
@anonym_805129 ale prosim ta niesme v MŠ . Normalne kolega kolegovi povie sorry bracho pachnes jak tchor umy sa .
Ja musim drzat bonton a vidite . Vybuchnem a som priamociara a trochu drzo to vyznie
@anonym_autor lenze ty nie si kolega, ty si hlavne vedenie. Si na inej urovni. Ci sa ti to paci, ci nie, oni od teba cakaju impulz, aky pristup zvolis, co urobis. Sleduju ta velmi pozorne, hoci si toho nemusis byt vedoma. Tak to je. (A to aj ked sa ty citis ako jedna z nich.)
Mame firmu, poznam to.
A bud najdes spojenca v empatickom podriadenom, ak to nezvladas ty a poziadas ho o pomoc v tomto. Alebo to urobis sama.
Ale si vzor, si priklad, ty udavas ton, ako sa veci budu riesit. Ono to vyzera spociatku zanedbatelne, bezvyznamne a uplne jedno, co urobis a ako. Stale si myslis, ze v najhorsom si to so vsetkymi predsa vysvetlite. Ale nie. (Napr. aj ked sa o tom hromadne porozpravate, tak nie kazdy ti povie uprimne svoj nazor, hoci si ho v duchu bude mysliet a riadit sa nim. Nahlas ti ale pritaka a ty budes spokojna. Trebars teraz ti vsetci povedia, ze spravne, bolo mu to konecne treba nahlas povedat. Ale niekto, hoci nahlas odsuhlasi vacsinu, si v duchu bude mysliet, ze si sa zachovala ako chudera, bolo to pekne sproste takto bezcitne to pouzit ako argument v hadke a ty si kus…. A stratil k tebe kusok ucty.)
Takze takuto reakciu si mozes mysliet, ze vsak sa az tak nestalo, ale casom sa to moze vyvrbit velmi zle (napr. ti zrazu vybuchne skaredy tvrdy vystup medzi kolegami pre nieco (kludne banalne), ktory moze skoncit vypovedou niekoho, koho potrebujes. A zrazu stojis medzi dilemou, kto pojde prec a kto ostane. Stojis medzi nekompromisnym bud-alebo a ani jeden nie je ochotny ustupit.), ak to zanedbas.
Aj spolocnost desiatich ludi je zivy orgnizmus, ktory citlivo reaguje na to, ako vedenie riesi veci. Takze musis byt rozhodna, jasna, ale ludska.
Nemas na vyber, je to tvoja firma, tvoje vedenie.
Ver mi, rastli sme za tie roky z troch na mnoho ludi. Takze sme uz zazili vselico. Viem aj ako sa z “rodinneho” prostredia stava postupne coraz odcudzenejsie a formalnejsie, ako pribuda pocet ludi.
(Najlesie je to tak do tridsat).
A kradeze na kuchynke a z chladnicky - to su uz take klasiky.
Neviem, kam planujete rast vy, ale aj keby ste uz nerastli, tak cele vase prostredie zavisi na tebe a muzovi.
A najlepsia metoda je “cukor-bic-cukor”.
Ked riesis neprijemnu vec, vyzdvihni najprv jeho prinos pre vas. Potom vznes problem/poziadavku/zmenu/cokolvek potrebujes. A na zaver znova zjemni a pripomen svoju vdacnost za pracu pre firmu (jeho vyznam pre vas). Nenechaj cloveka odist iba s pachutou kritiky. Sama by si to nechcela, tak to neurob druhemu.
@anonym_autor urobila si to veľmi zle, ako správny manager si si ho mala zavolať na súkromný rozhovor a povedať, ze jeho hygiena nie je dostatočna pre jeho funkciu, kľudne aj s darčekom a poprosiť o nápravu.
Teraz treba určite podobný rozhovor, ale s patričným ospravedlnením, ale klásť rovnako dôraz na dodržiavanie hygieny
Mam za sebou veľa školení a odporúčam aj tebe ako komunikovať náročné témy, predides problémom v budúcnosti
@anonym_autor úprimne z takej firmy by som zdrhla po tomto incidente zjavne to vôbec nevieš s ľuďmi a nemala by si byť ba takej pozícii na akej si...aj by som vašej firme urobila nepeknú reklamu ...👍
@anonym_autor Uplne ta chapem. Ono sa to nezda,ale upozornit kolegu na to,ze smrdi je naozaj chulostive a neprijemne. Kazdy je hrdina,len ci by to naozaj kazda dokazala priamo povedat,tak ako tu pisu. Ja mam horsi problem. Nam smrdi sef az tak,ze ma az napina niekedy,ked s nim musim riesit nieco v blizkosti. No a ako povies sefovi,ze smrdi? Mne je az trapne,ked chodia zakaznici k nam do firmy.
@marca12 to som presne chcela napísať že každý tu je hrdina resp. hrdinky čo by takisto sklopili uši ako jeho kolegovia v kancelárií.
95% z nich by si ho v živote nezavolali a nepovedali nič. Držim ti palce nech to šefovi povie žena alebo fakt blizky priatel
@marca12 to som presne chcela napísať že každý tu je hrdina resp. hrdinky čo by takisto sklopili uši ako jeho kolegovia v kancelárií.
95% z nich by si ho v živote nezavolali a nepovedali nič. Držim ti palce nech to šefovi povie žena alebo fakt blizky priatel
@anonym_autor Ja prave tomu nerozumiem,ci to je manzelka neciti a neupozorni ho.
@anonym_autor to sú len výhovorky že ostatný by to nezvládli ,ty to máš robiť ,je to tvoja povinnosť
@anonym_autor zaslúžil si asertívnu komunikáciu od začiatku, mali ste ho normálne taktne upozorniť a celé to divadlo nemuselo byť. Teraz by som sa len ospravedlnila, že som dlhšie uvažovala, ako mu to povedať, aby to vzal, až som pri hneve nevhodne vybuchla. Viac by som to nerozmazavala, ani kozmetiku už nespomínala. A ešte by som povedala, že má potešilo že tak dobre na to zareagoval a našla by som iné jeho vlastnosti, ktoré by som vyzdvihla.
Niekedy nestačí naznačovať ľudia nepochopia. Veci jasné pre teba pre iného sú zbytočne. On sám sebe nesmrdel a možno bol lenivý sa umývať alebo ho k tomu nikto neviedol. Je lepšie hovoriť veci aj nepríjemné narovinu bez výčitiek vysvetliť pohovoriť si v súkromí a trvať na tom na čom sa dohodnete. Na tom že si vybuchla nič zle nie je ty si naznačovala čakala že pochopí on nepochopil možno tie veci daroval ďalej. Logické že každý ste to brali inak a tebe už rupli nervy. Ale vidis že to pomohlo. Aj keď pravidlo by to byť nemalo k tomuto často naznacovanie dôjde. A jeho to zobudilo. Ale bola to skôr šťastná náhoda. Mne raz hovoril psychológ niečo podobné. Keď ste mi tu ticho slušne nenápadne vysvetľovali naznačovali veci ja som už aj pomaly driemal a prestaval som vás vnímať a brat vážne. Keď ste minule zvýšili hlas a rázne mi to oznámili bez dlhých omáčok okamžite ma vystrelo a začal som vnímať. Kľudne ak máš pocit že treba si s ním pohovor. Že ste mu toľko naznačovali a vôbec nič s toho až ti rupli nervy čo ta mrzí ale si rada že aspoň to už konečne pomohlo a nieco so sebou urobil a že budeš rada ak v tom bude pokračovať a bude sa o seba starať lebo robí s ľuďmi a všetci sa chcú cítiť príjemne. A k tomu patrí aj osobná hygiena pretože on sám seba necíti ale bohužiaľ neumyty človek a neoprate veci zapachaju a pre okolie je to nepríjemné.
dva roky cely firma trpi smrad, dava kozmetiky a potom sa ide na kolenach ospravedlnovať, lebo dospely chlap nevie, že sa ma osprchovať, oprať šaty a umyť zuby...neveriteľné. jediný asertívny vo vašej firme bol smraďoch...ja vam prajem, nech pride zamestnanec, čo bude každe rano pred robotou jesť cesnak, to len budú odprosovačky..
@anonym_autor Ja by som sa ani neospravedlnila, veď si mu priamo povedala, to, čo všetci za chrbtom. Môže sa stať, že keď sa mu ospravedlníš, tak to u neho s hygienou znova padne do starých koľají.
čo je lepšie, povedať do oči alebo si 2roky šuškať za chrbtom a opustit miestnosť, ked vojde kolega do miestnosti? a také, že dám do košika kozmetiku, ľudia, čo považujú hygienu za zbytočnosť považuju aj kozmetiku za zbytočnosť, čo zapadne prachom, alebo vyhodia alebo darujú..im nEvadí, že srmdia, pre nich to nie je problém
dva roky cely firma trpi smrad, dava kozmetiky a potom sa ide na kolenach ospravedlnovať, lebo dospely chlap nevie, že sa ma osprchovať, oprať šaty a umyť zuby...neveriteľné. jediný asertívny vo vašej firme bol smraďoch...ja vam prajem, nech pride zamestnanec, čo bude každe rano pred robotou jesť cesnak, to len budú odprosovačky..
@karolinakr tu ide o to že to mala riesit hneď a nie sa vyhovárať a potom to v zlosti vykričať ,ako majiteľka a šéfka ho mala na to hneď upozorňit a riesit to
@karolinakr tu ide o to že to mala riesit hneď a nie sa vyhovárať a potom to v zlosti vykričať ,ako majiteľka a šéfka ho mala na to hneď upozorňit a riesit to
@minenkaa však toto je najlepšie, dusiť v sebe zlosť 2roky a potom vypustiť paru v najmenej hodnej chvíli
@minenkaa však toto je najlepšie, dusiť v sebe zlosť 2roky a potom vypustiť paru v najmenej hodnej chvíli
@karolinakr to som teda vôbec nepochopila,však už po prvom mesiaci museli cítiť a nikto nič
@karolinakr to som teda vôbec nepochopila,však už po prvom mesiaci museli cítiť a nikto nič
@minenkaa MK je dobrý v tom, že vidíš, že ľudia majú toleranciu na extremne veci, ja by som 2roky smrad nečuchala, raz by smrdel, druhy krat, a už by ma jazyk svrbel niečo povedať...akože top diskusia bola, ked sa baba sťažovala, že bratranec k nej chodi par krat do mesiaca prespavať a ona to nechce a trpela to neviem koľko rokov...😀 ako sa da spať u niekoho, kto si to neželá?
@minenkaa je to sranda, každý toleruje niečo iné ..

@lucia13022023 už si zažila takých smradlavyxh kolegou''?
Ja áno,a preto viem že tam žiadne diskrétne náznaky nezaberajú.
Tam to treba len povedať nepriamo na plné gule.
@anonym_99a0af rozhovor medzi ňou ako nadriadenou a nim podriadeným je na mieste. Ale nie, ze na neho nakrici ako na decko a pred všetkými. Ak máš takéto iste správanie, respektíve (ne)spravanie, chápem tvoju odpoveď.