icon

Ako riešiť napäté súrodenecké vzťahy v dospelosti?

13. mar 2025

Ako to riešite v dospelosti? S bratom to bolo medzi nami zlé aj detstve, dospievaní. Teraz po 40-tke ho len "strpím", kvôli mame možno. Mňa to mrzí, ale nedá sa..... 😔Naše povahy, uvažovanie, proste všetko je nekompatibilné. Mamu to mrzí, tak sa premáham. Má obavu, že ak zomrie, bude medzi nami koniec.Ale dokáže mi "ublížiť" aj teraz, keď mám svoju rodinu, muža, ktorý stojí pri mne. Nemusím s ním prichádzať do kontaktu často, ale toto som nikdy nečakala. Myslela som, že súrodenci by mali držať spolu. Najmä ak už nebude rodičov. Žiaľ som viac emocion.založená,tak sa nad tým zamýšľam čím som staršia, tým viac. A mám z toho velmi smutné pocity.

biba_18
13. mar 2025

@sara07 tiež si myslím že za vzťahy medzi súrodencami sú zodpovední rodičia ... a autorka to už sama nevyrieši ..

balerina2025
13. mar 2025

pozri autorka rob ako citis. to je tazko radit, ked kazda sme s v zivote presli inym

autor
13. mar 2025

@januska12323 s mamou to nemá nič spoločné. Sme traja súrodenci. Okrem toho problémoveho brata mám ešte ďalšieho, ktorý je úplne v pohode. Je všeobecne obľúbený, nekonfliktny, priateľský. Nie je to o výchove v tomto prípade.

maca1984
13. mar 2025

Takto ti napíšem..
Ja asi nepoznám rodinu kde by boli súrodenecké vzťahy skvelé.
Všade je niečo.
Ja som jedináčik, nikdy mi súrodenec nechýbal,a pri tom čo vidím ( tie vadenice, ťahanice hlavne o majetky )si hovorím, ako dobre že som jedináčik.
Máš svoju rodinu, sústreďuj sa na tú.
Brat ti asi veľmi ublížil keď to toľko v sebe nosíš.

autor
13. mar 2025

@maca1984 ja som tiež šťastná, že mám len jedno dieťa.

balerina2025
13. mar 2025

@daja07 ja t cele nevládzem citat , prepac, mne brat umrel nahle.
je mi luto citiat ake vztahy su.
ja umieram od bolesti smutku a nevypovedaných pravd.

biba_18
13. mar 2025

autoka, s výchovou to má strašne veľa ... deti nemôžeš vychovávať rovnako, ak je každé iné ...
nehovoriac o tom, že je rozdiel kto je starší, kto mladší a ako sa komu prečo venuješ ...

minenkaa
13. mar 2025

Preco riesis teraz pubertu

maca1984
13. mar 2025

@balerina2025 skús navštíviť odborníka.
A to myslím v dobrom.
Lebo z teba až kričí zloba.

autor
13. mar 2025

@minenkaa lebo sa mi to stále vynára v pamäti

ina2405
13. mar 2025

Si citlivá osoba a nemusíš sa s bratom velmi vídať. Máš svoju rodinu. Niekde som čítala, že "tráum" sa človek nezbaví, ale môže sa naučiť, aby ho negatívne neoplyvňovali. Nebudem mať tu súhlas za to, čo napíšem, ale ja som za to nerýpať sa v traumách. Je to ako rana, ktorá keď sa stále škrabe, nebude to lepšie. A v týchto časoch sa ľudia radi vo všetkom babrú a ja nemám pocit, že sú na tom psychicky lepšie. Proste jazvy zostanú, ale o tom je tiež život. A zas je rozdiel byť svedkom udalostí ako je násilie, vojna než mať súrodenecké nešváry...Ja mám bratov troch a s jedným z nich sa vidím 2 minúty v roku...nikde nie je napísané, že si musíme byť blízki.
Sústreď sa na prítomnosť, lebo žiješ v minulosti a tú nezmeníš a život ti uniká.

autor
13. mar 2025

@maca1984 myslíš? Možné to je. Zloba na nejakú minulú neprávosť alebo niečo také. Ako s tým bojovať?

maca1984
13. mar 2025

Autorka, ja som to nepísala tebe.

autor
13. mar 2025

@ina2405 máš pravdu. Práve, že sa v tom rýpať nechcem. Chcem len zabudnúť. Ale neviem prísť na to, ako.

autor
13. mar 2025

@maca1984 🙂

alica110
Autor odpoveď zmazal
larinka552
13. mar 2025

Netrap sa, je to zbytocne 😃 Ja mam tiez dvoch bratov s tym mladsim vychadzam ako tak v pohode, s tym starsim je to katastrofa. Rodicia ho vychovavali velmi laxne, neriesili jeho spravanie, prospech a znamky a aj poznamky v skole. Ked mi robil zle, nedal mi pokoj, smial sa mi, nadaval mi, bil ma, neupozornili ho, vsetko mu preslo, akurat sa na tom on smial, pripadne sme trest dostali obaja, aj ked ja som nezacala prva, nezaujimalo ich to kto bol na vine, nezastali sa ma. Riesit ho zacali seriozne az ked bol dospely a experimentoval s drogami. Co bolo podla mna neskoro ale tak dobre...

Teraz sme vsetci dospeli, kazdy mame svoj vlastny zivot a svoju pracu. Kontakt s nim nevyhladavam pretoze mi ublizil dost nielen v detstve ale v dospelosti hadam este viac a nic si neuvedomil, ani sa za to neospravedlnil. O com som sa presvedcila aj na Vianoce. Takze kontakt minimalny a len z povinnosti. Napiseme si blahozelania k narodeninam, meninam a na sviatky.
Pritom bolo aj obdobie ked sme spolu vychadzali aj velmi dobre, boli sme kamarati. A to som si myslela, ze uz bude navzdy. Bohuzial to obdobie trvalo pomerne kratko len priblizne medzi jeho 15 a 21 rokom zivota vztah medzi nami bol priatelsky.
Naco sa pretvarovat nasilu, ked pri prvej prilezistosti zase vybuchne a cele to jeho nenormalne spravanie je spat.

autor
13. mar 2025

@alica110 áno, máš pravdu. Ale vnútorne ťa to nemrzí?

autor
13. mar 2025

@larinka552 dakujem🍀. U nás to rodičia nevedeli. Dialo sa to keď neboli doma a ja som nikdy nič nepovedala. Tiež mám druhého brata super a zaujimave je, že medzi tými dvoma bratmi je rozdiel vekový necelé dva roky. A úplný opak, ale že úplný. 1000 a jeden. Nechápem. Asi gény. Určite v tom nie je výchova. Ja som vždy dúfala, že raz dospeje, že je to "večné decko". Ale on má celkovo nezodpovedný život aj k sebe, k svojmu zdraviu.

alenka58
13. mar 2025

my sme traja a vychádzame veľmi dobre,, veľmi si aj pomáhame ked treba, kontaktujeme sa každý týždeň, bola by som nešťastná keby to tak nebolo

autor
13. mar 2025

On je celkovo taký "nechochmesný", netaktný. Ani priateľky nikdy nemal, len teraz jednu dlho o pár rokov staršiu. Teraz viem, že chyba nie je vo mne. Ale ako teeneg.som mala ťažkú hlavu z toho a neviem akosi zabudnúť na to. Hlavne po smrti rodiča. Keď zomrie mama skôr ako ja, tak neviem čo bude. Proste sa nad tým akosi zamýšľam. Viac ako pred pár rokmi.

alica110
Autor odpoveď zmazal
autor
13. mar 2025

@alenka58 🍀prajem ti to. Vzťahy a zdravie je to naj.

autor
13. mar 2025

@alica110 pravda pravdúca. Tiež si tak hovorím. Len z času na čas mi proste príde smutno.

andrejka1974
13. mar 2025

Moja sestra sa so mnou už nebaví 6 rokov ja by som chcela ona nechce tak už to neriešim pritom ani neviem čo sa udialo nijako som jej neublížila

daja07
13. mar 2025

@balerina2025 aj mne umrel brat, mam este jedneho, s nim mam taky obycajny normalny vztah. Hodnotovo, politicky, ci vo vztahu k rodicom mame podobne nazory. Vieme sa porozpravat, ist na vylet ci navstevu. Ale ja sa nestaram do zivota jemu ani on mne.
Ty mas zjavne v sebe nespracovane veci, tak si najdi niekoho, kto ti pomoze sa cez to preniest, odpustit, pochopit a mozno budes stastnejsia.

milanemila
13. mar 2025

A rodicia boli prosim ta kde, ked sa brat k tebe tak spraval? Za vztah surodencov su zodpovedny rodicia. Ano mozete mat rozne povahy, ale aj tak boli oni ti, kt mali brata a jeho nevhodne spravanie korigovat.

balerina2025
13. mar 2025

@daja07 je mi luto ake su zle medziludske vztahy vseobecne, toboz ked sa jedna o najblizsiu rodinu.
chapem ze zivot pise rozne pribehy, a nie vzdy su pekne.
len to neviem pochopit, aj ke dsom nie na sebe ale inde, videla ake nechutnosti sa deju.

balerina2025
13. mar 2025

este jedna vec, autorka, naozaj som necitala kazdy tvoj prispoevok, ale co citam, spatne, je mi naozaj do placu ako moze vlastna krv takto ublizovat

balerina2025
13. mar 2025

@lukbe zle som to napisala, moja chyba