Ako riešiť situáciu s priateľom ohľadom prác v byte?
Ahojte, chcela by som vediet vas nazor, co si o tom myslite.
Mam priatela, nebyvame spolu, nie je velmi manualne zrucny a odkedy je po operacii krcnej, nic manualne nie je schopny urobit. Tecie mi doma sifon. Moj nazor je, kedze uz mi tiekol minule a bavila som sa s pankom co mi ho opravoval, ze ho treba cely vycistit, mozno aj vymenit a urcite dat nove tesnenie. Moj vodar je na dovolenke. Tak som sa teda spytala priatela, ci mi nevie pomoct. Najprv mi povedal, ze on sa pride na to pozriet. Neviem co tym sledoval, kedze by to aj tak neopravil, ale ok, prisiel a pozrel. ze fuha, to on nebude vediet opravit. Pytam sa ho, ci teda nema kontakt na niekoho, co robi tieto vodoinstalacne prace. Ze maju jedneho pana, suseda na zahrade, ze on zavola sestre, aby ona zavolala jemu, ci sa na to nepride pozriet. Potom mi priatel vola, ze typek videl fotku, ze ma skusit priatel daco zatiahnut... pre mna to bolo signalom, ze aky typ majstra to je. Totiz ani nevidel umyvadlo, nevie aky je tam system a uz instruuje priatela, co ma zatiahnut. Mimochodom, zatahovala by som to ja. Potom mi priatel povedal, ze to je taky panko okolo 55, ze on nemoze len tak prist a ze ked pride, tak on ho pojde niekde cakat, aby trafil. Na to som povedala, ze neviem, ci chcem nejakeho pana, co nevie ani trafit na normalnu adresu a namiesto toho, aby sa prisiel pozriet tak vymysla a este ma xy prac a moze iba vtedy a vtedy... Este som priatelovi povedala, ze neviem, na co s nim komunikuje jeho sestra a on, preco mi rovno nedali na neho kontakt, zeby som mu vysvetlila situaciu a dohodla sa na termine, kedy pride, pripadne na cene.
Ze nerozumiem, preco ide komunikacia cez dve dalsie osoby.
Priatel sa urazil, ze on sa dalej so mnou bavit, ze mi nikto nie je dost dobry a zlozil.
Tak ja neviem, zase som ja ta zla...
fakt si nevďačná a netrpezlivá... dobrého majstra zohnať nie je jednoduché.
pravdu máš akurát s tým kontaktom - radšej mal dať kontakt na teba...
Nabuduce ti pomoct nebude mat chut vobec... a aj ho chapem
tak on to s nim riesil (ci uz cez sestru alebo nie, to neriesim), mozno sa aj na niecom dohodli a ty teraz zrazu nechces a postavila si ho do situacie, ze to ma zrusit, co je mu asi neprijemne.
(nehodnotim, preco ide komunikacia cez tri osoby a kto je aky schopny a neschopny a ako sa to mohlo vybavit lepsie), len sa snazim vysvetlit ti jeho pocity, preco ti zlozil a uz to riesit nechce. ani mne by sa nechcelo. podla mna je chyba na oboch stranach, ani jeden z vas nevie jasne komunikovat, co chce, a riesite celu tu vec tak nejako divne.
@deedol kedze priatel nevie vysvelit situaciu, nepozna moje umyvadlo a sifon a aky tam mam problem, ocakavala som, ze mi da kontakt a ja sa uz s panom dohodnem, vysvetlim a pride to opravit. Povedala som priatelovi presne jeden den, kedy nebudem doma, ze ine dni budem. A on to isiel dohodnut na presne tento den, kedy doma nebudem. Cize preto som rada, ked komunikujem priamo ja a viem sa dohodnut s dotycnym.
Nabuduce ti pomoct nebude mat chut vobec... a aj ho chapem
@anjelicek26 ale ved on mi s nicim ani nevie pomoct nikdy. Vzdy skor pomaham ja jemu. Zariadit nevie nikdy nic. Este aj zavolat musim ja na urady 🙂.
Ja som iného názoru ako vyššie napísané. Ak chápem správne, dotyčný pán sa tým neživí. Ak by áno, nebol by problém, aby ti hneď dali číslo na neho a riešila si to s ním. Ak by sa tým živil, zavolala by si, prišiel by pozrieť a dal by stanovisko čo s tým. Priateľ ak už nie je schopný to sám vyriešiť, tak ako chlap by mal byť schopný nájsť majstra, skutočného, ktorý sa tým živí.
Ale tvoja chyba je to, že si s tým vôbec súhlasila, aby sa to riešilo s nejakým susedom. Ak ti to partner, otec, brat nevie vyriešiť, rieš takéto veci napriamo s ľuďmi, ktorý sa tým živia.
Ale ako čítam poslednú reakciu, tvoj problém je úplne inde. A síce v tom, že máš neschopného chlapa. To je fakt terno do budúcna mať doma neschopáka, ktorý si ani vlastné záležitosti nevie sám vybaviť.
Ja som iného názoru ako vyššie napísané. Ak chápem správne, dotyčný pán sa tým neživí. Ak by áno, nebol by problém, aby ti hneď dali číslo na neho a riešila si to s ním. Ak by sa tým živil, zavolala by si, prišiel by pozrieť a dal by stanovisko čo s tým. Priateľ ak už nie je schopný to sám vyriešiť, tak ako chlap by mal byť schopný nájsť majstra, skutočného, ktorý sa tým živí.
Ale tvoja chyba je to, že si s tým vôbec súhlasila, aby sa to riešilo s nejakým susedom. Ak ti to partner, otec, brat nevie vyriešiť, rieš takéto veci napriamo s ľuďmi, ktorý sa tým živia.
Ale ako čítam poslednú reakciu, tvoj problém je úplne inde. A síce v tom, že máš neschopného chlapa. To je fakt terno do budúcna mať doma neschopáka, ktorý si ani vlastné záležitosti nevie sám vybaviť.
@melanta žiaľ ocko zomrel, brata nemám a mám jedine priateľa. Kamoš je 60 km mimo a nie je odborník. Ja som priateľovi povedala, že potrebujem vodára, čo sa tým živí, čo tomu rozumie a vie prísť, nie hneď, nie dnes, ale po dohode. A nie pán, čo robí dve práce, popri tom občas niečo doma opraví a namiesto toho, aby prišiel dáva rozumy, čo má priateľ zatiahnuť - keď on to nevie urobiť, keďže treba vliezť pod skrinku a to priateľ po operácii neurobí. Len som chcela, aby mi zohnal kontakt na nejakého odborníka. Ja mu zavolám, dohodnem sa, zaplatím. Nič viac som nechcela.
So sifonmi sa naozaj niekedy treba "pohrat". Je ich viac druhov/systemov a niektore specificke celkom utesnit da obcas zabrat (aj ked su nove/zanovne). Chce to trosku zrucnejsieho cloveka, ktory si prinesie vsetko potrebne aj na nestandardne riesenia.
Zatial daj pod sifon nejaku nadobu (vedro, lavor...) ak by da to zhorsovalo.
Ak je tam sifon dlhe roky, dobre by bolo ho bud kompet rozobrat, vycistit a ak je na nom uz nieco opotrebene, radsej dat novy. Nie su to drahe veci, len je toho kopu druhov/typov, tak bud dobre foto, alebo stary sifon so sebou.
Na taketo prkotiny je tazsie zohnat remeselnika, mozno skor pohladaj dobreho (doporucovaneho) tzv. "hodinoveho manzela".
tak ked ti navrhol suseda, mala si mu jasne povedat, ze nie, presne tuto v tomto bode:
"Ze maju jedneho pana, suseda na zahrade, ze on zavola sestre, aby ona zavolala jemu, ci sa na to nepride pozriet." - nevolaj sestre, chcem odbornika. a nie ze zavolaj sestre, posli fotku, pan zhodnoti a ty potom povies, ze radsej ee.
So sifonmi sa naozaj niekedy treba "pohrat". Je ich viac druhov/systemov a niektore specificke celkom utesnit da obcas zabrat (aj ked su nove/zanovne). Chce to trosku zrucnejsieho cloveka, ktory si prinesie vsetko potrebne aj na nestandardne riesenia.
Zatial daj pod sifon nejaku nadobu (vedro, lavor...) ak by da to zhorsovalo.
Ak je tam sifon dlhe roky, dobre by bolo ho bud kompet rozobrat, vycistit a ak je na nom uz nieco opotrebene, radsej dat novy. Nie su to drahe veci, len je toho kopu druhov/typov, tak bud dobre foto, alebo stary sifon so sebou.
Na taketo prkotiny je tazsie zohnat remeselnika, mozno skor pohladaj dobreho (doporucovaneho) tzv. "hodinoveho manzela".
@madeincssr ved prave, ja viem, ze ho treba rozobrat, vycistit a mozno aj vymenit cely. Umyvadlo nepouzivam uz tri dni a mam tam vedro. Ale tak zohnat odbornika, ktory ma cas je komplikovane. Jeden dnes pride, ale chce 50 eur, pokial nebude treba vsetko menit. Inak to asi bude viac, mimo material. No nic, zaplatim, ked to inak nejde.
Bez ohladu na zalezitost so sifonom, nechcela by som chlapa, za ktoreho treba vytelefonovavat urady.
Otvor slate stranky, najdi instalatera, zajtra pride opravit, zaplatis normalnu cenu a zivot ide dalej.
tak ked ti navrhol suseda, mala si mu jasne povedat, ze nie, presne tuto v tomto bode:
"Ze maju jedneho pana, suseda na zahrade, ze on zavola sestre, aby ona zavolala jemu, ci sa na to nepride pozriet." - nevolaj sestre, chcem odbornika. a nie ze zavolaj sestre, posli fotku, pan zhodnoti a ty potom povies, ze radsej ee.
@deedol to, ze to nie je odbornik, som sa dozvedela presne v tom case, ked mi priatel povedal, ze by bolo treba zatiahnut... bolo mi povedane, ze je to vodar.
no tak ak je to takto, tak si mu zrejme povedala, ze chces odbornika, a on sa urazil, a v tom pripade beriem spat, nemal sa urazit.
Otvor slate stranky, najdi instalatera, zajtra pride opravit, zaplatis normalnu cenu a zivot ide dalej.
@oslo1 volala som 7im. Dvaja na dovolenke, dvaja mozu cez vikend, dvaja nemozu teraz vobec, lebo maju toho vela. Jeden sa pride pozriet a ked to nebude nic komplikovane, zoberie 50 eur, ked to bude treba menit cele, tak viac. Mimo material A dnes sa pride len pozriet...
no tak ak je to takto, tak si mu zrejme povedala, ze chces odbornika, a on sa urazil, a v tom pripade beriem spat, nemal sa urazit.
@deedol jasne, to som mu povedala. Dnes som volala jednemu, co cez den robi v autoskole, vecer strazi na vratnici a ked mu vyjde cas cez vikend, mozno by prisiel. A presne takeho som nechcela. To som priatelovi aj povedala. A presne takeho mi dodal a ani mi neposunie kontakt na neho pre istotu, ale hovorit budeme cez dve dalsie osoby.
Tak nie kazdy je manualne zrucny. S tym sa bud zmieris, alebo hladaj inde. Kazdopadne aj napriek tomu, ze to nie je ziaden majster, prejavil ochotu to s tebou riesit a to je to podstatne. Ale tebe asi naozaj nie je nikto dost dobry. Mozno sused netrafi na adresu, lebo nevie pouzivat google mapy, ale za to je perfektny domaci kutil. Preco takto sudis ludi? Mna by to nasralo tiez. A este sa ti nepaci, ze nepride hned na pisknutie. No predstav si, ze ludia maju svoj zivot a svoj program a nie kazdy hned vsetko zanecha, aby utekal pomoct cudzej osobe. Zavolaj spravcovi tvojho bytu, nech ti posle instalatera a zaplat si to. Nemusis na nikoho cakat a frflat.
Autorka, chápem. Ale v podstate je to tvoja chyba. Vieš, že máš neschopného priateľa, teda ako chlap je neschopný. Takže ty si si mala hneď pýtať číslo na neho a trvať na tom, že sa s ním dohodneš ty. Ak by nie, mala si ho stopnúť a neriešiť. Veď už ho predsa poznáš. Inak naozaj, zamysli sa nad tým, či toto je niečo, čo chceš v živote. Či chceš chlapa, za ktorého musíš ešte aj na úrady volať. Ako budete fungovať ako partneri v jednej domácnosti? Všetko budeš robiť ty? Ak budeš chorá, vybaví všetko čo bude potrebné? Postará sa o deti ak ty nebudeš môcť? Denne sú tu témy, ako sú ženy nešťastné, že majú deti a všetko musia riešiť samé, pretože majú neschopných mužov. Ale vieš prečo? Pretože v úvodnej fáze to podcenili a vybrali sa dobrovoľne neschopáka. Lebo naivne hlúpo si mysleli, že veď on sa zmení, alebo že to nebude vadiť.
Autorka, chápem. Ale v podstate je to tvoja chyba. Vieš, že máš neschopného priateľa, teda ako chlap je neschopný. Takže ty si si mala hneď pýtať číslo na neho a trvať na tom, že sa s ním dohodneš ty. Ak by nie, mala si ho stopnúť a neriešiť. Veď už ho predsa poznáš. Inak naozaj, zamysli sa nad tým, či toto je niečo, čo chceš v živote. Či chceš chlapa, za ktorého musíš ešte aj na úrady volať. Ako budete fungovať ako partneri v jednej domácnosti? Všetko budeš robiť ty? Ak budeš chorá, vybaví všetko čo bude potrebné? Postará sa o deti ak ty nebudeš môcť? Denne sú tu témy, ako sú ženy nešťastné, že majú deti a všetko musia riešiť samé, pretože majú neschopných mužov. Ale vieš prečo? Pretože v úvodnej fáze to podcenili a vybrali sa dobrovoľne neschopáka. Lebo naivne hlúpo si mysleli, že veď on sa zmení, alebo že to nebude vadiť.
@melanta viem, kam tym smerujes, ale zas autorka nepise, ake ma jej partner dobre stranky. mozno nevie volat na urady, ale zato upratuje, vari, vymysla vylety a aktivity. ja napr. nie som vysadena na chlapov, co su manualne zrucni (je to vyhoda, ale nie podmienka), ked maju ine kvality. to je ale asi uz mimo tejto temy 🙂
@melanta máš plne pravdu, máš úplnú pravdu, mala som to riešiť hneď takto.
@melanta viem, kam tym smerujes, ale zas autorka nepise, ake ma jej partner dobre stranky. mozno nevie volat na urady, ale zato upratuje, vari, vymysla vylety a aktivity. ja napr. nie som vysadena na chlapov, co su manualne zrucni (je to vyhoda, ale nie podmienka), ked maju ine kvality. to je ale asi uz mimo tejto temy 🙂
@deedol čo sa týka manuálnych zručností, tiež som názoru, že nemusí to vedieť každý chlap. Prečo by mal? Ani niektoré ženy nevedia variť a pritom sú skvelé matky a manželky a kolegyne. Ale z toho, čo píše autorka, mi proste príde ako neschopný trulo. A potom je úplne jedno, aké dobré stránky má, ak bude musieť pri ňom všetko riešiť len ona. Pretože on nie je manuálne zručný ale zároveň ani nevie toho majstra nájsť a vybaviť. A to je problém podľa mňa.
@deedol nevarí, neupratuje, upratuje jeho mama, varí jeho mama. Výlety vymýšľam ja, ak vôbec niekde ideme a aj nás odveziem tam aj späť. Za tie roky sme boli raz na dovolenke, ktorú som vybavila ja, išli sme busom a roky na to nadáva, že to bolo o ničom, lebo pláž bola kamienková ( Chorvátsko ) a on tam bol zbytočne, keďže nevie plávať. V roku 2017 sme boli na Liptove na 3 dni. Ja som to bookla, ja som nás tam odviezla aj priviezla. On zaplatil za seba.
Skákala by som po plafon, že príde už cez víkend, očividne si nikdy nezháňala majstra. Ale tebe sa nič nepáči ako tak čítam, frajer sa snažil pomôcť ako vedel a ešte ho za to zdrbeš. Keď vieš aký je malá si rovno pýtať kontakt a dohodnúť sa sama.
No podľa ďalšieho nie si spokojná ani s frajerom, tak nejaký vodar od neho samozrejme nebude terno.
Skákala by som po plafon, že príde už cez víkend, očividne si nikdy nezháňala majstra. Ale tebe sa nič nepáči ako tak čítam, frajer sa snažil pomôcť ako vedel a ešte ho za to zdrbeš. Keď vieš aký je malá si rovno pýtať kontakt a dohodnúť sa sama.
No podľa ďalšieho nie si spokojná ani s frajerom, tak nejaký vodar od neho samozrejme nebude terno.
@januska12323 pán príde dnes, volala som pred pol hodinou. Zháňam si všetko sama. Sama som prerábala byt, zháňala firmu, vyberala všetky veci, riešila vodára, elekrikára, výmenu okien, revízneho technika. Sama riešim opravy všetky v byte, kúpu a opravu auta, počítačov apd. Toto bolo prvý krát, kedy som sa opýtala priateľa, či mi vie pomôcť a nemá kontakt na vodára, keďže môj vodár je na dovolenke.
Po tom, čo si dopísala o svojom priateľovi...
Na čo ti je taký chlap???
(a keďže spomínaš dovolenku 2017, to ste spolu už niekoľko rokov)
Ono, ja som bola zvyknutá tiež doma toho veľa robiť, otec bol alkoholik, tak sme museli veľa veci obstarávať aj za neho. A potom som mala priateľa, kde tiež som ten vzťah a veľa vecí ťahala ja a prišlo mi to normálne.
Problém sa ukázal, keď mi začali zdravotné problémy a zrazu mi nemal kto byť oporou. (keďže tou oporou som bývala ja). A keď som mala pred operáciou, tak sa so mnou rozišiel.
Tak, či aj ty si nemala také zázemie, že ste vy-ženy veľa vecí riešili namiesto chlapov.
za seba by som povedala, ze je najvyssi cas vymenit vadny kus za novsi a spolahlivejsi model.
PS. Aby nedoslo k mylke, hovorim o chlapovi, nie o sifone...
Naco ti je taka padavka a damicka s obomi lavymi rukami? To je vadny kus, okamzite to vrat do obehu. To radsej sama, ako s takou neschopnou cintlavkou.
My, ženy, chceme byť strašne rovnoprávne, ale keď sa pokazí sifón, zrazu očakávame, že to opraví chlap, ktorý nie je inštalatér a nemá o tom o nič viac vedomostí, než my. A keď to nevie opraviť sám, tak očakávame, že aspoň toho inštalatéra zoženie on. A keď neopraví, ani nezoženie nikoho, kto by opravil NÁŠ sifón v NAŠOM byte, tak je neschopný ON.
Nuž tak neviem na čo ti je tento chlapec.
Ja úprimne nechápem teba
Ty nezijes v dobe internetu? Vieš akého priateľa máš a pýtaš jeho aby ti našiel vodara? Akože taký základ pozrieť a opraviť si vie baba aj sama - ja si bez dávam dokopy umývadlo lebo neznášam byť závislá na iných ľuďoch - a rovnako si viem nájsť odborníka na internete keď potrebujem a zavolať, a potom sa nerozculujem že je dohodnutý zlý termín alebo koho chcem alebo nechcem pri svojich veciach.
Apropo - chces priateľa či sluhu, že ti tak strašne vadí že nie je manuálne zručný? Ja vo vzťahu nie som kvôli manuálnej zručnosti toho druhého ale kvôli osobnosti a charaktere.
po poslednom prispevku tiez neviem, naco ti je taky chlap.
ale teda fajn, ze pride niekto kuk na ten sifon, nakoniec si to vyriesila. uz len zamysliet sa nad vztahom. to ako si tak dlho s nim vydrzala? 🙂

tak on to s nim riesil (ci uz cez sestru alebo nie, to neriesim), mozno sa aj na niecom dohodli a ty teraz zrazu nechces a postavila si ho do situacie, ze to ma zrusit, co je mu asi neprijemne.
(nehodnotim, preco ide komunikacia cez tri osoby a kto je aky schopny a neschopny a ako sa to mohlo vybavit lepsie), len sa snazim vysvetlit ti jeho pocity, preco ti zlozil a uz to riesit nechce. ani mne by sa nechcelo. podla mna je chyba na oboch stranach, ani jeden z vas nevie jasne komunikovat, co chce, a riesite celu tu vec tak nejako divne.