Ako riešiť spolubývajúcu v zlej finančnej situácii?
Presťahovala som sa do zdieľaného podnájmu a bývam v dvojizbovom byte spolu s ďalšou ženou. Som tam presne jeden mesiac, ona je tam už 6 mesiacov. Nedávno jej zomrela mama, čo muselo byť pre ňu extrémne ťažké. Počas týždňa býva v podnájme, cez víkend zvykla cestovať do iného mesta, kde bývala spolu so svojou mamou. Dom, v ktorom bývali musí teraz predať, aby vyplatila svoje sestry. Je kvôli tomu v depresii a hovorí mi, že nevie, z čoho bude žiť. Za izbu v zdieľanom byte v BA platíme každá 350 EUR a to je pre ňu veľa. Okrem toho musí platiť za energie v ich dome, kde bývala spolu s mamou. To sa deje každý večer, keď sa spolu stretneme v kuchyni. Snažila som sa jej navrhnúť nejaké riešenie, ale na každý môj návrh reaguje negatívne, že to nie je dobrý nápad. Navrhla som jej, aby sa skúsila poobzerať po lacnejšej izbe (dá sa prenajať aj za 200 EUR), ale ona to nechce. Navrhla som jej nech skúsi vygoogliť nejaké charity, ktoré dokážu pomôcť ženám v ťažkej životnej situácii (napríklad potravinovými balíčkami), ale ona nemá záujem. Nechce využiť ani bezplatné právne služby, na ktoré by mohla mať nárok, lebo ona pozná svoje možnosti. Privyrobiť si vraj tiež nemôže, lebo má pracovnú dobu do pol štvrtej. Prácu z domu nechce, lebo potrebuje byť v kolektíve. Keď som jej povedala, že bude mať predsa z peniaze z predaja domu, tak zareagovala, že neve či ho vôbec niekto kúpi. To sa deje každý jeden večer.
Neviem ako mám na to všetko reagovať, lebo ona všetko zneguje. Mám jej povedať, že ju nechcem počúvať? Dnes prišla s tým, že predtým ako som sa nasťahovala do bytu, sa vaňa v kúpeľni krásne leskla. Vaňa pritom bola úplne čistá, nebol v nej ani náznak špiny. Ona to uznala, ale trvala na svojom, že predtým sa doslova leskla. Každý máme iné štandardy, ale snažím sa udržiavať poriadok.
Majiteľka bytu mi pritom pred mojim nasťahovaním povedala, že sama musela umyť v kuchyni okná a chladničku, pretože dievčatá to nechali tak. Nie som typ, ktorý by vyvolával hádky kvôli maličkostiam, ale pri tejto príležitosti som jej to spomenula. Ona na to povedala, že špinavé okná a chladničku nechala tá druhá spolubývajúva a tiež baba, ktorá tam pred ňou bývala (ktorá sa odsťahovala z bytu ešte v novembri minulého roka!!!!). Ona nie, to všetko tí druhí. Tiež ohovára svoje sestry, s ktorými nemá dobré vzťahy. Hovorí, že sú na peniaze a podobne.
Ako mám na ňu reagovať? Najradšej by som sa odsťahovala, ale nemôžem si dovoliť minúť 40 percent svojej výplaty na garzonku v BA,
Povedz jej s usmevom ze veris zs si nejak poradi . Hotovo ziadne dalsie debaty dovi do po .
To bude nejaka manipulatorka . Ani by som jej neverila tie kecy ze nebude mat na byvanie . Kasli na nu daj si sluchatka na usi ked ides do kuchyne pocuvaj hudbu a nemusis s nou ani slovo prehodit .
Mňa by len zaujímalo, keby jej povieš, že ťa vyhodili z práce a si preto vo výpovednej lehote z bytu, čo by povedala… a potom sa ospravedlň že máš svoje problémy a daj si slúchadlá na uši a kľudne si rob v kuchyni čo potrebuješ.
Ahoj, myslim, ze si ju uz dostatocne podporila a ponukla jej rozne moznosti riesenia, ktore ona znegovala. Pocuvas jej vylevy, ale problem je, ze tvojim pocuvanim sa problemy nevyriesia a ona sa z nich nedokaze vyrozpravat. Pochopila, ze si chapava, nema sa na koho pricucnut, tak bude cucat teba.
Z ludskeho hladiska ju chapem, stratila mamu, so zbytkom rodiny slabe vztahy, mozno sa jej zda, ze vsetko s domom nechaju na nu, dom mozno treba po dedicskom konani vypratat, upravit pred predajom, najst realitku, nenechat sa osklbat, dovtedy platit preddavky za energie, mozno aj vsetko poprepisovat na elektrarnach atd, mozno z tej predstavy padla na dno a nevie kde zacat
Ale zial su to ich problemy, ked o tom znova zacne, najdi tvojmu svedomiu vhodny sposob a povedz jej, ze si jej k tomu povedala uz vsetko, co si mohla a viac k tejto teme nemas co povedat
Ďakujem za rady. Už dnes som na ňu bola odmeranejšia, čo zrejme vycítila, a preto začala vyťahovať "špinavú" vaňu. Keď mi však povedala, že za špinavú chladničku a okná nie je zodpovedná ona, ale baba, ktorú tu už 7 mesiacov nebýva, to bola konečná. :D
Zajtra s ňou obmedzím komunikáciu na minimum, lebo to nikam nevedie. Myslím, že sa urazí, ale je mi to jedno. Nie je dobré pripustiť si ľudí príliš blízko, lebo mnohí to zneužijú.
Zo srandy jen navrhni, že za ňu potiahnes nájom kým si neporiesi svoje problémy 🤣
Ináč, navrhla si jej lacnejší podnajom za 200e, a na konci píšeš, že ty sama by si sa odsťahovala ale nemáš na to 🤔😀
Ja by som sa jej spytala, co odomna ocakava. Je v poriadku sa vyplakat, postazovat, ale ak odmieta akukolvek dobru radu, tak nech ide fnukat niekam inam. Jedna vec je strata rodica - to je bolestiva zalezitost, a nepreboli za jeden vikend. Ale to ostatne - ma xy moznosti ako to riesit (najst si lacnejsie byvanie, inu pracu za lepsie peniaze, brigadu, o naklady na dom sa podelit so sestrami, z predaja domu bude mat tiez peniaze…) a ak nic z toho nechce - tak co vlastne chce?? Aby si ty platila cely podnajom a ona bude byvat zadarno?
A na tvojom mieste sa tiez poobzeram po inom byvani, mne by sa nechcelo zit s takouto toxickou osobou.
Radšej si nájdi iné ubytovanie, toto je mínusové.
Je to manipulativna stvora, asi caka, ze budes za nu platit. Nepristup na to. Nedaj sa zneuzit. A radsej si sama hladaj ine byvanie - vidis ten span - 7 mesiacov maximum sa to da vydrzat... preco asi odisla predosla spolubyvajuca?
Z toho, čo píšeš, mi pripadá ako "energeticky upír". Človek, ktorý ti berie energiu tým, že stále do teba hučí, zahlcuje ta svojimi problémami, vyžaduje si tvoju pozornosť. Pravdepodobne aj čaká, že budeš platiť väčšiu časť nájmu, keďže "máš peniaze." Asi by som sa poobzerala po inom podnájme alebo ju úplne odsekla, t.j. minimálna komunikácia. Môžeš jej povedať, že ťa jej problémy mrzia, ale nevieš jej s tým pomôcť a potrebuješ si riešiť svoje veci, tak nech už ťa s tým nezahlcuje. Alebo nereagovať na jej ponosy a ukončiť debatu. Mne sa s takými ľuďmi ťažko funguje a doslova mi beru energiu, tak sa jednoducho snažím nemať ich vo svojom živote. Ani jej nenavrhuj žiadne riešenia, poznáte sa mesiac, nie si zodpovedná za jej život. Keď ideš do kuchyne, sĺuchatka na uši...mam hovor, učím sa, atď.
Z toho, čo píšeš, mi pripadá ako "energeticky upír". Človek, ktorý ti berie energiu tým, že stále do teba hučí, zahlcuje ta svojimi problémami, vyžaduje si tvoju pozornosť. Pravdepodobne aj čaká, že budeš platiť väčšiu časť nájmu, keďže "máš peniaze." Asi by som sa poobzerala po inom podnájme alebo ju úplne odsekla, t.j. minimálna komunikácia. Môžeš jej povedať, že ťa jej problémy mrzia, ale nevieš jej s tým pomôcť a potrebuješ si riešiť svoje veci, tak nech už ťa s tým nezahlcuje. Alebo nereagovať na jej ponosy a ukončiť debatu. Mne sa s takými ľuďmi ťažko funguje a doslova mi beru energiu, tak sa jednoducho snažím nemať ich vo svojom živote. Ani jej nenavrhuj žiadne riešenia, poznáte sa mesiac, nie si zodpovedná za jej život. Keď ideš do kuchyne, sĺuchatka na uši...mam hovor, učím sa, atď.
Suhlasim s @eviq a naviac si myslim, ze ani ked sa zavries do izby sama, nebudes mat dobry pocit - proste ta jej povaha vnikne aj za tie dvere, to napatie z toho, ze ona pozaduje a ty nechces dat. Naozaj nepotrebujes takyto zbytocny a niekym inym vyrobeny stres, urob silnu ciaru, stanov si hranicu a taketo toxicke osoby si do zivota nepustaj. Postarat sa o seba znamena niekedy aj odist od toxicity prec. Je to jej zivot, nechce ziadne riesenia a to je jasny znak, ze chce len byt v centre pozornosti, chce prenasat problemy na druhych. Naozaj sa tomu prosim, nevystav. Hladaj si ine ubytovanie.
Ahoj, aj ked je to velmi tazka situacia pre tvoju spolubyvajucu kedze jej zomrela mamina, co celkovo cloveka velmi zasiahne...ty mas v tomto pripade 2 moznosti, bud sa obrnis a distancujes sa od toho, aby si jej cokolvek radila, lebo aj tak vsetko co si jej uz doposial poradila odmieta a niesi ani psycholog, ktory jej kazdy den bude davat rady ako to prekonat..zvlast ak si citlivejsia povaha, este teba moze stiahnut dole lebo ta vysaje denne z energie....alebo si ozaj najdes novy prenajom (podnajom). Nereaguj na jej negativne slova a ked sa ta aj opyta preco nereagujes,tak jej len povedz,ze si uz poradila vsetko co ta napadlo a ine moznosti uz nemas. Ber ju ako spolubyvajucu a nie ako kamosku (pokial kamoskami ozaj nieste) a tym padom niesi povinna cokolvek radit/pocuvat od nej. Ano, zial ma tazku situaciu a ocividne jej to riadne rozhadzalo psychiku (komu by nie ked zomrie rodic)...ale ty to proste skus oddelit. Akurat mi je divne,ze ked jej zomrela mamina dokaze sa zaoberat takymi blbostami, ci sa vana leskne alebo je "len" cista🙄 No odhliadnuc od toho ty jej ci financnu alebo emocionalnu situaciu nevyriesis-toto si uvedom! Je to v podstate pre teba cudzia baba, ktoru inak nepoznas za ten kratky cas odkedy si sa pristahovala. Tak teda bud sa takto obrnis a nebudes chodit na jej "negativne reci" do kuchyne ako na hodinu klavira a radsej ostanes v izbe, ci pojdes von a robit si svoje alebo ked to obrnenie nezvladnes, tak naozaj hladaj ine ubytko. Kazdopadne ti prajem hlavne vela sil a zdravy usudok pri tom vsetkom🍀
Ja by som s takou osobou nebývala , scvoknes sa z nej ak tam ostaneš, to je toxické osoba ako z učebnice.
Nenechaj sa zatiahnut do ziadnych jej manipulacii, snaz sa s nou travit co najviac casu lebo sa z nej zblaznis.
Nenechaj sa zatiahnut do ziadnych jej manipulacii, snaz sa s nou travit co najviac casu lebo sa z nej zblaznis.
@muchotrafka298 Hádam dodrží svoj sľub, že pôjde preč. Ale veľmi tomu neverím, lebo ona sama nevie, čo chce. Hovorí o tom, že pôjde do vlastného, ale 350 EUR za izbu je pre ňu veľa. Verí tomu, že jej niekto schváli hypotéku? Je trošku mimo reality, podľa mňa.
Na jednej strane hovorí, že dom musia predať. Potom zas, že chce pracovať mimo BA, aby mohla do práce dochádzať zo svojej rodnej dediny. Ale ako tam chce žiť, keď musia dom predať?
Je tu veľa nelogických vecí. Najhoršie je, že sa v kuchyni ani nedá najesť, lebo tam máme menší stôl a ona tam stále sedí. Našťastie mám vo svojej izbe písací stôl, ktorý môžem využiť aj ako jedálenský. 😀
To su take manipulativne typy ludi, co Ta dokazu totalne vmanipulovat do veci, co nechces. A ze rozprava nieco? Nech rozprava. Nevsimaju si ju. Ona potrebuje pozornost, publikum, ludi co ju budu pocuvat a bude na nich casom prehadzovat svoje problemy, nech riesia oni. No jasne, vezme si hypoteku a platit 350 za izbu je vela. Nevieme ale, v akej hodnote je nehnutelnost, ktoru zdedi ona a sestry. A hlavne, ze z coho ich bude vyplacat, jedine predaj a rozdelenie na 3 casti. A otazne je, ci si za tu svoju 1/3 ona bez uveru alebo hypoteky dokaze kupit v hlavnom meste byt.
Ty sa nevies ozvat ze by si chcela mat v kuchyni miesto za stolom sama pre seba ? Ona ti vie povedat ze kupeln a je vdaka tebe tak špinava ze vas vyhodia z bytu. Ved normalne jej povedz ze sa chces najest v tichu osamote ze tam chces mat svoj priestor trebars od 6 do 6:30 a zvysok casu nech tam kludne sedi do pol noci. Ked jej to povies aspon ta prestane zatazovat svojimi financnymi problemami.
Kamarat hlada noveho najomcu do garzonky v BA, tak mi posli na nu kontakt, mozno na to bude mat peniaze.
Kamarat hlada noveho najomcu do garzonky v BA, tak mi posli na nu kontakt, mozno na to bude mat peniaze.
@julialeffer
Pred pár dňami mi povedala, že si už našla nové bývanie. Pomaly si vraj sťahuje veci, ale majiteľke radšej nič nepovedala.
Môžem jej to spomenúť, ale neviem, či bude mať záujem. Teraz odišla, ale v pondelok bude späť. Závisí to od ceny, samozrejme. Malo by to byť lacnejšie ako 300 EUR.

A co ked je v kuchyni 3 hodiny? Ked zacne s fnukanim, jej povedz, Janka, toto sme uz prebrali vcera. A rob si svoje