Ako riešiť problémy so susedou nad nami?
Ahojte, rada by som sa opýtala, ako by ste postupovali v situácii: Bývame v bytovke na pomerne rušnej ulici, kde je asi 5 bytov. Nad nami je teda už len jedna rodina, ktorá sa správa veľmi neprispôsobivo. My sme sa sem nasťahovali pred 2 rokmi, oni tú žijú už dlhšie. Majú psa a chlpy zo všetkých prikrývok, vankúšov a kobercov prášia rovno z balkóna na ulicu. Na balkóne mám kvety a v lete prádlo, kvety mám plné chlpov. Vianočné koláče, ktoré som chladila na balkóne som vyhodila, lebo na nich boli prilepené chlpy. Ale teraz čerešnička na torte: Balkón suseda zmýva tak, že vyleje vedro vody aj s prostriedkom na podlahu a ptoom nám všetko steká na podlahu a na sklo (máme sklenené balkóny). Zaschnuté striekance z tej špinavej vody nezmyje ani dážď. Riešime to s nimi asi rok. Najprv sme ich normálne zastavili na chodbe, že nám to prekáža a snažili sa dohodnúť ústne. Skončilo to dosť zle, pani má veľa argumentov, prečo to tak robí (vraj tak bola zvyknutá celé roky), podľa nej ich obmedzujeme my so svojimi požiadavkami a sme netolerantní. Po čase, keďže k tomu pribudli ďalšie veci, som chcela riešiť situáciu inak. Nechela som im pred dverami lístok (lebo neotvárajú nikomu) aj s nejakými drobnosťami a prosbou, aby zmenili tieto veci, že nám to proste robí prácu navyše. Bez odozvy. Nepomohlo, situácia sa včera opakovala, keď mi voda stiekla znova na podlahu a celé sklo, odchytila som susedu na chodbe a začala sa rozčuľovať, že sa mám presťahovať do domu, neodpustila si ani injektívy typu hysterická osoba a dieťa (lebo podľa nej je detinské myslieť si, že pomôže, keď budem niečo riešiť milo a darčekmi). Doteraz nebol žiadny domový poriadok, plánujeme ho po dohode s inými susedmi zaviesť. Majiteľovi pred nami obťažovali život tiež, ďalšia suseda mala tiež pár problémov, po čase vždy akákoľvek dohoda prestala platiť. Na všetko má skutočne výborné argumenty a proste nechce zmeniť svoje zvyky a ani zďaleka pochopiť druhú stranu.
@rozculena Naša bytovka je tým typická, že chodby sú zapratané vecami od susedov. No títo nad nami majú na medziposchodí vyslovene pokračovanie bytu. A argumetujú to tým, že tadiaľ už nikto neprechádza, keďže sú najvyššie. Len ten smrad, čo odtiaľ ide, keď sú v lete na dovolenke, je neznesiteľný. Myslím, že sú tam nejaké potraviny, ako cibuľa a pod. Môžem len tak zavolať požiarnikov na kontrolu? No a čo sa týka správcu, vykašľal sa na to, nechal to bez odozvy. A zohnať nového? Takýto malý objekt je pre každého správcu skôr robota ako zárobok.
zacnite si grilovat mäso na balkone, nech jej ide dym dohora na jej balkon. Robila by som jej tak zle, zeby sa uz neopovazila ist na svoj vlastný balkon.
správca to nemôže mať na háku....ale požiarnici chodia na pravidelné kontroly,nechápem,že u vás neboli....vyzvi správcu doporučeným listom,aby si konal svoju povinnosť podľa zákona 314/2001 Z. z. § 6a
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2001-314
Pri nedodržiavaní povinností na poli ochrany pred požiarmi hrozia podnikateľovi, a teda i správcovi, sankcie. Tieto sa môžu vyšplhať až do výšky 16 596 € a v prípade opakovaného porušenia v období troch rokov môže byť sankcia dvojnásobná (§ 59)
@rozculena ďakujem veľmi pekne za túto informáciu. Pozrieme to s manželom.
@barborachors vieš, ako som písala vyššie, možnosti by boli rôzne, ale ja na to proste nie som. Mam určité morálne zásady a takto veci nie som zvyknutá riešiť nikdy. Ale viem si predstaviť, ze iná osoba by sa s tým nebabrala, to áno.
Chod jej oblievat vchodové dvere... chlpy pozametaj, vysyp jej pred dvere.. atd atď. A nepáči sa jej? Je netolerantna.
A áno správca by ich mal.riesit, požiarnikom vadia aj kvetináče na medzi poschodí nie to ešte zaplatené spoločne priestory..
Fakt nemávate tie BOZP kontroly? My to mame každý rok, výsledkom je taký papier s pripomienkami (mame prázdno, cisto, väčšinou tam byva len nejaka drobnosť spomenutá, napr že jedny požiarne dvere dobre nedoliehaju alebo sa najde nejaka vec na medziposchodi), potom je ďalšia kontrola o dva týždne, kde to už musí byt odstránené…
Skús si prezistit tu striesku, to by bolo pre Teba asi najrýchlejšie riešenie, aj pri zachovani psychického zdravia. Držte sa 🙏💕
@ketrint ty kokšo vôbec že nie. Potom sa na to asi dlabe. Skúsime teda upozorniť správcu na ten zákon.
@simca06022011 napadli mi aj takéto riešenia. To s tými chlapmi by de facto bolo jej vlastné, len by som vrátila 😁
Nič si nepomozes ohľadne chlpov a umývania balkónu.To, že zapratali priestor pred bytom nemôžu.Preco nemáte domový poriadok?nejaká anarchia u vás vládne🙂morálne nemorálne vidíš, že dohovorom a dobrotou Ta akurát vysmiala.Ale toto bude na roky a, keď bude staršia bude ešte horšia
Čo tak dať si striešku na balkón?
@maranco aj ja som to písala 🤫.
Nie je problém poprosiť nejakých kamarátov, kolegov, aby zahrali rómsku rodinu 🙊
Aj keby boli bieli, trochu tmavého mejkapu, strakate šaty, retázky, aspoň 2 psov, trochu hlasnejšie vrava, magnetofon pod pazuchu s romale gipsy muzika .
Ešte by som ich aj za susedov poslala, nech sa zoznámia, nalejú za štamperlík, čučo v ruke, ahoj suseda, o mesác sa stahujeme
Zial neviem ci sa dockas spravodlivosti. Ak ti viem poradit daj si na balkon z hora urobit striesku a popripadne zasklit balkon my sme tot ak tiez riesili inak sme vsetok bordel mali vzdy u nas na balkone. Dohovaranie a rozpravanie nikdy nepomohlo vzdy si veselo prasila koberce na moje oprate pradlo alebo sypala piesok, stale kvetiny som mala suche pi balkone odkedy to mam kryte tak velmi malo k nam popada strieska tiez dost pomoze voda nebude stekat k vam. Ludia su zakerny niekedybrobia veci este aj naschval ak vedia ze druhemu to vadi. Tazko s takymi ludmi. Zachovajte chladnu hlavu a zdravy rozum takymto ludom sa to v zivote vrati.

kto je správca bytov? On nerieši požiarnu ochranu? Ak tam príde na kontrolu niekto od požiarnikov,tak barák dostane riadnu pokutu za tie veci.........tam nesmie byť absolútne nič,dokonca ani sáčok so smeťami nemôže byť pred dverami nachystaný,ani topánky...by som zavolala nejakú kontrolu na ňu.