icon

Ako riešiť finančný problém vo vzťahu?

7. mar 2024

Ahojte, máme s priateľom 4 ročný vzťah. Všetko je v poriadku až na peniaze. Samozrejme že zarábam na Sk a z tohto platu sa nedá vyskakovať skoro 800€ na mesiac .. posielam mame niekedy 200€ no je to dosť často. Sťahovali sme sa do svojho asi pred 3 mesiacmi. Kvôli tomu že posielam toľko € na druhú "domácnosť" tú myslím tú maminu tak my si ani skriňu na oblečenie nemôžme dovoliť kúpiť. Priateľ má kolo 1300€. Platí hypotéku, byt platí. Ja platím svoje tri pôžičkyy ktoré som brala mame. Platim Tv a taketo blbosti a priateľovi neprispievam ani na byt ani s ničím lebo posielam mame. Sú v situácii že nemajú €. Mama zarába. Keď poviem mame, že jednoducho nemám jej už z čoho dávať, že už nevládzem ťahať dve domácnosti, tak sa jednoducho na mňa urazí. A za toto sa hádame s priateľom. Ja už nevládzem jednoducho. Dávam mame rôzne návrhy aby sa dostali z toho no ona si.aj tak.robi po svojom. Včera sme sa dosť pohádali že už nevládze ani on, skrz toho že ani spať nevie, lebo rozmýšľa nad situáciou aby bolo dobre. Ja neviem čo mam robiť. Už dake dva, tri roky jej dávam peniaze, ja nemám nič. Svoje úspory som jej dala všetky. Mala som dosť našetrené no skončili pri nej. Ako by ste riešili túto situáciu? Ďakujem všetkým za nejaké riešenia.

Strana
z2
karolinakr
7. mar 2024

Pozri, tvoja mama ma vzdelanie alebo nema ani školu dokončenu? Prečo žije na dlh? Obehala urady, pytala sa, ake ma možnosti? Vie, že zarobiš 800 eur a i tak ta namoči do sračiek? Ak ma vlastny byt, prečo ho nepreda, nevyplati dlhy a nejde do menšieho? Ten priatel berie ako invalid niečo či aj jeho živis?
Myslim, že sa daju najst možnosti, len by som musela celu situaciu poznať
Pomoct treba samozrejme, ale platiš jej požičky, posielaš prachy a sama nemaš, ona nema žiadnu finančnu gramotnost, ale že žiadnu
A je sebecka..si neviem predstavit, že mama by mala take požiadavky na mňa

erikavesela
7. mar 2024

Dobre to chapem?..ty si zobrala pozicky na svoje meno a peniaze dala mame? Dala si mame aj tvoje uspory?
Mame nedavaj nic, nech ide pracovat...priatel nech sa postara a ona nech ide makat..th nie si povinna starat sa o jej rodinu, ona sa rozhodla mat dieta, nech sa stara
Ty dakuj tvojuj priatelovi, ze ta este neposlal k mame byvat
..

karolinakr
7. mar 2024

Ale že si jej dala vsetky uspory bola kolosalna chyba.Ona ta vyciciava
Este dlhy jej platiš, peniaze posielaš, ona musela pojst z rozum
Vsak ta privedie na mizinu
Fajči?
Pije?
Miňa peniaze na cigarety a jej priatel na alkohol?
Je disciplinovana alebo rozhadzuje??

maxxim
7. mar 2024

Napíš mi súkromnú správu

1andrea111
7. mar 2024

Z čoho budeš žiť Ty, ak Ťa priateľ opustí? Fungujes vlastne tak ako Tvoja matka, ona sa nechá živiť Tebou, Ty zase priateľom. Zastav to, kým je čas.

mamina7070
7. mar 2024

nuz tvoj priatel by sa mal teba zbavit a najst si nejake rozumne dievca 🧐

petulda333
7. mar 2024

Chapem,ze je to tazke. Je to predsa mama. Este horsiezak vies,ze to ma s financiami tazke tiez. No musis s tym prestat,mama ak sa urazi,tak jej pripomen,ze platis pozicky,dala si jej uspory a ty nemas nic. Nenechaj sa vydierat,pretoze prides o partnera a nielen toho,ale aj dalsich. Toto ti nik tolerovat nebude. Nepoviem,kebyze zarabas 2000€ tak fajn,ale takto isto nie. Ak sa bojis,tak prerus aj kontakty s nou. Na cas. Drzim palce

autor
7. mar 2024

@karolinakr ma vzdelanie normálne zaraba tak isto ako ja, živý celú domácnosť a nezostava jej z tych peňazí. Preto pýta odomna. Pred tym to bolo raz za čas a postupne to bolo skoro každý mesiac. To som stopla lebo nenechám všetko platiť naozaj len priateľa. Ja platím u priateľa doma čo mame paušály a tv čo máme a ešte elektrinu. Nenechávam všetko na ňom, len nám nezostane na žiadne žitie také aby sme si aj dačo niekedy mohli dopriať ako normálna rodina. A maminmu priatelovi sa už skoro pol roka ťahá priznanie invalidného, preto nemajú peniaze. Len si myslím aj keď už bude dostávať invalidný aj tak sa nič tym nezmení. Mal.covid vtedy pred dvomi rokmi a od vtedy mu odchádzajú kĺby, takže nevládze.

autor
7. mar 2024

@karolinakr a zabudla som nie ani nefajčí ani nepije. Ja netuším ako takto sa to stalo, stále v banke na hypotéke a na jej pôžičkách ne v mínuse, to čo dostane výplatu rovno skoro cela ide do mínusu. Kolobeh jednoducho

autor
7. mar 2024

@petulda333 pripominam jej to stále. Keď pýta ja jej stále hovorím či už nevidí že ja nemám z čoho. Pýta si aj od rodiny, nie len odomna. Takže je to zle. Na začiatku mi to prišlo ľúto veď tak mama a jedno s druhým ale už sa to nedá takto. Keď žijeme už vo svojom s priateľom

petulda333
7. mar 2024

Musis byt asertivna a zrusit to,ak chces mat pokoj na disi,tak jej posli 50€ ale ja by som nic nedala. A s cistym svedomim by som ju odmietla. Ty si nemas co vycitat,platis jej pozicky,nemas uspory. Urobila si pre nu dost. To odstrihnutie ich mozno donuti nieco s tym robit

tykat
7. mar 2024

Pozri, vzdy ked jej posles tak to pre nu znamena ze mas. Prestan posielat, splacaj len pozicky a mame vzdy povedz ze platis pozicky ktore si zobrala pre nu, ceny isli hore a posielat jednoducho nemas z coho. A toho sa striktne drz. Lebo ked zase raz posles tak znova bude pytat. V tomto musis byt tvrda a neoblomna. Inak sa z toho nevymotas.

karolinakr
7. mar 2024

Ja som myslela, že je nevzdelana, pije, fajči preto nemá peniaze..
Z 800 eur je žit tažko, ale da sa uskromniť..Ja som uz zažila vseličo, takže viem
Ak plati len šeky, vela jej neostane, ale da sa vygazdovat, ak bude chodit po akciach do Kauflandu - najom, elektrina, plyN
Musi si znižit paušaly na telefon, najlacnejši internet
Nakupovat v akcii, zemiaky, vajcia všetko, muku. varit skromnejšiAk ma plus hypoteku dajme tomu 300, tak to jej naozaj neostane nič
Nič nezostava, len najst si brigadu a jej priatel, ked ho bolia klby, ist robit vratnika aspoň
To proste dlhodobo takto neutiahnu
Tvoj priatel je tolerantny, to je velke plus, len proste postav sa sama za seba
Uspory pre seba šetriť, musi si mama najst druhu pracu alebo priatel..fakt inak nevyžijPredat byt a ist do lacnejšieho
Ale obavam sa, že ak tvoja mama ma mentalitu žit na dlh, jej ani predaj bytu nepomože..vsetko rozfofruje, dlhy nezaplati tebe a zas bude tam, kde bola
To je mentalita žit v minuse
Sused prešutroval 70 000a teraz nema na jedlo ..
Tvoja mama sa musi naučit hospodarit..Dalšia vec, ak je v minuse, plati velke uroky v banke..Z dlhodobeho hladiska sa to nevyplaca

Tvoja mama čosi taketo bude potrebovat
https://financer.com/sk/ako-na-to/financna-gram...

Kup jej knihu o Finančnej gramotnosti alebo vytlač tento odkaz, maš ich v googli kopec, nech si ich nalepí na chladničku a riadi podla nich

autor
7. mar 2024

@karolinakr ano, som toho istého názoru že by mali peniaze ale aj tak by nešli tam kde by ich naozaj mala dať. Napríklad splatiť si pôžičky. Už tie "moje" čert to ber. V 2030 ich splatim tak už bude hádam lepšie. A priateľ už si posiela životopisy. No len trochu neskoro. A čo sa tyka toho linku. Svokra mi doporučila že aby sa zbavila dlhov a neboli tak zle s peniazmi nech idú na osobny bankrot, keď už niet inej pomoci. Navrhla som jej to samozrejme odpoveď bola že to určite nie. Jednoducho diskusia sa skončila zmenila tému, škoda slov.

ibajaanikiny
7. mar 2024

Tvoj priatel je hlupy,ze si s tebou zabezpecil vlastne byvanie,do toho by som v tejto situacii nesla. Prepac,ale po tolkych rokoch by som ta hnala…da sa pomoct na urcite obdobie,ale zivit rodicov,nabrat na seba pozicky,kupit byt a nechat to na priatela,to je vrchol drzosti…ty sa este pytas co mas robit?nedat jej ani cent a nech sa hneva…

la_dolce_vita
7. mar 2024

Ako sa hovori, za dobrotu na zobrotu.. normalne mam nervy na tvoju matku a jej neschopneho partnera, ze im nie je hanba! Mam dospele deti a dala by som im posledne, hanbila by som sa ako pes zneuzivat vlastne dieta a nechat sa dotovat. Prosim ta, nerob to uz... to je ich zivot, su na to dvaja a ty mas svoj zivot. Ja by som fakt neverila, ze je toto vobec mozne ☹(

mamina7070
7. mar 2024

a kolko rokov jej uz platis tie pozicky ? a kolko mas rokov ?

daniela1911
7. mar 2024

Akože, jedna vec je platiť jej dlhy, ktoré si si vzala na hlavu. A druhá je, ešte jej dávať 200€ mesačne.
Koľko sú splátky tých úverov ? Koľko ti ostane mesačne z výplaty ?

karolinakr
7. mar 2024

panenko skakava 2030!!
ty si im už pomohla dost! 7 rokov dlhov, vsetky uspory, ešte dotovať, to už je moc..
Si moc dobra a mäkka na nich..Keby sa mama hnevala, pripomeň jej tvoje uspory a že do roku 2030 maš posrany život kvôli nim..A keby stale remcala, preruš s ňou styky a kontakty..Tieto dlhy, čo ti narobila, maš toho splacat až nad hlavu..
A ked je v minuse, banka si strhava vysoke uroky, len okrada samu seba..To nie je na dlhodobe riešenie, iba na čas núdze
Preruš s nou kontakt na čas..Pre svoje dobro

janewithane
7. mar 2024

Nemusi hned riesit osobny bankrot ale nastavenie hospodarenia, rozpoctu, mozno nejake zluzenie poziciek a pod by im mohlo pomoct - da sa to riesit aj v Bezplatnej dlhovej poradni, maju v time aj psychológa...
Inak ak mu pride dochodok ( mozno aj spatne za tie mesiace) tak si aspon daco vypytaj na pozicky. Celkove by bolo fajn aby mali nejaky plan, nie ze to vsetko za mesiac rozflakaju.

petulda333
7. mar 2024

Inak ako pise
@janewithane ked bude matka zas nieco chciet,tak sa jej spytaj,ze kedy ti da ona peniaze na splatku? Kedze si to brala pre nu

tana85
7. mar 2024

mas plne pravo vidiet na co minaju, preco im ta vyplata nestaci. mne je luto ze je v domacnosti dieta, chudoba sa dotkne aj jeho. tie pozicky boli proste prejedene peniaze alebo naco sa brali? hrozna situacia. ajej priatel nech si najde brigadu, bolave kolena ma aj moja mama a stale si popri dochodku zarobi na dovolenku a splatku na auto, to je hlupa vyhovorka. hnusne ta citovo vydiera ked sa urazi a ty sa nakoniec nechas vmanipulovat vycitkami svedomia a posielas peniaze. len tak na okraj - ak tvoj priatel pride o pracu, z coho zaplatite vsetky vydavky? sama poznas odpoved, chyba ti len odvaha

mantilka
7. mar 2024

Mama ma riešiť svoje problémy a nekazit ti život. Viem, si dobrá dcéra ale toto je patologický vzťah. Drž sa priateľa, on je tvoja súčasnosť a budúcnosť. Už to, že si jej dala našetrené peniaze bola chýba. Hovorí sa, že netreba dávať ryby ale naučiť chytať ryby. Aj tvoja mama sa musí naučiť riešiť svoje problémy a byť samostatná. V opačnom prípade ťa stiahne so sebou a budete žiť ako dve trosky. Toto nie je sebeckosť tvoja...to je sebeckosť zo strany tvojej mamy, lebo určite si uvedomuje, že riskuje tvoje šťastie.

karolinakr
7. mar 2024

@mantilka ano autorka toto ma niečo do seba
Tiež som sa ti to snažila naznačit
Nechaj si to prejsť hlavou

majlo1234
8. mar 2024

Ty by si si mala budovat vlastnu financnu rezervu, aby si nebola na stare kolena odkazana rovnako na svoje deti. A zaroven si mohla kupit blbu skrinu. Mamka sa musi zacat sama obracat.

autor
8. mar 2024

@majlo1234 tohto sa obávam aj ja, určite nechcem takto svoje deti oberat o peniaze

autor
8. mar 2024

@mantilka ďakujem krásne za komentár

sinusoida
13. mar 2024

Prestala by som dávať peniaze mame, veď ako píšeš, mama pracuje a preto nechápem, prečo jej posielaš peniaze...

Strana
z2