Ako sa vyrovnať s nevďačnosťou?
Stretli ste sa už s tým, že ste pre niekoho robili maximum, boli oporou, pomáhali ako sa len dalo, vzdy boli po ruke a nedostali ste ju naspäť? Ani najmenší prejav vdaky, žiadne ocenenie iba prázdne reči. Ako ste sa s takým nevdakom vyrovnali? Ukončili ste také priateľstvo kde ste iba dávali q nič nedostali späť?
Ja keď pomáham, pomáham nezištne ... nič za to nečakám ... a hlavne v dnešnej dobe, keď človeka každý využije, zneužije a potom sa bude tváriť, že ho nepozná.
@egonsk pre mňa je dosť smutné ze sa tie tradične hodnoty vytrácajú a ľudia si nevážia to, čo pre nich iní robia ale berú to ako samozrejmosť
Ano stretla a ano ukoncila. Nezelam im v zivote nic zle, ale nevidim zmysel davat im zo seba to dobre. Seba mam radsej ako takych ludi.
@dzulli1980 každý kto pomáha robi to preto lebo to tak citi. Ale myslím, že každý nejako tak prirodzene očakáva aspoň slovo ďakujem, pripadne správanie ktoré vyjadrí ze je ten druhy za tu pomoc vdacny. A nie ze to dobro ktoré dáš otočí proti tebe
@vanilkovazmrzka myslíš že ti ludia raz pochopia a bude ich mrzieť ako sa zachovali?
V azii si ludia vazia pomoc a su vdacni a dokonca tam maju tzv. dlh vdacnosti za vyznamnejsiu pomoc. V amerike mozes byt rada, ze ta este po pomoci nezazaluju, ze si to spravila z vypocitavosti a neskoncis na sude. To je rozdiel vychod a zapad.. my sme uprostred, u nas to byvalo taky dobry mix spriemerovany... ale uz sa tahame na zapad velmi a aj to tu tak vyzera.
@egonsk pre mňa je smutné ked niekto nedokáže ocenit to, čo pre neho niekto urobí
Stretla som sa aj s tým čo opisuješ, ale aj s tým, že ľudia mali pocit ako sa oni rozdávajú, koľko pre druhých robia, ako pomáhajú, pritom robili úplne minimum a vlastne to bolo tak trochu otravné, keď človek o tu ich “pomoc” poriadne ani nestál 😅 … ale teda v tom prípade, na ktorý sa pýtaš ty, týchto ľudí som nikdy neodstrihla, iba som prestala toľko “dávať” a buď náš vzťah aj bez toho úplne normálne fungoval alebo sa odstrihli oni a ja som bola rada, že som sa zbavila človeka, ktorý ma len využíval
ano, zazila.. a naucila som sa v zivote pomahat a robit 'dobre skutky' iba vtedy, ked to ozaj chcem a ked mi to aj osobne robi radost, ked z toho aj ja nieco mam .. vtedy to cloveka nevycerpava a vlastne ani nepotrebujes nejaku vdacnost, alebo aby ti niekto tvoju energiu vracal.. lebo ju takouto pomocou ani nestracas.. samozrejme, ak citim, ze ma niekto vyuziva, berie moju pomoc ako samozrejmost a ozaj nie je vdacny, tak tam ani nemam chut viac pomahat.. ale nejak sa tym netrapim, ze by som cakala, ze si to raz uvedomi a dodatocne mi bude vdacny..
ano, vo vztahoch ma energia prudit vzajomne, nie iba jednostranne, ale v dobrych vztahoch sa to deje automaticky, prirodzene, netreba to umelo udrziavat a davat si pozor, ci sedi 'ma dat/dal'.. ide o to, ze ked to v nejakom vztahu takto nefunguje, tak nie je treba napravat ten vztah a cakat, ze sa to zlepsi, ale taky vztah proste opustit a udrziavat prave vztahy, kde tieto veci prirodzene funguju
Nepremyslam nad tymi ludmi takze je mi uprimne jedno, co si myslia ci citia alebo budu mysliet ci citit v buducnosti. A radim aj tebe take situacie a ludi zo zivota vypustit a nezamyslat sa nad vecami, ktore sa teoreticky mozu stat a teoreticky sa mozu zmenit lebo prakticky sa ta to uz netyka.
Ja osobne nemam pocit, ze by niekto moju pomoc zneuzival, ale pomaham naozaj len tym, ktorych poznam a tam je to prijate s vdakou. Ale mam svagrinu, ktora totalne vyuziva rodicov, ktori sa zial daju a to je presne ten typ, ze vycicat a este vynadat ze je malo pomoci alebo ze to robia zle, A nie, taky clovek nikdy nebude vdacny, lebo je to proste sebec a ma to v povahe. Mne sa rozum zastavuje niekedy, ale nic s tym neurobim…ja by som rozhodne neskakala podla nej a nenechala so sebou zametat.
Nie, mne sa to nestalo. Viem akosi rozlisis mieru kedy je to pomoc a kedy vyuzivanie ak to je pomoc v ramci priatelstva.
Ale ked pomaham z nadbytku toho, co mam, vtedy pomaham nezistne a je mi jedno komu dam.
@egonsk ty ruSSofilcka, ťahaj na ten svoj vysnený východ a neotravuj vzduch v tomto dekadentnom západe...USA si nevidel ani na mape,ale kopnúť si potrebuješ. Keby sme to mali aspoň z polovice v hlave tak upratané ako to má väčšina obyvateľov USA,tak nám je tu sveta žiť a lúzry ako Fico,Pelle alebo Danko by si tu ani nešktli.
"...pre mňa je smutné ked niekto nedokáže ocenit to, čo pre neho niekto urobí..."
A preco to pre nich robis? A hlavne co pre nich robis?
My sme raz zohnali v europskom hlavnom meste v centre prenajom bytu za fakt super cenu pre pribuznu ktora nemohla platit vela a zufalo zhanala podnajom. Majitelka, znama, isla na rok do zahranicia a nechcela aby jej byt niekto znicil. Tak som jej povedala ze pribuzna hlada prenajom, ona povedala cenu a ja ze uff to je drahe, tak ze za kolko moze, dala som ich sumu a ona ze tak ok. Ja natesena ze ako super som zohnala, pribuzna po tom chnapla, ani slovko vdaky ale sak ok. A po case sa mi donieslo ze urcite som na nich zarobila (ze mi ta znama zaplatila proviziu) a ze preco som to dohodla len na rok ked sme kamaratky a ze som im to v podstate vnutila a oni sa musia po roku stahovat. 😁
Nie nadarmo sa hovori "za dobrotu na zobrotu" a stretne sa s tym kazdy z nas. Ja tiez pomaham nezistne, ked chcem a vidim v tom zmysel. Tiez sa mi stalo v minulosti, ze som nezistne pomahala "kamaratke" ked to potrebovala, bola som jej vzdy k dispozicii, hocikedy som s nou volala cele noci a raz som si dovolila jej pocas porady v praci nezdvihnut telefon. Prestala som mnou komunikovat, lebo som jej nebola k dispozicii. Podotykam, ze ona pre mna za tych niekolko rokov neurobila nic. Ked som mala ja nejaky problem, nezaujem, okamzite menila temu s tym, ze ona ma toto a tamto. Takze toto ma poucilo, ze pomoc odtial potial. Stalo sa mi to este raz, ze tiez na mna jedna kamoska vsetko hadzala, jej problemy, furt sa chcela stretavat a ked som nemala na to cas, ze denne s nou chodit na obedy/vecere a pocuvat to, aka je frustrovana z prace, lebo jej sef tam ma frajerku a taketo veci, bola ofucana ze sak jej treba pomahat. A ked nahodou som ja nieco mala, tak tiez nezaujem. Tiez sa so mnou prestala bavit, teraz po rokoch sme sa nahodne stretli a dala som jej sancu. Potrebovala pomoc, myslela som si, ze sa zmenila...no to ano, k horsiemu. Za mna je velmi tenka hranica medzi vyuzivanim a pomocou.
Zažila a zabolelo. Pomohla a pomáhala kamarátke, aj jej dcére a nakoniec sme boli svine a môj chlap úchyl. To len preto, že jej podal tašku s jedlom z chodby smerom do izby. Doteraz dlzi 200€, tvrdila že som jej to dala ako dar , no jasné mala som plat 460e a darujem jej polovicu len tak. 🤦
Že vás pozdravujeme Monika a Vierka od Žiliny 👋
@bambulka79 uz si si dala dnes tabletku? sup sup si daj, lebo ti praskne cievka od toho besnenia proti vychodu. Pre teba je vychod iba rusko, zabudla si, ze aj ine staty tam su, takze dosadila si si to, co ti vymyli media, preto ten kto nevidel inu krajinu ani prstom na mape si zjavne ty 🙂 Takze pekne rano Ti prajem 🙂 ... apropo svojim prejavom vystihujes mnou opisany zapadny model chovania.
Zažila som niečo oveľa horšie, ale už v kontakte nie sme a ani mi dotyčná osoba k životu nechýba. Ešte som ja skončila ako tá najväčšia sv...
@muchotrafka298 moja skúsenosť je podobná. Mňa asi zamrzelo, ze niekto koho považuješ za priateľa ti bodne nôž do chrbta a miesto vďaky z teba urobí idiota. Ako už bolo spomenuté, energia v akomkoľvek vzťahu musí plynúť obojsmerne inak je to na nic.

celkom bezne sa mi to stava a ani sa tym netrapim uz davno, lebo je doba egoizmu a vyuzivania, takze co mozem ocakavat? Slusnost sa uz davno nenosi, teraz moze byt clovek niekedy rad, ze nedostane na drzku, ak niekomu pomoze.