Ako riešiť partnerovo pretrvávajúce puto s bývalou partnerkou?
Ahojte. Opíšem situáciu u nás. Mám partnera, sme spolu 8rokov. Žijeme spolu. On je rozvedený, má dve dospelé deti s ex, spolu máme jedno dieťa. Rozvod s ex niesol ťažko,ona sa zamilovala, nedávno sa druhýkrát vydala. Mňa si vziať nechcel, akosi sme to veľmi neriešili, kým sme nemali dieťa. Po mojom pôrode prišla reč na našu svadbu, no nedotiahol to. Ale s tým dokážem žiť. Co ma trápi.... Jeho ex je stále v jeho živote na prvom mieste. Keď je chorá, ich spoločný syn vezme priateľove (otcove) auto, odvezie ju k lekárovi. Občas ju syn aj vozí na nákupy v otcovom aute. Narodeniny ich detí občas oslavujú spolu, stále jej on gratuluje k narodeninám, meninám cez správy. Občas spolu volajú ohľadom detí, ale par krát som začula smiech a šepkanie do telefónu, keď ju mal na linke....snažím sa nedomyslat si, na com sa chichocu, ok. Svoje deti finančne podporuje (syn je plnoletý, zamestnaný, dcéra ešte študuje) ak im treba lieky alebo chcú ísť deti na dovolenku, či dcéra výlet zo skoly, on to financuje, jeho ex nie. Akoby ho ona aj po rozvode využívala skrz detí - finančne aj tým ze sa vyváža na jeho aute a ktovie, čo ešte, vôbec si neviem predstaviť... A on sa od nej tým pádom nevie odpútať. Stále ju má v hlave. Vie, že mi to vadí, ale tvrdí že vyrobím problém aj tam kde nie je. Kým som chodila do práce, o mnohých týchto veciach som nevedela, nemala som čas to riešiť, pracovala som na dve smeny, teraz ako som na meterskej, som doma, vidím co sa deje. Naozaj mam z toho pocit, že jeho ex si ho schválne drží pri tele, namotava ho a využíva. Nie som žiarlivá, nikdy som nemala dôvod žiarliť ale ako to teraz sledujem, už začína vo mne hlodať červík nedôvery. Ako to vidíte vy? Ešte dodám ze s jeho deťmi veľmi vzťah nemám, len si pozdravime a to je všetko. Akosi neriešili ze si ich otec niekoho našiel, oni žijú s matkou. A netuším ako to má jeho ex s novým mužom. No a som od neho mladšia o 10rokov (mam 34r) mať s nim dieťa bol môj nápad, (biologické hodiny aspoň to jedno dieťa som si vždy priala 😅) on sa nebránil, o dieťa sa stará, venuje sa mu, len ja sa cítim akoby som bola nálepka za ex alebo také niečo. Rozchod nechcem v žiadnom prípade, veľmi ho ľúbim, len váš názor, možno to prifarbujem a vôbec to tak nie je, pripadne radu ako to s nim prebrať, aby to nebral, že chcem vyrobiť problém. Ďakujem za vaše nazory
Myslim si, ze je fajn, ze ma otec vztah aj s detmi a neprechovava nenavist k ich matke. Ak ich spolocny syn pouzije vase, otcove auto aby odviezol svoju mamu k lekarovi znaci tiez, ze je syn dobre vychovany. Mozno si to neuvedomujes, ale mas za partnera a otca svojho dietata slusneho a zodpovedneho cloveka, tak bud spokojna, pretoze tak zodpovedne ako sa sprava k svojim detom a to, ze neprechovava nenavist voci byvalej o nom hovori viac ako si myslis. No a spolocne oslavy? Vzala si si "jazdenku", iste komplikacie do zivota to prinasa a mala by si s tym byt stotoznena. Keby sa o deti nestaral, o byvalej by hovoril len skarede veci, to by ma trapilo viac ako toto.
Napisem to sem uz po tisicikrat- nerozumiem, preco si slobodne, bezdetne zeny nabalia chlapov so zavazkami a potom sa nedokazu vysporiadat s tym, ze otec je a bude otcom do konca zivota. v tvojom prispevku nikde problem nevidim. ze otec pozicia dietatu auto? spravny otec. ze otec financne podporuje aj dospele deti? spravny otec. ze otec travi sviatky aj s dospelymi detmi? spravny otec. ze ma dobry vztah s matkou svojich deti? spravny otec. ze si ta nevzal? no hold, uz ma s manzelstvom zlu skusenost.
@matkahelka tak toto je asi ten správny pohľad na našu situáciu. Je to presne takto, ibaže ja za tým všade hľadám jeho ex 🤦♀️ pozícia auto aby odviezol ex, podporuje finančné - lebo ex vraj nemá, otec dá, trávi oslavy s deťmi - aj so svojou ex, a ten dobrý vzťah s ex....? No asi sa na to zle pozerám. Na moju obhajobu - som krátko po pôrode 😢 tie hormóny ma zničia
Tiez nevidim problem, ze synovi pozicia auto. Syn mozno ziadne nema. Keby zobral tvoje .. tak by som pochopila a narobila cirkus, ale otcove 🤷🏻♀️ no deti su dospele, ale asi nie dlho, ked ma 44, takze je normalne, ze ich podporuje. Ste spolu 8 rokov, takze si s tym uz mohla byt v pohode.
@enmery ďakujem za názor, môžeš zmazať 😊
necitala som prispevky ale minule mi povedala jedna mudra zena .... ak si najdes chlapa , ktory je rozvedeny, vzdy budes druha zena....ma ta rad ale tvoja pozicia je druha ..to iste pati aj o detoch
Ste spolu 8 rokov, je to dost. ak by medzi nimi boli nejake city, vratili by sa k sebe za taky dlhy cas. on ju svojim sposobom moze mat rad a moze ju mat rad aj do konca zivota, je to matka jeho deti, prezil s nou cast zivota. bola som minuly tyzden na pohrebe pani, ktora bola 15 rokov rozvedena a jej byvaly manzel jej doniesol obrovsky veniec z bielych ruzi a plakal tam ako male dieta. vdakabohu, nie vsetci ludia po rozvode maju chut po sebe hadzat noze. mas spravneho chlapa a nech je svet plny takychto otcov, ktori po rozvode nezabudaju, ze otcami su az do smrti.
@olimuc doteraz som to nevidela, necítila (myslím tie financie, keďže som na materskej už cítim aj to ze kdesi dáva dosť veľa peňazí), som doma tak počujem s kým volá. Až teraz vidím podstatu a realitu
@matkahelka asi sa len zmieriť s tým, že ju mal rád a možno aj má, aj keď si nasla iného. Založil rodinu so mnou ale rodinu má aj tam...... Ďakujem za názor. Za váš pohľad. Upokojilo ma to, skutočne veľmi
Ako casto s nou vola vlastne? A ake su dovody?
@betulinka1 tak dôvody sú deti. A volajú si aj denne. Ob deň. To som donedavna ani nevedela ze sú v kontakte naozaj stále. Bývame v jednom meste, tuším aj vídať sa môžu aj niekoľkokrát denne. On chodí z prace okolo ich domu
Vsetko co si napisala je uplne normalne, ak sa ti to nepaci mala si hladat slobodneho.
Ty by si naozaj bola spokojnejsia ak by na svoje deti ani nepozrel a ak by mal stretnut byvalu na ulici skocil by radsej do kanala? Bola by si radsej ak by mieto toho, ze spolu preberaju deti by ti po veceroch vykladal aka to bola mrcha? Zrejme sa rozisli civilizovane, civilizovane sa aj po rozchode spravaju. Velmi malo rozvedenych parov to dokaze. No a ak matka tych deti nema peniaze, tak je jasne, ze im otec prispeje. Ty si vedela od zaciatku, ze nebudes len ty a tvoje dieta a aj tak si sama dobrovolne s nim dalsie dieta mala. On svoje peniaze a svoju lasku vzdy bude delit madzi 3 deti. Raz pojde na stuzkovu mladsiemu a pojde tam s jeho matkou, nie s tebou. Raz pojde na promociu a bude tam so svojou byvalou, ty budes len host. Raz pojde na svadbu svojim detom a bude sediet vedla zenicha a nevesty so svojou byvalou, ty budes sediet niekde inde, ak sa ti podari udrzat s jeho detmi dobry vztah. Ak sa ti to nepodari, budes doma so svojim dietatom.
ste spolu 8 rokov a partner sa k ex asi 8 rokov chova takto... co ta viedlo k tomu, mat rodinu s nim, ked mas tieto pocity?
co mna zarazilo, ze po 8 rokoch nemas vztah k jeho detom...
ich vztah je trochu extrem... tiez mam s exmanzelom dobre vztahy, ale zase v hraniciach toho , ze sme exmanzelia... pomahame si, ale ja mam 5 rokov ineho partnera a rozhodne cas, ktory spolu travit netreba, spolu ani netravime...
Tak za mna to je dost divne, ze si volaju kazdy den alebo obden kvoli detom. Akoze jeden uz pracuje a druha stredoskolacka ? Podla mna mas Dobry inštinkt, ze nieco nie je uplne v poriadku. Ved, nech zavola synovi a dcere priamo. Moj muz ma syna s ex ale teda nevolali si spolu kazdy den ani ked bol maly. A to mame vsetci dobre vztahy a aj ja s nou a s jej muzom. Teraz, ked ma uz 10 uz si volaju iba pri riešení nejakych dôležitých veci ale bezne veci si riesi priamo so synom. Syna mame v striedavke od jeho 3 rokov. Oslava narodenín je u mamky a u nas zvlast, aj ked ta oslava to je najmenej co by mi vadilo, keby aj bola u nej. Tie su mnohokrát spolocne u znamych co pocuvam. Ale pri velkych detoch uz málokto udržuje s ex nejake vacsie vztahy a kontakty. Cize za mna divne. A to mam okolo seba viac zmiešaných rodín, kde su dobre vztahy s ex ale toto je uz moc.
@krasneleto tieto pocity mam len krátko, som na MD a možno až príliš veľa času všímať si tieto veci. Doteraz som to nevidela, neriešila, možno nechcela vidieť, resp. nemala možnosť vidieť
@betulinka1 tak oslavy narodenín jeho detí sú zvyčajne v pizzerii. Pozvú si kamošov, ide tam on, jeho ex, pojedia, popiju a okolo polnoci príde priateľ domov. Toto neriešim, ja nemám iné deti, tak neviem ani ako sa to robí. Možno je tam aj tej jej ex nový manžel, predsa len žijú spolu aj s deťmi. Ja pozvaná nie som, nikdy som nebola a ani by som tam nechcela ísť. Ja jeho ex nepoznám osobne. Viem, ktorá to je ale nevidame sa, nezdravime si, nie sme v kontakte. Jeho bývalá rodina je akoby jeho vec, mňa nevtiahol dnu. So mnou žije druhý život. Iný vzťah, mimo ten starý. Dokonca, on má svojich priateľov, ja svojich. On mojich pozná, vída ale ja jeho veľmi nie. Zvyčajne sme akoby v mojej bubline, mojich známych a priateľov.
zvlastny je ten ex vztah... zvlastne je ale aj tvoj nevztah k jeho detom... byvala rodina sa nevypari.. co sa tyka deti, tam som IN. s ex neviem aky ma dovod si vyvolavat a smiat sa... mozno si stale maju co povedat.. popracuj na tom, aby si to bola ty , s kym sa smeje
preco nemas vztah s jeho detmi? ci budete cely zivot moje deti, tvoje deti? to je nedobre
Musis si uvedomit,ze si si nasla muza,ktory uz je otec. A otcom aj ostane. Mas dobreho muza a to,ze ma dobry vztah s ex a svojimi detmi o nom vypoveda velmi vela. Chlap,ktory nenadava na svoju ex je dobry muz do zivota. Jedine,co je divne,ze na tie oslavy nechodis aj ty. Uz ste rodina,tak by bolo fajn,keby ste sa stretavali aj ako rodina a brali ta ako sucast jeho zivota. Nekaz si krasne chvile,uzivaj si matersku a rodinnu pohodu. Nedomyslaj si veci. Sepka mozno preto,lebo vie,ze ti vadi jeho ex.
Ale dobre, takú podstatu už vidím, jednoducho si namyslam. Ani neviem kde sa vo mne odrazu nabrala ta podozrievavost. Ďakujem vám za názory, za váš pohľad.
@krasneleto k tomu vzťahu. Ťažko to vysvetliť. Chlapec bol v puberte keď sme sa dali dokopy, mal svoj svet, aj teraz ma, frajerky, kamoši, nechodí k nám, otca stretne na ulici kedykoľvek alebo zavolá mu..... Ani neviem co by som s takým chlapcom preberala. Nikdy som to neriešila. Nechce, ma svoj svet..... Chápem. Dcéra ta je mamina cica ci ako sa to hovorí. Vždy len s ňou, taky maznáčik. Teraz je na strednej na intraku. Cez víkendy ju otec berie na nákup alebo si volajú. Nie je veľmi spoločenská, ja som deti chcela spoznať, stretávať sa s nimi ale vraj oni nemali záujem, alebo mali svoje záľuby. Ako som písala nevtiahli ma do svojej rodiny. Neviem to inak vysvetliť ale aj keď som ja chcela, vždy mali niečo iné. Akosi ma nechceli spoznať. Uvidíme rokmi ako to bude keď naše dieťa bude rásť. Ci sa niečo zmení
No tak ja s ex tiez chodime na akcie,ktore sa tykaju dietata obaja,oslavujeme aj narodeniny dietata spolu s ostatnymi,uprimne,je mi jedno,ci na to niekto hladi divne alebo ziarli,moje/nase dieta je prvorade a tak riesime vsetko,rozumej vsetko spolu,choroby,chovanie,oslavy… v tomto (ak sa to nahodou niekedy nezmeni),ho uznavam,raz je otcom,stale otcom,dieta je a ma byt prvorade,raz pride cas,ked nas uz tak nebude potrebovat,ale kym to tak bude,tak toto nebudem menit. Vdaka tomu je to cloviecik,ktory nemusi znasat ziadne hadky rodicov,je vyrovnany,ma nas stale tam,kde nas potrebuje. A pozicane auto je to posledne,co by ma trapilo. Podla opisu sa venuje vsetkym detom,nestazujes si,aby ta zanedbaval,takze ano,hladas problem tam,kde nie je. Vybrala si si to sama,tak sa vyrovnaj s tym,ze tuto minulost uplne nemoze odstrihnut a ver mi,lepsie dobre vztahy s ex,ako zle a mali by ste vecne peklo…
Môj pohľad na vec:
Za mňa je denne telefonovanie ohľadom takmer dospelých deti moc prehnané.
Ex ti jasne ukazuje kam patríš, čiže na druhú koľaj.
Dohodnes sa nevysporiadal s tým rozchodom.
Ak vzťah s partnerom s deťmi, tak určite by som chcela aspoň z časti patriť do ich života, veď ty ani jeho kamarátov nepoznáš atd...ma ťa za veľké h....spravil ti dieťa,a aby si čušala, keďže si mala svoj vek a mohla ho poslať do kelu.
Ako klobúk dolu, že o takýto život máš záujem.
Z celeho tohoto by mi vadila jedina vec - oslavy narodenin jeho deti. Akoby si nevola jeho oficialna partnerka, ale iba akasi znama odvedla.
No ja celkom nechápem, že pokiaľ si ty "nerozbila" ten predchádzajúci vzťah tak prečo si ty ignorovaná z jeho rodiny? a po dalšie ked už ide na oslavu ked má niečo jeho niektoré z prvých detí vezme zo sebou aspoň to dieťa čo máte spolu? ved je to nevlastný súrodenec...alebo vás proste totálne separuje oboch od nich? za mňa to normálne nie je a volať si každý druhý deň s ex ohľadom dvoch dospelých detí tak to ťažko...tvoje inštinkty za mňa neklamú...
Porozprávaj sa s ním v pokoji a povedz mu ako to cítiš. Požiadaj ho, či by sa to nedalo nejako eliminovať. Teda aspoň tie SMS k sviatkom. To už je ozaj trocha cez. Požičať auto vlastne synovi aby sa postaral o mamu, mi príde o.k. Veď nej nechodí variť kurací vývar 😉

Pri názve diskusie som si predstavila niečo úplne iné ako to čo opisuješ v príspevku... keby ju on vyvážal po doktoroch, ale to že poskytne auto synovi, aby pomohol? to že, keď sú deti dospelé, nezabudol na ne a stále sa zaujíma a podporuje ich ako poriadny otec? že dokážu spolu normálne osláviť ich sviatky ako civilizovaní ľudia? že jej zagratuluje? úplne normálne veci, medzi dvoma normálnymi dospelými, ktorých spájajú deti... aj mne sa zdá, že vyrábaš problém kde nie je