Ako riešiť neustály spev a hluk od susedov?
Ahojte, prosim o radu. Ako riesit situaciu, ked suseda nad nasim bytom neustale niekolko hodin denne a aj vecer trenuje operny spev. Ja mam pocit, ze nic ine nepocuvam, ked som doma, len jej neustale bliakanie, mne uz to ide strasne na nervy. Mam male dieta, ale cez den ho budi, lebo ona bliaka, vecer ho budi, lebo bliaka aj do 22hej. Ale aj keby som dieta nemala, to naozaj som povinna pocuvat toto nonstop cele dni? Ja uz neviem ako jej zavriet hubu (s prepacenim) ale uz mam take strasne nervy na to. Niekedy do toho hra aj klavir na plne pecky. Ani televizor si pozriet, ani porozpravat sa s navstevou bez operneho "pozadia". Je to hrozne, ze existuju taki ignoranti. Nechapem, ze ked chce tolko skusat, to sa neda prenajimat skusobna? 😫
Vydrzala by som to 5 minut pocuvat, operny spev je des, spytaj sa dakej susedy a domova schodza, to treba riesit, nech ide zavijat na samotku
@lara45 ale tak zase treba sa obratit na domovu spravu alebo kto to am na starosti. Do 22:00 nic nenarobit ale potom je nocny klud a povolene si len normalne zvuky a detsky plac. Nijake diskoteky. Nejake oslavy, ok, raz za cas, ale oznamit susedom uz len z ohladuplnosti a nepokazenia si dobrych susedskych vztahov.
@beata_k sieste ma z omylu nevyvedie, lebo sieste uz nebude. 5 z 5tich nie je nahoda. Jednoducho su zvyknuti. najmladsia je fakt ze narocna od prveho dna, ale ked spi mozu aj bomby okolo nej padat, jednoducho spi. Ona bola denny nespavec. Ju som musela v nosici vonku nosit aby cez den trochu pospala. Ale v noci mohla jedno aka operna spevacka jej priamo pri uchu arie spievat, nezobudila sa. A je to tak doteraz (bude mat 5 rokov).
toto je moje tretie dieta, mam okrem neho este dve a teda ticho tu nikdy nie je a mala napriek tomu ma od narodenia lahky spanok a niektore zvuky ju budia.. kavu z kavovaru si urobit napriklad mozem... ale na ostre zenske bliakanie a zavijanie naozaj nie je zvyknuta ako na "hlucne prostredie".
Pri takýchto prípadoch len jedno pomôže : na hrube vrece hruba zaplata. Pusti si metal na plne pecky a chod z domu na tri hodky. Každý den. Ona sa spamata a pojde do skusobne. Mam to odskusane a na neprisposobivych funguje dokonale. Oko za oko, zub za zub.
@beata_k nerobila. Niekto uspava dieta v kociku, niekto naskakuje na fitlopte, niekto lezi s dietwtom bez pohnutia v posteli. Mala bola high need baby, neznasala kociky, postielky, celkovo bola najradsej vonku. A kedze som nebola ochotna ju navlacat na rukach, hodila som ju do nosica a bolo nam obom dobre. Aj pospala, aj sme mali cerstvy vzduch a som doma porobila. Ked autorke decko cez den doma nespi, nech ide von. Tam ma zase ine zvuky. Ktovie, co vsetko este dietatu bude vadit. Moje deti celkovo neboli radi vnutri. Starsia napriklad aj pri minus 15 najradsej spavala vonku. Akurat, ze nemala problem s kocikom. To ze okolo nej sa vrtalo, buchalo, kricalo, to jej vobec nevadilo. neverim, ze ta spavacka "bliaka" od rana 6 do vecera 10tej v jednom kuse.
@yanni K tomu detskému spánku, okolo prvej dcéry som ako echt premotivovana prvomatka skákala akoby bola pupok sveta, na denné spánky jej robila maximálnu tmu, samozrejme keď spala, ani som zadok neodlepila z gauča, aby som ju nezobudila... O nejaký čas som zistila, že tá rozmaznávaná princeznička prespí aj zbijacky pod oknami, a teda fakt zvyknutá od bábätka na hrobové ticho, ale ona keď spí, tak spí, aj bez tréningu. No a potom sa narodil syn, ja už drsnacka, ako sa on proste len zaradí do nášho života, žiadne ofuky, pri staršom batoľati som na nejaké ticho a tmu na spánok ani nepomyslela, uspávala som zásadne za zvukov dupotu, hrkotania a štebotania staršej, večer môjho čítania rozprávok a keďže spal málo, tak som vždy počas jeho spánku rýchlo robila všetko to, čo sa ťažko robilo s ním na rukách, takže zas žiadne ticho... a to decko doteraz zobudí aj moje puknutie v kolene 🤣 tak ja neviem, keď si za 2,5 roka nezvykol, ako dlho ho mám ešte zvykať 🤭
@barborachors toto som raz skusila ze som si vypeckovala moju hudbu, ale asi iba na nejaku pol-tristvrte hodinu a iba raz 😃 to je malo... ale tak tiez sa nechcem spustit na taku uroven a zas rusit ostatnych. ale ano, rozmyslala som uz aj nad tym, ze na par hodin dam do tej kupelne prehravac a pustim nieco fajne... no, asi to skusim najprv prebrat so susedou oproti... len bude trapas ak to nejde zhora ale zboku prave od nej.. ale to snad nie 🫢
@thoughtfulweirdo treba ho vyštavit a neprepast bod unavy. Zaspi a nezobudi sa. A dat ho sameho do vlastnej izby. Tam pukat kolena nebudu.
@yanni Vďakabohu, všetky jeho spankove problémy už máme teraz vychytane a zavedený skvele fungujúci systém, ale aj tak ďakujem 😁 chcela som poukázať na to, že dieťa zvyknuté na ticho spí ako zabité a dieťa zvyknuté na hluk nespí, takže až také nepriestrelné to zvykanie nie je.
Autorka, odid rano na cely den prec a zapni na "nekonecno" nejaky heavy metall na plne pecky, nech jej to hra do "rytmu". Ale neviem, ak je to jej povolanie, je to dost nestastne byvat v bytovke. Skusky su aj mimo, ale doma musis tiez. Moje baby hraju na husliach, to by si mala tiez nervy. Hlavne ked obe naraz zacnu. jedna v jednej izbe, druha v druhej izbe, potom este klepka metronom. O par rokov, ked tych hodin denne bude viac, ide s muzom urobit v pivnici odzvucenu izbu. Ale nastastie byvame v dome a okolo nemame az tak blizko susedov. Inak by asi tiez neboli nadseni, lebo to pocut na mile.
Wow, mne zas pride totalne bezohladne niekoho takto odsudzovat kvoli spevu! Keby sa ti tam niekto cely den hadal, trieskal do radiatora, ja neviem, buchal nabytkom, ok, pochopim,to nie je nevyhnutne a je to naschval. Ale, chapes,ak mas susedu opernu spevacku, tak ona proste nacvicuje a nespieva si len tak, aby tebe robila naschval! Ci co teraz, nebude cvicit, aby nahodou nerusila susedov?
Zasmiala som sa a pripomenulo mi to tucnu pani z harryho pottera. Akože, chápem ta. Asi by som napísala priateľský list, že spieva pekne a chápeš, že je u seba doma a potrebuje cvičiť, ale ruší vás to a aj dieťa a tiež potrebujete a at svoj kľud tak navrhuješ, aby cvičila Le v nejaký vyhradený čas, ktorý vám obom bude vyhovovat. Podľa mňa ak človek ide za druhým v miery a s nápadom tak uspeje. Aj vlk bude sýty aj koza celá.
Napíš nejaký slušný list s prosbou či by to nemohla obmedziť, prípadne trénovať mimo bytu, s tým, že vás týmto dlhodobo veľmi ruší a vylep to do brány. Riešila by som to takto.
v druhom byte mal bezne sused hudbu pistenu naplno, klavir uz tiez som pocuvala. pocuvat hudobne nastroje (kym to nie su neustale bicie) mi nevadi, no tento spev strasne... keby tam hrali len na tom klaviri, tak to je aj celkom pekne. Mne nejde o to, ze neznesiem zvuky a hudbu, ale proste tento operny spev zial uz neznesiem... z druhej strany zas zavyja spolu s nou pes... alebo je to aj jej pes? mozno chce spievat tiez. ktovie.
dakujem za rady 🙂
@autor presne..čo si neprenajme nejaký priestor na to určený..štúdio alebo čo.Dajaká skúšobňa.Ked je to ešte tá hodinka cez deň a hodinka napríklad navečer to sa ešte dá.Ale ziapať skoro v kuse? to skôr ona nemá chochmes ak ide bývať do bytu.A operu neznášam ani ja.To je niečo otrasné.To už radšej rytmusa počuvať ako toto😀 síce ani rap moc nemusím ale za operu by som vraždila.Tiež by som dačo od nervov zručala nahlas nech už drží ten otvor pod nosom plus dobrú buchla metlov do radiatora.Alebo daj na radiator subwoofer kvalitný uvidíš ako ju zatrasie do tempa😀
@msnesquik no tak na elektrickej gitare sa da hrat aj potichu, si to pustis na sluchadlach. A akurat tak pocujes v byte brzukanie, buchot o struny. Bicie, to uz je ina vec.
Manzel si obcas zahra aj normalne na gitare, nahlas, ked skusa napriklad bednu, a v pohode, nik sa nestazoval, zasa nemusi to byt uplne jak na amfiku. Ale je pravda, ze velku Mesa bednu skusal u nasich na dvore, lebo to by zobudilo aj mrtveho, chcel vediet, co to da 😅🤣. Dost. Ale vacsinou si to da na sluchadla.
Aspoň spieva pekne?
Vsetkeho vela skodi. Ja najkrajsi anjelsky spev keby clovek pocuval od rana do vecera niekolko tyzdnov vkuse, tak by mu zacal liezt na nervy. Je to normalne:
Najprv by som sa susedov popytala, ci nevedia kto to je. Mozno ma pani specialne vystupenie a nacvicuje teraz viac a potom uz tak casto cvicit nebude. Mozno si mysli, ze ju nikto az tak nepocuje, lebo sa doteraz nikto nestazoval. Takze zistit kto to je a skusit povedat. Ked je normalne, zaberie to a minimalne to trosicku obmedzi.
Ak nezistis cez susedov kto to je, skusit dat dole oznam. Pockat, kym si vsimne a uvedomi si.
Ked nenastane zmena ani tak, tak skusit riesit cez domovnika alebo druzstvo. My mame v bytovom poriadku aj to, ze ludia sa nemaju navzajom obtazovat nadmernymi zvukmi ani mimo nocneho kludu (zase naopak, respektujeme sa navzajom ak obcas ma niekto navstevu dlhsie a huci aj po desiatej), dokonca maju brat ohlad na to, ak niekto mava nocne smeny alebo male dieta a teda priamy susedia sa maju stisit aj cez den a brat na to ohlad.
V kupelke pri kupani a podobne by som si nahlas pustala inu hudbu ci napriklad rozhlasove hry alebo co, ale nie z pomsty, ale aby si prehlusila zvuk, ktory je pre teba otravny. Ak to bude pocut aj ona a bude to pre nu otravne, tak to je uz druha vec. Ale urcite by som dobrovolne nepocuvala operny spev tolko hodin denne, ale by som si zapla nieco ine do pozadia a neriesila by som, ci to susedu nahodou nebude rusit. Teba rusi jej spev, tak ju moze trochu rusit tvoja hudba.
Najlepsie napad je pustit na plne pecky metalovu hudbu na niekolko hodin. Ale to moze byt zbytocne konfliktny sposob (podla jej povahy), tak by som si ho nechala az ako konecnu moznost, ked ostatne zlyhaju. Je mozne, ze ona si vobec neuvedomuje, ze niekoho rusi, lebo ju najviac pocut v tvojom byte a ostatni susedia ju mozno az tak nepocuju. A teba nepozna, tak teba sa nepytala.
@simca06022011 Moja mama zase : aj krajšie spievali a prestali 😅😅😅
Už som počula príbeh kedy v NR mali ku.... a vzdychy . Vyhrážky od chlapov že ešte raz zavolajú políciu tak bla bla....
Ďalší príbeh jeden si kúpil byt prerobil v BA dvojizbak no predávajúci mu nepovedala ze jeho sused bok chorý chudak a jeho rodina mu vysvetlila že ma schizofreniu občas škrabance aj vnoci na steny aspoň tak mi to opísal..rukami alebo čím. Ze to boli jemne škrabance. Byt predal. Bohužiaľ. Ne mi to ľúto lebo ste sa zabývali. Byty sú není sranda. Sused u nás máva nahlas TV aj o 3 aj varia..a sú starší. Ozýva sa to po stenách. Nepomohli sme si ešte sa rozculili. Do 22 môže robiť čo chce keďže nejde o diskotéku žúrka alebo výkriky bitky a pod. Krutá realita. Prajem skoré vysvetlenie. Ak to nepôjde po dobrom musíte skúsiť všetko hentakych ludí ignorantov je všade....nech si ide spievať na lúku. Alebo si prenájme garáž mňa by porazilo.
@autor Ked vedia profesionalni tanecnici chodit trenovat na niekolko hodin do studia,tak aj tvoja suseda by to mala vediet,ze trenovanie niekolko hodin denne v bytovke nie je najspravnejsia volba.V podstate zneuziva vase doterajsie ticho,ze sa nikto neozval.
Vobec nie si povinna zazivat toto denno denne.A tie co pisu,ze sa mas odstahovat niekde na samotu "u lesa",tak to dufam,ze mysleli ako vtip.Nikto nie je povinny denne pocuvat takyto spev,hlasnu hudbu,hadanie,trieskanie a atd. niekolko hodin.Podla mna takyto ruch naruša pohodlie domova a nema nic spolocne s beznym hlukom pocas dna.
Ty nehladaj ako je zlozite sa dostat k susede,ale zober sa a chod za nou na kus reci.Inak ti tu nejake stazovanie nepomoze.Si zober,ze by vo vasej bytovke bol tazko chory clovek s leukemiou,tiez je povinny toto pocuvat niekolko hodin kazdy den,ked taky clovek potrebuje len a len klud?Tiez by druhy povedal,ze ma smolu,lebo byva v nespravnej bytovke?Clovek ma spolunazivat tak,aby NEZASAHOVAL druhym "do zivota".A to,ze je to jej povolanie neznamena,ze ho bude vykonavat v bytovke.To by si potom aj automechanici,stolari,stavbari mohli zriadit jednu izbu v bytovke a tam od rana do vecera pustat brusku a vselijake hlucne naradie...Pokial viem kazdy si to zariadi tak,ze si prenajmu garaze alebo priestory na to urcene....

@yanni Mozno sieste by ta vyviedlo z omylu, ze nie je vsetko tak, ako si to my zmyslime, ze bude.