icon

Ako riešiť partnerské rozdiely ohľadom rodičovstva?

30. aug 2025

Mame 30 rokov, manzelia sme 2 roky, chodili sme spolu 8 rokov. Mna chytil strasny materinsky pud velmi chcem babo. No muz ze on sa na to este neciti, nemame zazemie atd. Byvame v 1 izbovom byte co patri jeho rodicom, takze platime len 100 mesacne na energie. Chceli by sme dom, tak sporime, preto nechceme ist do podnajmu aj ked vacsieho. No ja velmi chcem babo uz nie som najmladsia, a chcem 2 deti. Manzel ze sa na to este neciti, ze mame.cas, jeho.mala mama v 35 a bla bla bla. Co robit, mame cakat?

anonym_3a24cc
30. aug 2025

Ja teda neviem, ale s mužom som začala v podnájme. A bolo mi úplne jedno, či to je panelák. Boli sme takí zaľúbení. Žiadne špekulácie. Keby sa ten byt nepredal, možno by sme tam boli ešte pekných pár rokov. Dám krk na to, že akonáhle vezmete hypotéku, ten tvoj sa začne vyhovárať, že vám to s dieťaťom nebude vychádzať a podobne. Normálne by som sa stavila.

darmasiswa
30. aug 2025

pokladam za dolezite najprv si zaobstarat vlastne byvanie, a to teraz, kym nemaju dieta. Akonahle budu mat dieta, hypoteka sa bude pocitat uz na troch ludi, zarabat bude iba muz, a hypoteku nedostanu. Ako si potom zaobstaraju byvanie? a je jedno byt alebo dom? ja by som na mieste muza tiez necvhcela dieta kym nemame zabezpecenie. Ako sa potom on sam postara o rodinu aj o kupu bytu? pripadne stavbu domu? ak dodnes nemaju nasetrenych 20% z dvoch prijmov, ako to budu zvladat pri jednom prijme? po podnajmoch?

anonym_0a7f3a
30. aug 2025
@lienka.7

@anonym_autor aké mate platy? koľko teda mesacne odkladate? Písala si, že náklady mate symbolické, cize aspoň 1000€ mesacne musíte vedieť odložiť. Za 4 roky je to teda takmer 50k. To vám stále nestačí?

@lienka.7 odkladať si cca 1000€ mesačne? je to reálne možné? keď k tomu splácaš napr aj auto?

anonym_a0ed1c
30. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_285 samozrejme ze sa bavime o hypo, to si tu fakt niekto myslil ze na cisty dom sa da nasporit?

@anonym_autor keby máte obaja príjem 1500€ v čistom tak za 4 roky keby ste si odkladali každý mesiac 420 € máte našetrené na hypotéku. Ľahká matematika.

sasa1310
30. aug 2025
@anonym_0a7f3a

@lienka.7 odkladať si cca 1000€ mesačne? je to reálne možné? keď k tomu splácaš napr aj auto?

@anonym_0a7f3a noo riešme autorkin prípad. Snáď nemajú auto na leasing, keď šetria na dom. Pri autorkinom predpoklade, že šetria na to, aby si mohli vziať hypotéku na dom, tak áno nie je či je to reálne, ale musí to byť reálne, aby vedeli odložiť 1000 eur lebo aj tá hypotéka bude niečo mesačne stáť a nehovoriac o réžii domu. Lebo to nie je len o tom, že sa kúpi dom a hotovo. Do domu treba stále niečo investovať, poistenie nie je najlacnejšie a kadečo iné

anonym_0a7f3a
30. aug 2025
@anonym_a0ed1c

@anonym_autor keby máte obaja príjem 1500€ v čistom tak za 4 roky keby ste si odkladali každý mesiac 420 € máte našetrené na hypotéku. Ľahká matematika.

@anonym_a0ed1c v tom prípade máš 20% len zo sumy 100 000, čo je v priemere garsonka/1izový byt. musia odkladať viac ak chcú dom za dvojnásobok.

sasa1310
30. aug 2025

@anonym_autor no autorka, takže si to zhrňme. Chcete dom za cca 200 000 eur. Aby ste dostali na neho hypotéku, musíte mať 20 % našetrené, čo zjavne ešte nemáte (nechápem prečo). Čiže hypotéku by ste museli zobrať 160 000 eur. Takže mesačná splátka na 30 rokov (bez poistenia nehnuteľnosti) vám vychádza (hypokalkulačka) okolo 740 eur mesačne. Toľko viete odkladať teraz mesačne? Alebo ešte viac? Ak nie, vykašlite sa na celý dom, lebo naozaj na neho nemáte
A toto si vieš vyrátať aj sama, že kedy a ako sa dostanete k domu. Na to nepotrebuješ ani VŠ

darmasiswa
30. aug 2025

ked nevedia teraz odlozit pri dvoch prijmoch a mat nasetrene 20 %, sucasne ak nevedia mesacne odkladat sumu vo vyske predpokladanej splatky, ako to budu zvladat, ak by prislo dieta a zili by iba z jedneho prijmu?

anonym_0a7f3a
30. aug 2025
@sasa1310

@anonym_0a7f3a noo riešme autorkin prípad. Snáď nemajú auto na leasing, keď šetria na dom. Pri autorkinom predpoklade, že šetria na to, aby si mohli vziať hypotéku na dom, tak áno nie je či je to reálne, ale musí to byť reálne, aby vedeli odložiť 1000 eur lebo aj tá hypotéka bude niečo mesačne stáť a nehovoriac o réžii domu. Lebo to nie je len o tom, že sa kúpi dom a hotovo. Do domu treba stále niečo investovať, poistenie nie je najlacnejšie a kadečo iné

@sasa1310 nevieš aké majú iné výdavky a nie každý mesiac možno môžu ušetriť toľko isto

sasa1310
30. aug 2025
@anonym_0a7f3a

@sasa1310 nevieš aké majú iné výdavky a nie každý mesiac možno môžu ušetriť toľko isto

@anonym_0a7f3a tak keď majú veľké výdavky, tak nech nekupujú dom na hypotéku. Lebo nebudú ho vedieť splácať

abbey1
30. aug 2025
@anonym_0a7f3a

@anonym_0a7f3a ŠÚ 2 absolventi vysokej školy. Náklady na bývanie majú 100 eur, sú bez deti. 1000 eur mesačne he úplne reálna syna, ked šetrím na vlastné bývanie

sasa1310
30. aug 2025
@abbey1

@anonym_0a7f3a ŠÚ 2 absolventi vysokej školy. Náklady na bývanie majú 100 eur, sú bez deti. 1000 eur mesačne he úplne reálna syna, ked šetrím na vlastné bývanie

@abbey1 ja si myslím, že aj málo

13uzivatelka11
30. aug 2025
@abbey1

@13uzivatelka11 No lenže byt kupovať zjavne nechcú. Čakať na kúpu či stavbu, prestavbu domu je otázka pravdepodobne ešte niekoľkých rokov. To už možno aj to dieťa by do škôlky nastúpilo.
Autorka neodpovedala, v akom štádiu kúpy domu sú, koľko už našetrili a čo konkrétne chcú kúpiť.
Ja by som sa obávala, že manžel bude dieťa odkladať a odkladať. Všetci vieme, že stavba domu je otázka pekných pár rokov hlavne, ak nemáš dostatok prostriedkov. S rekonštrukciou staršieho domu detto.
Čiže áno, ja by som riešila teraz snaženie o dieťa aj v jednoizbovom byte, alebo, ako ty píšeš, kúpu bytu a následne dieťa.

@abbey1 no bývať v byte nechcú ale aj tak tam už 10 rokov bývajú a zrejme ešte budú pár rokov. 😀 Tak proste mohli už dávno kúpiť dvojizbak, medzitym mať bábätko a po pár rokoch by z toho dvojizbaku mali zisk. My sme mali stastie tiež, asi 7 rokov dozadu sme kupovali dom v radovej zástavbe, ale tiež sme to kupovali tak dočasne na pár rokov, lebo nám sa to zdalo menšie a proste chceme samostatný dom, no a kupovali sme to za nejakých 120.000, hypotéku máme aktuálne 109.000, čo sme už aj časť splatili, brali sme viacej aj na zariadenie a teraz by sme ho kľudne predali za 300.000, takže máme slušný základ, keď budeme hľadať niečo samostatne. Ale proste kebyže nenájdeme vtedy toto za dobrú cenu, šla by som aj do kupy bytu kľudne, aj keď tiež netúžim v byte zostarnúť, brala by som to ako dočasné riešenie, lebo tiež sme chceli poriešiť svoje bývanie aby sme mohli plánovať dieťa.

anonym_a0ed1c
30. aug 2025
@anonym_0a7f3a

@anonym_a0ed1c v tom prípade máš 20% len zo sumy 100 000, čo je v priemere garsonka/1izový byt. musia odkladať viac ak chcú dom za dvojnásobok.

@anonym_0a7f3a áno a dvojnásobok bude aj splátka každý mesiac hypo. Takže musia mať nasetrene aj keby nechceli

abbey1
30. aug 2025
@sasa1310

@abbey1 ja si myslím, že aj málo

@sasa1310 Tak áno, bez dieťaťa sa dobre šetrí. Ale to pochopia, až keď dieťa príde, že šetriť mali a mohli, keď dieťa nebolo. A hlavne teda, ked snívajú o dome. Čím dlhšie tú kúpu budú odkladať, tým horšie. Čiže, ked už musím na niečo šetriť a uteká mi čas, zafnem zuby a robím par rokov maximum a nie ťahať to šetrenie ako sopeľ.

autor
30. aug 2025
@13uzivatelka11

@abbey1 no bývať v byte nechcú ale aj tak tam už 10 rokov bývajú a zrejme ešte budú pár rokov. 😀 Tak proste mohli už dávno kúpiť dvojizbak, medzitym mať bábätko a po pár rokoch by z toho dvojizbaku mali zisk. My sme mali stastie tiež, asi 7 rokov dozadu sme kupovali dom v radovej zástavbe, ale tiež sme to kupovali tak dočasne na pár rokov, lebo nám sa to zdalo menšie a proste chceme samostatný dom, no a kupovali sme to za nejakých 120.000, hypotéku máme aktuálne 109.000, čo sme už aj časť splatili, brali sme viacej aj na zariadenie a teraz by sme ho kľudne predali za 300.000, takže máme slušný základ, keď budeme hľadať niečo samostatne. Ale proste kebyže nenájdeme vtedy toto za dobrú cenu, šla by som aj do kupy bytu kľudne, aj keď tiež netúžim v byte zostarnúť, brala by som to ako dočasné riešenie, lebo tiež sme chceli poriešiť svoje bývanie aby sme mohli plánovať dieťa.

@13uzivatelka11 byvame tam 2 roky v tom byte.

anonym_8a38a9
30. aug 2025
@abbey1

@sasa1310 Tak áno, bez dieťaťa sa dobre šetrí. Ale to pochopia, až keď dieťa príde, že šetriť mali a mohli, keď dieťa nebolo. A hlavne teda, ked snívajú o dome. Čím dlhšie tú kúpu budú odkladať, tým horšie. Čiže, ked už musím na niečo šetriť a uteká mi čas, zafnem zuby a robím par rokov maximum a nie ťahať to šetrenie ako sopeľ.

@abbey1 aj bez hypo sa dobre šetrí, ale na to stačí matematika prvý stupeň ZŠ. Ak nevedia ušetriť mesačne minimálne toľko, koľko by bola splátka, tak jednoducho na ten dom nemajú a ani mať nebudú. A keďže zjavne nevedia, lebo keby vedeli, tak tých 20% už dávno majú našetrených, tak im ani banka toľko peňazí nedá. A čím dlhšie šetria, tým sú tie domy drahšie. Takže neverending story

anonym_5683e6
30. aug 2025

Tak si najprv odpovedz na otázky kolko mesačne šetríte, koľko máte usporené, kolko ešte potrebujete, tzn realisticky aj s nejakou rezervou o ako dlhú dobu je ten dom reálny. Inak ti tu zbytočne radíme. Normálne daj čísla a popíš svoju situáciu. Možno je to ešte na roky rokúce a vtedy si odpovedz či radšej nechceš žiť v paneláku a mať dieťa alebo budeš ešte 7 rokov čakat na dom a otehotnieť bude ťažšie. A pomimo, ste spolu dosť dlho, nikdy ste neriešili kedy chcete deti?

sasa1310
30. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor je jedno koľko tam bývate, ale pri tomto vašom prístupe, tam žiaľ ešte dlho bývať budete

13uzivatelka11
30. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor aha tak pardon 🤷‍♀️ tak potom naozaj neviem ako dlho chcete ešte čakať a šetriť..

miselka257
30. aug 2025

rozmýšľali ste nad založením nehnuteľnosti vašich rodičov ak by to povolili? 😀 máte hneď "našporené" a potom môžete preniesť založenie na váš už kúpený byt. veľa ľudí využíva takéto možnosti 😀 a viacero mojim kamarátom takto rodičia pomohli, dokonca aj mojim rodičom starý rodičia takto pomohli 😀

anonym_e7810d
30. aug 2025

Zeny mate pravdu v tom co pisete ale tu je hlavny problem, ze jej muz nechce dieta a tvrdi, ze maju este cas. Z vlastnej skusenosti vravim, ze dieta chciet ani nebude a bude to natahovat dovtedy dokedy sa bude dat. Potom ho mozno zlomis a mozno nie…

miselka257
30. aug 2025
@anonym_e7810d

Zeny mate pravdu v tom co pisete ale tu je hlavny problem, ze jej muz nechce dieta a tvrdi, ze maju este cas. Z vlastnej skusenosti vravim, ze dieta chciet ani nebude a bude to natahovat dovtedy dokedy sa bude dat. Potom ho mozno zlomis a mozno nie…

@anonym_e7810d ono stačí nepustiť pri sexe a hold má smolu. 😂😂 kamarátka tak poriešila, aj keď to bolo z iných dôvodov (zdravotných) nie že by on nechcel deti 😂

anonym_e7810d
30. aug 2025
@miselka257

@anonym_e7810d ono stačí nepustiť pri sexe a hold má smolu. 😂😂 kamarátka tak poriešila, aj keď to bolo z iných dôvodov (zdravotných) nie že by on nechcel deti 😂

@miselka257 no vymysliet sa da cokolvek, len potom aby nakoniec nezistila ako velmi on nechce deti a neostala sama

sasa1310
30. aug 2025
@miselka257

rozmýšľali ste nad založením nehnuteľnosti vašich rodičov ak by to povolili? 😀 máte hneď "našporené" a potom môžete preniesť založenie na váš už kúpený byt. veľa ľudí využíva takéto možnosti 😀 a viacero mojim kamarátom takto rodičia pomohli, dokonca aj mojim rodičom starý rodičia takto pomohli 😀

@miselka257 čo majú našporené? na hypo treba v prvom rade príjem a nie nehnuteľnosti na založenie

miselka257
30. aug 2025
@anonym_e7810d

@miselka257 no vymysliet sa da cokolvek, len potom aby nakoniec nezistila ako velmi on nechce deti a neostala sama

@anonym_e7810d keďuž to dieťa bude, zlomí sa, ver tomu 😀

miselka257
30. aug 2025
@sasa1310

@miselka257 čo majú našporené? na hypo treba v prvom rade príjem a nie nehnuteľnosti na založenie

@sasa1310 keď vravia, že si sporia, asi príjem majú a asi vedia koľko môžu dávať mesačne 😀 keď máš nakázané a musíš platiť určitú sumu, splácaš to aj keby neviem čo, veď prídeš o strechu nad hlavou 😀

sasa1310
30. aug 2025
@miselka257

@sasa1310 keď vravia, že si sporia, asi príjem majú a asi vedia koľko môžu dávať mesačne 😀 keď máš nakázané a musíš platiť určitú sumu, splácaš to aj keby neviem čo, veď prídeš o strechu nad hlavou 😀

@miselka257 no asi nemajú, keď za 4 roky dvaja pracujúci ešte k tomu VŠ nevedia našetriť na 20% hypo. A keďže toto nevedia bez dieťaťa, tak nech naozaj radšej hypo ani neberú a nie ešte navýšenú hypo nad ich rozpočet. Lebo to po roku môžu dom rovno predávať alebo pôjde do exekúcie. PôJde na materskú, alebo úroky pôjdu hore, na PN alebo OČR a sa zbláznia

13uzivatelka11
30. aug 2025
@sasa1310

@sasa1310 asi to myslela tak, že ak by im to vyšlo so založením rodičovskej nehnuteľnosti, ktorá by mala dostatočnú hodnotu, tak by nemuseli brat spotrebný úver a nebolo im treba ani hotovosť 20%

miselka257
30. aug 2025
@sasa1310

@miselka257 no asi nemajú, keď za 4 roky dvaja pracujúci ešte k tomu VŠ nevedia našetriť na 20% hypo. A keďže toto nevedia bez dieťaťa, tak nech naozaj radšej hypo ani neberú a nie ešte navýšenú hypo nad ich rozpočet. Lebo to po roku môžu dom rovno predávať alebo pôjde do exekúcie. PôJde na materskú, alebo úroky pôjdu hore, na PN alebo OČR a sa zbláznia

@sasa1310 osobne si neviem nasporiť 20% na hypotéku, ale keď ju už musím splácať, tak splácam, lebo musím 😀 vždy sa peniaze nájdu, vždy sú a vždy budú, ja tak hovorím 😀 proste keď ich mám, doprajem si, ale najprv zaplatím čo mám a je jedno či ten mesiac platím aj poistky na byt, auto a pod. 😀 samozrejme mám aj nasporené, nie že nie ale zas 20 000€ to nie je.. 😂 keď známa mala dieťa a muž sa na ňu vykašľal, neplatil alimenty a ona žila len z materkej, tiež jej nebolo všetko jedno, rodičia jej pomáhali minimálne, ale zvládla to, je živá zdravá a syn taktiež 😀