icon

Ako rozpoznať manipuláciu na sociálnych sieťach?

Dnes o 10:58

Predstavte si situáciu, že vám napíše cez sociálnu sieť kamarátka, ani neviem či ju mám volať kamarátkou.
Naše mamy boli spolužiačky na strednej, tak sa poznáme. Ona sa vydala potom rozviedla a po rozvode sa nasťahovala do našej ulice. Máme rovnako starých synov, v mš sa ešte kamarátili, potom už nie. Teraz žije aj s dieťaťom v zahraničí.
Proste mi napísala, že či by som miesto nej niečo neuhradila, lebo ona vie uhradiť iba zo zahranične banky a to už bude neskoro. Jednalo sa o sumu viac ako polovicu môjho mesačného príjmu. Ona by mi tie peniaze údajne poslala, ale že to trvá pár dní kým dôjdu.
Pekne som jej napísala, že sme si s mužom zažičili na Vianoce kúpiť jeden spotrebič, ďalší sa pokazil na štedrý deň a mala som výdavky ohľadom stužkovej v decembri, a zubára v januári.
Začala zjednávať, chcela potom už iba cca polovicu môjho mesačného príjmu. Na to som jej povedala že ešte musím pred ďalšiu výplatou zaplatiť poplatky na prihlášku na vš a ďalšiu splátku v autoškole.
Potom sa odlmčila. Toľko počuť o podvodoch, neviem či jej nabúrali účet alebo sa urazila?

Strana
z2
klarissa25
Dnes o 11:01

To je snad jedno nie? Hadam nikto kompletny nepozicia peniaze cudzej osobe, ano v tomto pripade je to stale cudzia osoba…

janinka007
Dnes o 11:01

Načo tie zbytočné výhovorky? Poviem NIE a vybavené.

jana005
Dnes o 11:04

@anonym_autor ahoj, kľudne jej mohli nabúrať účet.
To isté sa stalo môjmu manželovi, kontaktom vo WhatsAppe sa rozposlala správa, že potrebuje požičať 750 eur, že je to súrne, že zajtra vráti.
Keď si mu odpísala, tak normálne s tebou komunikoval.
Keďže správa prišla mne aj deťom, hneď som mu volala, ale on to už riešil, lebo kolegovi čo s ním bol v práci, tiež došla.
On tie správy na svojom WhatsAppe vôbec nevidel, hneď sa mazali.
Ak máš na kamarátku iný kontakt, messenger alebo telefón, tak jej napíš, či o tom vie.
Lebo manželovi napríklad iný kamarát hneď tu sumu poslal na číslo účtu, ktorú mu podvodník napísal a až tak volal manželovi.
Našťastie v banke stopol tú transakciu

bomba36

@anonym_autor "Nie." je celá veta a tým by to haslo. Nepotrebuje ďalšie vysvetľovanie. Do tvojich výdavkov nikoho nič, načo jej to vešiaš na nos?

autor
@janinka007

Načo tie zbytočné výhovorky? Poviem NIE a vybavené.

@janinka007 ??? Výhovorky??? Za mňa normálna komunikácia. To aké som mala výdavky sú fakty ktoré môžem podloziť bločkami nie výmysel ani výhovorka

klarissa25
@anonym_autor

@janinka007 ??? Výhovorky??? Za mňa normálna komunikácia. To aké som mala výdavky sú fakty ktoré môžem podloziť bločkami nie výmysel ani výhovorka

@anonym_autor hadam by si jej nechcela este ak blocky fotit 🤣

autor
Dnes o 11:06
@bomba36

@anonym_autor "Nie." je celá veta a tým by to haslo. Nepotrebuje ďalšie vysvetľovanie. Do tvojich výdavkov nikoho nič, načo jej to vešiaš na nos?

@bomba36 ja som napísala nie, ale ona to ďalej silila

autor
Dnes o 11:07
@klarissa25

@anonym_autor hadam by si jej nechcela este ak blocky fotit 🤣

@klarissa25 nie, nemám ani cú kam chcela peniaze poslať

chrobak7
Dnes o 11:07

@anonym_autor Najpravdepodobnejšie to ani nepísala ona, len sa niekto snažil z teba vylákať peniaze. Zavolaj jej a povedz jej, čo sa stalo. Ak by sa jej nabúrali do účtu (neviem, cez akú platformu ti písala), tak aby o tom vedela. Ak to bola ona, ... tak nič.

Mne niekto na chvíľu "ukradol" účet na Linkedin. Našťastie mi prišlo upozornenie do mailu, že som si zmenil fotku. Hneď som cez nastavenia zmenil heslo, dal naspäť fotku a opravil ostatné zmenené údaje.

bomba36
Dnes o 11:08
@anonym_autor

@bomba36 ja som napísala nie, ale ona to ďalej silila

@anonym_autor aj tak by počula len nie. A asi by som ju aj zablokovala aby už neotravovala. Teda určite.

chrobak7
Dnes o 11:10
@bomba36

@anonym_autor aj tak by počula len nie. A asi by som ju aj zablokovala aby už neotravovala. Teda určite.

@bomba36 Netreba robiť rýchle rozsudky, kým nevieš, ako to skutočne bolo.

bomba36
Dnes o 11:14
@chrobak7

@bomba36 Netreba robiť rýchle rozsudky, kým nevieš, ako to skutočne bolo.

@chrobak7 áno, lebo človek ktorý nenapíše ako je rok dlhý zrazu pýta peniaze práve odo mňa je veľmi dôveryhodný

jaja20
Dnes o 11:18

@anonym_autor A prečo by si jej mala pomáhať ty? Snáď má rodinu alebo kolegov alebo susedov atď., s ktorými je stále v kontakte, tak nech sa obráti na nich.

anonym_8f74a1
Dnes o 11:21

V akej krajine žije kamarátka?

autor
Dnes o 11:22
@jaja20

@anonym_autor A prečo by si jej mala pomáhať ty? Snáď má rodinu alebo kolegov alebo susedov atď., s ktorými je stále v kontakte, tak nech sa obráti na nich.

@jaja20 mamku, nevládnu v zariadení. Možno krstných ale vekovo ako naše mamy 70+. Určite nie internetovom zdatných. Nemá súrodencov.
Kolegov, susedov zahraničí -to nedáva zmysel.
Potrebovala okamžitý prevod z SVK banky do SVK banky.

aliziana
Dnes o 11:23
@anonym_autor

@jaja20 mamku, nevládnu v zariadení. Možno krstných ale vekovo ako naše mamy 70+. Určite nie internetovom zdatných. Nemá súrodencov.

@anonym_autor ak býva v eurozóne, tak je to takisto okamžitý prevod, ako na Slovensku...

anonym_301d2a
Dnes o 11:24
@bomba36

@chrobak7 áno, lebo človek ktorý nenapíše ako je rok dlhý zrazu pýta peniaze práve odo mňa je veľmi dôveryhodný

@bomba36 skôr ide o to, že to nemusela byť ona… že ide o podvod je jasné, ale či to bola ona alebo niekto cez ukradnutý profil, už až také jasné nie je… každopádne, dobre, že autorka na to neskočila

mogaa
Dnes o 11:28

@anonym_autor to je jedno.....prepáč ale ani dobrej kamarátke by som nepožičala viac ako 100 eur, veď na to je rodina, nie kamaráti.....

patrike
Dnes o 11:28

Podla zvlastnych formulacii a obratov sa da spoznat, ze to pise nejaky podvodnik z ukranduteho uctu cez prekladac. Nabuduce sa jej opytaj na nejaky detail, ktory nevie vyguglit alebo najst na socialnej sieti. Tak sa prezradi. Pripadne ziadaj videohovor, ak zacnu vyhovorky o pokazenej kamere, tiez jasny pripad.

zajinkakoni
Dnes o 11:33

@anonym_autor ani by som to ďalej na tvojom mieste neriešila. Proste nemám peniaze, koniec. Kriste, veď nech jej uhradí rodina, nie cudziemu človeku sa vtierat…. Každý ma dosť svojich starosti a výdavkov.

maranco
Dnes o 11:33

Skús jej zavolať a spýtať sa či ti písala, či nemá náhodou napadnutý účet na sociálnej sieti. Lebo takto sa môže chytiť podvodníkovi do pasce niekto z jej priateľov.
Ak mám zaplatiť nejakú sumu tak zjednávať sumu nedáva logiku a ešte ak to potrebuje skoro.
V akej krajine žije kamarátka?

sissy27
Dnes o 11:38

@anonym_autor preco si jej vobec vysvetlovala? Nie a hotovo. Ak vie poslat peniaze tebe, vie aj zaplatit ucet. Alebo nech poprosi mamu, babku, otca, surodencov…
A kludne to mohol byt nejaky scam a ona o nicom netusi.

jaja20
Dnes o 11:40
@anonym_autor

@anonym_autor Prevody v rámci eú sú bez problémov. Proste sa ti snažím napísať, že má na výber určite niekoho iného, kto je s ňou v užšom kontakte celé roky. Bratrancov, sesternice, spolužiakov... Ale osobne si tiež myslím, že je to podvod a snažili sa ťa dostať do časovej tiesni.

januska12323
Dnes o 11:44

Niekto sa jej nabúral do účtu, to je snáď jasné. Tiež neviem načo si vypisovala kam dávaš peniaze, nie a hotovo alebo ani nereaguj. Keby to čisto náhodou aj potrebovala ona nebude mať problém ti jasne vysvetliť čo sa deje a nebude pýtať menej peňazí len aby si niečo poslala.

nyusika
Dnes o 11:47
@anonym_autor

@anonym_autor nie, nebola to normalna komunikacia.
nie si povinna jej nic vysvetlovat a je to naozaj zbytocne.

napisala by som, ze nie, neuhradim to.

vybavene

co sa urazas, radsej sa nauc komunikovat

a - NAJDOLEZITEJSIE - ked ju nabuduce uvidis, opytaj sa jej, ci to vobec pisala ona. mozno ani nevie, ze jej niekto hackol messenger

chrobak7
Dnes o 11:48
@bomba36

@bomba36 Ako som písal, to vôbec nemusela písať ona. Niekto jej mohol hacknúť účet a snažil sa od jej kontaktov získať peniaze.

tykat
Dnes o 11:48
@anonym_autor

@anonym_autor ale načo? ved si to nechcela platit? Prečo sa potrebuješ obhajovať? Či chceš povedať že keby si si nedožičila spotrebič, nemala zubara a stužkovu a nemusela platiť autoškolu a VŠ tak by si jej to uhradila? To snad nie. 😀

malaopicka
Dnes o 11:51

Zbytočné vysvetľovanie. Je to cudzia osoba, nie ste v kontakte. Napíšem nie alebo pošli a potom to ja preposlem. Vybavená vec. Má si svoje záväzky plniť riadne a včas a nezaťahovať do toho cudzích ľudí. Bolo by mi ukradnuté na čo to je a aj čo si pomyslí. Zablokujem a je. Čo si malé decko?

0silvia0
Dnes o 12:00

@anonym_autor podla mna jej hackol niekto ucet. Stacilo napisat sorry, nie, nemam.
Ak by sa ti to v buducnosti stalo s niekym blizsim, kde pozicanie prichadza do uvahy, poziadaj ho o telefonicky rozhovor.

nyusika
Dnes o 12:01

kks, kebyze admini takto bleskurychle riesia aj ine nahlasene veci, ako zbytocne menia nadpisy tem...

pritom nerjde o vseobecnu manipulaciu...ale pokus o podvod

Strana
z2