Ako riešiť problémy s nevlastným synom doma?
Ahojte.
Prisla som sa sem vyrozprávať.Viem ze komentáre budú všelijaké,ako aj názory.
Mam 41 rokov a moj muž tiež.Muz ma dospelého syna, ktorý sa vrátil z brigády zo zahraničia.Nerobi teraz a býva s nami..vraj na chvíľu, kým opäť nepojde preč robiť vonku.No uz je to pol roka.On osobne mi nevadí,je to normálny chalan.My s mužom máme malé bábo.Detsku izbičku,sme prenechali mladému.Mala tam ma vecičky, zopár hračiek, aké upravili sme to tak,aby aj on tam mal teda svoj priestor.O co ide v tomto krasnom obraze rodinky?Mladenec si zacal vodiť k nám frajerku.Spociatku nam ju predstavil,chvilu pobudla a sla domov.Neskor sa to stupňovalo,ostavala dlhšie a to soravanie bolo " odvážnejšie".To znamená: prisla,zavreli sa do izby,a videla som ju uz len večer odchádzať.
Potom zacala ostávať na noc.Ak som pottebovala ísť vziať malej niečo z izby,ani po skusnom zaklopani ze môžem vojsť?Chcem len vziať obliečky zo skrine,mi bolo zakricane: nie, počkajte,Marko to donesie.Vystupnovalo sa to tak,ze som musela vziať všetky vecičky z detskej a naposledy som telefonovala z obývačky nevlastnemu synovi do detskej,ze nech mi donesie z izby Nivea krém pre malú.Slecna si ho totiž pozicala z kúpeľne.Jedlo si berú do izby,co ja absolutne neznesiem,lebo na jedenie je kuchyňa a stol.
Mala sa uz lozi,hra sa...bola som upozornena,ci môže byť Lucinka ( moja dcérka)potichsie lebo Nikolka spi.Nikolka totiž vyspava minimalne do 10:30 ked ostane na noc.Ked aj pridu na chvíľu do kuchyne,kym jej mladenec nachysta raňajky,snazim sa nadviazať nejakú komunikáciu,tak ona ho pred nami osahava, bozkáva,doslova oblizuje krk....je mi to nepríjemné...
Je úžasné, koľko milych ustretivych žien tu je.Kolkym z vas by neprekážalo,keby sa to dialo vo vasej domácnosti.Kolke z vas by teraz prali použité uteráky, obliečky, upratovali s láskou neporiadok.Nalozili a vyložili mycku.Umyli kúpeľňu a s láskou opatrovali Nikolkinu kozmetiku, ktorú tu nechala ako uplnu samozrejmosť.🥰Prali by ste kopec oblečenia ktore sa tu nakopilo.Uz keď tu chceli byť ako mladi holubkovia ,tak trebalo okrem dobrej chutnej večere,aj sa postarať o domácnosť a nie my to tu nechať.Nevravim ze su tu riady od víkendu,ale poriadok vyzera inak.
@lienka.7 niektorym to tu nevysvetlime ani keby sme to nakreslili.... škoda energie...🤷
Treba si autorka poriešiť aj plán B, niečo vlastné. Muž na tvojej strane nestojí a Marko mal byť už dávno v robote. Ale to neznamená aj tak, že si tam do tej izby nebude vodiť priateľky a ty mu to žiaľ, nemôžeš zakazovať, aj keby si veľmi chcela, lebo ten byt nie je tvoj. Bolo by dobré sa toho chlapca opýtať aké ma životne ciele, kde sa vidí za pár rokov, akú chce vykonávať profesiu, ako chce žiť? A čo pre to robí?
Neviem, ja by som ich bordel neupratovala ale nanosila do izby, nech si s tým robia čo chcú.
Autorka ale kto ťa núti to upratať? Normálne zavolaj obom a daj im do ruky veci, že je super ze sa bavili cez víkend ale ty nemáš čas upratať lebo sa stará o choré dieťa to tak dúfaš, že to upracu lebo sú dospelí ľudia a ak vedia sa baviť musia si aj po sebe upratovať to ucis aj Luciu.😀 ale ak chcú taj kľudne nech zaplatia upratovaciu službu.😀 Proste normálne nemôžeš sa rozčuľovať až tam, kde sa nedá. 😀
@autorka presne, len normálne ziram, co všetko je teraz "moderne". Ze počas mojej neprítomnosti sa mi do bytu nakvartiruju cudzie osoby na nejakú zurku a pod. Ja som si toto v živote nedovolila. Pokial k nám mal niekto prísť, naši vedeli kto príde, či budú u nás spať a pod. A nie ze na tajnasa doma robím, zurku a pod. Nieto ešte trtkaci vikendik. Na to sú chaty. Ale ok, uznávam, možno toto je ta "nová doba" ze si decka môžu robiť čo chcú. Potom tu čítame príspevky typu ze co mam robiť, lebo ma nepočúva ci kope 3 rocne , 13 rocne uteká za frajerom ci 24 rocne dieta ma sfackuje🤦♀️
@lienka.7
Len Marko už asi nemá peniaze ani na chatu.
@mimka1402 velmi pekný komentár si dala.Skutocne.Keby to bolo takto aj u nasy,bolo by to velmi pekná situácia.Skus si vsak prečítať celú tuto diskusiu a dozvies sa,ze akakoľvek snaha o zblíženie so slecnou ostalo na bode mrazu.Ja by som jej tuez poradila ako zlepšiť jedlo.Preco nie?Nuz ale u nas tadiaľ cesta nevedie.Nie kvôli mne.
@katkami123 ale ta izba je aj jeho sestry, na to tu mnohé zabudate. Nie je vylucne jeho. To ze ma teraz 1 rok ci kolko neznamená, že o rok tam nemoze byt. Moja staršia od 2 rokov spáva pekne sama v izbe, ktorú bude mat raz so svojou mladšou sestrou. Ta ma zatial este postieľku u nás v spálni.
Cize, kam pôjde mala sestra? Kde sa ma hrať? Ona kde svoj životný priestor? Len Marko ma na neho akoze narok? Ona nie? Ci ako?
@katkami123 mne nevadi jeho prítomnosť a viem ze je aj možnosť ze ak nebude Nikolka,bude Aranka,Lenka,Andrejka...to je jedno.Ak by to dievca malo ine správanie,cele toto teatro by ani nemuselo byť.Mozno ta nasledujuca priateľka ( cisto hypoteticky) bude možno presný opak a budem práveže rada.Ktovie.
Toež by som to po nich neupratovala. Daj rozpis služieb na chladničku, kto má kedy a čo upratovať. Snáď nezamestnaný zdravý chlapec nečaká, že to po ňom budeš ešte upratovať. Pekne povysavat, umyť dlážky, kúpeľňu, oprať, to môže aj on. Či to už nič nechce robiť?
@mimka1402 a toto myslis ako aj vážne ze sa stane?Ze sem pridu a budu upratovať???Sa zobuď
Autorka ja to sledujem od prvej stránky. Ja nevravím o tom ze ty sa nesnažíš a, že ty si tu tá zlá. Ja ti len vravim, že zbytočne sa rozčuľuješ. Aj som písala že Nikola je iný typ aky som bola ja, lebo som bola naučena rešpektovať pravidlá domácnosti a ver, že hoc som prišla na víkend /bývala som ďalej/ tak som priateľa hnala upratovať dom.😀 Ale ty dnes fakt neupratuj ale počkaj na tých dvoch.
Ty nemusíš ísť z extrému do extrému. Máš aktuálne najväčší pádny dôvod. Buď ku nim úprimná. Už to nie sú deti. Vysvetliť, že sú tam často a, že sa musia podieľať na domácnosti. Že veci sa nevyperu same, že neodlozia sa šminky preč. A, že nechceš ísť cestou vyhadzovanim všetkého čo nepoznáš a nie je tvoje, do koša.
Máš malé dieťa a oni ti iba pridávajú viac starosti. Možno takýto úprimný rozhovor skôr padne vhod. Taktiež máš teraz o to väčší dôvod riešiť, keď máš dcérku chorú.
A nikole dodať, že si sa snažila s ňou vychádzať, ale samozrejme nemusíte byť kamošky, ale mala by rešpektovať pravidlá ak chce vstúpiť do bytu. Ak nie, tak nebude ani z tvojej strany rešpekt.
A autorka, veď im nevrav dopredu.😀 Normálne im daj vedro s vodou, nepytaj sa ich. Urob sa hlúpa a tvár sa ake je super že prišli na byt, že práve si potrebovala ich pomoc, lebo spravili bordel ale asi zabudli upratať. Ale na mieste nikoly by mi bolo strašne k...tno neupratať po sebe.😀
Normálne pošli sms Markovi, že nech príde upratať. Chce prava, ale má aj nejaké povinnosti.
@katkami123 to teraz mam akoze zavolať aby tu prišli upratať???Uz to vidím ze utekajú obaja.
Urobim tu poriadok, pretože sa tu cítim zle.A zbiera sa vo mne veľa myšlienok,som unavená príliš unavená triezvo uvažovať.Toto vsak uz takto nenecham.Stacilo.
Premyslim si všetko co poviem,ako poviem.
Jasne, napis mu, že ste práve dorazili z nemocnice a ty si taký špinavý byt neopústala ako ho zanechali. Si nevyspaná, vyčerpaná a nemáš síl upratovať po 2 zdravých ľuďoch. Keď tam býva, obnáša to aj nejaké povinnosti. Čo čo čaká? Že otec bude za neho ťahať stravu, energie a ty budeš za ním chodiť zas upratvovať? Veď nemá 5 rokov.
@mimka1402 mimka ako mam počkať na tych dvoch???vsak ak pridu o dva dni, päť dní,tyzden...???to ja nebiem kedy prídu obaja.Nemozem tu byť takto ako to tu je teraz.Je tu plno oblečenia do prania atd atd....Dieta pottebujem mat v cistom prostredí.Navyse ziadne návštevy teraz nedovolím aj keby tu mala byť vojna,pokym Lucinka nebude úplne zdravá.
Urob fotky špiny a ukaz ich mužovi. A aj Markovi. Neexistuje, že ty vypadneš na niekoľko dní a domácnosť padne dole. To čo ten chlapec celé dni robí? Veď nechodí do roboty. To ho mamka nenaucila si po sebe upratať?
@katkami123 ale toto ja mu určite dbes večer poviem ked príde domov,alebo kedy príde,to je jedno.Toto je presne modelová situácie ako z hotelovej izby a ja v ulohe chyznej.No nie, dosť.A Marekovi tiez poviem svoje, slušne ale poviem.
Ale normálne si to pofoť. A neupratuj po ňom, čo si… nechaj to tak, zapni si telku, vylož nohy, pospi si. Ako Marko…
@katkami123 ved tu moj muž býva,vidi to,hoci chodi ken prespávať ako sa vravi.Lenze chlap vidi poriadok inak ako žena co si budeme tu navravat.Rozhovor s nim vsak mat budem.100%
@autorka Ja nemám pocit, že baby, ktoré ti vravia, aby si trošku zvolnila (že by ti nemusela vadiť prítomnosť Nikolky, keď nie ste s dcérkou doma), chcú zle alebo že sú nejako veľmi tolerantné. Naozaj je dnes štandard, že si dospelé dieťa prinesie domov priateľku, ak je byt voľný a nikoho tým neruší. Samozrejme, za určitých podmienok a po dohode - oznámenie (zrejme to oznámil otcovi) a upratanie po sebe. Tiež si pamätám, ako sme raz varili u (teraz už) manžela. Dokonca ma sama svokra o to poprosila, lebo bola pár dní mimo. No je pravda, že my sme boli fakt slušní a nedovolili by sme si nejako zasahovať do bežného chodu domácnosti. A tiež nás svokra konštruktívne usmernila. 🙂
Rozumiem ti. Tiež mám rada svoje súkromie. No s dospelými deťmi prichádzajú aj takéto situácie (viem podľa mojich rodičov aj svkrovcov). Ešte mi napadá príklad -s deťmi som raz spala u mojich rodičov. Manžel si k nám domov zavolal kamarátov - neboli sme s deťmi tam, nijako nás neobmedzovali. Keď som však na druhý deň prišla domov, našla som riad a pod. Normálne som mužovi vysvetlila, že ak opustím upratanú domácnosť, rada by som sa aspoň do podobnej vrátila. Odvtedy, ak má v mojej neprítomnosti návštevu, normálne všetko uprace a všetci sme spokojní. Žiadne hádky sa nekonajú.
Bordel po vikende? Ani by ma nehlo upratovat. Len by som sa spytala mladeho ci si to upracu, ze kludne 2 dni vydrzis. Ak nie tak objednas upratovaciu sluzbu na jeho meno. Jej kozmetika v kupelni? Mysli si ze ako super to vymyslela 🤦 By som sa jej spytala ci si bude hlidat kde nechava svoje veci alebo ich mas rovno vyhadzovat. Do bytu sa ledva pomestia veci jej obyvatelov, nieto este pocestnych. A este by som si povzdychla ze kam by sme sa dostali keby si tu kazda Markova *ebacka nechavala svoje veci... Uz nie je priestor ani na elementarnu slusnost. Hold vojna sa uz zacala, vztah s muzom mas uz nastrbeny (a nemusis plakat, casom by prisla ina situacia, v ktorej by ta nepodrzal...), takze bud to eskaluje tak, ze sa tvoj muz preberie (ano, on sa potrebuje prebrat a narobit poriadok) alebo si zariadis kludnu domacnost inde 🤷 a nech si potom kludne najde aj 2 dalsie brigady, ked chce platit svoje vydavky, vydzivne na manzelku a dceru + dotovat dospeleho syna s jeho haremom. Kto chce kam...
Súhlasím s @katkami123, odfot si to, zapisuj si myšlienky, teraz keď to je čerstvé aby si na nič nezabudla pri konfrontácii... Potrebuješ si všetko zosumarizovať.
@katkami123 neviem katka vobec....a odkedy je u nás, prvýkrát som bola teraz ja mimo domu.On je taky ako som pisala uz v tejto diskusii,ak ho o nieco požiadam tak urobí,ale sam od seba ani nie.
@mimka1402 blbú zo seba @autorka už robila viac než dosť. Nikolka evidentne nemala "detskú izbu" keď nevie ako sa ma chovat. To ju ma fakt učiť sa chovať podľa teba v 18tke @autorka? A výchova mladého je taktiež otázna... upozorňovala už viac ako dosť, majú ju evidentne na salame. 👌
@autorka nemyslim si už ani, že toto všetko robí marko akoze z nevedomosti. Skôr ti to robí napriek. Nakoľko zistil, že jediná komu tam vlastne vadi spôsob ich života s Nikolkou si ty. Prekazas tam aj s malou sestrou. Nebudeš ty, nebude žiadnu problém. Mysli aj na toto. To, ze neprekáža on tebe, neznamená ze mu neprekážas ty aj s nevlastnia sestrou. Nebyť vás 2 ma svoju izby pre seba do nemoty.
@veroonr ja ani nebiem ci to napísať,lebo ma tu vysmejete...rozplakala som sa..toto nie je tajy život ako som chcela...mala je chorá,sa citim ako slobodna matka...neviem v sebe vydolovať tu rozvážnu osobu aka som bola pri založení diskusie... mám chuť tu kričať,a nebyť vôbec slušná, kašľať na slušnosť a rešpekt....mam toho dosť!!!!! mám dosť jej,aj vsetkej tej lajostajnosti.
Necitala som vsetko, ale ziram, co Ti tu podaktore popisali. Tahas za kratsi koniec, lebo byt patri muzovi, ale do frasa, mas s nim dieta, tak nech si to Tvoj muz uvedomi. Syn je uz dospely chlap a ma este aj svoju matku. Osobne sa necudujem, ze sa tam mlady s frajerkou upelesil, ked aj Ty mu vo vsetkom ustupujes. Muzovi daj ultimatum...dajme tomu este pol roka a nech si mlady hlada podnajom. Ty si nemala z detskej izby vobec odnasat malej veci, vojst, ked potrebujes, nechodit po spickach, ked mlada dospava noc, neupratovat po nich, nevarit im (neviem, co vsetko pre nich robis, necitala som to tu cele), povedat mladej nech nepouziva kozmetiku Tvojho dietata. Ved komu by to nevyhovovalo...zadarmo mat hodinovy hotel, ze? Ze tej mladej nie je trapne byt u cudzich v byte a trtolit sa tam. Ty tam nie si len najaka upratovacka a opatrovatelka muzovych deti, nemusis drzat hubu a krok, urob si poriadok vo vlastnej domacnost...ano, je to TVOJA domacnost! hoci aj je byt muzov, si jeho MANZELKA a matka jednoho z jeho deti! Mladeho nik nevyhana, ale navsteva nech pride, posedi a odide...co nema ta mlada kde byvat?!
@lienka.7 izbu?Vsak celý byt.Moj muz je ako zvieratko,ktore stavi nakŕmiť a ide spinkať.

@kristiii návšteva neznamená to, ze na cely vikend sa ti do bytu nakvartiruje cudzia osoba, zatvorí sa s tvojim deckom do izby (je jedno ci so synom alebo dcerou) a chovajú sa ako v hodinovom hoteli. Plus ostatné veci, ktoré tu @autorka popísala. Ty sa tiez takto chovas na navsteve? Pokial by si sa tak chovala u mňa vyrazím s tebou dvere, to si môžeš byť istá.
A bolo toho oveľa viac, a dôsledkom toho bolo, že nikolku @autorka poslala vtedy domov. Ale to asi tiež nechceš vidieť. Plus po Xty krát opakujem, tu sa jedna o 20 ročného dospelého muža, ktorý sa vie o seba postarať, len zneužíva asi nejaké výčitky otca, ktorý, keďže nemá čisté svedomie mu nevie/nechce povedať ze stačilo. Alebo len nemá na to gule. Cele dni nie je doma, cize logicky je mu to ukradnuté. Doma je autorka-manzelka s dcérkou, ktorú to obmedzuje.