Ako riešiť vzťah s príživníckou kamarátkou?
Ahojte zienky, mali ste uz niekedy v zivote skusenost s takou kamaratkou, ktora vas vyuzivala?
Ja mam vlastne len 3 kamaratky, take blizke, ale co v poslednom case stvara ta jedna, to uz nechapem. Bola 2 roky v zahranici, vratila sa a poriadne zmenila. Vzdy sme vedeli, ze je sebecka, ale teraz to uz prehana. Napr mame taky zvyk, ze chodime po narodeninach na kavu. Sme 4, kazda mame vlastne narodeniny v inom rocnom obdobi, takze pekne sa nam to strieda. A robime to tak, ze ta, co mala narodeniny tu kavu a kolac plati. Samozrejme dostane darcek, pokecame, posedime a tak. No teraz bola na rade ona, mala narodeniny, tak cez vikend sme vybehli na tu kavu. Ked sme sa uz zberali, ze ideme domov, tak vybehla, ze ide si zaplatit svoje a pockame sa dole, lebo este potrebuje na WC. Ok, takze sme si tam ostatne ucet delili. Naposledy ked oslavovala ina z nas, tak vedela, ze platit nebude, tak si dopriala dve kavy, kolac, limonadu, spolu s prepacenim prezrala za 15 eur. A teraz sa takto zachova?
Okrem toho cely cas rozpravala iba o sebe a svojom pobyte v zahranici a skakala do reci, kazdu debatu strhla na seba, proste ina osoba. Pozname sa vsetky z gympla, cize pomaly 20 rokov, ale posledny cas ju nespoznavame. Ved aj my ostatne sme precestovali toho dost, pozili na roznych miestach, ale netvarime sa, ze sme mudrost sveta zjedli. A teraz spatne sa pozeram na rozne situacie a dochadza mi, ze v kazdej len chcela vytazit, prizivit sa, nic nedat, nedoniest. Pritom stale nam rozprava, ako dobre zarobi, kolko mala odmeny a pod. Co by ste robili s takou osobou?
Na čo ti je taká to kamaratka
Ak je to dobrá priateľka, taká čo mi do života niečo vnáša a nie len berie, spýtam sa jej priamo čo sa deje, či nemá nejaký finančný problém. Ak je to naozaj len príživník, ktorý ma vycuciava, kopnem ju do zadku.
Áno, mala som takú kamarátku. Využívala ma na to, aby som jej zaplatila sem tam večeru v meste, drinčik. Požičala jej peniaze, doteraz mi ich nevrátila (120 eur) a pravdepodobne mi ukradla ďalších 100 eur. Nehovoriac o tom, že dosť mnou manipulovala a spôsobovala hádky medzi mnou a manželom. Stretávanie s ňou som utla, všade ju zablokovala a mám pokoj. Neriešim už viac túto osobu v svojom živote a je mi lepšie.
Áno, mala som takú kamarátku. Využívala ma na to, aby som jej zaplatila sem tam večeru v meste, drinčik. Požičala jej peniaze, doteraz mi ich nevrátila (120 eur) a pravdepodobne mi ukradla ďalších 100 eur. Nehovoriac o tom, že dosť mnou manipulovala a spôsobovala hádky medzi mnou a manželom. Stretávanie s ňou som utla, všade ju zablokovala a mám pokoj. Neriešim už viac túto osobu v svojom živote a je mi lepšie.
@anonym_ace720 dobre si urobila. To ,že ti ukradla peniaze ,tak to je sila. To nebola kamaratka.
@anonym_ace720 dobre si urobila. To ,že ti ukradla peniaze ,tak to je sila. To nebola kamaratka.
@anonym_f71dad veru nebola. Ja som bola mladšia, verila v dobro ľudí a ona využila moju naivitu. Ale nevadí, poučila som sa a dávam si pozor na ľudí okolo seba. Také ružové okuliare spadli. Najvtipnejšie je, že na mňa ešte kydá, že mi nič neurobila a ja som sa prestala s ňou z ničoho nič rozprávať a kontaktovať ju. Ale je mi to jedno. Ešte niekedy vie kontaktovať manžela...
Rozpravat moze cokolvek, vidis ako sa sprava. To, ze sa poznate 20 rokov, neznamena, ze musite kavickovat do smrti. Pokial nema nejaky pozitivny prinos do zivota, tak utni kontakt ….
@anonym_f71dad veru nebola. Ja som bola mladšia, verila v dobro ľudí a ona využila moju naivitu. Ale nevadí, poučila som sa a dávam si pozor na ľudí okolo seba. Také ružové okuliare spadli. Najvtipnejšie je, že na mňa ešte kydá, že mi nič neurobila a ja som sa prestala s ňou z ničoho nič rozprávať a kontaktovať ju. Ale je mi to jedno. Ešte niekedy vie kontaktovať manžela...
@anonym_ace720 tiež som mala jednu kamošku zo strednej školy bola to falošná kamaratka. Zablokovala som ju .Keď sa občas náhodou s ňou stretnem , tak len sa jej pozdravím a idem preč.
Nabudúce ju nevolajte a máš to vyriešené, dohodnite sa len vy 3 a nedajte jej vedieť čas ani miesto, zahovoríš že ešte nevieš, kedy.
Ved staci oslavovat Len tri rocne obdobia 😃to jej vynechat. Na svoje narodky ju nepozvat a uvidis ju len 2x do roka ak ju tie druhe kamosky budu dalej pozyvat .
@anonym_autor a prečo ste ju hneď ńezastavili, keď povedala, že ide zaplatiť svoje? Počkaj, Zuzka, asi si zabudla, ale dnes platíš ty. Ale už budete múdrejšie, budete sa stretávať tri, vyžírku zahľadenú do seba, nepotrebujete
Čiže máte okolo 40 rokov a neviete sa tri jednej tupane zbaviť?
@anonym_autor ked budes mat ty narodky, tak sprav to iste aj s tvojimi kamaratkami.
@anonym_autor spomínaš len tieto narodeniny. To len kvôli tomu také odsúdenie? Nemôže byť že ma zlu finančnú situáciu o ktorej nehovorí?
Autorka, napisem ti svoj pohlad na taku osobu, ze preco je mozno taka. Ja mam z okolia par ludi, ktori teda maju dobre platene pracovne miesta, ci uz tu, alebo v zahranici, o peniaze nemaju nudzu, vedeli by si dopriat, ale nedopraju, ba naopak, zgrlosia. Vies preco? Lebo ked boli decka, treli biedu, nemali naplnene zakladne materialne potreby a ten deficit v nich zostal uz natrvalo. Taku ludia aj keby mesacne zarabaju miliony, tak je im luto kazdeho centa. Maju uz taku mentalitu, poznacenu chudobou. Nemoze to byt pripad tej tvojej kamosky? Ze sa snazila z kazdej situacie vzdy vyryzovat by svedcilo o jej vychcanosti. Asi sa naucila, ze zivot praje ludom s ostrymi laktami.
Ako by som sa zachovala by strasne zaviselo od toho, ako by som si ju ja zhodnotila za cely svoj zivot, co ju poznam. Ak by to bola inak dobra osoba, napomocna, obetava, ochotna kedykolvek pomoct, ten kolac a kavu by som nechala plavat.. Ak ale mas vyhrady aj voci inym jej vlastnostiam (co, ako citam, asi mas), nechcela by som s takou osobou stracat svoj cas a energiu.
@anonym_autor nabudúce ju nevolať. A keď už aj áno, zaplatiť za 3 a ona nech si platí svoje. 😄 A nechať ju v tom, nech si dopraje aj 3 kávy 💪
Ked sa poznate 20 rokov,to sa neviete uprimne porozpravat? Normalne by som jej povedala ako sa sprava a ze sa vam to nepaci. Podla reakcie by som sa zariadila dobuducna,ci s nou zdielat sboj cas alebo utnut kamarastvo.
Čiže máte okolo 40 rokov a neviete sa tri jednej tupane zbaviť?
@januska12323 mame 35 🤣 tak ale ked ju pozname tak dlho a teraz sa tie jej horsie vlastnosti (sebectvo) davaju do popredia riadne, tak to zasa nie je len tak, poslat niekoho do riti. Dajme tomu, ze 18 rokov bola dobra kamaratka a posledny rok je taka, tak vies, neda sa to zahodit len tak zo dna na den. Mozno cakame, ze ma len blbe obdobie a znormalizuje sa alebo co, neviem
Postačí ak jesenné kávy zrušíte a budete sa stretávať len v trojici.
@anonym_autor spomínaš len tieto narodeniny. To len kvôli tomu také odsúdenie? Nemôže byť že ma zlu finančnú situáciu o ktorej nehovorí?
@simona20201309 nie, to uz bola len ceresnicka tieto narodky. A potom mi to tak docvaklo a zacala som spominat, ze kolkokrat boli take situacie, len mi to vtedy este nedochadzalo, lebo zasa nepozeram ze teraz som ti ja zaplatila kavu,nabuduce musis ty mne, ale uz toho bolo vela a ked sa na to clovel zamera, je to riadne badatelne. Napr som si este spomenula, ze na zaciatku leta sme si chceli urobit babsku jazdu na nasej rodinnej chate. Dohodli sme termin a ona potom zacala pisat, ze nevie, ci pride, ze ma toho vela v praci atd, my ze ok, tak prides prides, neprides neprides, my pojdeme aj tak, lebo potom zasa kazda daco mala a cele leto nebolo mozne sa stretnut. Tak sme sa s babami podohadovali, co ktora donesie, aby sme mali co jest a pit, chceli sme si varit gulas. No a v sobotu rano, v den odchodu, napisala, ze dorazi, ze postihala co mala. Ani sa neopytala, co doniest, nepriniesla nic, lebo ze sa ponahlala, ale jedla pila, vsetko, ved jasne.
@januska12323 mame 35 🤣 tak ale ked ju pozname tak dlho a teraz sa tie jej horsie vlastnosti (sebectvo) davaju do popredia riadne, tak to zasa nie je len tak, poslat niekoho do riti. Dajme tomu, ze 18 rokov bola dobra kamaratka a posledny rok je taka, tak vies, neda sa to zahodit len tak zo dna na den. Mozno cakame, ze ma len blbe obdobie a znormalizuje sa alebo co, neviem
@anonym_autor a čo tak sa jej na to narovinu spýtať? Máte 35, je už načase riešiť veci transparentne, neklamať, nezatajovať, neodmlčať sa. "Počuj Janka, máme zaužívané, že oslávenkyňa platí. Ty si sa na nás vykašľala. Deje sa niečo?" A podľa jej reakcie sa zariaďte.
Autorka, napisem ti svoj pohlad na taku osobu, ze preco je mozno taka. Ja mam z okolia par ludi, ktori teda maju dobre platene pracovne miesta, ci uz tu, alebo v zahranici, o peniaze nemaju nudzu, vedeli by si dopriat, ale nedopraju, ba naopak, zgrlosia. Vies preco? Lebo ked boli decka, treli biedu, nemali naplnene zakladne materialne potreby a ten deficit v nich zostal uz natrvalo. Taku ludia aj keby mesacne zarabaju miliony, tak je im luto kazdeho centa. Maju uz taku mentalitu, poznacenu chudobou. Nemoze to byt pripad tej tvojej kamosky? Ze sa snazila z kazdej situacie vzdy vyryzovat by svedcilo o jej vychcanosti. Asi sa naucila, ze zivot praje ludom s ostrymi laktami.
Ako by som sa zachovala by strasne zaviselo od toho, ako by som si ju ja zhodnotila za cely svoj zivot, co ju poznam. Ak by to bola inak dobra osoba, napomocna, obetava, ochotna kedykolvek pomoct, ten kolac a kavu by som nechala plavat.. Ak ale mas vyhrady aj voci inym jej vlastnostiam (co, ako citam, asi mas), nechcela by som s takou osobou stracat svoj cas a energiu.
@anonym_932bca toto s tym nema nic spolocne, poznam takych a aj sam ked som bol dieta sme nemohli rozhadzovat a teraz ked mozem tak rozhodne nezgrlosim.
Ono je tiez otazne ci je len prehnane sporovliva alebo len vychcana. Lebo poznam ludi co sebe dopraju ked maju z coho ale jakmile su v takejto skupinovej situacii tak vzdy ked maju platit tak je akurat nejaky problem, alebo prave vtedy nepridu.
Uplny gol bol jeden byvaly kolega ked sme chodili s par kolegami na take mimo pracovne ale teamove obedy a vzdy platil jeden a striedali sme sa. Ked bol rad na nom tak akurat isiel nieco vybavovat, a o dva tyzdne ked sme boli na dalsom takom obede tak mu hovorime ze rada je na nom nie? A on ze nie nanom bola rada minule 🙂 to nevymyslis. Tak uz sme ho potom na obedy nevolali.
@anonym_autor a to sa stalo teraz prvý krát za tých 20 rokov, čo nezaplatila za koláče a kávu alebo každý rok?
@anonym_932bca toto s tym nema nic spolocne, poznam takych a aj sam ked som bol dieta sme nemohli rozhadzovat a teraz ked mozem tak rozhodne nezgrlosim.
Ono je tiez otazne ci je len prehnane sporovliva alebo len vychcana. Lebo poznam ludi co sebe dopraju ked maju z coho ale jakmile su v takejto skupinovej situacii tak vzdy ked maju platit tak je akurat nejaky problem, alebo prave vtedy nepridu.
Uplny gol bol jeden byvaly kolega ked sme chodili s par kolegami na take mimo pracovne ale teamove obedy a vzdy platil jeden a striedali sme sa. Ked bol rad na nom tak akurat isiel nieco vybavovat, a o dva tyzdne ked sme boli na dalsom takom obede tak mu hovorime ze rada je na nom nie? A on ze nie nanom bola rada minule 🙂 to nevymyslis. Tak uz sme ho potom na obedy nevolali.
@anonym_db29be preco by to nemalo mat nic spolocne? Je znamy fakt, ze ludia, ktori v detstve zili chudobne maju vyssiu tendenciu mat nezdravy vztah k peniazom, ci uz prilis minaju alebo zgrlosia. Ale, samozrejme, moze ich to aj pozitivne potivovat k financnej gramotnosti a aj taki iste su. Takze nebud vztahovacna, ja netvrdim, ze vsetci su taki, len ze je to proste rizikovy faktor.
@anonym_autor však nie poslať do riti ale na rovinu sa opýtať čo sa deje.
Je úplne v poriadku tak sa prestanete s ňou baviť... To sa proste stáva že sa cesty rozídu a podľa toho čo čítam mi to príde akoby na vás žiarlila a preto má potrebu hovoriť o takých povrchných veciach ako peniaze a živote v zahraničí lebo nič iné v živote nemá ... Nemáte náhodou všetky rodiny s deťmi a žijete si pokojne zatiaľ čo ona je sama?? To by veľa vysvetlovalo
Ísť do otvoreného konfliktu. Nech sa k tomu vyjadri a nech si nemyslí, že si necháte skákať po hlave a ona to bude veselo zneužívať. Konflikt nie je koniec sveta a dokonca ani vzťahov ale na vytýčenie hraníc. Veľa šťastia 🤞🍀
Najprv by ste sa, podľa mňa, mali porozprávať so zvyšnými dvomi, aký názor majú na vašu spoločnú priateľku. Sama by ste to riešiť nemala. A dohodnite sa, čo spolu urobíte. Týka sa to všetkých troch, nie len vás. Aby ste sama neurobila niečo, čo by sa im nepáčilo a neobrátilo sa to proti vám.
Aby sa kamaratstvo nepretrhlo resp. ak ti na nom zalezi, tak jej bud povedzte vsetky spolu, ale tak mierne, slusne, (napr. ci nema nejake financne problemy), a ked nie toto, tak jej prestante hned vsetko platit. A ked pride necakane ked uz budete mat vsetko nakupene, tak jej vsetky tri vycislite tu jej cast. Ale nechod do toho sama, aby si nebola len ty na “vine”. Dohodnite sa s babami spolu.
@anonym_autor ze sa s nou este obtazujete... normalne by som ju odstrihla a hotovo.

No čo asi. Kopla ju do riti. A bolo by po kamarátstve.