Ako sa vyrovnať s bratovou závislosťou na rodičoch?
Sme traja surodenci. Ja, brat (35) a sestra (19).
Ja som vydata, mam dceru, od rodicov som dostala prispevok na byvanie, ked sme stavali dom. Odkedy pracujem a mam rodinu, nikdy som od rodicov nic nechcela, nic mi nefinancuju, som totalne finamcne nezavisla a ani od nich nic neocakavam.
Mladsia sestra este studuje, takze tam je financna starostlivost rodicov na mieste. Ide mi ale o mojho brata, ktory je davno dospely a totalne rodicov vyciciava. Rodicia nudzu o financie nemaju, ale jeho spravanie mi pride neadekvatne jeho veku a tomu, ze ma vlastnu rodinu.
Brat pracoval normalne na TPP, ale pohadal sa so sefom a tvrdohlavo odisiel. S velkymi ocami sa pustil do podnikania, ktore mu samozrejme nejde. Ma partnerku a dceru (4), byvaju v byte (2 izbak), ktory patri nasim rodicom uz cca 10 rokov a platia iba naklady na byvanie.
Vsetko pre malu (od vybavy: kociar, oblecenie, postielku…) platila moja mama, dokonca jej plati oblecenie aj teraz, skolku, vsetky naklady na nu… brat ma s partnerkou komplikovany vztah, casto sa hadaju, chcu to ukoncit. Ked to spomenie pred mojou mamou, ta im hned kupuje vikend v Tatrach, na Orave, CZ, lebo to treba predsa urovnat a potrebuju vypnut a mala predsa potrebuje fungujucu rodinu. Minuly rok im dokonca platila dovolenku (ano, vsetkym 3), ktora stala cez 4 000€.
V minulosti brat dostal od rodicov auto, ktore chceli predat. Chcel chatu, nemal na nu, tak ju cvakli rodicia. Toto vsetko uz clovek predycha, ale na Vianoce nam oznamili, ze cakaju babatko cislo 2. Planovane. A kto ho bude zivit? No zase moja mama.
Nezavidim mu nic, co mu rodicia dali, len uz mi pride, ze to trosku prehana. Viem, ze aj moj ocino sa uz voci tomu ohradil a mame to vycita, len ona je ako slepa. Ja ich peniaze nepotrebujem, ani nechcem, mame sa s manzelom dobre, len uz sa na tu jeho vychcanost nemozem pozerat. Je zaciatok pracovneho tyzdna a on ide plavat, ved robit nemusi a moja mama sa derie v praci, nema cas ani zit, aby dospelemu chlapovi platila zivot? Pride vam to normalne?
Ked vidim mamu, aka je upachtena, aby vsetko stihala je mi smutno a on chodi oddychnuty a vysmiaty, nemozem sa uz na to pozerat.
Dakujem za precitanie, len som si potrebovala vyliat srdce.
@horalkaaa zamyslela som sa nad tym viac a asi by ma to dost hnevalo, ked ta este ani nepocuva a asi to bagatelizuje. Povedala by som to potom asi jeho zene. Ze ich hadky skodia nie len im a ich dietatu ale aj zvysku rodiny. Mozno sa zahanbi a spolu pridu na riesenie, napriklad ina praca pre tvojho brata, ak mu to podnikanie nejde.
spíš si všetko,čo dali tebe,a čo dali jemu.Ukáž to mame a pýtaj si,nech ti doplatí ten rozdiel,že ty si rovnako ich dcéra.A že majú ešte jednu dcéru,či tej tiež dá toľko,čo dala bratovi.Ak jej nedopne,tak neviem...
Neurobis nic, je to volba Tvojich rodicov. Ano je to nefer a z bratovej strany zdieranie. Pravdepodobne sice nema stastnejsi a spokojnejsi zivot (ked maju s frajerkou vztah aky maju), aj ked majetkovo su za vodou z nicnerobenia, skor lutujem tie deti.
Ale asi sa k tomu fakt neda ani vela napisat, neurobis nic, nie je to Tvoja starost. Pravdepodobne jediny, co moze do toho co povedat, je Tvoj otec, ze da mame nejakym sposobom znamenie, ze to co pre dospeleho chlapa robia, je cele zle.
@horalkaaa nie, nepride mi tvoja mama normalna. Pride mi to doslova chore, k bratovi si adoptovala dalsie dve deti - jeho zenu a dceru. Deti jej len pribudaju. Ale nic s tyn nespravis, to si musia poriesit tvoji rodicia. Tvojmu bratovi a jeho zene evidentne nie je trapne byt pijavicami.
To financovanie mamou ide aj z peňazí tvojho otca, keďže peniaze v BSM sú spoločné. Čiže on by sa mal ohradiť. Inak mi príde ako dobrý nápad to, čo napísala rozculena. Nezabudni tam napisat aj ušlý zisk z prenájmu toho bytu rodičov, kde bývajú 😀
Tu problém ale nie je tvoj brat ale tvoja mama. Nikto ju nenúti sa zodrat kvôli synovi. Sama robí rozhodnutia aké robí. Takže skôr ries ju ako jeho.
@horalkaaa Rodičovské peniaze, ich rozhodnutie (viac-menej mamine) Chybu robí aj tvoj otec, že sa voči tomu rázne neohradí, raz im možno tie peniaze budú chýbať a brat sa určite nebude hrabať financovať rodičom napr. DSS, súkromne vyšetrenie, opatrovateľky, upratovačky... Ten už dnes nemá kožu na tvári. Takéto typy parazitov poznám. Zaslepené matky tiež... V každej rodine sa nájdu. Neurobíš s tým nič, bohužiaľ. Už len sa zmieriť.... i keď horká slina ostane 🤷♀️
@rozculena
@horalkaaa
ja tiež súhlasím s rozculenou. Nie aby ti to reálne vyplatila ale aby si jej tým otvorila oči. Ocko vyzerá byt bud riadny alibista alebo ho mama živý, ked nie je s horný tresnut pestou do stola a mater upratať!
A mimochodom, o " maminečku" ktorá sa pachtí aby dospelemu kretenovi platila zivot, by som sa neobáva. Jej blbosť. Ešte by som sa opýtala, či je s debilkom dohodnutá, ze ju v chorobe bude opatrovat, keď sa takto nahana koli nemu. Lebo to su infarkt a ďalšie smakotinky predporogramovane 😏.
@svetlonos matke to neotvorí oči, tomu ver. A chlap tam nemá žiadne slovo 🙄
To dieťa, ktoré sa ozve a volá po férovej hre je ešte obvinené, že závidí, alebo o čo mu ide...? Ja tvrdím takto= Kto s rodičmi majetky predr*e nech ich aj potom opatruje 😉
Keď sa peniaze rozdávajú maznáčikovi, zaslepenosť smeruje len jednému... Ale, keď treba starostlivosť, zrazu, už aj ten odstrčený potomok je dobrý... To určitééé...
problem je tvoja mama a jej postoj k bratovi
@dadka1997 nemusí závidieť. Ja si myslím, že ak sú vzťahy normálne, normálny rodič rozdelí rovnako. Ak má 3 potomkov, má z čoho a chce dať, tak každému, nie jednému. Nemá predsa len 1 dieťa.
Máme také prípady v rodine- jeden zo 6 detí "zožral" všetko, ale mamu neopatril. Umrela sama, opustená v starobe a chorobe. A tak sa v ňom videla synáčkovi- miláčkovi... Zvyšných 5 to celý život vnímali ako krivdu. Nie, nešlo o tie peniaze, nepotrebovali, šlo o to, že sa ich to bytostne dotklo, akokeby ich vlastná mať zaprela a mala len toho jedného. A tá trpká spomienka tu ostala 🤷♀️
Osobne si myslím, že majetky nekazia vzťahy a nerozbíjajú rodiny... Majetky krásne poukazujú, aké tie vzťahy sú a boli. Na prd... asi nikdy ideálne...
@kika845 áno, asi tak... Ja som tiež svokre bez servítky povedala, že s kým majetok rozd**e, ten nech ju "dochová"
My nepotrebujeme, aby nás financovala. Ide o princíp... Švagrovcom sa lejú tisíce eur, aj viac za tie roky. Ale keď niečo treba, telefón vyzváňa u nás. Už sme to zatrhli a vyslovene som ju požiadala, aby nás s tým neobťažovala a nech sa postará jej milovaný syn 😉
čo bude robiť brat keď mama náhodou ochorie , popr. prestane chodiť do práce... to bude pre neho šok. - finančný
@jamimo tak nechat sa vyuzivat nie, byvaju komplikovane tie vztahy, je to pravda,
ja len ked pocujem tie silne reci ze nech si ta doopatruje ten ci ta, lebo dostali viac
tak nikto nevieme v akom poradi pojdeme,
aj to sa zial niekedy stane ze aj dospele dieta musi opatrovat nakoniec rodic (napriklad taky Schumacher na lyzovacke ako dopadol),
nie iba deti rodicov
@kika845 súhlasím, že scénar opatrovania môže byť aj opačný. A silácke reči? Ak mám povedať za seba, ak by nastal scénar starostlivosti o takého seniora, tak mám v tom jasno= tak ako som popísala vyššie. Som realista. Život ma naučil 🤔
PS: o Schumachera sa stará manželka a profi personál, pochybujem, že jeho rodičia...
@horalkaaa to mas take kombinacie vztahov v rodine. Neschopny, ukrivdeny synacik, ktory nepovie nie financnej vypomoci v kombinacii s mamickou, ktora sa na tu neschopnost nedokaze pozerat a zehli co sa da, nech je zlatusik spokojnucky a neplacka. Tym schopnejsim detom sa sice na to zle pozera, ale aspon sami pred sebou sa mozu pozriet do zrkadla, ze necicali rodicov. Slaba utecha, krivda asi zostava, ale neda sa s tym nic robit.
Otec dava peniaze mamke a ta ich takto "prerozdeluje" ci su to zvacsa peniaze mamky a dobre zarobia, alebo maju ine majetky, vynosy, renty? Ocividne ma z coho, tak dava. Nie pekne na trojo, ale tomu, ktory vie najlepsie hadzat psie oci. S mamkou nehnes, ta je zaslepena smerom k neschopnemu, alebo vsetkeho schopnemu synackovi. Ten berie, bez ohladu na teba, segru ktoru on moze povazovat za "vyplatenu". Toto je problem penazi v case, ked tebe dali povedzme 20 000,mali dat aj tym dvom, ked mali len tych 20 000 na rozdavanie, mali dat kazdemu po 7 000. Ked maznakovi na VT 4000,vam rovnako, alebo vsetkym po 1300. V kazdej familii sa najde takyto prisavnik a taky hostitel. 🔢
Ja by som sa voči tomuto ohradila už len kvôli tvojej dcére. Nie je fér, aby jedna vnučka dostala od babky víkendový pobyt a druhá nič. To tej babke nie je blbé?
Ak by to nepomohlo, asi by som obmedzila vzťahy, nemohla by som sa pozerať na to, ako sa mama ničí, kvôli lenivému bratovi, ale komu niet rady...
Ja len, ze ked im teraz pribudne dalsie dieta, tak aj vacsi byt budu potrebovat. Ten im tiez zacvaka vasa mama?
@jamimo ale on je pri prachoch, môže si to dovoliť.
@rozculena
@baboobchod
Zoznam co kto dostal? 🤭
Nevynechat ani kedy boli odplienkovani,
ak by nahodou mal niektori z nich dlhsie komfort z prebalovania ako batola,
to treba brat tiez v potazmo,
A pri vsetkych surodencov by mala tiez uviest ze ich priviedla na svet, to ako prve.

@horalkaaa od tvojej mamy je velmi pekne, ze nechce aby sli od seba pretoze rozchod rodicov ma na deti velmi zly vplyv. V tomto s nou velmi suhlasim, preco to robi ale ano, je to drze od tvojho brata. Ze sa nesnazi a necha ostatnych makat za neho a vsetko prijme. Ako sestra by som mu uz asi povedala, ci ho hanba nefackuje, ze je dospely chlap a necha svoju mamu platit veci za seba 🙂