icon

Ako riešiť financie v manželstve bez spoločného majetku?

9. máj 2025

Ahojte, manželia - vy čo nemáte spoločný majetok,ako to máte s platením? Ja - žijem u manžela, priviedla som mu na svet dve deti.
Momentálne mám slabo platenú prácu a v podstate som zostala ako to nazvať,sama,len to má výhodu v tom, že mám s deťmi kde bývať či ako sa to definuje?
Momentálne mi pomáha kamarátka. Manžel by rád odomňa polovicu nákladov za domácnosť. Daňový bonus čo mu prišiel si nechal celý pre seba na účte a mne nedá nič keďže mu neplatím polovicu za chod domácnosti.
Chodievam na nákupy a čo je treba do domácnosti alebo sa jedlo nepočíta ako ,, tiežpodieľanie,,?

Strana
z2
dadis
9. máj 2025

Vyzivne na deti pocas manzelstva

raszuz
9. máj 2025

No v prvom rade je to debil ... v druhom rade, jeho výplata je z polovice aj tvoja, tak ako tvoja jeho .... za tretie, môj manžel odkazuje, že ti má zaplatiť za to, že si mu vynosila a porodila deti ....
Tiež bývame v byte, ktorý mal manžel pred manželstvom, tiež máme dve deti, každý svoj účet. Prídavky a bonus poberám ja. Čo sa týka chodu domácnosti, podieľame sa spoločne, ale žiadne, že daj mi polovicu ....

44janica44
9. máj 2025

A to ste si nevydiskutovali pred svadbou? Nechápem tieto vydelovacky po svadbe.... však po svadbe sú všetky financie spoločne -žiadne tvoje a moje.
A ako to mame my? Ani keď sme spolu chodili muž nepýtal žiadne peniaze na náklady ( obaja sme zarábali tabuľkové platy) a po svadbe sa nič nezmenilo... platby za byt odchádzajú "z jeho účtu-" keďže tam mal trvake príkazy, zvyšné nákupy platí ten kto na nákup ide, ale po večeroch sa nevenujeme deleniu blockov na polovicu. Nikdy muž odomna nepýtal ani cent, ani keď celý mesiac chodil na nákupy iba on ... teda raz pýtal par tisic na vyplatenie hypo lebo to išlo z jeho účtu, tak nech v tom nie je zmätok a odíde celá suma naraz.
Teraz som.na rodicaku a aj keď vie ze na mojom účte je slušná rezerva často keď vyberá cash z bankomatu mi nechá 50 alebo 100 e pri peňaženke ze ak budem potrebovať a nepýta sa kde a ako som ich minula.
Byt je tiež na muža lebo ho mal dávno predtým ako sme sa spoznali. Keď sme počas manželstva kúpili chatu so záhradou platba išla iba z jeho účtu(ja som neposlala ani cent) a na liste vlastníctva sme vedení obaja ako spoluvlastníci.
Aj keď ide pre balík co objednám kľudne ak sú v ňom aj iba veci pre mňa zaplatí dobierku svojou kartou a nepýta to odomna. Rovnako fungujú moji rodicia aj sestra s manželom. Nebyť MK myslím si, ze tak funguje každé manzelstvo, ale o týchto rozdelovackach tu čítam minimálne raz za týždeň a nechápem ako môžu takto manželia a rodicia deti fungovať.

deti95060810
9. máj 2025

že taký nenažratý môže existovať....

janage
9. máj 2025
@dadis

Vyzivne na deti pocas manzelstva

@dadis ona môže kľudne žiadať výživné aj na seba počas manželstva. Súd pozrie príjmy, výdavky .

janage
9. máj 2025

Ty mu peries, varis, upratuješ, staráš sa o deti, či to mate tiež na polovicu rozdelené?

earlgrey
9. máj 2025
@deti95060810

že taký nenažratý môže existovať....

@deti95060810 takých je veľmi veľa, len škoda, že ženy sú zaslepené a privedú na svet, s takým mužom, nie jedno ale viac detí...a samozrejme, že taký nebol...samozrejme, že sa zmenil...mne raz jeden muž povedal, že načo mi vlastne muža, keď mám bývanie, mám financie ..že čo od muža chcem? 🤣🤣🤣 že takú ženu, čo má všetko by nikdy nechcel, lebo by sa cítil menejcenne 🤣

tinka_1807
9. máj 2025

No tka by som mu urobila nasledovný cenník:
pranie 3€
obed -4€
upratovanie domácnosti - 8€/h
9 mesiacov nosenie dieťaťa - 4000€/na dieťa
1x pôrod - 3000€/dieťa ...
Cena za ušle roky kariéry na materskej - 300€ za každý mesiac doma s deťmi

... Akože ja by som s takým mužom nebola a nemám pre to pochopenie, ale nejako by som na neho pritlačila. Lebo toto nie je normálne.

janage
9. máj 2025
@tinka_1807

No tka by som mu urobila nasledovný cenník:
pranie 3€
obed -4€
upratovanie domácnosti - 8€/h
9 mesiacov nosenie dieťaťa - 4000€/na dieťa
1x pôrod - 3000€/dieťa ...
Cena za ušle roky kariéry na materskej - 300€ za každý mesiac doma s deťmi

... Akože ja by som s takým mužom nebola a nemám pre to pochopenie, ale nejako by som na neho pritlačila. Lebo toto nie je normálne.

@tinka_1807 tak dá sa to doviesť do dokonalosti. Vytlačiť si ponuky nájmu za izbu, byť a vedľa toho cenníky za služby v domácnosti ak nie sú delené finty finty. Aby ešte milý pán manžel videl koľko má mesačne doplatiť 😉

rachel36a
9. máj 2025

Ja nechapem ženy, ako si môžete takých debilov vziat...nic nedelime na polovicu..sme manzelia, peniaze mame spoločne...neriešime co kto kedy zaplatí, alebo kolko kto zarobi..vo vacsine rodín ma žena menší prijem...

janage
9. máj 2025
@rachel36a

Ja nechapem ženy, ako si môžete takých debilov vziat...nic nedelime na polovicu..sme manzelia, peniaze mame spoločne...neriešime co kto kedy zaplatí, alebo kolko kto zarobi..vo vacsine rodín ma žena menší prijem...

@rachel36a skôr by som položila otázku kto tých debilov vychoval.

rachel36a
9. máj 2025
@janage

@rachel36a skôr by som položila otázku kto tých debilov vychoval.

@janage tiež pravda 😪😪😪

zuzkaa1991
9. máj 2025

Pred svadbou sme mali rozdelne ucty pokiaľ sme nezačali po svadbe riešiť hypo...raz som pytala od muza mesiac dva po svadbe nech požicia mi kedze on vtedy mal plat 900 ja 300 a( taky rozdiel mame doteraz) svokra ze ake pozicanie vsetko spoločne....

Takro fungujeme od začiatku manželstva zrusili sme si účty.mame jeden spolocny vprijmy chodia. Ci jeho moje na ten ucet všetko sa platí z účtu nikdy nepovedal ked som nieco kupila navyše .na nákupy chodim len ja....kedze kazdy den do vecera robit....seteime spolocne a tak isto aj detorm na vedľajšom ucte....tak ako bolo spomenuté je mi divne ze.po svadbe takto delia si financie manželia kedze je všetko spolocne(ano chapala by som vtedy keby jeden z nich by nemysel na rodinu a rozhadzoval mesacme z a blbosti) ale dnesna je divna

dskjhfdlkdjhl
9. máj 2025

Tak neviem, ci sa s takymi debilmi roztrhlo vrece, alebo je to zase ta ista, ktora sem pisala presne o tomto istom asi pred 2 tyzdnami.
Autorka-a Ty mas kde rozum? Ak je aj dom/byt jeho, ale financie v manzelstve su spolocne. Ak on ma taketo napady, tak mu nerob sluzku a milenku zdarma. Bud sa o tom normalne porozpravajte, alebo chodte od seba prec, aby deti nemali takyto vzor. A to, ze Ty nemas kam ist-si dospela, mala by si sa dokazat tak aj spravat.

any_soj
9. máj 2025

Mrzí ma to ... Každopádne peniaze sú vaše spoločné, či sa jemu páči či nie. Žiadosť na súd na výživné na manželku a deti. A ešte by som to aj pekné zverejnila pred jeho rodinou a priateľmi.

autor
9. máj 2025
@zuzkaa1991

Pred svadbou sme mali rozdelne ucty pokiaľ sme nezačali po svadbe riešiť hypo...raz som pytala od muza mesiac dva po svadbe nech požicia mi kedze on vtedy mal plat 900 ja 300 a( taky rozdiel mame doteraz) svokra ze ake pozicanie vsetko spoločne....

Takro fungujeme od začiatku manželstva zrusili sme si účty.mame jeden spolocny vprijmy chodia. Ci jeho moje na ten ucet všetko sa platí z účtu nikdy nepovedal ked som nieco kupila navyše .na nákupy chodim len ja....kedze kazdy den do vecera robit....seteime spolocne a tak isto aj detorm na vedľajšom ucte....tak ako bolo spomenuté je mi divne ze.po svadbe takto delia si financie manželia kedze je všetko spolocne(ano chapala by som vtedy keby jeden z nich by nemysel na rodinu a rozhadzoval mesacme z a blbosti) ale dnesna je divna

@zuzkaa1991 som mu povedala ty ma vydeluješ a on na to že veď aj ty mňa vydeluješ lebo všetko platím ja

3petka
9. máj 2025

Treba mu predložiť koľko platíš za stravu a iné veci čo sa týkajú aj jeho a samozrejme aj deti. A nech to porovná s najmom.
Predpokladáme tvoja suma bude rovnaká ak nie vyššia.

autor
9. máj 2025
@3petka

Treba mu predložiť koľko platíš za stravu a iné veci čo sa týkajú aj jeho a samozrejme aj deti. A nech to porovná s najmom.
Predpokladáme tvoja suma bude rovnaká ak nie vyššia.

@3petka prieči sa mi platiť mu za byt ešte nejaký nájom keď o celé sa starám ja. Vravím mu tak ma skús ty zamestnať tady ako pani v domácnosti upratovačka kuchárka a že nie. Tak teda čo

terezia74
9. máj 2025

Poučenie do budúcna, mať vlastnú nehnuteľnost, v prípade rozvodu. Ja by som takto žiť nemohla, vydelovat financie.

enmery
9. máj 2025

Predpokladám, že práce v domácnosti a s deťmi robí tiež na polovicu😂

autor
9. máj 2025
@enmery

Predpokladám, že práce v domácnosti a s deťmi robí tiež na polovicu😂

@enmery jasne že nie lebo keď platí za byt a ja nie tak mám ja upratovať

janage
9. máj 2025

Celkom nechápem, nehnuteľnost je jeho. A on platí ešte hypotéku, či iba energie?
Keby si mu oznámila, že teda ideš na sezónu do švajčiarska robiť, nech poriesi deti cez prázdniny ako by sa tváril.
Pripadne, že v prípade rozvodu, keďže nemáš bývanie navrhnes, nech deti bývajú s nim. Ty mu budeš posielať výživné, a s deťmi sa stretávať pravidelne u neho alebo vonku. A jaj aby si nezabudla, Fero z roboty ta vypočul a ponúkol, že keď mu budeš variť a sa starať o neho a domacnost, môžeš bývať u neho, kým si niečo nenájdeš. Samozrejme prispejes mu na energie a budete iba spolubývajúci 😉

zuzkaa1991
9. máj 2025

Autor tak by som požiadala sud o vyzivne na dieti a na seba 😁😁 ako radili vam vysse

lujza123
9. máj 2025

Ono to je asi jedno ako to majú ostatní, pre teba je podstatné ako to máš ty.

Treba si tu svoju situáciu vedieť reálne zhodnotit a pochopiť takú aká je. Možno si snívala o tom ze sa budeš venovať deťom, domácnosti, rodine no tvoj muž má na to iny názor, žienku domácu nechce. Tvoj prínos nevidí, nepotrebuje a neoceňuje

Ber to tak ako to je, musíš sa o seba postarat ty sama. V prvom rade si nájdi lepšie platenú prácu, osamostatní sa, nevis na ňom tak. Aj pre vztah je občas zdravšie ked sú dvaja na tej istej úrovni.
Daňový bonus môžeš mať aj ty budúci rok.

Ked napoly tak spravodlivo, vratane domácich prac a starostlivosti o deti. Ale o tomto musíš byt tak isto vnútorne presvedčená aj ty, zamestnať aj chlapa aj deti, nerobiť nic za neho. Pracujúce mamy nemajú domácnosť tip top a kolkokrat ani čerstvú teplu veceru každý deň. Tak to proste je

A ak mas dievča/dievcata tak na toto nezabudni pri výchove. V dnešnom svete musí byt žena samostatná, vedieť sa o seba sama postarat. Necakat na princa na bielom bmw ktorý ta ubytuje, prestravuje a budeš mu za to rodiť deti a vytvárať teplo domova. Toto je rozprávka a realita u 5% párov

1ryba
Odpoveď bola odstránená
3petka
9. máj 2025

No jasne, toto je najväčší problém niektorých dnešných mužov, Veci okolo sa len tak dejú a nik za to nemôže. Je to proste blb, nuž mušíš si nejako poradiť a vynájsť sa ako mu aspoň trochu otvoriť oči.

enmery
9. máj 2025

Autorka, slobodná by si bola 100000% šťastnejšia. Nechápem, že si niekto vezme takého zmrda a nechá si dobrovoľne doebávať život a psychiku. A ešte v tom vychová ďalšie vadné kusy.

nin12345
9. máj 2025

Treba manželovi vysvetliť čo všetko zahŕňa pojem ,,manželstvo" a že do tohto zväzku vstúpil dobrovoľne. Všetky peniažky čo sa nadobudnú počas manželstva sú spoločné. Tak isto ako ty svoj čas dáš do starostlivosti o VAŠE SPOLOČNÉ deti tak to čo on zarobí časom stráveným v práci je VAŠE SPOLOČNÉ.

lienka.7
9. máj 2025

@autorka danovy bonus poberaj ty.
Co sa tyka ostatného, varíte, pečieme, upravujete, staráte sa o deti tiež na polovicu? Ak nie, ani by som s ním nediskutovala. Keď ťa vydeluje, smer pravnik a vyzivne na deti a na teba.
Ale predpokladám, že s tým ďalej nic robiť nebudeš, len sa potrebuješ tu vyrozprávať ako všetky ostatné

zelenina1
9. máj 2025

Zobrala si si magora. To sa potom opravuje uz tazko. Vase peniaze su VASE a SPOLOCNE. Ak mu toto nepride automaticke, je to obycajny magor. Momentalne ste len kamarati, spolubyvajuci s vyhodami. Vy nemate vztah.

Strana
z2