Ako riešiť problémové správanie nevychovanej netere?
Ahojte, idem si k vám pre radu. S manželom a dcérkou (3 roky) bývame u manželových rodičov. Dohoda bola, že prerobíme dom a postaráme sa o rodičov s tým, že švagriná nedostane podiel, dostala pozemok. Všetko bolo okay, so svokrovcami mám úžasný vzťah, až na to že švagriná s mužom si zrejme nejak nevyrátali hypotéku a výšku svojho príjmu, tak po dlhých problémoch sa nasťahovali sem k nám. Samozrejme chápem mojich svokrovcov, je to ich dcéra, tiež by som vlastné dieta a vnúča neposlala na ulicu, tak sa dohodlo že dočasne tu ostanú. Problém je práve ale správanie ich dieťaťa a ich ignorácia. Majú 7 ročnú dcéru, ktorá je vyslovene že nevychovaná a dosť zákerná. Vedome ničí veci, najmä hračky mojej dcéry, vysmieva sa jej (mala úraz tak sa jej dala prst medzi oči a s neskutočným smiechom vybehla z domu na ulicu kde vykríkala, ako moja dcéra hlupo vyzerá), mne stále hovorí aká som tučná, hlúpa, ako oni majú všetko vždy lepšie ako my, všade bola všetko videla. Nad dcérou sa neustále vyvršuje ako vie všetko lepšie, ako má všetko buď to isté alebo ešte lepšie, nikdy za nič nepoďakuje, dcéra mala narodeniny, všetko jej skritizovala od torty po darčeky ako je všetko nahovno, toto ma presne aj ona ale krajšie a podobne.. je mi strašne ľúto mojej dcéry, lebo ona sa ešte nevie brániť a nechcem aby jej išla príkladom v takomto správaní. Podotýkam že nie je žiadna chuderka (neter), ma miliardu hračiek, oblečenia, s ktorým sa sústavne vyvršuje a porovnáva... a my naopak dcéru učíme skromnosti, že je jedno akú značku ma jej oblečenie, že nepotrebuje každú hračku z obchodu, že neurážame ľudí za ich výzor, že je ok vyzerať rozdielne a nie je nič na tom, keď je niekto pri sebe, má okuliare, farba pleti.. do toho ďalší problém, že ta ich dcéra neskutočne a neustále klame a už to ide ozaj do extrémov. Moju svokru neustále naháňa spôsobom - dedo ťa volal dole, čo nie je pravda a svokra sa chudiatko aj 10x za deň trepe dole a hore zbytočne. Kradne nám mobily, svokra nemala heslo tak jej pridávala fotky z galérie na prinehy na Instagram. Neustále klame vo všetkom a už mi to lezie na nervy, lebo nechcem až to dcéra opakuje.. riešili sme to všetko so svagrovcami, podľa nich je to úplne normálne a mame “prežiť tu chvíľu čo tu budú” .. tak jedine čo mi ostáva je nejakým adekvátnym spôsobom “upratať” to ich dieťa zakaždým, keď bude robiť takéto veci, pretože je u nás doma a my sa tu cítime kvôli tomu zle. Nechcem jej však nijak ublížiť, chcem nastaviť hranice čo si k nám môže dovoliť. Ako na to?
vyborne.. ja by som ten mesiac skratila na tyzden, nech mam pokojne vianoce
Nemam rada vydieranie, ale asi by som slusne hodila rec s muzom o tom, ze to tu proste nezvladam, nieco v tom zmysle bud oni alebo ja. Apelovala by som s tym, ze tato situacia nici nasu rodinu a ublizuje dcerke. Nech to riesi. Ze sa citim vo vlastnej domacnosti velmi zle. Proste ho popros.. muz ak je normalny, tak to pochopi a bude konat. Detto svokrovcom by som to vysvetlila, ze inak budem musiet odist napr k rodicom aj s malou. Posobis rozumne, urcite ta maju radi a nebude im to jedno.
To sú výhody spoločného bývania.
Hm, mne je asi najviac ľúto tej malej. S takými rodičmi to bude mat fakt ťažké, ale chápem ze sa do toho nechceš pliesť. Viem ze sa správa hrozne, ale tipujem ze to je len volanie po pozornosti akýmkoľvek spôsobom, ty po nej aspoň kricis
@akbara77 to nie je o spoločnom bývaní, ale o tom, ze pritulili švagrinu+2👿, podali prst a schmatli celú ruku, všetkých 5.povodnych obyvateľov, ale autorka sa bude pred malou tyrankou zamykať v ich detskej izbe, takže všetko ôk. 😁
Este zvažuje, ze sú vcelku bohatí a nechali by ju tam bývať... Si skutočná, autorka???
Všetci, čo chcete trestať to dieťa si uvedomte, že to je tiež obeťou svojich absolútne neschopných a nekompetentnych rodičov a zaslúži si akurát tak súcit. To správanie je volanie o pomoc. Akože prísť o barak, to je fakt silná káva a svedčí to len o totálnom zlyhaní tých dvoch dospelých ľudí. To dieťa to vníma a čiastočne už aj chápe, že prišli o strechu nad hlavou a musí prežívať ohromný stres.
Autorka - hranice si musíš strážiť ty sama. Ľudia si k tebe dovolia len toľko, koľko im dovolíš. Svokrovci môžu byť neviem akí milí ľudia, ty ich evidentne nechceš zranovat, lenže takto zranujes seba a svoju rodinu. Jasne sa vyhranit, komunikovať svoje potreby a trvať na dodržiavaní pravidiel, to musíš len a len ty a tvoj muž. Btw to ich dieťa vám len krásne ukazuje zrkadlo, ako to celé je, kde ste v tom vy a kde oni. Takže pekne nazrieť do toho zrkadla, zamyslieť sa a konať.
@la_dolce_vita reč s mužom majú spoločnú, on je dokonca ráznejši k sestre a jej bande, ako autorka.
Takže reč hodiť so svokrovcami, poukázať na to, že ten zasran si robí srandu aj z nich, že im ubližuje, a potom aj mladej rodine. Oni musia pochopiť, že ich dcéra je asocialna, toxická. Bude to mega ťažké, svokrovci versus ich dcéra, ale v kľude by som použila aj ťažší kaliber, že zavolám policajtov a dám ich vykázať z obydlia ( 😉), podám návrh na súd o vypratanie, vysťahovanie, alebo si kúpime svoj byt a ideme preč, nech sa o seniorov postará dcéra ale v prvom rade nech vás vyplatia z domu aj so všetkými nákladmi na rekonštrukcie.
Tej sople by som neváhala aj na zadok tresnut, ak by obťažovala moje malé dieťa , ...
Tak sme mali aj MY. Môj muž vzal bývať k sebe sestru po rozvode s 2 deťmi. A hádaj čo sa stálo nie a nie si nájsť bývanie. Samé výhovorky ani nechcela odisť aj jej bývalý vyplatil polku sumu za byt .Potom som ho postavila pred hotovú vec jeho sestra alebo ja. Tak nakoniec si našli pod tlakom niečo ale odisť nechceli a peniaze mala. Bývala tu lacno za minimum. Ja si myslím že to bude na roky nie na mesiace .Najprv že to bude pol roka a nakoniec 3,5 roka to bolo. Medzi tým si ešte našetrila kopec peňazí. Potom ešte sme boli zlí že sme ju vyhodili a také somariny. Takže nemali ste pristúpiť na takú vec. Dostala vyplatene a ešte sa nasťahovala do domu taký by bol každý múdry cele zlé. Moja čím skôr ich pošlete preč tým lepšie.
Dohoda bola rok ale za podmienok ze donazete spolunazivat.
Sadnite si vsetci,svokrovci aj svagrovci a OZNAMTE im ze spolunazivanie nefunguje a ze po novom roku si musia najst novy byt. Ak do 15 januara neuvidite ze boli realne pozriet nejaky byt tak im ho najdite vy a oznamte im ze v den ten a ten sa stahuju.
Vysvetlite im ze kazdy z vas zije inym zivotom a ze ich zivotne nazory sa nezhoduju s vasimi ze pre dobro rodiny a na zachovanie dobrych rodinnych vztahov proste musia ist prec
@akvi a tomu dieťaťu treba vysvetliť, že môže byt rado, že tu strechu nad hlavou ma práve vďaka ľudom, ktorých uráža. Tvrdo by som zasiahla, možno ani nie autorka, ale jej manžel, ten v prvom rade by mal. V žiadnom prípade by som sa nenechala terorizovať malým dieťaťom. Nech si ho ustrážia rodičia, áno, rodina sa poháda celkom iste. Ti dvaja su totálne neschopní a nevychovávajú ani dieta.
Máte vlastné poschodie, kuchyňu, kúpeľňu alebo zdieľané? Ak máte svoje dať dvere na chodbu a zamykať a nech si chodia do kuchyne k rodičom.
Dúfam že im nevaríš a nerobíš nákupy.
Vydierajú a manipulujú vás a ničia, treba rázne zasiahnuť, dať mesiac na nájdenie si nového bývania a možno navrhnúť že im požičiate na kauciu ak sa vyhovárajú že nemajú. Zneužívajú vašu dobrotu na úkor vaseho zdravia. Tie rany na duši aj Tvojho dieťaťa sa budú ťažko hojiť. Zmeň to čím skôr, určite to dokážeš.
@pribinak neskutočným užasom čítam rady ľudí, kt. nepochopili ani problematiku,,, autorka jednoznačne píše, že s hypotekou už raz sa dostali do veľkých problémov, evidentne dalšiu už nedostanú...peniaze radšej rozhajdákajú na luxus, ako to veľmi správne šípi @reanda, takže finančná gramotnosť nulová... čítať s porozumením, alebo radšej ostať ticho, nezhovadiť. rada vrúcna.
Svagrina a rodina vas zneuzivaju a vyzeniete ich tak maximalne palicou… malej by som do oci povedala, ze je ma byt ticho, pretoze jej rodicia nemaju ani strechu nad hlavou a este slovo a stravi Vianoce v Kartone od chladnicky pod mostom. Som zastanca slusneho spravanie, ale svagrina a rodina je evidentne financne negramotna a prilis hlupa na to, aby pochopila, ze moze byt rada, ze nebyva pod mostom. Bohuzial normalnymi slovami a slusnym spravanim nepochodis. Tvojej dcere tiez vysvetli, ze Sesternica nie je najostrejsia ceruzka v peracniku a proste ju treba polutovat, ze je blba po rodicoch a nevsimat si ju. Oni vas vazne neberu , ste pre nich truby, co sa nechaju vyuzivat … najskor by som pritlacila na muza … bud ich vyhodi alebo pojdete vy … svokrovci mozu byt zlati ale mysli na svoje nervy a hlavne na svoje dieta
@ahhola mňa by len zaujimalo, že kde som napísala, že zvažujem že ju tam necháme bývať lebo sme bohatí. Napísala som, že mame obaja dobru prácu a môžme si dovoliť kúpiť si byt a odísť, ale nie sme tak sprosti aby sme ich tu nechali bývať zadarmo, lebo by nám v živote nepreplatili ani cent z toho čo nás dom stál.
@maranco nie, nekupujeme im vôbec nič. Svokrovci majú svoje poschodie, kde je aj hosťovská izba, tam sú oni. Každý mame svoju kúpeľnú, kuchyňu, obývačku a spálňu + moja dcéra detskú izbu. Nemáme však oddelene vchody = nemáme vlastný vchod, nebola potreba a nebudem ho kvôli ním robiť, budem tlačiť na to aby jednoducho odišli preč. Dnes som už poslala švagrinej do mailu odkazy na prenájom bytov s tým, že sme jej s mužom povedali, že takto to ďalej nejde. Už reve u svokrovcov samozrejme, že ich vyhadzujeme, ale čo už.
tak v prvom rade by som tej malej povedala, ze u vas doma (na vasom poschodi) sa vyskytne, len ked si dohodnete navstevu a ziadne take, ze bude lietat po celom dome a prehrabavat sa vo vasich veciach a chodit si kedykolvek sa jej zachce k vam, nech chodi k starkym a nech je v izbe s rodicmi
drzim palce, nedaj sa zlomit.. svokrovci sa mozno tiez na vas nahnevaju, ale ste jednoznacne v prave.. oni su citovo ovplyvneni, na to nemozete hladiet.. ved ublizuju aj im.. niekto musi mat rozum a skoncit to
Nie je problém, ze ich vyhadzujete, ale ze ste ich vpustili, to si sa mala poradiť pred par mesiacmi....
🎀Mam k nám dočasne pustiť bývať mužovi sestru s rodinou?🎀??????
Vieš, ze jednotkou dočasnosti je jeden Furt.
Este by nma zaujímal ten truhlik, jej chlap,to musí byť tiež mysliteľ. 🏘️
Pokiaľ neodídu trvajú na Tom aby k vám na poschodie nechodili, to vám môže docasu tiež pomôcť
A nerobia to oni náhodou naschvál, aby vás z tade vyštvali a mohli si tam ďalej žiť bez vás? Mi to príde ako naschvál robenie, keď ani s tou dcérou nič nerobia a nie je im blbé, že sa vo vlastnom dome kvôli nim cítite nekomfortne.
Ty voleeee, no vystrelo by ma. Platia vam nieco za to, ze tam su? Ak nemaju ani na kauciu, tak na hypo mozu zabudnut. Nech predaju pozemok a kupia nieco, co si mozu dovolit.
@queen_mary pozemok s domom už nemajú, vlastne už nemajú asi nič
@ahhola no ale my sme sa dovtedy s nimi stretávali pár krát za rok aj to väčšinou na inej pôde ako u nás doma, takže sme netušili že majú takéto správanie a že takto žijú. Jej muž mi príde byť taký ťuťko, trocha oblbnutý, on ráno vstane a vráti sa neskoro večer, má dve roboty. Nazvala som ho tak preto, lebo vyzerá tak že “kam ma dáš tam budem” a pôsobí tak, že keby mu povie aby zajtra predal obličku lebo chce ísť na Bali, tak zajtra predá obličku a večer odlietajú. Keď sme sa ho pýtali, prečo nejdú teda k jeho mame, ona býva sama v dome, tak vyšlo najavo že s ňou sa roky nebaví - “nerešpektovala moju švagrinú”.. toto je podľa mňa aj ich problém, že ona chce všetko na svete aj to, načo nemá a on je blbý, lebo všetko jej chce silou mocou splniť, aj keď na to tiež nemá. Ale to je ich vec, ich vzťah, mne to je jedno, ja ich nepotrebujem vo svojom živote pretože minimálne švagriná sa ukázala ako toxická manipulatorka, ktorá sa roky hrala na milionárku a teraz s holou riťou prišla a nevie byť ani trochu vďačná za to, že sa má kde vyspať, umyť a najesť aj so svojou rodinou. Takže ak sa oni s nami doživotne nebudú baviť, aby brvou nemihnem..
Aj to tam mate nejako oddelene, vlastny vchod?
@zuzana76 ja nevravím, že si to majú nechať, skákať po hlave 7 ročné decko. Ale nenechať si skákať a vyvrsovat sa na obeti, ktorá nemôže za totalne zlyhanie svojich rodičov, to môže len niekto, kto to celé nechápe. To dieťa zrkadlí celú situáciu. To, ako sa správa, ako autorku vytáča, ako si dovoľuje, totálne prekračuje hranice, to presne ukazuje na celú situáciu, takto to proste je a len keď sa autorka konečne postaví za seba a svoju rodinu, tak vtedy sa to môže zmeniť. Lenže ona to zatiaľ nedokáže ani pri tom najslabšom a v celom tom úplne nevinnom článku, ktorým sa to dieťa stalo nie vlastnou vinou. Veď si predstav tých rodičov, no čo asi tak vzíde z ich postoja k životu, k celkovému nastaveniu? To dieťa je proste obeť a zaslúži si súcit a objatie. A ešte raz, to neznamená, že má ktokoľvek tolerovať nevhodné správanie toho dieťaťa. Len je pomerne dôležitý ten postoj, s akým k nemu pristupovať.
a keby ste si teraz dali dvere do vasho "bytu". Kedze to vyzera, ze tam bduu byvat dlhsie, tak si chcete oddelit bytovu jednotku, neda sa to? Nech si uvedomia, ze chcete mat sukromie a u seba doma chcete byt u seba doma sami a nie s nevychovanym dietatom za zadkom a s manipulatorskou svagrinou.

@reanda ja som napísala dočasne zamykat v izbe s dcérou, keď na ňu nič nefunguje a za tým som napísala, že spravím všetko preto, aby čím skôr odišli. Neviem prečo máš potrebu ma stále prekrúcať, ja som nepovedala že sa idem dokonca života zamykat s dcérou v izbe nech sa oni cítia u nás doživotne dobre. Ale nepotrebujem aby sa moje dieťa dívalo na to, ako jej niekto ničí hračky, uráža nás, smeje sa mi do ksichtu a vo finále ma skope keď ho idem vyhodiť. To radšej budem zamykat dokym nevypadnú, čo už teraz viem že budem apelovať na to, aby vypadli najneskôr do mesiaca.