icon

Ako riešiť nevyžiadané návštevy svokry?

janka1224
8. mar 2024

Ahojte,
rada by som sa poradila s tými ktoré máte podobnú skúsenosť. Bývame v jednom dome so svokrou mi dole ona hore. Pred rokom zomrel svokor a časté návštevy vždy bez zaklopania mi idú na nervy a neviem sa s tým zmieriť. S manželom máme syna, ktorý ide do školy od septembra. Ona aj vidí že mi to vadí ale vždy povie no prišla som sa pozrieť na teba Miško ... ako keby sme tam my vôbec neboli... Mám ju rada, vychádzame spolu dobre, ale nevyžiadané každodenné návštevy bez zaklopania a rešpektovania súkromia sú už nad moje sily. Ja rozumiem že je sama (chodí k nej švagrina s manželom ale nebývajú tam), ale je toto normálne? Neviem čo s tým , už sme toto raz zažili keď bol syn ešte malý a chodila k nám aj 5 x denne, vtedy jej muž povedal že nemusí tak často a urazila sa ... Chcela by som zachovať dobré vzťahy ale už som z toho nešťastná. Niekedy iba prídeme a už je u nás, začne malému ukladať veci a podobne... Ako by ste to riešili?

Strana
z2
lubina
8. mar 2024

@janka1224 rozhovorom, sadnut si ku kave a v klude jej povedat, ze vy ste rodina a samozrejme vnucika vidiet moze, ale nie chodit bez klopania a kazdy den...je zvyknuta na to, tak to bude tazke, ale povedz jej, ze ak chce, aby mal jej syn rodinu, ze musi trosku ubrat, ze teba to proste vycerpava. A pripadne nech dieta ide ku nej, ak chce byt s nim, ale tam tiez urcit pravidla, aby to nebolo tak, ze u nej bude aj jedavat, ako jej vlastne dieta...

tykat
8. mar 2024

@janka1224 "manžel ešte za slobodna si nadstavil na dom svokrovcov ďalšie poschodie" no tak realne nemas ty ako manzelka nic, je to dom bud svokry alebo manzela a svokry, neviem ako to maju poriesene. Cize ty si tam v podstate na navsteve.

janka1224
autor
8. mar 2024

@tykat Nie som tu na návšteve, nábytok a spotrebiče sme už dávali spoločne. Jediné čo nechápe že chceme súkromie, ja jej tiež nechodím do jej bytovej jednotky ako sa mi zachce.. toto je jediný problém. Nechce klopať , nechce nič. Keď zamknem že musí zaklopať tak je peklo... áno je to môj problém.

lenkahvh
8. mar 2024

@michaela412 tak toto je riadne chore nastavenie

tykat
8. mar 2024

@janka1224 a dom je teda koho? Svokry alebo aj muza?

oslo1
8. mar 2024

Ja sa vzdy divim, pomaly kazdy den su tu podobne diskusie, ako byvate so svokrovcami, vsetko bolo zo zaciatku super, potom sa narodilo dieta, tak uz to nie je super.
Ja som raz velmi davno povedala tak neutralne v diskusii, bola tam aj svokra, ze by som so svokrou nikdy nebyvala, po rokoch mi to vykricala. Ako keby clovek nemal pravo na svoj nazor.
Ale teraz k veci, nebyvala by som nikdy so svokrou, ja som odisla za mlada do UK, aby som sa financne zabezpecila.
Generacia starych ludi na slovensku je taka, ze ked boli mladi a niekto na nich zahucal, tak si posomrali a iba suchali nohami, nemali ziadne slovo, pretoze respekt voci starejsim to nedovoloval. A toto iste ocakavaju aj od nasej a dalsej generacie. Doba sa vsak meni, dnesna generacia mamiciek musela povacsine tvrdo makat, aby bola tam kde bola, najprv vzdelanie, potom robota, kde sa maka, nie ako za sociku, ze den sa zacina kavickou. A tak clovek pride domov, chce si v klude grgnut a prdnut, ale nemoze, lebo tam ma cudzi element a to su svokrovci. Nakoniec ten cudzi element je mamicka a svokrovci su tam doma.
My sme dali za nas dom cez pol miliona, keby si tu syn v buducnosti urobil v podkrovi dalsie obytne priestory a doviedol si zenu, stale je to moj dom, ja som na to setrila, vsetko s laskou zariadovala a platila hypoteku.
Tu nie je co radit, nie sme v minulom storoci a la Tapakovci, co byvali kazdy v jednom kute v izbe/dome, navzajom sa zrali, ale nemali mentalnu silu nieco pre svoju lepsiu buducnost urobit.
A este, mne manzel zomrel, neviem si predstavit, ze by som byvala u svokrovcov a bola im vydana na milost a nemilost, aj ked by som dajme tomu cast domu po manzelovi vlastnila.

veroni25
8. mar 2024

@janka1224 k nam takto bez oznamenia chodili svokrovci a to byvame cca 30 km od nich obcas dokonca zobrali so sebou aj nejakych znamych, mali vlastné kluce od nasho domu takze sa stalo ze dosli aj ked sme neboli doma, muzovi to nevadilo, mne to prislo teda riadne drze.... Nastastie sme menili dvere aj so zamkom a novy kluc uz nedostali, a teda stali sa ze aj dosli neohlasene aj sa tych 30 km otocili späť a uz volaju. Ty to mas tazsie lebo byva hned, ale asi by aom minimalne pouvazovala nad tym zamkom. A dalsia vec je ze asi treba s troskou humoru svokre vysvetlit ze slusny clovek vopred zavola, mozno skusit jej spravit obdobnu prepadovku parkrat za sebou v tom najnevhodnejsom case

michaela412
8. mar 2024

@lenkahvh choré, nechoré nám to vyhovuje a je pokoj

alickapusinka
8. mar 2024

Trošku smiešne že svokra ma klopať na dvere vo svojom dome a už nie vôbec si pýtať povolenie . Určite žije v obmedzení ak má nasťahovaných rodinných príslušníkov. K tebe keby sa nasťahovala nevesta tak TI by si vo svojom dome klopala no to pochybujem. Ano slušnosť káže to je jasné ale ONA berie že vo svojom dome klopať nebude možno jej to príde čudne. VY sa musíte prispôsobiť nie ONA. Ak budete mať svoje tak to je iné ale pokiaľ bývaš v cudzom dome tak nemusí ONA nič. Je asi staršia tak ma iné zmýšľanie.

alickapusinka
8. mar 2024

dom je na meno manžela alebo ho vlastníkom svokra.

janka1224
autor
8. mar 2024

@alickapusinka Predstavte si , že ja by som zaklopala keď idem do iného príbytku, predsa sme dve samostatné bytové jednotky so spoločným vchodom.

janka1224
autor
8. mar 2024

@alickapusinka To čo je nadstavené je naše a ona to dobre vie.

tykat
8. mar 2024

@janka1224 LV je dolezity a nie to co si vy myslite ze "dve bytove jednotky" a "nadstavene je nase a ona to dobre vie". Ak si na LV ako majitelka tak si byvanie zabezpec tak aby ti tam nikto nemohol len tak vojst, a ak nie tak suchaj nohami a dufaj ze ta raz svokra aj s muzom z nadstaveneho nevyhodia na ulicu.

benit
8. mar 2024

Nam tiez svokrovci ponukali urobit si u nich podkrovie. Vtedy som to zatrhla a zili sme vo vlastnom dvojizbovom byte. Postupne sme presli do vacsieho a do domu. Mam moju svokru rada, ale nikdy by som s nou necgcela byvat pod 1 strechou. To iste plati ajbo mame. Suseda ma tiez rodicov naucenych tak, ze z prace zakotvia u nich na dome. Ze oni na byte nemaju dvor. Jej muzovi tiez uz praskli nervy, ze dojde z roboty a nema kudok sukromia. Tiez sa zduli na chvilu a uz su tu zasa denne do vecera.
Kazda rodina ma mat sukromie a zit podla seba. Neprisposobovat sa starsej generacii, k nicomu dobremu to nevedie. Radsej zit sami v jednoizbaku a o rozkoch ako mat vkuse nervy.

nikpa
8. mar 2024

@janka1224 odsťahovala by som sa. Lebo toto sa nedá riešiť. Aj keď si kúpiš oceľové dvere, zaklope na ne aj niekoľkokrát denne 🤷
V živote by som nešla bývať so svokrovcami nech by sme mali aj nadštandardne výborne vzťahy. Radšej by som obracala každé euro a platila podnájom.

mimi3008
8. mar 2024

@gejb Presne tak...my sme a muzom este ako bezdetni istu dobu (3roky), kym sme kupili a prerobili dom, byvali u svokrovcov, mali sme vlastny vchod zvonka, vlastnu kuchynu a aj kupelnu s wc...dvere, ktore spajali podkrovie, v ktorom sme byvali my od zvysku domu, boli zamknute, navrhol to sam svokor. Bud sme sa navstevovali cez vonkajsi vchod normalne, alebo sme si zaklopali na tie zamknute dvere. V lete sme sa vacsinou cele dni videli ma dvore, ale v zime, ked zme netravili cas na dvore, sme sa niekedy nevideli aj tyzden. Bolo to super, lebo sme si neliezli na nervy a mam na to byvanie pekne spomienky

janka1224
autor
8. mar 2024

@tykat neviem prečo by som mala šúchať nohami... asi ste si v živote prežila toho veľa, lebo tie vaše príspevky tomu napovedajú

janka1224
autor
8. mar 2024

@mimi3008 Ďakujem za tento príspevok, len poukazuje na to že je to o vzájomnom rešpekte a tolerancii... 🙂

tykat
8. mar 2024

@janka1224 ano mam dost odzite ale postaci aj citat kona...
a koho je teda dom? Svokry vsak.

janka1224
autor
8. mar 2024

@tykat svokry a manžela pol na pol.

tykat
8. mar 2024

@janka1224 aha takze "To čo je nadstavené je naše" neplatí. Je to len manželove. Bolo by fajn si to do budúcna ošetriť aby si naozaj jedneho dna neostala na ulici.

janka1224
autor
8. mar 2024

@tykat neostanem nebojte sa.

sonulka81
8. mar 2024

@alickapusinka môže to byť jej som...ale tak keď privolala aby tam bývali tak už sa delila o svoj dom...a druhá vec akože slušnosť káže klopať....neviem...no ako by sa ksichtila keby náhodou aj sexujú....akože od svokry je to už drzosť a necharakterne...ja by som zamýšľala... Nech pochopí..aj napriek tomu,že bude oduta

cokoladova_babovka
8. mar 2024

@janka1224 podľa mňa reči typu "ona je vo svojom a nemusí klopať" ani nerieš. Je to blbosť. Ja klopem vždy. Keď máme návštevu, nechodím im do izby bez klopania. Akonáhle je niekto za zavretými dverami, slusnost je zaklopať.
Čo na to manžel?
Ja som dnes riešila svoje temy so svokrou s terapeutkou a tá mi povedala, že nemám rátat s tým, že sa zmení ona. Že si to musíme s manželom vydiskutovať s nájsť kompromis (ona stále volá že má dôjsť niečo akože spraviť a že nech tam prespí lebo ona je sama doma smutná a place a on tam ostane ak keď to nemá až tak ďaleko domov).
U vás by možno pomohlo, keby to manžel pochopil, že ako sa cítiš, že ti to vadí a keby jej to povedal on. Že potrebujete súkromie a že to musí rešpektovať. Držím palce!

oslo1
9. mar 2024

Podla mna by svokra mala klopat, vsak to je skusenost. Ja doma klopem synovi na dvere, ked sa zavrie, pacientom v nemocnici pri vstupe do izby. Ale viem, co chces povedat, mne ked pride svokra do mojho domu, tak tiez pro vstupe do izby neklope. To je generacia, ich neprerobis, Oni povscsine maju strasne slabu empathy.

tykat
9. mar 2024

@oslo1 tak toto je pravda, tiez synovi a dcere klopem na dvere a doma si na dvere klopeme vsetci, aj muz detom aj deti nam ked su dvere zatvorene. Ani si to neuvedomujem 🙂
Ale trebars svokra chodi ako NAKA, vsade a vzdy aj doma aj ked je u nas, len sa rozletia dvere 😅. Uz som si za tie roky zvykla a vidime sa 3-4x do roka tak sa to da. Ona napr. v zivote nepoprosila, teda ja som ju este nepocula. Vsetko je ako rozkaz. Taka divna povaha je v tomto smere.

oslo1
9. mar 2024

@tykat toto ako keby si o mojich svokrovcoch pisala, dvere sa rozletia ako commando. Ziadne prosim, ziadne dakujem, ziadana pochvala. Iba toto si urob, tamto si urob.

janka1224
autor
9. mar 2024

Ďakujem všetkým za príspevky, naozaj ma každý svoj pohľad na vec a každý aj svoju osobnosť. Ďakujem aj za to že na človeka neútočíte aj keď má na vec iný názor 🙂 Mne rodičia vždy do izby klopali, keď som ešte bývala s rodičmi, preto mi to príde ako úplne prirodzené. Ale ako som už zistila každý to máme nastavené inak. A zazneli tu aj odpovede, že nie som majiteľkou nie nie som.. Ale na druhej strane som napríklad vlastníčka bytu spolu s mojou mamou (keď mi zomrel otec) a tiež jej zazvoním pri dverách, nikdy si nedovolím vstúpiť a kľúče mám. Aj napríklad potrebujem niečo z bytu zobrať zavolám že som tam... Môj názor je že tu nejde o to kto je vlastníkom, skôr o toleranciu toho druhého. Keby sme vychádzali zle so svokrou nič nepoviem ale vzťahu sú fajn až na toto... Urobila som chybu, ešte keď bol syn malý už vtedy som mala zakročiť a povedať ale to je zase o mojej povahe 🙂

cessy01
9. mar 2024

@janka1224 zažila som to, raz ma tak svokra nasrala že som zbalila deti a za 5minut nas nebolo zostal v tom dome len muž a ona. Trvalo to 2roky kým manžel pochopil ze sa nevrátim, dva roky pekla ale prežili sme a kúpili dom bývame sami vo svojom.jej zostal 10izbovy dokonalo prerobený dom a my sme v 40rokoch začínali od nuly. Všetci sa mi čudovali čo som to urobila, ale rozhodla som sa risknut to nemala som čo stratiť lebo som už stratila všetko a strácala som aj manžela, mohla som len získať slobodu, kľud súkromie aj za cenu obrovského úveru a straty celoživotných úsporov ktoré sme vložili do domu ktorý je nas ale nemôžeme v ňom bývať lebo je v ňom ona a jej frajer. Takže držím palce náprava rozhodnutia bývať so svokrovcami je dlha cesta, normálne to s mužom preber povedz mu ze takto nedokážeš žiť...

domkakvet
9. mar 2024

@janka1224 nech ide Misko ku nej, dohodnite si so svokrou kedy pride

Strana
z2