Ako sa preniesť cez strach, že ma budú ponižovať kvôli neovládaniu jazyka?

11. máj 2024

Ahojte,

som slovenka s madarskym materinskym jazykom. Chodila som do slovenskej skolky, skoly a aj na univerzitu, ale zila som v madarskej oblasti Slovenska. Bohuzial, do dnesneho dna sa stretavam v Bratislave s urazkami voci mne. Mam velmi silny madarsky prizvuk.
V skole sa mi vysmievali, ked som nejaku vetu chybne povedala. Bala som sa ozvat po slovensky a to az tak, ze som zacala koktat. Aj ked som sa v skole hlasila, najprv som si napisala vetu, co chcem povedat, aby strese som nevyslovila zle.

Momentalne mam prilezitost ucit sa anglictinu zadarmo, ALE mam strach, ze sa mi opat budu vysmievat napriklad spoluziaci. Mam strach z toho ponizovania z neovladania cudzieho jazyka.

Ako sa nad tym preniest?

ckocka
11. máj 2024

Ak mám možnosť hovorím s cudzincami anglicky, nemecky, rusky - s miliónom chýb, nikdy som sa nestretla s výsmechom. Na Slovensku je to skor myslím taký kolorit, vysmievať sa Maďarom.

egonsk
11. máj 2024

ignoruj ludi, co sa posmievaju, liecia si tym vlastne komplexy. Moja anglictina ma otrasny prizvuk a vobec mi to neprekazalo pre dorozumenie sa ani na dovolenke a ani v pracovnom styku. Takze to, ze mas madarsky prizvuk vobec neries, 8 z 10 ludi by nedokazalo zvladnut spravne madarsku gramatiku ani len a o vyslovnosti a rychlosti reci ani nevravim. Navyse madari maju vacsinou najlepsi prizvuk aj chapanie ineho cudzieho jazyka - aspon s mojej skusenosti kamaratov i ludi z prace.

0silvia0
11. máj 2024

Mne sa madarsky prizvuk paci, dokonca sa ucim madarcinu na duolingo, ale nejde mi to, tazke jak hovado.
Kasli na vysmievacov, chod do toho.

domkakvet
11. máj 2024

Urcite do toho chod, len si natrafila na nespravnych ludi.

andrea_ff
11. máj 2024

Počuj, úplne sa vykašli na ľudí, čo sa ti smejú. Sú to chudáci....čo možno vedia iba po slovensky. Ty môžeš byť hrdá na seba, že vieš dva jazyky a kľudne sa uč ďalší. Si šikovná 🌷sama viem, aké sú tieto dva jazyky rozličné. Maďarčina je veľmi tazka. Ja sama sa učím po maďarsky. A aj anglicky. Áno, aj ja sa hanbím hovoriť maďarsky, lebo cítim, že gramaticky tie koncovky hore dole miešam. Povznes sa na to. Držím palceky. Drž sa 😄🍀

cukorfalat
12. máj 2024

@0silvia0 moj materinsky jazyk je madarcina, a na zakladnej som mala problem so slovencinou. Ale potom uz to slo, casom som sa ju naucila dokonale, aj pravopis. Okrem toho este 6 dalsich jazykov. Ale ked sa pozriem na strukturu madarciny, ze keby som sa to musela naucit ako cudzi jazyk - no hroza 😀

0silvia0
12. máj 2024

@cukorfalat no ved to, gramatika nema system, preto sa to tazko uci.

vroni
12. máj 2024

@egonsk, Maďari majú najlepší prízvuk? No áno, maďarský. Madara spoznas po treťom slove vždy a v každom jazyku. Proste maďarčina je veľmi signifikantny jazyk a Maďar, schopný naučiť sa cudzí jazyk bez prízvuku, je obrovská a zriedkavá vynimka. Nevidím však najmenší dôvod sa za túto jazykovú zvláštnosť hanbiť alebo mať nejaké komplexy. Je úplne normálne a bežné, že keď hovorím nematerinskym jazykom, mám prízvuk, občas použijem gramaticky nesprávny tvar alebo sa mi podarí niečo tresknut. Normálny človek sa pousmeje, len primitiv začne urážať. Treba sa naučiť ignorovať, s hlupákom je zbytočne strácať čas.

ankare
12. máj 2024

Kašli na zakomplexovaných ludi a chod si za svojim cieľom. Chyba nie je v Tebe, ale v primitívnych ľuďoch.

zuzinka888
12. máj 2024

Podla mna sa vysmievaju iba takí vo nikdy nikde neboli- teda nehovorili inym jazykom lebo ziaden neovladaju. Lebo inak by vedeli ake tazke je zacat komunikovat inym jazykom kolkych chyb a trapasov sa stane- na oboch stranach. Ale bez toho to jednoducho nejde. Len smelo do toho- ono to viac vypoveda o ich "hluposti" ako o tvojej "neschopnosti"( urcite vies viac ako si myslis)rozpravat.

bubik6x
12. máj 2024

Žijem v Holandsku už 10 rokov, rozprávam slovensky, poľsky, anglicky, viem čítať po rusky, a holandsky tiež viem, samozrejme nie dokonale je to strašne ťažký jazyk a stretla som sa s vysmievanim od jedného kolegu v pracy ale to bolo skôr podpichovanie, čím viac jazykov vieš tým lepšie takže sa vykašli na druhých a rob to čo chces 😉

autor
12. máj 2024

Vy ste velmi mili ludia! Dakujem vam! ❤️
A ked sme uz tuto temu trochu rozobrali, tak ako ste sa chranili voci tym, ktori vas podpichovali? Ako ste argumentovali?

julish
12. máj 2024

Ovládaš viac jazykov, to je skvele a stoj si za tým. Nech sa strčia ti, čo kritizujú - oni viac jazykov neovládajú. Kašli na perfektný prejav, každý mame nejaký prízvuk a to je na jazyku krasne

autor
12. máj 2024

@julish nemas pocit menejcennosti? Ja zatial na SK ano...

feb13
12. máj 2024

S anglictinou je to ine. Po anglicky hovori minimalne polovica sveta a iba pre malu cast z nich je to materinsky jazyk (dokonca aj medzi anglictinou a anglictinou je rozdiel). Oni su podla mna zvyknuti na cudzincov, aj na prizvuk, aj na chyby. A ked sa s niekym bavis po anglicky, je vysoka pravdepodobnost, ze prenho to tiez nie je materinsky jazyk a tiez robi obcas chyby.
A tych podpichovacov jednoducho ignoruj, je to ich vysvedcenie, nie tvoje.

purple_wolf
12. máj 2024

prilis sa zaujimas o to co si o tebe druhy myslia... pamataj ze urazit a ponizit ta ludia mozu len ak sa nechas... ked bude mat niekto sproste keci tak im s kludom anglicana mozes povedat ze na rozdiel od teba ovladat dalsi jazyk ... to ze ta niekto opravi kvoli zlej gramatike mas brat ako poucenie a nie ako trest bozi, prizvuk ma kazdy... co sa ale cudujem je to ze ak si celu skolsku dochadzku mala v slovencine tak je dost smutne ze este stale neovladas slovencinu

julish
12. máj 2024

Nemám, som jazykovedkyna a toto sú fakty

autor
12. máj 2024

@purple_wolf mas pocit, ze slovencinu neovladam? 🙂 pisem, ze mam silny madarsky prizvuk.

autor
12. máj 2024

@julish si skvela.

vroni
12. máj 2024

@autorka, ešte si na tom dobre. Mala som spoluziacku od Galanty, mala fakt brutálny maďarský prízvuk. Chyba v matrixe bola, že po maďarsky nevedela ani slovo, proste chytila prízvuk z okolia a ani za svet sa ho nevedela zbaviť. A okrem poznámok od idiotov, ktorý sa na nej "bavili" si vypočula veľakrát aj pucung od Maďarov, že s nimi "odmietala" hovoriť po maďarsky.

autor
12. máj 2024

@feb13 ignorovala by som, ak by to neprochadzalo zo strany slovenskych kamosiek. Napriklad, jedna kamoska mi hovori, ze by v zivote nechcela vediet po madarsky, je to hatlanina, a lutuje moje deti, ze ich materinsky je madarcina a v zivote to budu mat tazke. Ked kvoli tym vetam som vyliala moje srdce dalsej slovenskej kamoske, tak mi na to iba tolko povedala, ze nemam sa bat, ona ma ma rada aj ked sklonovat neviem... 😏
Aj toto mi zle padlo, ano. Mozno si naozaj beriem na srdce nektore veci.

A ano, ani jedna z nich neovlada iny jazyk okrem slovenciny.

autor
12. máj 2024

@vroni wau, aj to sa da?

vroni
12. máj 2024

Da. Nakoniec kvôli tomu nechala školu (študovala pedagogicky smer), takže to naozaj nebol žiaden pekný ani vtipný príbeh.

0silvia0
12. máj 2024

Autorka, pisomny prejav mas v slovencine lepsi, ako ktorykolvek Slovak. Cize na nejake blbe poznamky mozes reagovat: ano, viem o tom, ze mam prizvuk. Ale pisomny prejav mam lepsi, mozeme si pisat ak chces.

Smola, ze mas blbe kamaratky. Ak by si bola moja kamaratka, mohla by si ma par slov po madarsky naucit. Drzim palce, nech sa v buducnosti stretavas s vyzretejsimi ludmi.

autor
12. máj 2024

@vroni Ach, toto mi je velmi luto. 💔

autor
12. máj 2024

@0silvia0 Neprehanaj, ale velmi pekne dakujem! Si velmi mila! ❤️

mouxa
12. máj 2024

Asi toto by som k tomu chcela povedat: “Never make fun of someone who speaks broken English. It means they know another language.”

maja22
12. máj 2024

Ja som z okresu NZ, zo slovenskej dediny a ked som prisla na VS, tak spoluziaci boli presvedceni, ze viem madarsky, lebo mam taky prizvuk 🤷‍♀️ A ja som len oci otvarala, ci to myslia vazne... Nic si z poznamok inych ludi nerob, vobec sa tym netrap, ludia sa niekedy mozno zacuduju, ale vsak nie sme z cukru, nieco snad vydrzime 😃

petra92
12. máj 2024

Ja sa priznám, že maďarčina je pre mňa jeden z najškaredších jazykov, bohužiaľ som ju musela počúvať 3 roky v škole a mam na ňu úplnú averziu 🫣Ale v živote som sa nikomu nevysmievala za prízvuk, to ako keby sa mne vysmievali za to,že som trnavčanka ,čo je tiež počuť 😅Kašli na to, ľudia si vždy nájdu niečo za čo by si mohli "kopnuť",tí blbí samozrejme 😉

h2
12. máj 2024

@0silvia0 Ty sa učíš maďarčinu cez Duolingo? Aj ja! 😃 Už vyše roka. A úplne súhlasím, ide mi to strašne ťažko.