Ako riešiť napäté rodinné vzťahy a záhradku?
Ahojte, mozno sa tu na mna zosype kritika ale skusim. Byvame v dome manzelovych rodicov (platime vydavky za energie a opravy a aj jeho rodicom akoby najomne, samozrejme nie trhove), oni byvaju v druhom dome na opacnom konci mesta. Manzel ma sestru, ta ma vlastnu rodinu, byvat tu nechceli lebo je to “odruky”. A k veci. Je tu zahrada, o ktoru sa starame, teda teraz uz najma manzel kedze ja sa staram primarne o maleho syna a domacnost, varim periem atd. Manzel z prace ide rovno zahradnicit, je to tak dennodenne. V zime pripravuje priesady, na jar presadza a sadi atd atd. Celorocny proces, dennodenne. To je jedna vec, ze zahradu povysil nad rodinny zivot (zahrada nie je velka, mame mestsky dom, nie farmu 😀). Druha vec je jeho sestra. Nepomoze mu s nicim, mimo letnej sezony ju vidime len na oslavach, ked sa uz ale obera uroda tak dojde kazdy vikend bud sama alebo aj s rodinou. Mna sa neopyta, ci si moze nieco obrat, hocikedy sa stane ze mi potom chyba do dzemu napr., niekedy sa ani len neunuva obrat si, ale zoberie si z chladnicky predpripravene ovocie co mam nachystane na zavaranie. Muzovi to pride normalne, najhorsia som tu ja, ze mu malo pomaham v zahrade, alebo si dovolim raz za cas zavolat ho na obed alebo daky kratky vylet do okolia, nech si ho aj maly uzije. Mne sa to skratka nepaci, ze mu nepomozu s nicim, ale aj jeho sestra aj jej muz zjedia kolko vladzu a zvysok naladuju do auta a idu prec. Ste niekto v obdobnej situacii? Ako to riesite, alebo ako by ste to riesili? A nie, skupana nie som, prebytky bezne porozdavame rodine, priatelom, susedom. Dakujem za nazory
@autor Ale ved ak aj dom neskor zdedi, rovnako musi vyplatit sestru ako by ju vyplatil teraz za zivota, takze sa zadlzi teraz alebo potom. A ked pekne zveladite domcek a stupne cena nehnutelnosti, este sa sestre aj viac ujde 😃
Ci potom povie sestre - ved dom ste nechceli, neinvestovali ste tam a vyplacal som ta hruskami ceresnami a mrkvami zo zahradky 20 rokov, takze laskavo odmietni svoju polku dedicstva...?
Muž asi nechape o com je rodinný život. O com je váš vzťah? Prečo ste sa vlastne brali? On nie je otec, ktorý bude travit teraz čas s babom a ty to sotva zmenis. Je len na tebe, aký život chceš žiť. S manželom, ktorý vás má v pazi a alibisticky sa stará o záhradku. Alebo s tým sekne a zariadiť si život podľa seba sama akebo s človekom, ktorý ťa bude rešpektovať. Inak vás v tejto situácii čaká ešte hromada problémov.
@mandzula To by tiež nebolo dobre, bola tu už taká diskusia, tuším svokor takto chodil do "svojej" záhrady, v dome už však bývala nevesta a tej vadilo, že ruky sú chodil umyť do "jej" domu atď.
Ja by som do tohoto naozaj nezasahovala, ak by som bola prisťahovaná v cudzom dome na cudzom pozemku. Najmä, ak sa nijako nepodieľam na produkcii úrody. 🤷♀️
No problém je ten chlap. Ako si človek má vážiť muža, ktorý je každému za rohožku a vlastná žena a dieťa mu nie je prioritou. Toto už je cez hranicu, aby niekto lozil do cudzej chladničky a všetko si bral ako doma. Jemu to vôbec nevadí, že nemá žiaden rešpekt, žiaden domov a bývate akoby na verejnom mieste, kde si chodia ako do holubníka a berú a berú? Toho mi hlava neberie, aby nejakému človeku nevadilo, že je bezdomovec a sluha. Riadne platíte jeho rodičom. Ak majú mať švagrovci možnosť úrody, tak im vyčlente políčko a nech si pestujú. Dosť, že minú vašu vodu, ale nech sa netvaria, že oberať ľudí je normálne aj keď je to rodina. Hanbila by som sa. Ale aj na mieste toho muža, že nemám žiaden rešpekt a som za tajtrlíka.
Uvedomujes si, že keď to Tvoj muž zdedí, stále to nebude AJ Tvoje??? Dedičstvo do BSM nespada... Staráš sa o dieťa a nakoniec pôjdeš s holým zadkom
Nemozte si ten dom odkupit-vykupit od rodicov a segry?
Ona sa ti tam pripomine "pri zatve" 🤣aby ste nezabudli, ze ona tam ma podiel. Ze tam maka jej brat je pre nu detail, oretoze maka aj na jej majetku. S muzom hod rec o vasom domove, ci si predstavuje, ze budete byvat v tom dome a co spravi pre to, aby bol len vas. 🥦🥬🥒🫑🌶️🌽🥕🥔🍆🍅🍎🍐🍑🍒🍓
Autorka,
ja nechapem ludí ako tvoj muz. Zalozia si rodinu, maju dieta a vlastne ziju vlastny zivot bez rodiny - z prace na zahradu, ziadne venovanie sa dietatu, ziaden cas s dietatom, s manzelkou... zivot tomu cloveku prejde rychlo a pride o to najkrajsie, co clovek moze mat a to je cas s tymi milovanymi.
Co sa tyka jeho sestry - koho je dom a zahrada? Ak nie tvoja ani z casti, zial, respektuj rozhodnutie majitelov.
@mandzula
lenze jej manzel, ktory dopestuje, nema s tym problem - cize on rozhoduje
@zmrzlinka2021 ano, a to je chyba, lebo rozhoduje v prospech inych ludi ako jeho zena.
A kedze platia najom, predpokladam, ze za balik dom + zahrada, tak ma narok rozhodovat, ide to aj z jej penazi.
@mandzula
Podla mna celé je to v tom vztahu choré a on s nou dobre vydrbáva. On si buduje majetok, pestuje si (koníček) a ona jak taka krava sa stara mu o domacnost, dieta a este jej vybrakujú aj chladnicku a pravdaze ona ma holu rit a on to vie.
@mandzula Ja vobec nechapem, ze zena v takom vztahu/postaveni sa da vobec nahovorit na dieta...
@zmrzlinka2021 ono to na zaciatku vyzera strasne sladko - nasi nam pomozu, usetrime na hypoteke, beznom najme... a potom pride kruta realita.
@mandzula kruta realita pride ked sa rodicia pominu a oni pred notarom budu sediet ako pripecene hrusky...."lebo my sme sa dohodli"...a prd je nieco napisane...uz v prvom rocniku nas ucia na prave "co je psane to je dane"....a ona tu riesi nejake jahody a ceresne....ale ze jej pan manzel to neriesi, neodkupuje podiel...hlavne ze maju krasnu predzahradku....jaj, nevidi podstatu celeho....ale hold, nech povie svagrinke a ona povie "tak ma vyplat a daj mi moj podiel co mi pravom je dane a viac tu nechcem nic"...no a sklapnu ako zbesneta civava ked stretne buldoga...
A čo vie toľko robiť vonku?ok, keď sa sadi je toho viac, ale čo robi teraz okrem polievania?tak mu supni malého von a rozprávajte sa.Aspon prinesie sestra niečo na revanš?keď to jemu nevadí, tak nezmôžeš nič, ale tiež by mi to vadilo a aspoň by som priniesla niečo za to, že si z toho beriem.
Z chladničky je maximálna drzosť niečo zobrať to by som sa hned ohradila
A vieš zase druhá stránka veci máte svoje domáce nemusíš kupovať všetko stojí čas a peniaze, ale denno denne si neviem predstaviť čo sa motá po dvore.Ale zase jeden ide na pivo, druhý do fitka ďalší na gauč a tvoj je na záhrade🙂tak víkendy trávte spolu tak ako ty chces
@luccija Ved keby to aspon takto bolo, ze vikendy stravime spolu. Ale aj to je boj ho na 3-4 hodiny odtrhnut.
Tak to je škoda aj ty a dieťa chcete s ním tráviť čas inak ako doma.Ja celý týždeň žijem tým, čo budeme robiť cez víkend.Ale sú takí ľudia čo nepotrebujú chodiť nikam len práca a domov.Musis ho ty presvedčiť.Ale fakt neviem čo tam robí celé dni.Ved burinu asi netreba denne, priesady posadené.. tiež máme záhradu jeden deň oberiem jahody,ríbezle, raz do týždňa potrham burinu, raz týždenne sa pokosi.Tak asi to ma relax a únik😛zober malého a choďte sami, ale víkendy patria rodine
Ludia, odpoviem viacerym naraz, dakujem za tolke reakcie. Ano, som si vedoma toho, ze s domom to je nestastne riesene, resp stastne pre jeho rodinu, lebo maju o dom a zahradu postarane, vezmu si z nej co chcu a povinnosti su na nas. Zial nemam moznost to ovplyvnit, uz som sa snazila riesit to v minulosti ked som cakala maleho, aby to bolo vyhovujuce aj pre nas, neuspela som - odkupenie nepreslo a este som bola za zlu za to, ze jeho rodicov uz pochovavam. Niekedy aj mne preblesne hlavou, ci je tento nas vztah uprimny, alebo je len o tom ze kym cusim tak je dobre a akonahle nieco poviem “proti prudu” je to zle a je z toho hadka. Na zaciatku to bolo ale ze uplne ine medzi nami, postupne to islo dole vodou - prispelo k tomu aj prestahovanie sa do tohto domu. Nejak som dufala, ze je to len docasne kym si tam veci dame do poriadku atd, ale vidim, ze som sa mylila. Niektore veci nezmenim… Len som bola zvedava, ci bol niekto v podobnej situacii a ako to vyriesil. Inak viacere su tu hrdinky (myslim celkovo na MK, ked citam aj ine konverzacie), ale mna by fakt zaujimalo kolke z nich robia v skutocnosti muzom sluzky a nosia si ich na piedestaloch.
@mandzula keby utekal… ale aj ked som s malym u rodiny na vychode tak sa stale “hrabe v zeline”
@luccija len maly ked vidi oca v zahrade tak chce byt pri nom, ani len z dvora nechce ist. Len potom po nom len vrieska aby toto nerobil hento nechytal a stazuje sa ze nic neurobi lebo musi strazit dieta, co je moja robota. To, ze ja v tom case bud varim alebo spracovavam obrate nikoho nezaujima
@autor odpoviem ti za seba. Ja mam stastie, ze mam manzela, pre ktoreho som rovnocennou partnerkou. Zaroven sa priznavam, ze som v mladosti urobila chybu, ze som na dlhy cas ostala byvat na jednom dome s rodicmi - tiez opita predstavou, ze budem mat jednoduchsi start do zivota - a prdlajs, odzrkadlilo sa to na zhorseni vztahu z rodicmi, na strate slobody. Ale uz som prec (aj vdaka manzelovi) a je to neskutocne oslobodzujuce.
@zmrzlinka2021 este Tebe odpoviem. Ano mas pravdu, som krava. Zial ani vo sne mi nenapadlo, ze zrazu sa zo mna stane sluzka, ze vdaka za to co robim je nulova, lebo podla neho som na dovolenke. Ked si beries cloveka s VS vzdelanim, vseobecnym rozhladom a rovnakymi hodnotami tak necakas, ze jeho pohlad na zenu je taky, ze sa ma starat o domacnost, dieta ked je na rodicovskej dovolenke a zabudnut na ostatne. Mozno kedysi to tak bolo, netusim. Ale holt som na “dovolenke”. Zial on ma rodinu v tom istom meste, podporuju ho v tom co robi, na narodeniny mu nosia nove rastlinky a obdivuju, ake to ma pekne. Aj ja ho pochvalim, ale vidim aj druhu stranu veci, ze sme rodina ale nefungujeme tak. Snazim sa to zmenit, neuspesne. Tak sa pytam tu na MK, ci sa toto da vyriesit a ako. Lebo odchadzat od neho nechcem, az take vyhrotene to nie je, len chcem byt vnimana ako rovnocenny partner.
@mandzula nie nebol taky, to skor ja som prve roky robila v zahradke, ved je to super cinnost, ale clovek nesmie byt tomu otrokom

@h2 uroda zo zahrady je toho, kto ju dopestoval, pretoze poda sama osebe by ju nevyprodukovala, aj autorka pise, ze manzel si chysta priesady a vsetok svoj volny cas venuje zahrade. Bez neho by proste z tej pody nebolo nic. Ak ma sestra pocit, ze jej cast urody automaticky patri, moze ci cast zahrady, teda spolocnej pody, vziat pod svoje kridla a gazdovat.