icon

Ako riešiť problémy s partnerom, ktorý stále komanduje?

87modrykonik
9. apr 2025

Ahojte zeny, chcela by som názor..
Mam 37, partner o 14 r.viac , žijeme spolu 4 roky , ja mam deti na ZS, on dospelé.
Ja už neviem, ci ja som nejaká " netykavka" , ale mňa to vytáča do nepríčetna.
Sedím večer na gauči, čítam si alebo pozerám tv alebo to je jedno..sedíme pri sebe, on zrazu povie, že uz sa mam ist umyt a treba ísť spať, lebo je toľko a toľko hodín.
Akože.. ja neviem, ale ja to nedávam akosi poslednú dobu.
Dnes som už na nho vyletela ,že ja nie som male dieta a mne nemusí hovoriť, kedy sa ja mam ist umývať. Hovorím, že ved keď pozeráš futbal , pozeraj alebo ja neviem, ešte sa ti chce trosku polenosit. Polenos. Mňa by ani nenapadlo povedať, no chod sa už umývať...možno vyzerám ako hysterka- ale toto je pravidelne večer co večer a robi tieto veci non stop. Na čo si kúpila 5 rozkov, zjeme len 4, nechoď pešo, bude ti zima ( 10 x poviem, že mne nevadí chodiť von, keď je 9 stupňov, ved chodiť treba aj v zime a ja chodím RADA) on zase začne, že načo idem peso, keď on ma môže odviesť..no baby, veľa je toho proste, ani už neviem, stále čosi.
Ale pointa je, že mu poviem , že ved ale mi nehovor, kedy mám sa ist umývať, ved ja pôjdem potom, keď budem chcieť.. nech ma preboha stále nekomanduje. Jeho odpoveď je, že ni vidíš aký som chuj,, zase sa musím kajat, iný už nebudem...normálne si nemôžeme o tom pohovorit. Už som zúfalá a neviem, ci to proste neprežila ja zbytočne.

Strana
z2
kaca222
9. apr 2025

My sa s manželom tiež navzájom posielame do sprchy, lebo chceme ísť spať 😃 neexistuje že by sme nešli naraz.
Neviem, mne to z popisu príde, že je až príliš starostlivý…?

tundra
Autor odpoveď zmazal
oli18
9. apr 2025

Mozno mal neschopnu prvu partnerku a musel ju usmernovat, tak mu to ostalo.

87modrykonik
autor
9. apr 2025

@kaca222 asi áno, asi máš pravdu.. prídem domov a chod sa prezliecť, daj sa do teplakov..no stále čosi. Niekedy fakt akoby som bola mala a ani, asi je starostlivý, na mňa asi až trosku veľmi, lezie mi to asi trosku na nervy. . Ale asi by som mala byt vďačná alebo co, preto sa pýtam. Lebo naozaj je možné, že je problém vo mne a som moc nezávislá- zbytočne..

87modrykonik
autor
9. apr 2025

@tundra ma pod sebou nejakých ludi 😅 ja mu aj hovorím, že uz nie si v práci, mna nediriguj😅

jarnajar
9. apr 2025

Porazilo by ma. Je to povaha, nezmení sa.

stastnamamulka
9. apr 2025

Hmm,možno je to jeho jazyk lásky 🤔😍🤷 skúste si spolu navrhnúť nejaký signál /slovo/heslo,keď už to preháňa .Ja napr keď hodím na muža tento kuk 🙄🙄🙄 tak vie 😁

kavasmliekom
9. apr 2025

@87modrykonik možno je starostlivý, možno to myslí dobre, možno chce mať vsrtko pod kontrolou....dolezite je, čo ti je príjemné a co už nie. Nie len čo sa umývania a obliekania týka, ale všeobecne, keď ti niečo vadí, nerob to. Stopni to...a kľudne by som mu na jeho reakciu, že je ch*j, povedala, že áno, je...a ani ja iná nebudem a nech si nemyslí, že mu budem skákať ako on píska. Takú ešte nehrali. 🙃

viestta
9. apr 2025

ja by som len sucho oznamila, ze este stale som dospela svojpravna osoba a budem o sebe rozhodovat sama. A tym by debata skoncila.

sisska96
9. apr 2025

Niektoré ženy ste strašne hysterky :D Keď je starostlivý problém, keď kašle na ženu zle. :D
@kaca222 My taktiež. Hlavne po pol 11 večer už posielame navzájom, choď sa umyť, najprv ty, nie... najprv ty.... potom podme spolu :D a podobne. Mne tiež veľakrát ponúka že a odvezie keď je zle počasie, alebo že nech si dám tepláky, však je to pohodlnejšie a podobne.

barka1
9. apr 2025

Teda ženy já nechápem...ake hysterky? Takto sa ja bavím si svojoim 9r synom. Vychovávám ho. Ak by sa takto ku mne mal spravat moj partner - k ako nesvojpravnej zabe, tak by som ho niekam poslala. A to ja znesiem vela. A nie, nezdá sa mi to ako prejav starostlivosti ani ako jazyk lásky. A ani by som ja takto nikdy nebuzerovala svojho partnera.

87modrykonik
autor
9. apr 2025

@sisska96 ja ta chápem.. len každý sme asi iný typ človeka.. ja viem, že to nemyslí zle. Ale proste on si to neuvedomuje, ale stále ma komanduje. Ráno sme sa povadili, lebo že nestihnem do prace - vravím, že stihnem. Hucal do mňa, že mám už ist, lebo nestihnem- tak som bola od rána na prášky- aj keby som nestíhala (stihala), tak ešte on do toho robi stresy , akoby mi toto pomáhalo.. treba mi kupit antiperspirant..prídeme domov , že mi treba ešte do DM, lebo som si spomenula, že nemám antiperspirant. Teda mam, ale značku, co nie je dobra.. prečo nie je dobrá a ci som to nevedela skor. Vysvetlila som , že jednoducho sa potim a proste potrebujem novy a spomenula som si až teraz ..a zase okolo toho , že ved stále som v dm a co si nekúpim a budem tam pol hodiny..ale ved kde je problém, že si ho odbehnem teraz kúpiť? Ja chápem, áno, chce, nech už som doma.. ale tak keď raz usudim, že musím ísť, lebo sa budem v práci potiť, tak nechápem, prečo to mam toľko obhajovať.. to sú maličkosti, ale je ich denne veľa. Non stop niečo. Prečo taky jogurt, na čo hento, prečo si beriem druhý pohar na vodu..niekedy mám pocit, že musím vysvetľovať stále nejakú blbosť, čo robím. A pritom on je na to haklivy, keď mu niečo poviem, že a prečo ideš teraz vybaviť to a to, tak ho ide rozdrapit..áno viem, asi treba nájsť stred. Teraz mi povedal, že energiu teda, čo dával do mňa, bude dávať do seba..a ved dobre, ja chcem, aby bol starostlivý, ale niekedy idem z koze vyletiet už..

rozculena
9. apr 2025

@87modrykonik takže až po 4 rokoch ti to začalo vadiť?

87modrykonik
autor
9. apr 2025

@rozculena asi mi teraz mi to vadi akosi viac ako predtým, dôvod úplne neviem. Myslím, že sa to stupňuje. Plus asi mi vadia iné veci, ktoré neboli- vulgárne nadávky pri hádke napr.a možno som už celkovo precitlivela. Ako píšem, možno to nie je tragédia a ja sa musím povzniesť . Len ma zaujímali aj iné pohľady.

danica2711
9. apr 2025

to nie je láska ani starostlivosť, to je proste otravný chlap, ktorý musí stále šéfovať. Mňa by z neho trafil šľak. Nepovznášaj sa nad tým, ani nehľadaj chybu v sebe. V jeho veku to už bude len horšie, ja by som s ním nevydržala

soldi
9. apr 2025

@87modrykonik je uplne prirodzene, ze Ti to vadi.
Ono je totiz rozdiel ked debata vyzera takto:

Rano skoro vstavas, nemala by si uz spat?
Nie, este sa mi nechce.
Dobre.

A ked vyzera takto:
Uz je vela hodin, chod spat.
Nie, este sa mi nechce
Ale chod, budes rano unavena.
Nevadi, som v pohode.
Chod uz spat, vazne, nebude sa Ti chciet vstavat
Atd…

Prva ukazka je starostlivost.
Druha ukazka je buzeracia. Je v poriadku slusnym sposobom partnera usmernit ci mu dat radu, ale nie je v poriadku partnera presviedcat o tom, ze my vieme lepsie, co je prenho dobre a ako by mal konat.

Autorka, ako to je u vas ako v druhej ukazke, tak jedine, co pomoze je asertivne nastavit hranice.

Posiela Ta umyt sa?
Mozes slusne odpovedat: dakujem za starostlivost, ale teraz sa mi nechce, pojdem neskor.

A ak Ta bude presviedcat, tak staci odpovedat: nie.
Nic viac. Netreba vysvetlovat ani obhajovat sa. Cim kratsia diskusia, tym rychlejsie sa to oduci.

januska12323
9. apr 2025

Asi mu treba vnúčatá, tie môže komandovať kým sa nechajú. Mne by to liezlo na nervy a do tej sprchy/roboty/obchodu by som poslala jeho aj so zoznamom lepiacich pások na ústa.

rozculena
9. apr 2025

@87modrykonik ale vulgárne nadávky si nespomínala v príspevku.
Veď sa povznes,a nechaj si nadávať,čo ti mám na to povedať,snáď si svojprávna.....

dada5000
9. apr 2025

A ja by som povedala, ze nad tym co povie, ani nerozmysla, robi to automaticky. Bud to ma "z domu" od mamy, alebo mal partnerku, ktorej to vyhovovalo. V podstate je to jeho forma zaujmu o teba - ako tu uz niekto pisal, je starostlivy. Ak to robi roky, asi sa to uz neodnauci. Ono je ich takych viac v mojom okoli, asi to nebude vyninka😀 Moj ma podobny vek a ma to z domu. Sme spolu uz dlho a ja som sa naucila to pustit jednym uchom dnu a druhym von. A ked ma to dozerie, len oznamim ze uz nemam 5 rokov😅 a je vybavene.

mirro
9. apr 2025

Toto je choré, nie že je starostlivý. Bude toho viac a časom pôjdete od seba. Veď on ti dáva povely a ty máš poslúchať. Ako taký havino. Ak by to myslel dobre, dá sa to aj inak povedať a vulgárne nadávky? No konečná....

mandarinka555
9. apr 2025

@87modrykonik Mňa len udivuje, že ťa ženy presviedčajú, že je starostlivý🙈 No nie je, ale buzaruje ťa za každú ko****nu👎 Tak začni aj ty, či sa mu to bude páčiť....

letfenixa
10. apr 2025

Starostlivý partner nebude používať vulgárne nadávky. Mňa by šľahlo z tohto.

tramtada31
10. apr 2025

Ja tiež v praci aj doma manažujem (tiež posielam muza niekedy spat, vravím mu, že príde neskoro, čo má urobiť😅). Na druhej strane, muž vníma prínosy, že som schopná a moje “príkazy” ho posúvajú každý deň. Nehovorím, že sa niekedy nezatne, ale som presvedčená o tom, že v mnohých aspektoch života by nebol bezo mňa tam kde je (z pohľadu vzdelania, majetkového zabezpečenia atď.). Podľa mna si to aj on dobre uvedomuje, preto sa tomu až tak nevzpiera. Ja mám aj kolegu (vyššie postaveného), tomu musím linajkovať skoro všetko, ten tiež vraví, že ho buzerujem, na druhej strane sa pýta doslova, čo má robiť a jeho produktivitu som posunula do extrémnych výšok, aj mi poďakuje za jeho výsledky, ešte aj jeho mama mi poďakovala, že nebyť mňa, tak je bezo mňa stratený, lebo má sklon k prokrastinacii😅 na druhej strane, ja som duchom slobodná, keby mám pri sebe za partnera seba, tak ma porazí🤣

jajanka31
10. apr 2025

Za mna je to strasne, ja by som tak nevedela zit, podla mna toto nie je starostlivost ale buzerovanie.ked som zacala zit s manzelom mali sme to chvilu tak. Chcel aby sme zili tak ako bol zvyknuty sam. Velmi rychlo som mu vysvetlila ze mna nebude buzerovat pre zaluzie, caj a ine veci. Chvilu som mu aj zrkadlo nastavila. Pochopil ze uz zijeme dvaja a ja som ina osoba nez on a sme spolu 8 rokov ak by nepochopil tak spolu nie sme. Mne by toto napominanie za vsetko fakt vadilo zazila som to tak cca 3 tyzdne a bola som na prasky. Nie je to dobre, chce mat nad tebou kontrolu, chce ta mat uplne pod kontrolou a s tou dm to ako co ty nikde po praci nemozes ist lebo panko ostane sam doma? A co ako, urcite by som isla a ostala von aj hodinu. Toto je teror.

jajanka31
10. apr 2025

A urcite toto nie je starostlivost. Starostlivost by bola,oddychni si ja ti idem kupit do dm co chces a ty si posed vypi kavu...

jajanka31
10. apr 2025

@tramtada31 lenze toto je asi iny pripad. Je ine ked niekoho povzbudzujes a fandis mu a pripominas chod sprav, mozno aj planujes zanho co kedy spravit aby to bolo efektivne. Ale pri takychto somarinach co nikam nevedu len je to na nervy. A tiez sposob akym to podavas ci proste priatelsky ze chces pomoct, poradit, a mozno si aj obhajis ze mas na tom aj ty zaujem lebo nieco z toho bude ale tento prippad, on ju chce mat v moci.

romiada
10. apr 2025

@87modrykonik ja si myslim ,že on Ti tak kostrbato dava najavo,ze chce byt s Tebou....isť do postele naraz (preto Ta ženie do kupelne umyt sa, a do pyzama), chce Ta odviest a pokecat v aute (aby si nešla peši)....možno to mysli takto, nezamyšlala si sa nad tym? Neboli taki dlho Tvoji rodičia, že vlastne partner Ti tento vzorec opakuje a Tebe to lezie na nervy? Mne moj otec furt keca do šoferovania, a to mam 25 rokov vodičak a intenzivne jazdim. Podotykam,že už lepßie ako on kedže je dědek 🤭 ale furt pribrzdi, máš zelenú, spomal, pozor auto ide .....ide ma rozhodiť .

unicornlady
10. apr 2025

Control freak.

On ťa chce riadiť, komandovať, mať pod kontrolou, rozhodovať za teba...
Toto nie je starostlivosť, správa sa k tebe ako k podradnej.

luccys
10. apr 2025

Toto by som nezniesla. Moja svokra je taka, ze sa ku každému správa ako k 5-rocnemu decku. Ešte aj rozprava takým zvýšením direktivnym tonom...clovek sa pri nej začne po chvíli cítiť ako nesvojprávny. Ja už to po hodine nedávam, takže mat toto doma stale, po týždni ma odvezu😃

sisska96
10. apr 2025

@87modrykonik no vulgárne nadávky by som nezniesla.... hmmm

Strana
z2