icon

Ako sa brániť proti nevyžiadaným radám od sestry?

7. dec 2025

Ahojte. Ako sa brániť pri nevyžiadaných radách od sestry? Kontakt s ňou minimalizujem, odpovedám jednoslovne, ak sa stretneme u rodičov pozdravím spýtam sa ako sa darí proste zo slušnosti ale ide o to, že ona má stále potrebu do mňa rýpať a skrýva to, že mi chce vlastne pomôcť a poradiť mi aj keď sa jej o žiadne rady nepýtam. Jednoducho mi stále vnucuje jej predstavu o živote aj keď ja mám úplne inú. Nie som kariérny typ ženy, som skôr rodinný typ, áno mám obyčajnú prácu, ktorá ma baví a nezarábam milióny ale mám priemerný plat a ona je skôr zameraná na peniaze a stále mi to vnucuje. Jednoducho ja netúžim po tom tráviť v práci 24/7 a môj svet sa netočí okolo financií ako ten jej.. Neustále sa pýta, či sa mi zvýšil plat a kedy konečne začnem poriadne zarábať, zmením prácu a podobne. Včera som jej na to odpovedala, že neviem o čom hovorí, ja prácu meniť nechcem a ona pohoršená sa začala smiať. Ja som vždy mala partnera, ktorý zarábal aj 3x toľko ako ja a to zarábam priemerne a aj to jej vadilo.. A mám pocit, že jediný kto má s mojou prácou problém je ona..

anonym_e2f934
7. dec 2025

Ved si normalne na rovinu a slusne povedz a hotovo. Nemate predsa 15.

"Maja diky za rady, na tuto temu sa uz prosim nebudeme bavit, mame jednoducho rozdielne predstavy a nazory v tomto smere."

anonym_f2ac24
7. dec 2025

Povedz jej že si dospelá a svojprávna a máš právo na vlastný názor aj rozhodnutia. Čo ti radi je síce pekné, ale úplne zbytočne míňa svoj čas a energiu, keďže ty sa rozhoduješ na základe iných priorít ako ona a vždy to tak bude.
Ak si zároveň dovolíš mať vlastný názor, prestane ťa zaujímať čo si myslí ona. Čím menej emocionálne budeš reagovať, tým menej ju to bude baviť. Aj tým že hráš nezáujem ukazuješ, že sa ťa to dotýka.

Čo na to vlastne vaši rodičia?

biba_18
7. dec 2025

moja sesternica mala na také otázky odpoveď: v sobotu keď nebudeme rajbať (rozumej prať) 😏 čo sa už dá na to povedať?
zvýšili ti plat? - jasne, ale nemôžme rozprávať o platoch
kedy konečne začneš poriadne zarábať - keď sa mi bude chcieť
kedy zmeníš prácu - dozvieš sa prvá 🤷‍♀️

a0
8. dec 2025

@anonym_autor vieš čo zaberá na takých ľudí? Zatvárať sa na nich kyslo a spýtať, či sú v poriadku, keď sa spýta, že prečo, tak len pripomenúť, že sa pýtala už minule a máš pocit, že by mala navštíviť odborníka 🙂. To mi zatiaľ vždy zabralo na tento zvláštny druh ľudí.

13uzivatelka11
8. dec 2025

Veď normálne jej to povedz ako si napísala tu, že radšej sa budeš venovať rodine a nechceš byť v práci od rána do večera a mať stresy z roboty.. 🤷‍♀️

anjelicek26
8. dec 2025

Ono ide o to, ako ti to povie... mozno sa o teba boji, to je cele. Financna stabilita dava urcity pocit bezpecia, nezavislosti, hlavne a u vas je to pomer trojnasobok manzel voci tebe... kazdy mame nejake pohlady na zivot, nevyziadane rady k tomu patria, ty jej zasa - aj ked jej to nerozpravas" - ukazujes harmoniu manzelstvo a deti a predpokladam, ze sa o tom aj ty a aj rodicia bavite velmi casto, lebo vnucatka... jedna vlastne ukazujete tej druhej, co mate a co nemate... trosku diplomacie a trosku tolerancie a ziadne dramy nebudu, to musis popracovat aj na sebe a jednoslovne odpovede riesenim nie su... skuste trosku viac stat nad vecou a najst si zasa k sebe cestu...

anonym_73b064
8. dec 2025

@anonym_autor Slušne ale na rovinu jej povedať, že ste síce sestry, ale máte iný pohľad na život a potešilo by , keby to nenarušilo váš vzťah.V prípade, že diplomaticky nestačí, tak už len priamo, že Vy nebudete radiť jej,na oplátku očakávate, že ona nebude radiť Vám

anonym_1356db
8. dec 2025

Byt este viac odmerana vvtemach ktore s nou riesit nechces. Ked sa bavite neutralne ok Ak zacne temy ktore ti vadia stopnut. Jasne razne.

anonym_a927fe
8. dec 2025

@anonym_autor povedz jej ze nemas zaujem o nevyziadane rady

anonym_ee4d66
8. dec 2025

mna toto fascinuje, ako si ludia nevedia poradit s uplnou blbostou
pytat sa cudzich ludi, co mam robit so svojou sestrou, ktora je zjavna - prepytujem - krava - ved ty ju poznas od detstva, musis ju mat nacitanu celu, aka ja - ved jej povedz do oci, z coho mas strach? ci ste sa len teraz stretli?

ivett1
8. dec 2025

@anonym_autor daj jej prečítať, čo si tu napísala... keď jej to nevieš ako jej to povedať a určite budeš mať pokoj

anonym_f8043e
8. dec 2025

sa jej spytaj ze a ty sa kedy konečne vydáš? a deti? vieš uz si neni najmladšia atď... proste na oplatku niečo, čo zas nebude prijemne jej... potom si aj ona tie poznamky radsej odpusti... vlastna skusenosť 😁

martinmmartin
8. dec 2025

Slusne jej povedz ze dopadnut tak ako ona je jednou z tvojich najtajnejsich nocnych môr a teda kazda rada je tak nejak automaticky navod ako to urcite nerobit

rozculena
8. dec 2025

kedy budeš konečne poriadne zarábať?
Vtedy,keď tebe stúpne IQ nad 85

autor
8. dec 2025
@anonym_ee4d66

pytat sa cudzich ludi, co mam robit so svojou sestrou, ktora je zjavna - prepytujem - krava - ved ty ju poznas od detstva, musis ju mat nacitanu celu, aka ja - ved jej povedz do oci, z coho mas strach? ci ste sa len teraz stretli?

@anonym_ee4d66 ona sa dost zmenila posledné roky a zacala manipulovat a robit zlobu v rodine ktoru predtym nerobila. Teda resp. to cele zrejne dusila v sebe a teraz aj koná.

anonym_efc384
8. dec 2025
@anonym_ee4d66

@anonym_ee4d66 Ver,že niektorým ľuďom sa nedá..!! A vieš prečo? Lebo sú rodina.

anonym_025133
8. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_ee4d66 ona sa dost zmenila posledné roky a zacala manipulovat a robit zlobu v rodine ktoru predtym nerobila. Teda resp. to cele zrejne dusila v sebe a teraz aj koná.

@anonym_autor to ženy často robia.Este má čas mať deti, alebo to už presvihla?Už, keď nemá nič iné aspoň bude robiť zo seba múdru, lebo nič v súkromí nedosiahla iba v práci.A preto má pocit, že sa môže povysovať a dávať tebe nevyžiadanej rady
ona vidí, že ťa to znervoznuje a preto sa pýta.Moja odpoveď by bola už som ti minule povedala, že prácu meniť nebudem.Odkial vie vobec tvoj plat?

jennky13
9. dec 2025

@anonym_autor ma tvoja sestra deti?

cacianka
9. dec 2025

je vydatá, má deti ?
Ja by som jej už povedala, nech sa nestará, teba živiť nemusí, alebo už sa opakuješ je to trápne,

sisska96
9. dec 2025

Ručne a stručne povedať že Zuza choď do pi...če s tvojimi radami ,😂

anonym_3d9bd1
10. dec 2025
@anonym_efc384

@anonym_ee4d66 Ver,že niektorým ľuďom sa nedá..!! A vieš prečo? Lebo sú rodina.

@anonym_efc384 s každým človekom sa dá a keď nie, tak nik nie je nútený sa s takou osobou stretávať. Ja som sa kvôli zvláštnym mašinériám iných ľudí vzdala aj stretávania s vlastným otcom, lebo moja psychická pohoda je prvoradá.

anonym_efc384
10. dec 2025
@anonym_3d9bd1

@anonym_efc384 s každým človekom sa dá a keď nie, tak nik nie je nútený sa s takou osobou stretávať. Ja som sa kvôli zvláštnym mašinériám iných ľudí vzdala aj stretávania s vlastným otcom, lebo moja psychická pohoda je prvoradá.

@anonym_3d9bd1 Tak vidíš.. nie je to celkom pravda, že s každým sa dá...jedine ak človeku ustupuješ,berieš všetko jedným uchom dnu, druhým von (myslím provokačné reči,buzeraciu,ponižovanie..) a vieš čo?Nato treba veľmi silnú povahu aby psychické zdravie neutrpelo.
Viem o čom píšem.

anonym_3d9bd1
10. dec 2025
@anonym_efc384

@anonym_3d9bd1 Tak vidíš.. nie je to celkom pravda, že s každým sa dá...jedine ak človeku ustupuješ,berieš všetko jedným uchom dnu, druhým von (myslím provokačné reči,buzeraciu,ponižovanie..) a vieš čo?Nato treba veľmi silnú povahu aby psychické zdravie neutrpelo.
Viem o čom píšem.

@anonym_efc384 no ja som nikdy neustúpila, len v tom jednom prípade. Aj to som najskôr na plnú hubu s gráciou, sebavedomím a kopec asertivity povedala čo si myslím a čo je pravda. V podstate to vyzeralo ako keby som podpálila dom a s kľudným úsmevom odišla.