icon

Ako riešiť napäté rodinné vzťahy a záhradku?

4. jún 2024

Ahojte, mozno sa tu na mna zosype kritika ale skusim. Byvame v dome manzelovych rodicov (platime vydavky za energie a opravy a aj jeho rodicom akoby najomne, samozrejme nie trhove), oni byvaju v druhom dome na opacnom konci mesta. Manzel ma sestru, ta ma vlastnu rodinu, byvat tu nechceli lebo je to “odruky”. A k veci. Je tu zahrada, o ktoru sa starame, teda teraz uz najma manzel kedze ja sa staram primarne o maleho syna a domacnost, varim periem atd. Manzel z prace ide rovno zahradnicit, je to tak dennodenne. V zime pripravuje priesady, na jar presadza a sadi atd atd. Celorocny proces, dennodenne. To je jedna vec, ze zahradu povysil nad rodinny zivot (zahrada nie je velka, mame mestsky dom, nie farmu 😀). Druha vec je jeho sestra. Nepomoze mu s nicim, mimo letnej sezony ju vidime len na oslavach, ked sa uz ale obera uroda tak dojde kazdy vikend bud sama alebo aj s rodinou. Mna sa neopyta, ci si moze nieco obrat, hocikedy sa stane ze mi potom chyba do dzemu napr., niekedy sa ani len neunuva obrat si, ale zoberie si z chladnicky predpripravene ovocie co mam nachystane na zavaranie. Muzovi to pride normalne, najhorsia som tu ja, ze mu malo pomaham v zahrade, alebo si dovolim raz za cas zavolat ho na obed alebo daky kratky vylet do okolia, nech si ho aj maly uzije. Mne sa to skratka nepaci, ze mu nepomozu s nicim, ale aj jeho sestra aj jej muz zjedia kolko vladzu a zvysok naladuju do auta a idu prec. Ste niekto v obdobnej situacii? Ako to riesite, alebo ako by ste to riesili? A nie, skupana nie som, prebytky bezne porozdavame rodine, priatelom, susedom. Dakujem za nazory

jana_eyre_2
4. jún 2024

Ako môže byť zelenina a ovocie ktoré pestuje jej muž jeho rodičov? Veď sa o to stará jej manžel, prečo by to nebolo aj jej? Keď ona navarí večeru, tak asi tiež mu nepovie že ju nemá jesť, lebo ju varila ona a nie on a navyše v nájomnej kuchyni..

Môj brat inak zdedil po našich rodičoch dom (všetci súrodenci sme sa vyrovnali) a keďže tam nebýval a dom mal obrovskú záhradu, pestovali na nej susedia toho domu.. my sme tam chodievali na víkend, nikdy by som si nedovolila brať si úrodu len tak.. oni nám ju dávali sami od seba, ale prácu na pozemku vykonávali oni, to že zelenina a ovocie rástlo v zemi môjho brata neznamenalo že tam mohol chodiť a oberať..
@h2

silvike
4. jún 2024

No dobre. A vyuzila by si tu zvysnu polovicu urody vobec ? Ci by to nakoniec aj nepohnilo alebo ci by sa to tak ci tak porozdavalo dalej. Len hirsie ze ten muz vlastne toho tolko chce. Naco vlastne. Treba cam toho tolko ? Sak to ide na ukor realneho casu s vami, realnej pomoci v domacnosti co sa musi urobit ( upratat, bavarit, nakupit, vyprat a pod.). Zrejme je problem hlavne v prioritach tvojho muza.

mandzula
4. jún 2024

@autor inteligencia a vzdelanie, zial, s charakterom nesuvisia.
A co spravit? Niektori sa spamataju az vtedy, ked im pohrozis odchodom. Predtym by som vsak skusila rozhovor - ze ti chyba ako manzel, dietatu ako otec, ze takto si si vase spoluzitie nepredstavovala a co s tym idete robit.

autor
4. jún 2024

@silvike tu si to presne vystihla - ze ten cas co venuje nadbytocnemu pestovaniu radsej moze venovat zveladeniu domu, lebo tu muzsku ruku uz velmi velmi potrebuje. Napr. Zbytocne nam je 50 priesad redkoviek, ked aj s jeho rodinou zjeme max 30 (velmi ilustracny priklad) a tych zvysnych 20 potom chytro a s nechutou jeme, alebo rozdavame, lebo treba sadit dalsie na ich miesto.

h2
4. jún 2024

@jana_eyre_2 Netvrdím, že to nie je aj jej. Ale tak isto je to aj jej švagrinej a svokrovcov. Autorka na tej záhrade nepracuje. To síce ani jej švagriná. Ale tá záhrada patrí jej rodičom, stará sa o ňu jej brat. Neviem, možno v tom dome predtým švagriná bývala, keď dom patrí jej rodičom. Možno je zvyknutá na tú záhradu chodiť a trhať si tam, čo chce, lebo to tak robila od detstva. Ísť si brať do chladničky je už cez čiaru, o tom niet pochýb. Ale ináč, ak s tým nemá autorkin muž žiadny problém, tak autorka by do toho zasahovať nemala.

autor
4. jún 2024

@mandzula taketo debaty vzdy skoncia hadkou, ze on je na zahradu sam a ze ja mu este beriem z toho casu co mu ostane ked pride z prace domov. Mne to je neskutocne luto, lebo viem ako takyto ludia koncia - jedneho dna mu bude luto, ze pri synovi nebol, lebo na urodu z 2024 si istotne nespomenie ked bude mat 70rokov, ale na to ze prepasol skore detstvo svojho syna si spomenie (snad). Preto ma mrzi, ze mu rodina so zahradou nepomoze viac, najma ked ho chvalia ake to ma pekne. Ja sa rozdvojit neviem, bud som s malym a popri tom som v domacnosti alebo idem s nim na prechadzku. Ani vtedy ani vtedy zahradnicit nedokazem

mandzula
4. jún 2024

@autor uplne ta chapem, ja som toto prezivala ako dieta - otec velky gazda a vsetko sa tocilo okolo zemiakov, repy, sena a zvierat. Na nas cas nebol a ja viem, ze to bolo preto, ze ako deti sme boli len jednou z povinnych met, ktore ma chlap v zivote dosiahnut. A tak teraz vyzera nas vztah.

autor
4. jún 2024

@mandzula to ma mrzi, takto by to byt nemalo.

autor
4. jún 2024

@h2 Mozem sa opytat, ci okrem ceresne mas aj zahradu? Ak ano, mas spocitane kolko to kazdy rok stoji? Ja sice nemam, ale viem cca kolko stoja rozne svorky na uchytenie rastlin, pareniska, vyvysene zahony, elektrina (cerpadlo neni solarne), vrecka na ochranu, hnojiva atd atd, priesady (nie vsetko mame zo semena). Kazdy rok je cosi kupovane, o case ani nehovorim. Pretosi nemyslim, ze niekto iny nez my ma narok si odtial brat bez suhlasu. Problem skor je, ze muzova sestra si berie ako zo svojho lebo jej nik nic nepovie, a tu sme v jadre problemu. Uz to neni uroda jej rodicov, ale nasa. Ona mala sancu tam ist byvat, nechceli, lebo by museli robit a na to oni nie su a je to “odruky”.

eeffka
4. jún 2024

K domu.. cele zle, manzelovi sa otvoria oci na dedickom konani. A k urode, nuz ja by som bola za sprostu, sadila si svagrinka? Nie? Tak to laskavo vrat, aj keby som to mala dat na kompost. Dobru krv to nespravi ale drzost niektorych je nekonecna.

h2
4. jún 2024

Áno, mám aj záhradu a aj na nej robím. Úplne bežne dávame rodine úrodu, aj susedom na výmenu za niečo, čo oni majú a my nie. Časť úžitkovej záhrady je vidieť na tejto fotke. V ľavom dolnom rohu je vidieť bazén, ktorý tiež stojí čas, námahu a áno, aj peniaze a vždy sa teším, keď sa príde rodina kúpať, grilujeme vonku, upečiem koláč... to všetko tiež niečo stojí. No a? O čom je život? Zoberiem si tie peniaze do hrobu?

lenkakravcova
4. jún 2024

@autorka to čo si napísala ohľadom toho že má VS vzdelanie ale vyjadruje sa k tomu že sa staráš o dieťa ako o dovolenke je ten taký princíp, kedy sa kultúra posunula k tomu, že žena v domácnosti je vnímaná ako niečo menej než žena ktorá chodí do práce. To je všeobecný problém ktorý vidno hlavne na západe. Žena sa podľa toho má roztrhnúť: makať doma a makať v práci. Najhoršie je keď si to ženy neuvedomia, vybehnú do toho bludného kruhu a po rokoch ľutujú čas ktorý obetovali niečomu čo veľmi ani nemalo zmysel. To isté je ale tvoj muž so záhradkou. Asi si myslí že keď zveľadiť záhradu tak získa pochvalu (okolia) a tak tam trávi čas a maka a maka. Ako píšeš, po rokoch mu dôjde že mu ušlo detstvo vášho dieťaťa.

lenkakravcova
4. jún 2024

@autorka napadlo mi také riešenie: ak máte aspoň trochu nazvyš financií, nepozvete nejakeho brigádnika na pomoc? 🙂 Bolo by porobene .A cez víkend by ste mali voľno.

sidicek
4. jún 2024

Venovala by som sa dieťaťu- výlety ,ihriská , návštevy kamarátov a žiadnu úrodu by som krvopotne nespracovavala.Co sa zje aktuálne ôk, čo nie , nech si s tým robí čo chce .A teda aj by som mu to oznámila, že končím so zavaranim a varením lekvarov. Aj tak to nie je nič zdravé, o čo by mal človek stáť.

ahhola
4. jún 2024

Inak chladnicka, z ktorej si svagrina berie tvoje vypestky je vami kupena, ci svokrovci nechali? A kto ju pusta dnu, ked pride plienit a co keby ste ju nepustili, ona ma kluce, ze? No mohla by som take byvanie💩ť.

autor
4. jún 2024

@h2 tak ak len ty davas a iny len beru, tak to nepovazujem za spravny pristup. To si ale musis zvazit sama, co z toho ty mas. Ja mam male dieta, preto mi to nepride v poriadku, ze niekto len berie, nepomoze a nas rodinny zivot ide bokom - ale za to nevinim jeho sestru, to je akoby len “vedlajsi ucinok”. To, ze my dame niekomu z urody je ine, je to nase rozhodnutie, a je jedno ci sused alebo sestra alebo kolegyna atd, a som rada ked sama mizem niekomu dat. Zahradku mas peknu, verim ze robi radost

autor
4. jún 2024

@lenkakravcova 😀😀😀 vies co, myslim ze by od nas zutekal, keby mu muz nakazal co ma robit, chytil by sa za hlavu. Rozvadzat to nebudem, on nedovoli zavolat ani vodara na opravu cerpadla, nie to este aby niekto v zahrade robil a bol plateny 😀

autor
4. jún 2024

@sidicek vies co je mi to luto, lebo vidim ze sa snazi vypesovat, navyse asi by bol z toho taky ohen na streche ze az. Mraznicka plna, komora plna, vacsina ovocia ide v zime do kolacov a lekvare v podstate tiez. Este vyzivky maly schasnuje

autor
4. jún 2024

@ahhola “ked pride plienit” 😀😀😀😀 dakujem za tuto vetu, ja som sa dnes konecne schuti zasmiala 😀😀😀😀 kluce ma, ale tak ona dojde vzdy s dakou zamienkou teraz, ale aj keby dosla nacierno, muz to neprizna predomnou lebo je to jeho sestra

stanulienkat
4. jún 2024

@h2 Prepáč, ale nemôžeš v porovnávať strom čerešne a klasickú úrodu na záhrade. Na záhrade ten chlap mukluje, okopáva, sadí, polieva, pleje, pistrekuje, obera....Predpokladám, že ty tú čerešňu neokopávaš, nesadíš, nepresádzaš, nemáš s ňou robotu, sama od seba zakvitne a zarodí každý rok. Porovnávaš neporovnateľné. Je jedno koho záhrada je, dôležité je to,koho úroda je to, kto sa o tu záhradu stará, kope a polieva. A keby to bola aj Panenka Mária, je to vrchol nelušnosti niekomu ist a obslúžiť sa ako doma a liezt do chladničky. A ine je, ked to ty chces, niekomu das, ponuknes a ine je, ked niekto bez hanby pride ako do obchodu.
Autorka,pozvi sa k švagrine na návštevu, otvor chladničku a pober si odtiaľ veci domov.

luccija
4. jún 2024

Tak on to má ako hobby relax je pyšný čo pre vás spraví.Muzi to nevidia tak emočne ako ženy pochybujem, že rozmýšľajú, že im ujde detstvo deti.To je úplne iné zmýšľanie.Ale víkendy si nenechaj zobrať, keď sa venuje cez týždeň záhrade musí byť čas aj na vás.A vieš ..on to možno berie tak, že bývate v rodičovskom obrabate záhradu a sestra dá z dobrej duše a pre dobrý pocit.Ale rozumiem Ti ešte ty budeš zlá, že mu s tým nepomáhas, ale naklonovat sa nedá.

ahhola
4. jún 2024

Dost ta chapem, mam taku osobu v rodine, ale ona je rocnik 1938 a vzdy lamentuje, ako musela robit na roliach, ako ju uz 5 rocnu zapriahli, motyka vacsia ako ona, no clovek by povedal, ze sa na hrabanie v zemi vyondie, ale kdeze, aj dnes sa v nej rype...Tiez pamatam hody v auguste, vsetci v nalade, 3 generacie, husacina, vinko, pocheraje a ona sa vysmykla trhat zelinu... Ako taka vidlana, sice u matky, ale byval tam jej brat s rodinou... No tvoj je mlady clovek, kedy ho prepadla taka obsesia zahradou, divne je to. Su taki, co ich chyti odusevnenie, ze huraaaa, ja mam par arov zahrady a idem hospodarit (taki tam aj tak zvacsa nabuchaju tuje a travnik😂) takze nechapem tu jeho posadnutost. Keby to aspon vedel zobchodovat, my sme mali v robote takeho lacneho Jozka😂vzdy napakoval papriku, rajciny.... do sackov od muky, dal na stolik a kto si zobral, dal mu koruny, ked mal urodu marhul,🍑🍑🍑 bolo to uz celkom zaujimave prilepsenie. Pekne mu vystroj maleho do zahrady, lebo inak potecu ako 2 rieky vedla seba a nikdy nestecu v sutok. A porieste ten dom, to "pochovavanie" vzislo od svokrovcov ci od plienicky😂obnov dialog na temu dom. 🍀

autor
4. jún 2024

@stanulienkat vies co uz som to zo srandy pred nim povedala, ze najblizsie si u nich otvorim chladnicku a poberiem si co mam rada. Len realne by som to neurobila, lebo by som to defacto pozrala ich detom.

autor
4. jún 2024

@ahhola u neho to je podla mna kompenzacia za frustraciu v praci. Inak sa do zahradnicenia nikdy nemal, ale teraz ked dostava pochvaly a najma vidi vysledky svojho snazenia tak ho to zenie vpred. Geneticky asi podedil akusi posadnutost pestovanim alebo ako to nazvat, cosi podobne maju v rodine. A doriesenie toho domu, uprimne ti poviem ze nemam uz na to sil, vravim bola to tema v tehotenstve, lebo som aj ja chcela mat istotu ze jedneho dna ak by sa jemu nedajboze cosi stalo tak neostanem s dietatom na ulici, lebo logicky z rodicaku neutiahnem dom aj zvysne vydavky. Na toto som odpoved nedostala, tak som sa zariadila po vlastnej linii, vravim neodchadzam, ale zial na fb podchvilou pise nejaka slobodna mamicka ze ci jej a malemu dietatu niekto neponukne izbu na prenajom.

autor
4. jún 2024

@ahhola “plienicka” 😀😀😀 nemozem fakt 😀😀😀😀

domkakvet
4. jún 2024

Nech urobis hocico budes z toho najhorsia, lebo tvoj muz ma taky pristup a iny sa ani neda ocakavat, je to jeho, jeho rodiny a tvoje nie je nic, toto je tipicke a velmi caste, ked sa partnerka nastahuje do niecoho co nie je jej a este dokonca svokrovcov.

autor
4. jún 2024

@domkakvet tak uz som to zistila aj ja, na vlastnej kozi. Co uz. Mozno si to tu aspon precita nejaka ina “truba” a neurobi chybu ako ja a bude chlapa hnat co najdalej z rodicovskeho “statku” ☺️

ahhola
4. jún 2024

Drz sa🍓🍒🍐🍅🍆

autor
4. jún 2024

@ahhola dakujem ☺️

silvike
4. jún 2024

No, asi tak. Uplne ti rozumiem. Niektorym je furt len malo a malo a malo a pritom to ani nezuzitkuju, potom kompoty kvasia v spajzi 10 rokokv v zadnych policiach :/