icon

Ako riešiť detinské správanie partnera?

lucka27391
23. jan 2025

Ahojte, ani neviem prečo to sem píšem… asi sa potrebujem vyrozprávať. Mám partnera, ktorý má 34 rokov, ja 31.. sme spolu už piaty rok. Máme sa radi, ale posledný rok je pre nás veľmi ťažký. Zažili sme 2 potraty, kúpili sme byt, ktorý nejak prerábame.. avšak začína mi na ňom vadiť, že sa správa detinsky. So všetkým potrebuje pomôcť. Či už potrebuje vybaviť niečo na úradoch, u lekára.. s bytom pomohol vlastne iba so sťahovaním, vôbec ho neláka si naštudovať napr nejaké veci a opraviť ich.. tak za každým musíme na všetko volať nejakých opravárov.. nepríde nikdy so žiadnym nápadom do bytu, ale keď ja niečo vyberiem, tak to je zle… a tiež nepríde ani s nápadom kam ísť na výlet, na dovolenku.. alebo že poďme spolu na obed.. toto musím navrhnúť všetko sama… mám pocit, akoby nemal vlastný názor, vždy len čaká čo ja poviem, čo ma veľmi irituje.. dnes sme boli v kine (čo som navrhla ja), na večeri, ktorú som navrhla ja… a ako sme vychádzali z parkoviska, tak nevedel že ako ma zaplatiť parkovné v obchodnom centre… akokeby tam bol prvýkrát.. potom nevedel vyjsť a citat kde je exit.. a ešte ja som bola najhoršia, lebo som ho v tom nechala samého…. Ale ja som proste iba chcela, aby sa zachoval ako chlap aspoň v tomto 🤦‍♀️ proste vzdy potrebuje povedať čo ma ako spraviť.. v podstate navrhuje iba to, kedy máme ísť na návštevu k jeho rodine. Som z toho smutná, lebo sa necítim ako jeho priateľka, ale ako nejaká učiteľka. On nemal veľmi nejaké dlhé vzťahy predo mnou.. a ja som zas mala zopár, posledný s o dosť väčším vekovým rozdielom.. neviem čo mám robiť, ako ho podnecovať k tomu, aby bol viac chlap

enmery
23. jan 2025

A dovtedy to bol rozhodný chlap, ktorý vymýšľal program, išiel sám k lekárovi, vedel Ťa prekvapiť kúpenými lístkami do kina, vzal na obed, zaplatil na parkovisku?

anjelicek26
23. jan 2025

On predtým býval u maminy ci ako? Každopádne aby bol viac chlap je trosku prezitok.. vy sa doplnate, aj keď ty si mala iné ocakavania.. ale po 5 rokoch sa cudujem, že si zrazu prekvapena.. vždy musel byť taky.

tiezjedna
23. jan 2025

chápem to správne, že až v tomto poslednom roku ste zažili dva potraty a kúpu a prerábku bytu? Človek veľa vecí zistí až pod jednou strechou, to by malo byť povinné... Nechcem, aby to vyznelo necitlivo, tie potraty ma úprimne mrzia, ale buď rada, že ti osud otvoril oči...🙏

earlgrey
23. jan 2025

A 5 rokov taký nebol?

vler
23. jan 2025

@lucka27391 takyto nepouzitelny chlap ti je naco?

apolka77
23. jan 2025

Tak snáď to vie aspoň v posteli 🙂

rozculena
23. jan 2025

...." nevedel vyjsť a citat kde je exit..nevedel že ako ma zaplatiť parkovné "
To som nepochopila 😲 On nevie čítať?
Kým ste nekúpili byt tak ste spolu nebývali?

ninusa221
23. jan 2025

Ja som presne taký vzťah po 5 rokoch ukončila. 😊 hneď mi je lepšie.

biba_18
24. jan 2025

@anjelicek26 sa dopĺňajú? to máš odkiaľ. veď príspevok je presne o tom že nie je spokojná…

barka1
24. jan 2025

@lucka27391 nie som za radikálne riesenie, ale v tomto pripade sa k sebe vobec nehodite a riesenim je rozchod. On potrebuje raznu zensku, ktora ho povedie zivotom a dirigovat (takých je pozehnane), a ty rozhodneho chlapa.

unicornlady
24. jan 2025

Čiže chce, aby si ty ťahala ten vzťah.
Mala som podobného chlapa (hoci nie až takého "nesvojprávneho"), ale tiež na otázku, kam pôjdeme (sa prejsť), povedal "neviem", "mne je to jedno",... taký chlap nie je oporou.

stanulienkat
24. jan 2025

Spolocne byvanie by malo byt povinne.

earlgrey
24. jan 2025

@unicornlady Presne ako píšeš, je to vyčerpávajúce. Poznala som takého muža, proste žiaden názor, so všetkým súhlasil, aj s absurdnými somarinami, vždy sa podriaďoval, nikdy nič nevymyslel, proste nuda a oberanie o všetku energiu. Tým pádom sa tam vytratila tá prvotná chémia, to prvotné pobláznenie, prvotné city, ktoré sa neprehĺbili.

really8
24. jan 2025

Kamoska mala takeho. Sem tam zvladol objednat donasku, pripadne si sam vybrat z jedalneho listku. Isli do chorvatska na dovolenku. Celu dovolenku aj cestu vymyslela a naplanovala, vratane myta, dialnicnych znaamok, trasy a este ai to aj odsoferovala. Hadaj ako to dopadlo.
Btw toto bie je vobec detinske ani detske spravanie. To je mamvpicizmus spojeny s neschopnostou a lenivostou.

gabinka01
24. jan 2025

@lucka27391 Ak chces, aby takyto vztah prezil aj dobuducna, urcite by si sa s nim mala porozpravat, ako to vnímaš a co ti obcas prekáža. A uvidis ci sa zacne trochu viac snazit aj on…Ak uz ho teraz trochu vnímaš ako dieta, ktore treba stale usmerňovať, casom sa ti moze uplne vytratiť ako “chlap”. to myslim aj po sexuálnej stranke.

melanta
24. jan 2025

Ďalší dôkaz, že spoločné bývanie by malo byť povinné čím skôr. Koľko párov by nestratilo kopec rokov.
Autorka - áno, až keď s niekým začneš žiť v jednej domácnosti, zistíš, ako veľmi je ten človek k tebe kompatibilný alebo nie. Škoda, že si toto nezistila skôr. Je skvelé, že sa máte radi. Ale láska nestačí. A súhlasím s @really8 nie je to detinské. On je proste neschopák a lenivec. Musíte si sadnúť, v kľude si tieto veci prejsť a aj keď sa ti táto myšlienka nepáči, ak toto je on, tak proste je namieste ukončiť to. Pokiaľ si neni odhodlaná toto akceptovať a žiť tak celý život, bez toho, aby si od neho veci vyžadovala a vyčítala mu ich. Ale takéto veci sa nemenia. Ak je niekto neschopný lenivec, nezmení sa to. Aj môže chcieť, ale nepôjde to. Niekedy sa nám stane, že si musíme priznať, že musíme niečo ukončiť, pretože inak budeme v budúcnosti veľmi nešťaastný.

dadka1997
24. jan 2025

@lucka27391 zaujimave ze si si to vsimla az po5tich rokoch, dovtedy taky nebol? Alebo je to o tom, ze vsetko to co ste si prezili, ti sadlo na psychiku a na muzovi hladas iba to zle

fantaghiro21
24. jan 2025

Autorka -nenapisala si ,či bol vždy taký....
Odkedy ste začali spolu bývať?
niekedy pri tom "zalaskovani" sa veľa veci prehliada.Hlavne,keď pri začiatku chodenia sa človek rozhoduje a dohaduje, akurát kde pôjde na kávu,kde sa prejsť,kde na túru, výlet,bike....
Keď ste začali spolu chodiť, dokázal vymyslieť aspoň nejakú aktivitu ?
Ak ho máš rada ,a chces s ním ostať,tak je potrebny úprimný rozhovor,...Myslisj si,že ale nikdy nebol a nie je a nebude extrémne cieľavedomý, dominantný muž , extrovert.

Niektorí muži sa až moc spoliehajú na svoju partnerku....Dostanu sa do komfornrej zóny,že sa už asi nemusía snažiť, hlavne keď ich partnerka je akcna. Všetko vybaví, zariadi, prerobi,zvláda.No tak ju v tom nechajú,veď je v tom extrémne šikovná( žiaľ, ignorujú to,že to z tej partnerky vysáva všetku energiu,silu,a je to obrovská záťaž na ňu)...
Ako to tu bolo spomenuté, dokonalý mámvpicizmus ...
Niektorí to robia z lenivosti,lebo však nemusia,a niektorí si myslia,že to ženám prináša potešenie,tak ju v tom nechajú .

Ja som si sama prešla niečim podobným, náročnym po každej stránke a žiaľ,tiež to bolo po potrate ...Aspoň som si to vtedy začala všímať,otvorili sa mi oči a dosť sa to vtedy vystupňovalo.
Takže veľa som si aj ospravedlnenovala potratom,že možno tak nejak muži majú tiež nejaký potratovy syndróm,ktorý ich paralyzuje na nejaké obdobie - ale keďže to potom trvalo moc dlho,trebalo to radikálne riešenie ....

gerber58
24. jan 2025

@lucka27391 to nie je tvoja uloha, ho podnecovat aby nieco robil. A ako sa tu ostatni pytaju, roky predtym bol uplny opak, alebo ti az teraz zacalo vadit. Co chces s takym chlapom robit? Robit mu opatrovatelku, sluzku, opravara, udrzbara cely full servis, co sa on na tebe tak maximalne bude vozit niekolko rokov. Ale on vyjadruje svoj nazor, ze to co spravis ty je, zle, tak naco si s nim ked sa to opakuje? S bytom to poriesite, deti nemate a ani ich nechci mat s takym, co nevie pomaly nic, len byt obskakovany druhym. Ziadna samostatnost, pravdepdobne v detsve hyckany, ze rodicia vsetko spravia, a on si bude len tak behat. Jedina moja rada, bud mu to otvorene povedz, ze ak nebudes vidiet z jeho strany snahu, tak koncite, alebo to cele zabal a posli ho aj 5 rocnom vztahu prec.

enmery
24. jan 2025

@gerber58 Akože sú baby a aj muži, ktorým vyhovuje takýto partner. A sú spokojné. Táto spokojná nie je a nikto na svete ma nepresvedčí, že to bol super silný rozhodný chlap a posledný rok sa mu komplet zmenila osobnosť. A ešte viac nechápem, keď niekto dáva takým rady, že joj chlapi sú mimo, chlapi sú takí a ideme ho prerobiť.😳

unicornlady
24. jan 2025

@enmery ... že chlapa si treba vychovať 🙄

lucka27391
autor
24. jan 2025

Dievčatá ďakujem za vaše rady. Jasne, že zo začiatku taký nebol, snažil sa, vymýšľal aj nejaké aktivity a tak. A potom spohodlnel. Problem je aj to, že jeho kamaráti sa odsťahovali do zahraničia a okrem kolegov tu aktuálne nemá iných priateľov..
Bývali sme spolu hneď po prvom roku.. samozrejme, že nikdy nebol extra dominantný, rozhodný.. ale mám pocit, že aj to trochu, čo v ňom bolo sa stráca…
Rovnako nie je spokojný s prácou, ale nerobí nič pre to, aby to zmenil.
A ako píše @fantaghiro21, mne tiež akosi otvoril oči až ten potrat… vtedy som potrebovala myslieť oveľa viac sama na seba a postaviť sa na nohy.. a uvedomila som si, že toto priateľovo správanie zo mňa vysáva energiu
Ja to ale nechápem, že je tak ťažké spraviť nejaké rozhodnutie z času na čas?

enmery
24. jan 2025

@lucka27391 Nie, ty si bola zamilovaná. Preto si to videla inak. Podnikavý človek môže trošku spohodlnieť, ale nie sa zmeniť z rozhodného chlapa, o ktorého sa môzes oprieť a vie si vybavit lekára na mamľasa. Taký narcis vie mat masku a predstierať lásku. Ale aj tá padne. Je už na Tebe, ci sa chceš starať do smrti o dospelé dieťa. Pre mňa by to nemalo zmysel, lebo u mňa by úplne odišla chuť s takým napr milovať alebo ho vidieť ako pevný pilier. Sú ženy, ktorým vyhovuje riadiť všetko, aj muža. Ty to asi nebudeš,keďže si sem toto napísala.

gribka1
24. jan 2025

Ak je ako dieťa, jediná pomoc je ako s dieťaťom. Zadať úlohu a nech ju vyrieši ako chce. Napr. si poviete, že jeden víkend vymyslíš program ty, ďalší on a na striedačku. On nakúpi sám, ty navaríš, máš chuť ísť do kina, nech pozrie a vyberie film.

veronicka1901
24. jan 2025

Kedze nie ste manzelia, nemate deti, tak by som asi zisla este z cesty. Byt predajte, vyrovnajte sa a hotovo. Neverim, ze takyto muz moze niekomu imponovat. Ked si predstavim, ze by som pri narocnej praci a troch detoch nemala muza, ktory je samostatny v kazdom ohlade, tak by to bolo fakt na slucku.