Ako riešiť slovné konflikty so svokrou?
Mam fajn svokru, vzdy sme si dobre rozumeli, ale mam pocit,ze odkedy mame dieta s muzom, vztah medzi nou a mnou je horsi. Mozno len nad tym privelmi rozmyslam, neviem.
Minule mi povedala,ze som divna,ze davam dietatu vodu z vodovodu, vraj z plastovej flasky lepsia. Povedala som jej moj argument, na co ona povedala,ze ma nechape.
Potom sa asi dvakrat stalo,ze maly chcel zo stola kolace,co nemoze. Ma alergiu na mlieko,vajcia, orechy. Vzdy mu nosime nieco,co moze so sebou. Svokra robila akysi kolac s mandlami a vravi mu,ze "dobra babka by ti dala, ale zla mama zakazala. Dam ti,ked sa zla mama nebude pozerat."
Ja som ostala ako obarena a muz sa s mamou skoro pohadal...ako by ste reagovali vy? Mne z toho prislo normalne smutno,ze co to rozprava...
@marianarem tak vyslovene ociernovanie som ani ja nemala rada - to bol expert otec, ten sa stazoval na mamu vsade, kde sa dalo a ja som prave videla, vedela, ze tej mame to ublizuje, ze to urcite nie je ok, ale mama to nikdy predo mnou nepriznala a ked som povedala na otca, ze je zly, tak este ma vyhresila, ze to si nemam dovolovat.. dieta ale samo vidi, citi, co je 'dobre' a co je 'zle' a potrebuje tiez o tom hovorit a dostat vysvetlenie, nie aby sa to riesilo poza jeho chrbat a pred nim len pekne o kazdom hovorit.. este potom zacne pochybovat samo o sebe a svojom citeni
tak babka ma mozno nejaku osobnu traumu z toho, ze jej ako dietatu nedopriali kolace a teraz si to projektuje do vnuka.. a ze ma alergie neberie zas tak vazne, lebo starsia generacia to naozaj casto berie ako 'vystrelky' modernej doby, kedze za ich cias to nebolo
@reanda je to mozne, ale zas mi nemusi pred dietatom hovorit,ze som zla...a len kvoli tomu,ze mu nedam nieco ,co mu velmi ublizi.
Povedala by som, že "dobrá babka" ťa asi nemá rada, keď ťa chce ohroziť na živote, a babke by som zdôraznila, nech si niečo naštudujte o anafylaktickom šoku. Jaj, normálne mám nervy aj za teba, vybuchla by som určite....
Aj ja som mala skvely vztah so svokrou...kym sa nam nenarodilo dieta...vo vsetkom poucuje...15 mesacna uz by mala rozpravat vety a davno na nocniku vysedavat :( neviem obliect, umyt, vsetko co davam jest je zle...chapem ta, velmi to zamrzi, zvlast ked sa to zmenilo az po narodeni dietatka...nuz...uz tam veru velmi malo chodime...
@reanda Praveze ja som to medzi mojimi rodicmi nevedela takto povedat, nevedela som, na koho strane mam byt a kto je ten akoze dobry a ten akoze zly. Dodnes niekedy, ked pocuvam verziu jedneho a druheho, tak netusim, kto je vlastne v prave. Casto mi pride, ze obidvaja maju svoju pravdu. Parkrat som sa ich snazila aj nejako uzmierovat, otec mi raz aj povedal, ze by som mala byt diplomat 🙂 Vsak to asi vidiet aj na tej mojej odpovedi autorke 🙂 Ja som proste takyto typ a nemam s tym v zivote ani nejake zle skusenosti.
Na tomto prispevku autorky mi prisla proste najhorsia predstava, ze babka hovori o mame, ze je zla, na to mama zacne hovorit, ze babka je zla, teraz dieta ma rado obidve, ziadna mu nechce realne ublizit...ja ako dieta by som toto proste znasala zle, tak podla seba som napisala reakciu.
jasne, ze nemusi a ani nema, to len spekulujem nad pricinou, lebo tazko pochopit, ze sa takto extremne chova a vyjadruje iba pri kolacoch.. ale urcite by som to netolerovala a teda ja uz by som sa s nou asi ani nedokazala citit dobre a normalne bavit :-/ .. lebo je rozdiel mat iny nazor, ale takato reakcia, to je doslova 'chore'
@marianarem ano, vzdy ma kazdy svoju pravdu a v podstate je kazdy v prave 🙂, bohuzial tohto si casto ani ti dospeli nie su vedomi, nie aby to este vedeli vysvetlit dietatu 😀 .. no, aj na tom sa deti ucia..
Zahlásiš: Škoda, že sa taká dobrá babka nenaučila piecť lepšie/iné koláče, len tieto, ktorým chce ublížiť vnukovi. Vyzerá, že ich pečie naschvál. Našťastie my už poznáme, ako chceli otráviť snehulienku jablkom. 🙂
Voda do 3 rokov sa neodporúča z vodovodu ale dojčenská z fľaše....odborná rada. Mandle žiadne deti nemôžu ! ...nielen alergici. Takéto naťahovanie s jedlom svokra/mama zažíva veľa matiek....Páčila sa mi tá verzia...zlá babka, lebo chce aby ťa bolelo bruško a dobrá mamka nechce.
@mantilka a kvoli comu? Mne tu z vodovodu odporucila pediatricka,resp. Neonatologicka. Akoze fakt ma to zaujima,aky to ma dovod, ja sa rada necham poucit, ked mi clovek vysvetli, preco sa to nesmie.
Syn ma alergiu na arasidy, plus este nejake ine drobne, tie ho ale nezabiju.
V UK sa alergie na oriesky beru velmi vazne, a ked napriklad letime lietadlom na Slovensko, tak cele lietadlo ma zakazane konzumaciu akychkolvek orechov, alebo aj pochutin, ktore k orechom pricuchli (napr KitKat).
Ked niekde ideme so synom, dopredu vzdy pisem spravy, ze ma alergiu na arasidy. Vsetci to respektuju. Ak by som niekde prisla, kde mu ponukaju nieco s orieskami, tak by som tam uz druhykrat nepachla.
A keby sa moja svokra spravala ako tvoja, tak by som sa zvrtla na opatku a odisla. A to k svokre chodime z UK na Slovensko.
Zdravie mojho dietata je prednensie ako mastenie si ega drahej svokry.
Sfleku: "zla babka ta chce zadusit, alebo nevie co je silna alergicka alergia. Ale dobra mama ta ochrani a nedovoli jej ublizit ti svojou ignoranciou." Vstal, vzala decko a isla prec
V uk sa bezne pije voda z vodovodu, aj pre male deti. Bol urobeny nejaky vyskum, ze tockovica je rovnako kvalitna ako flaskovica. Dokonca tockovica aspon nema mikroplasty ako ma flaskovica.
Anafilaktocky sok.....môže opuchnuté sliznica zvnútra a zadusit sa! Toto treba povedať a ukázať na internete. Len neviem či to pochopí.
Normálne by som otvorila ústa a povedala "ja nie som zlá mama. Doktorka povedala, že veci, v ktorých sú vajíčka alebo mlieko nemôžeš papať, lebo ti bude zle (bude ťa svrbieť telíčko/budeš mať bolesti bruška/...). Babka o tom vie a aj tak spravila koláč s vajíčkami a mliekom. Neviem, prečo babka hovorí, že som zlá mama. Ak by ti náhodou chcela dať koláčik, keď sa nebudem pozerať, môže ťa po spapaní rozbolieť bruško (rozsvrbieť telíčko,...)." Môj malý nemôže kakao a ten sa ozve hneď aj sám, že on nemôže, lebo bude mať ekzémik. Ale tak toto vedel sám povedať (aj vnútri pochopiť, že by uškodil sám sebe) cca od 3-4r., neviem akého starého máš synčeka. Ak mladší, treba ho samozrejme chrániť, až kým sa nebude vedieť ochrániť sám. Je super, že manžel v tomto drží s tebou.
Ja som odborník. Lebo voda z vodovodu môže obsahovať dusičnany. Norma pre ľudí je všeobecne do 50 mg/l. A tak sa aj sleduje. Ale háčik je v tom, že pre malé deti je norma 15 mg/l, a toto sledujú len pri dojčenskej vode. Vyššia koncentrácia dusičnanov môže spôsobiť methemoglobinemiu ...dusenie deti. Tým nechcem povedať, že každá voda má dusičnany, ale môže sa stať. No je to dosť záväzné. Áno, mikroplasty sú svinstvo, ale dusičnany sú nebezpečné. My doma pijeme z vodovodu, ale už nemáme malé dieťa.
Aspoň vieš, aká svokra je a vieš sa podľa toho zariadiť. Nenechavaj malého samého s ňou, ak Ti záleží na zdraví syna.
Ja by som kvôli takýmto rečiam celkovo obmedzila s ňou kontakt.
Ja by som mu tam pred nou povedala, ze zla babka napiekla kolace take v kt su veci na kt mas alergiu, ale dobra mama ti zabalila take ake mozes. Akoze ja som za slusnu komunikaciu, ale ked sa niekto sprava takto primitivne, tak treba na neho rovnaky bic 🤷🏼♀️
@mantilka no do kelu. Dakujem za vysvetlenie! Fakt si to vazim. A aj tu dojcensku vodu pojdem kupit.
@mareka49 navždy
Ešte s flaskovou vodou. Nevystavovat plastovú fľašu s vodou priamo na slnku.
Toto nebude jediný zádrheľ do budúcna, keď už teraz dokáže takto nepekne vravieť o tebe malému dieťaťu. Daj si na ňu poriadny pozor. Na takéto osočovanie treba zareagovať hneď a jasne, zvykne sa to stupňovať ak nenastavíš takým ľuďom jasné hranice. Škoda takej babky pre dieťa veru.
tvoja svokra je presne typ "zeny", s ktorou by som dlho nevedela vydrzat a urcite takymi poznamkami by nielen stratila nevestu, ale aj vnuca...lebo ci uz to nema v hlave v poriadku, alebo jej z pusy vychadzaju bludy, to je jedno, toto nie je vobec pekny a dobry pristup od nej ani k tebe a k dietatu uz vobec nie, ked jeho vlastnu mamu pred nim takto dava dole...ale skor si myslim, ze nie je v poriadku (takych je vela inak) a naozaj by som ako matka svoje dieta od tohto vplyvu uchranila
malemu dietatu som samozrejme kupovala dojcensku vodu, vo vyssom veku normalne z vodovodu pije
kto alergiu nemal tak nechápe, nechce pochopiť a nie je to o veku, nás rodičia stravovali a vychovali tak aby sme si regulovali stravu, nakoľko generačne máme problémy, sú jedlá ktoré som v živote nejedla, moja svokra ma vždy označovala za vyberavú a rozmaznanú v tomto prípade mi manžel bol oporou a takisto moje dieťa bolo vychovávané k týmto praktikám čo moja svokra nechápala dosť sme kvôli tomu mali nezhody ale inak bola úžasná
Jq by som.pustila dobrej babicke video, co sa stane pri anafylaxii. Lebo alergia na orechy je silna a casto konci silnym zachvatom..
Autorka, az tak by som sa nebala toho, ze dieta ta bude mat za zlu, ked vyrastie, lebo ty mi nechces dat veci, na ktore ma alergiu. Dieta nie je hlupe a velmi dobre chape, zze mu je z urcitych potravin zle a dobrovolne ich jest nechce. Moj syn ma tiez na niektore potraviny alergiu a on uz presne vie, ze to jest nemoze a ani si to neda. Nepotrebuje mat zihlavku po tele... Takto samostatne funguje uz asi od 4-5 rokov. Synova spoluziacka ma tazku alergiu na orechy. Ked mala asi 3 roky, mama chvilu na navsteve nedala pozor a mala potajme ochutnala orechy. Skoncila v nemocnici. Odvtedy sa orechom oblukom vyhyba a kazdu jednu potravinu si dava citat zlozenie, ci v tom nie su orechy.

Babka sa snazi davat pozor, teda,az na tie kolace a tie reci okolo.. ale dedko vobec. Ja som chcela nejak normalne zareagovat, ale mna ta veta tak napalila,ze som ostala radsej nemo stat. Obavam sa,ze ked maly bude starsi povie mi,ze som zla, lebo mu nedam co chce - teda tie kolace. Nemam rada, ked si toto dospeli robia a este pred dietatom.