Ako riešiť zdieľanú domácnosť so svokrovcami?
Ahojte, staviame dom, bývali sme v byte kde nám majiteľ predčasne ukončil nájom, teda sme tri mesiace u svokrovcov, cca september/október by sme sa mali sťahovať do vlastného. Máme vlastné poschodie ale spoločnú kúpeľňu a kuchyňu. Tu nastáva problém. My si varíme a nakupujeme zvlášť, muž a dcéra majú intoleranciu na laktózu a ja na lepok. Lenže zrazu mi začali "miznúť" potraviny, kúpim napríklad jogurt bezlaktozový idem ho dať dcére a jogurtu nikde...svokra mi potom povie že mala na neho chuť. Kúpim kuracie prsia, o dva dni idem z nich variť a prsia nikde, znovu svokre chutili rezne, toto isté sa deje aj v kúpeľni zrazu nemám šampón, penu na holenie, zubnú pastu no všetko. Vlastne im vyhovuje že sme tu lebo za tie tri mesiace prestali kupovať drogériu a potraviny...chodia veľmi málo do obchodu a väčšinu vecí vezmú naše. Okrem toho máme vzťahy dobre, vôbec sa nehádame, platíme im 400€ akože energie. Bolo by podľa vás moc drzé keby som si tie veci dávala mimo ich dosah? V našej izbe som si vyčlenila časť na ukladanie aspoň trvanlivých veci a drogérie...na druhej strane nechcem tu vyvolať rozbroje ale takto míňame strašné peniaze, ja v pondelok kúpim mäso, cestoviny, hrach a kukuricu, v stredu idem z toho variť a mám len kukuricu takže to musím kupovať znovu. Vždy argumentujú že si nevšimli že je to naše aj keď sú to bezlaktozové alebo bezlepkové veci. V podstate kupujeme potraviny, drogériu aj čistiace prostriedky pre celú domácnosť, plus platíme 400€. Myslíte žeby sa mohli uraziť keby to skladujem mimo kuchyne a kúpeľne?
@crazy_cat_lady no veď to sme riešili ale to ona reaguje vždy "jaaj som si nevšimla že je to vaše" alebo "ahaa to má podobný obal ako som ja kúpila"
Treba si určiť či chceš byť urazená ty alebo chceš uraziť svokru... ak tam chceš ešte vydržať, tak si radšej nedávaj tie veci do chladničky, kúp si vždy tesne pred varením... kokso, to je ale nápomocná svokra...
Vysvetlila by som svokre, že teda bezlakto a bezlepkove potraviny sú dosť drahé a bola by si rada, aby aspoň tie nechali na pokoji. Trvanlivé by som dala k sebe do izby aj drogériu. Mäso by som kupovala vždy v deň, keď z neho idem variť
Ahoj, dohodni sa, že napr. na strednej poličke v chladničke budeš mať svoje veci, aby si to “nepomýlila” so svojimi. Čo nemusí byť v chladničke, maj pri sebe. Šľahlo by ma z nej!
Náhodou nemáte kúpenú chladničku do nového domu, žeby ste ju dovtedy mali v izbe?
Alebo požičať si od niekoho nejakú malú.
No tak to snad nie🤣 ja by som si to neukladala nikde inde... poziadala by som svokrovcov nakolko tam nebyvate zadarmo aby si nakupovali vlastne potraviny a drogeriu a ak si potrebuju nieco pozicat nech ti o tom povedia lebo ti to potom chyba. Clovek ide varit a na poslednu chvilu musis bezat do obchodu lebo nemas?
dávaj si veci k sebe do izby ak máš na to miesto, že či si to všimnú a kúpia si svoje alebo či sa nejako ozvú.
Potom je ešte možnosť im povedať, že buď budete platiť "nájom" alebo nákupy, že nie je možné platiť obe
Keby im neplatite nic tak nepoviem, ale 400 e a este Vam jedlo a kozmetiku minaju ? 😱
Hruza
Ano, mala by som to mimo ich dosah ak sa da
ale nechápem napríklad ako sa dá za 3mesiace minúť viac ako jeden šampón alebo pena na holenie :D to ako plytvajú... ja si šampón a penu kupujem tak raz za pol roka asi však to sa dáva troška :D
Veci, ktoré nepotrebujú chladničku skladuj v izbe a do chladničky na jednu poličku daj plastový zavretý box, do neho ulož svoje veci.
Ja by som si kupila box na potraviny a dala by som ho do chladnicky s tym ze by som nase veci dala tam, ked su tam len tak vedla seba jogurty, aj ked tie bezlaktozove su oznacene tak ona lahko moze povedat ze jaaaj pomylila som sa. Ale ked uz to musi vytiahnut schvalne z vaseho boxu to uz nepovie ze hupsik a teda v tedy by prislo ze tie veci su drahe a teda ked si zobrala nech ide kupit take iste a ked bude problem tak by som si dala k sebe nejaku barovu chladnicku a tak isto aj v kupelni, neaky kosik co by bol len vas a ked nechape tak smola dala by som to zvlast. Tiez sme byvali u nasich, rok a tristvrte ale taky problem sme nemali, davali sme peniaze, plus sme kupovali veci co bolo treba ale co sme si kupili zvlast to bolo len nase nikto na to nesiahal a to ani neboli dietne potraviny ale bezne.
My sme takto byvali takmer dva roky, nez sme si kupili byt, aj sme mali svoju policku a aj v chladnicke svoje miesto aj to bolo uplne zbytocne a to este pravidelne na vikendy dochadzali svagrovci, prisli uz v sobotu a nechali si tam deti az do nedele vecera. My sme platili (prispievali) malo, tak som sa proste s pravidelnou dotaciou zásob zmieril.
Co stoji viac...strata sukromia alebo bezlakt.jogurt a šampon?
Kolko samponu sa da minut sa 3 mesiace? Tri mesiace by som tam vydrzala bez rozbrojov.kup tych jogurtov viac resp.kup aj ine ako bezlaktozove pre svokru.opytaj sa co kupit pre nich ak ides do obchodu a ze si to strhnes z tych 400 eur.blocek dolozis...ak potrebujes ratať kazdy cent
@kinats ale tak 400 eur uz zasa nie je tak malo za tri osoby. Nepoviem keby sa dohodli ze tak date 400 eur a budete kupovat avivaz a prasok plus muku a cestoviny pre vsetkych. Ale aby moj osobny sprchac niekto minul a dietnu potravinu pre dieta to uz je trochu moc. Este by som brala ze ok doslo mi mlieko dopila som vase vecer kupim bezlaktozove ako nahradu.
No a do oktobra to nie su tri mesiace ale pol roka a keby som pol roka kazdy den zistila ze nemam pre dieta jedlo a musim riesit tak by ma slahlo. Tu fakt ide aj o to ze jej svokra si moze dat hocico ale ta mala len to bezlaktozove tam by to mna najviac hnevalo.
V prvom rade je ale vzdy dolezite aby sa partneri navzajom podporili, lebo moja zena ako ich vlastna dcera problem sprvu vobec nevidela, resp.ho prirodzene zlahcovala a zastavala sa viac rodicov a surodencov a trvalo najaky cas az to aj ju zacalo dozierat a to bol aj stymul k skoremu osamostatneniu.
No nejako prežiť do oktobra a rýchlo preč :D Také spoločné žitie je také nafigu
za energie 400 eur? urcite tolko neminiete, skratka sa im oplatite, prispievate im na najom, a plus potravina.
Keby ze to na cestno takto dohodnu, tak ok, ale nie sa tvarit nablblasto, a dookola tvrdit, ze si nevsimli ci zabudli.
Sadnite si so svokrovcami, ze ak sa im zda 400 "za energie" malo, tak nech zvysia taxu o 100 eur, ale potraviny budete mat oddelene.
Tu nejde o cenu samponu, ci jogurtu, ale o to, ze clovek ma nieco naplanovane a nachystane a niekto mu to neocakavane zoberie. Mna by aj vo vlastnej domacnosti "dojalo" , keby ze planujem nieco varit, upozornim deti ci muza, ze to je na to, a oni by mi to "omylom" zjedli, a bolo by to pravidelne, nie jednorazova zalezitost.
Ja ked deti upoyornim, ze pr. tieto keksy ci tvaroh, su na kolac, tak mi ich nezjedia. Poviem co mozu, tam su jogurty, to a to, to si mozte vziat.
Niekto keby to robil este niekto iny.
Tebe sa zdá drzé vlastné veci nechávať vo vlastnej izbe a jej nie je kokotno brať cudzie veci? Čo sa dá by som nechala u seba a do chladničky čo najmenej na jednu konkrétnu poličku.
este na ten jogurt napis fixou, ci daj listok! Toto je pre Aničku, bezlaktozove!
uz ked po tomto svokra na to dostane chut...ju hanba nefackuje, zjest pochutku vlastnemu vnučatu s dietnymi obmedzeniami?
a čo povie na to, že zjedla vnučke?? že vnučka nebude mať čo jesť?? a čo muž na to??
Ešte môžeš každú vec označiť centrofixkou, my si to tak v práci označíme inicialkami, takže ani pri 50tich ľuďoch veci nemiznu. 🤷♀️
Svokrovci si nechajú vyplácať 400 euro?? No teda, to aj dosť ....väčšina sa snaží pomôcť mladým. A čo sa týka jedla, dohodla by som sa so svokrou, aby mi vyčlenila jednu poličku v chladničke. A drogériu by som mala v izbe. Nie je normálne, aby vám všetko akože nevedomky míňali 🤭🤔
no ale aj ten nájom 400€ ... to je tiež záhul ...
@maranco nad týmto som tiež premýšľala
@tina1549 tak neboli to nové celé balenia ale je rozdiel keď niečo míňajú dvaja a keď jeden
@lusilla toto je tiež dobrý nápad ďakujem
@janinah nepotrebujem rátať každý cent. Ale je rozdiel keď zrazu živíš ďalších 2 ľudí. Strata súkromia asi ťažko.. súkromie majú a oni nechcú aby sme odišli ale zostali tu navždy lebo sú sami. Lenže keď sa ráno zobudím a nemám čo dať dcére na raňajky lebo všetko zjedli a nič mi nepovedali tak je to blbé trochu
@kinats s mužom máme rovnaký názor
@negymama ja viem, za všetky energie dokopy sa platí v tomto dome do 150€ plus sme dávali 250€ na drevo na kúrenie. Ale teda keď chcú 400€ tak im dávame, presne ako píšeš, ide o to že nakúpim idem variť a zrazu není z čoho
@biba_18 s mužom máme rovnaký názor. A ich reakcia je len taká že nooo nemá jogurt tak si dá chleba a potom jej kúpiš
@biba_18 ale vy ste este z jednej domacnosti , z jedneho rozpoctu, chapem ze niektori chlapi su taki. aj moj sa obcas pomyli, ale clovek, ktory sa pomyli a nerobi to naschval, tak po par omyloch sa zacne pytat. Koho to je? To si ty "Marienka" kupila? lebo ja si uz nepamatam.
a nie brat a dookola splechat trapne opakujuce sa vyhovorky.
Na mieste tej nevesty sa aj ja zacnem mylit, a brat so svokrinho.
ale svokra velmi dobre vie, ze chodia menej do obchodu a ze tie veci ona nekupila.

bolo by mi jedno, ci sa urazia, ale ozvala by som sa, ze mi to vadi. tak diplomaticky :D