Ako riešiť hádku s partnerom o práci a domácnosti?
Ahojte , ako by ste reagovali alebo čo by ste urobili ak by vam priatel po hádke povedal , že máte ísť vy do prace zatiaľ čo vy ste na materskej doma a staráte sa o dieťa a celý chod domácnosti? Už ma napadajú scenáre ako mu nebudem celý týždeň prat, varit ani upratovať a hlavne zbierať po ňom každú vec ktorú nájdem a nebavit sa s ním absolútne.. nikdy nič takéto nepovedal , čo ma dosť zaskočil a popravde aj dosť zranil .. nechcem moc písať detaily keďže nechcem aby sa to nejak dostalo k nemu. Budem rada ak mi napíšete možno rady čo a ako a aj skúsenosti.. potrebujem sa o tom pobaviť s niekým nestranným.. vďaka
Ono mať dieťa je zahul, žena ide v podstate 24/7 ... muž chodí do roboty, nosí peniaze, v podstate sa stará o to, aby ste neostali hladní, na ulici atď. ... chápem aj Teba, chápem aj jeho ... kus empatie, tolerancie, ego nabok ... každý z vás sa stará o čosi iné a vďaka tomu fungujete normálne ... máte kde bývať, čo jesť, čo si obliecť ... nech tu napíše kto chce, čo chce, no je to náročné pre obe strany.
@anonym_autor zacni to robit na co cakas? Ty si doma za sluzku ci co?
Tak sa s nim vymen a vyzaduj servis aky si robila ty. Mozno si tiez chce " oddychnut" od prace.
@benit nechce.. doma by to nezvládol ani na týždeň.. on ma ešte rad ísť po práci sa “odreagovať” do dielne a podobne kde ma svoje koníčky.. ja keď idem 2 x za mesiac ku mojej mame na pól dňa tak už nič nerobím a je to zle ..
@benit nechce.. doma by to nezvládol ani na týždeň.. on ma ešte rad ísť po práci sa “odreagovať” do dielne a podobne kde ma svoje koníčky.. ja keď idem 2 x za mesiac ku mojej mame na pól dňa tak už nič nerobím a je to zle ..
Co nechce? Ved ty sa postaraj o seba a o dieta
Nerozumiem preco po nom upratujes veci
Tak tiez chodim do prace a som na rodicovskom,maly ide do skolky az od noveho roku,a to uz som bola v praci ked mal rok ale zase muz sa o maleho vie dokonale postarat.Sa striedame ako v praci tak aj pri malom,aj upratat vie aj uvarit.Nemam ziadne vycitky a prave naopak chodim do prace odpocivat.
akože ti vyhadzuje na oči že ty na meterske NIČ nerobíš? ako áno, poznám takých borcov…
Keď ja som sa mohla vymeniť s mužom, a ísť do práce a on zostať doma s 2detmi, prečo by si nemohla aj ty a nechať ho doma ak tak chce?
Co nechce? Ved ty sa postaraj o seba a o dieta
Nerozumiem preco po nom upratujes veci
@taktotedanie pretože ja neznesiem bordel a keby to neurobím je to tam mesiace keď to mám tak povedať… on nerieši že nechá na zemi ponožky , kúpeľnú po sprche neuprace a nechá tam veci… jednoducho doma nerobí nič , málokedy mi s niečím pomôže, jedine vtedy kedy ho uz naozaj zdžubem ale nebaví ma neustále ho o niečo prosiť.. a ked aj náhodou niečo spraví tak mi musí ukázať pozri som vyniesol kôš , toto som spravil atd..
Pre mna informacia vytrhnuta z kontextu a tazko sa vyjadrit - preco ti to povedal? Ine je ak by ti to povedal napr. pri hadke, ked si mu vycitala, ze je malo doma a on napr. ma dve roboty, aby ste vyzili, tam by som to este vedela pochopit, ze ti tym chce povedat "tak si to vyskusaj", ak ti to povedal, lebo ma pocit, ze nic doma nerobis alebo sa nudis, tak to asi nie je v poriadku....takze zavisi od konkretnej situacie.
Keď ja som sa mohla vymeniť s mužom, a ísť do práce a on zostať doma s 2detmi, prečo by si nemohla aj ty a nechať ho doma ak tak chce?
@anonym_2c5daa on nechce byt doma , ma dosť dôležitú úlohu v robote a musela by som zarábať asi tak 2x toľko ako on aby zostal on doma ..
@taktotedanie pretože ja neznesiem bordel a keby to neurobím je to tam mesiace keď to mám tak povedať… on nerieši že nechá na zemi ponožky , kúpeľnú po sprche neuprace a nechá tam veci… jednoducho doma nerobí nič , málokedy mi s niečím pomôže, jedine vtedy kedy ho uz naozaj zdžubem ale nebaví ma neustále ho o niečo prosiť.. a ked aj náhodou niečo spraví tak mi musí ukázať pozri som vyniesol kôš , toto som spravil atd..
@anonym_autor tak si si na krk zavesila lenive prasiatko, co sa potom stazujes.. ani ja neznesiem ale sluzku robit doma odmietam
A opäť sa dostávame k tomu, že to, že povedal nech ideš do prace nie je problém ale on je ten problém.
Pre mna informacia vytrhnuta z kontextu a tazko sa vyjadrit - preco ti to povedal? Ine je ak by ti to povedal napr. pri hadke, ked si mu vycitala, ze je malo doma a on napr. ma dve roboty, aby ste vyzili, tam by som to este vedela pochopit, ze ti tym chce povedat "tak si to vyskusaj", ak ti to povedal, lebo ma pocit, ze nic doma nerobis alebo sa nudis, tak to asi nie je v poriadku....takze zavisi od konkretnej situacie.
@petamich asi toľko k tomu, že som to tu už písala , že asi 2x mesačne idem k mojej mame na pól dňa a to sa tam o malého normálne klasicky starám ako aj doma s tým , že na chvíľu sa zabaví s babkou a tak.. no a večer som mu len povedala , že nech zabaví malého pretože som piekla v rúre a do toho upratovala kuchyňu a on ležal pri telke a na to mi on povedal, že ja som aj tak celý deň nič nerobila.. pritom on nebol v práci ani do obeda.. a chcela som aby sa po celom dni malému trochu povenoval kým si ja porobim v kuchyni a nepopálil sa mi náhodou malý o trúbu…
Ja si myslím, že je kus problém aj v Tebe, lebo "neznesieš bordel" ... no pri malom dieťati si musíš určiť priority ... mne bolo jedno, že je doma bordel (samozrejme základný poriadok bol, navarené bolo), muž chodil na 12-tky ... starala som sa o dcéru, spala som s ňou, proste som mala nejaký "bordel" na saláme ... raz do týždňa sa byt vyluxoval, vždy v sobotu som prala ... a boli sme kľudní ... všetci traja ... dieťa bude rásť, všetko prejde ... nedo.eb si vzťah skrz toto ... a keď si naozaj tak strašne nešťastná a máš pocit, že on to má jednoduché, daj dieťa do jaslí a choď aj Ty do roboty ...
Ja si myslím, že je kus problém aj v Tebe, lebo "neznesieš bordel" ... no pri malom dieťati si musíš určiť priority ... mne bolo jedno, že je doma bordel (samozrejme základný poriadok bol, navarené bolo), muž chodil na 12-tky ... starala som sa o dcéru, spala som s ňou, proste som mala nejaký "bordel" na saláme ... raz do týždňa sa byt vyluxoval, vždy v sobotu som prala ... a boli sme kľudní ... všetci traja ... dieťa bude rásť, všetko prejde ... nedo.eb si vzťah skrz toto ... a keď si naozaj tak strašne nešťastná a máš pocit, že on to má jednoduché, daj dieťa do jaslí a choď aj Ty do roboty ...
@dzulli1980 tu nie je hlavný problém nejaký bordel alebo niečo.. ved dobre som doma ja si upracem navarím operiem.. ja to zvládam aj keď už nespím viac než rok, mám dni kedy mám úplne na saláme a idem si radšej pospať ale aby som chodila zbierať po ňom trenky a podobne veci v kúpeľni a špinavé pracovne veci pri vchode do bytu.. asi keby niekto príde asi to nebude úplne okej ..
@dzulli1980 a ďalšia vec keby mám ísť do roboty a dieťa dať do jaslí. Bolo by to asi horšie keďže ako by sme si rozdelili domáce prace a vstávanie v noci k malému? Ešte nemá ani rok takže určite nejdem robiť takéto kroky len kvôli chlapovi.. a zas by bolo viac roboty na mojej hlave ako na ňom a potom už naozaj neviem čo by mi hovoril..
@dzulli1980 tu nie je hlavný problém nejaký bordel alebo niečo.. ved dobre som doma ja si upracem navarím operiem.. ja to zvládam aj keď už nespím viac než rok, mám dni kedy mám úplne na saláme a idem si radšej pospať ale aby som chodila zbierať po ňom trenky a podobne veci v kúpeľni a špinavé pracovne veci pri vchode do bytu.. asi keby niekto príde asi to nebude úplne okej ..
@anonym_autor tak mu tie veci par dni nezbieraj, nechaj to tak, musis byt neoblomna. Iba mu oznam, ze co nebude v kosi na pradlo, tak neperies, a stoj si za tym. Uvidis jeho reakciu a podla toho sa zariadis dalej
@anonym_autor on sa od prace v domacnosti zrejme nepretrhne a ty posobis, ze ti moc vadi ten neporiadok po nom. Nenechajte si pokazit vas vztah vecami ako su ponozky a pracovne veci na zemi. Ja nikdy nenechavam ponozky na zemi, vzdy idu do kosa na pradlo, ale nedavno sa mi stalo, ze som si ich nasla pri posteli a vravim si, co tu robia tie ponozky, keby ma mal na to niekto doma upozornovat, tak ma asi slak trafi. Chapem, ze ja som ich tam nechala raz a on pravidelne, tak je to trochu ine, ale skuste sa viac venovat sebe, jeden druhemu, az potom ponozkam. To ze ti to povedal moze byt dosledok celeho vasho fungovania.
@anonym_autor ja ta chapem, dlasie decko mas na starosti. Ja som tiez velmi poriadkumilovna, minimalistka..... Ale moj manzel tym ze sa so mnou vzdy striedal pri detoch aj v praci nemal s poriadkom problem, ja som sa ho nepytala, ci chce umyvat zem, ja som mu to oznamila, resp. sme sa dohodli, on bral odjakziva mop do ruky sam od seba a ja kludne s vylozenymi nohami po praci. Dokonca sa naucil vytriedovat veci, ktore uz nenosi alebo nepotrebuje. Ja neviem, ci to je preto, lebo zil predtym sam a co si neurobil, to nemal.... Ale tu v Spain su celkovo muzi nastaveni na podielanie sa na domacich pracach a starostlivosti o deti, vela zien sa vracia do prace max. po roku od porodu, a musia sa obaja obracat
Presne to by som robila co si napisala.
Raz sa ma môj muž opýtal “z čoho si unavená, veď si celý deň doma.” Syn mal pár mesiacov. Bolo pred víkendom. Ako začal víkend som dieťa výhradne len dojčila, nechala som zvyšok starostlivosti o dieťa a o domácnosť na muža a každé nočné dojčenie som ho zobudila, aby sa prebral, jasné, že piaty budíček uz chytal nervy (ja som sa smiala) a keď mi ďalší večer povedal, že je unavený som sa ho len spýtala “z čoho, veď si bol celý deň doma” 🙂 odvtedy si toto nikdy nedovolil vypustiť z úst a aj sa mi ospravedlnil, všade ma vychválil koľko toho zvládam. Muži občas potrebujú vedieť, čo žena obetuje, aby si to vážili. Som rada, že ten môj to pochopil po jednom dni.
Podotknem, že bol aj predtým súčasť v domácnosti aj sa staral o dieťa ale tá veta ma dostala do vývrtky 😅.
@anonym_2c5daa on nechce byt doma , ma dosť dôležitú úlohu v robote a musela by som zarábať asi tak 2x toľko ako on aby zostal on doma ..
@anonym_autor ... ale navrhnúť mu výmenu úloh môžete.Mozno sa zamyslí nad tým,ze rodičovská dovolenka ani dovolenkou nie je
Ono mať dieťa je zahul, žena ide v podstate 24/7 ... muž chodí do roboty, nosí peniaze, v podstate sa stará o to, aby ste neostali hladní, na ulici atď. ... chápem aj Teba, chápem aj jeho ... kus empatie, tolerancie, ego nabok ... každý z vás sa stará o čosi iné a vďaka tomu fungujete normálne ... máte kde bývať, čo jesť, čo si obliecť ... nech tu napíše kto chce, čo chce, no je to náročné pre obe strany.
@dzulli1980 Chválim za taký názor! 👍👍👍 Tiež ako mladá mamička na materskej ,síce s jedným, ale veľmi náročným dieťaťom som bola občas na prášky a možno
častejšie ako len občas
.A väčšie nervy som nemala, ako keď prisiel muž po práci unavený, trochu sa pohral,alebo spolu so mnou okúpal a išiel oddychovať a padla.
Po nociach, ked som vstávala k dieťaťu aj každú hodinu aj do dvoch rokov ,som bola unavená ako z bane.
Celé dni s ním, ťažké bolo niečo doma urobiť, navariť a všetko úplne komplet na mne.Az neskôr,keď som si zvykla nato som pochopila,že vďaka nemu máme všetko čo potrebujeme a materská bola almužna. Proste tá žena je unavená ,nevyspatá,frustrovaná veľa krát s toho,ze zrazu nemá čas vypiť v kľude ani kávu.A má pocit, že muž odrobí a padla. Omyl.
Ale rýchlo som pochopila, že každý má svoju prácu a že je náročné vstávať ráno o pol 5 a prísť domov večer. Celý deň sa sústrediť ,podávať výkony, byť veľa krát pod stresom v práci.
@petamich asi toľko k tomu, že som to tu už písala , že asi 2x mesačne idem k mojej mame na pól dňa a to sa tam o malého normálne klasicky starám ako aj doma s tým , že na chvíľu sa zabaví s babkou a tak.. no a večer som mu len povedala , že nech zabaví malého pretože som piekla v rúre a do toho upratovala kuchyňu a on ležal pri telke a na to mi on povedal, že ja som aj tak celý deň nič nerobila.. pritom on nebol v práci ani do obeda.. a chcela som aby sa po celom dni malému trochu povenoval kým si ja porobim v kuchyni a nepopálil sa mi náhodou malý o trúbu…
@anonym_autor no zrejme poriakumilovny nebol nikdy. Je len na tebe, ako si s tým poradis. Máš tu super nápady- povedať mu hneď zajtra ráno, že čo nebude v koši, neperies a vydržať aspoň do konca tyzdna po nom nič nezberat. Veľmi účinné. V sobotu alebo v nedeľu ráno odísť, dieťa mu nechať a vrátiť sa večer. Mlieko sa dá odstriekat. Vyskúšane, niet nad vlastnú skúsenosť. Budit ho vždy, keď sa zobudí dieťa. Nechápem, prečo tých mužov tak ofukujete? Mala som malé dieťa pred vyše 30 rokmi, ale v živote by ma nenapadlo po mužovi zbierat veci alebo sa uspokojiť s tým, že doma nič nerobí.
Mňa sa raz muž opýtal na nejaký kus oblečenia, či je oprate. Odpovedala som, že ak predtým bolo v koši na prádlo, tak áno. Nikdy som po ňom veci nezbierala.
@anonym_autor to ze napr vysavas alebo utueras pra h je OK, ale nezbierala by som po nom nic osobne ako ponozky xo zeme, tricka po dome a pod, nie som sluzka. Tak nastav domacnost. Chvilu vydrz, aj opica sanauci davat veci do kosana pradlo. A stare otrepane, on sa ti nestara o dieta, on sa ma venovat svojmu dietatu.
@anonym_autor z hlboká sa obaja nadýchnite a vydýchnite. Všetko treba vykonzultovat v kľude. Čím viac to budete hrotit, tým horšie nájdete spoločnú cestu. Na čo sa hádať, keď si môžete uvariť kávu, sadnúť si a normálne sa porozprávať. Aj on musí niečo robiť v domácnosti a starať sa o dieťa.
@anonym_autor však muž nech ide na materskú. Ak bude mať maximalnu tak príjem s amu nezmení. Ty choď do práce a keď prídeš domov vyžaduj jedlo, upratané, opraté a nech vstava k dieťaťu v noci.

Tak sa s nim vymen a vyzaduj servis aky si robila ty. Mozno si tiez chce " oddychnut" od prace.