Ako sa vyrovnať s nezáujmom babky o vnúčence?
Vopred dakujem kazdemu kto sa zdrzi urazok a ustipacnych komentarov. Je mi z toho celeho smutno a nepotrebujem dalsi naklad.
Prisla som si len vyliat srdce na moju mamu ako babku. Je mi luto ze nema o vnucata zaujem. Ked je s nimi tak sa tvari ako ich lubi, aki su uzasni sikovni krasni vsetko bla bla. Ale za cele leto ich ani nebola pozriet. Maju 1 a 3 roky. Starsi bol minuly tyzden na 5 noci u starkej (manzelovej mamy) ktora byva v inom state a nevedela si ho vynachvalit aky bol poslusny a ako dobre im bolo. Moja mama byva 40 min od nas a nic. Ani na jedno poobedie ho nechce. Stale nejake vyhovorky ale pri tom nema problem postrazit ine deti. Ja som mala dve uzasne babicky, ked vidim na ihriskach ine babky s vnucatami je mi to luto. Nejde mi o to zbavit sa deti. Chcela by som len aby s nimi bola. Fyzicky. A nie ze co robia drobci, posli mi fotku. Ine vnucata nema. Ona vztah k detom celkovo ma, vie sa zabavit aj s babatkami ale proste mam pocit ze vlastne ju az tak nezaujimaju.
Zazil to niekto? Zmenilo sa to ked deti podrastli? Ako sa zmierit s tym ze s nimi nema potrebu vobec byt.
@anonym_autor to mi je velmi luto neviem uplne ake to je aj ked moji rodicia tiez nemali velky zaujem kym boli uplne malicky ale casom sa to zlepsilo starsieho si uz beru na navstevu a prespatie obcas lebo uz vie komunikovat a nechybame mu...a skusila si sa jej otvorene na to spytat? Poukazat na to ze sa nezaujima?
@anonym_autor tak ked bude pytat fotku, napis jej jemne, ze sadni do auta a prid sa pozriet nazivo...
@anonym_296a5b dakujem. Mame spolocnu skupinu na whatsappe s oboma babkami kde posielame fotky s muzom. Ale veru asi to obmedzim
@anonym_autor zazila som to, svokrovci boli taki... vsade sa vnucatami chvalili, ale stravit s nimi cas, to nie. Nijako sa to nedalo nanutit. Deti su uz dospele a presne taky zaujem maju teraz uz iba o babku, svokor zomrel. Moja mama zomrela mlada, deti si ju vlastne nepamataju, no ona bola pravy opak, rozdala by sa pre ne. Stale mi to je luto.
@anonym_autor to mi je velmi luto neviem uplne ake to je aj ked moji rodicia tiez nemali velky zaujem kym boli uplne malicky ale casom sa to zlepsilo starsieho si uz beru na navstevu a prespatie obcas lebo uz vie komunikovat a nechybame mu...a skusila si sa jej otvorene na to spytat? Poukazat na to ze sa nezaujima?
@luteam ten trojrocny uz rozprava uplne normalne sa s nim da dohovorit, pekne jedava, je odplienkovany. On je kludna povaha, rad si cita knihy alebo aj pocuva ked mu niekto cita. Ked mu dam knihu a albi pero ani neviem o nom. Ked bol teraz prvy raz na prazdninach svokra hovorila ze bol uzasny, ziadne place alebo ze mama mama. Mozno tak 4-5m dozadu bola u nas, na dalsi den sme mali ist este z nejakeho dovodu aj my tam. Hovorim vezmi si ho na jedno noc ak chces ved mi hned rano prideme. Ze nie nie este je maly az ked bude zabehany skolkar. Teraz nedavno ze az ked bude mat tak 6 rokov. Uz minule leto som riesila ze moc zaujem nema. Lenze ona bola na troch dovolenkach a uz jej to casovo nevychadzalo. Ale stale nas volala aby sme dosli k nej aj ked bola v praci ze je tam bazenik na zahrade pieskovisko. Vtedy som jej povedala ze ak mame prist tak preto aby boli s babkou. Bazenik a pieskovisko mame aj tu. Toto leto je to zase rovnake. My samozrwjme mozme prist hocikedy len mi tam chyba take to chcenie od nej byt s nimi.
@anonym_f15ec3 mne je este tak luto ze ten starsi na tu babku casto mysli. Zbada v meste rovnake auto ako ma ona a hned vykrikuje ze to je babkine auto. Minule babke volal z hrackarskeho telefonu a hovoril co bolo na ihrisku. Pritom ju uz vyse mesiaca a pol nevidel
ja to vôbec nepoznám - moja mama bola s mojim malým od roka a 1/2 keď som sa ja vrátila do práce ... aj svokra ho brávala vždy keď mohla ... dodnes majú skvelé vzťahy aj s jednou aj druhou babkou ...
keď sa jej na to opýtaš čo odpovie?
@anonym_autor Je to tvoja mama o to bude ľahšie otvorene sa o tom s ňou porozprávať, povedz jej to presne tak ako si to napísala aj sem. Zistíš možno dôvod. A pozitívne je, že si deti budujú krásny vzťah aspoň s jednou babkou.. niektoré deti nemajú ani to, žiaľ.
Niektoré ženy sú také. Aj tu často čítam, že keď budú raz starými mamami tak prídu pozrieť vnúča raz za čas, nie to ešte postrazit.. Ze sa tešia, keď budu mat svoj život späť (bez deti) a nebudú robiť opatrovateľku vnúčatám. Nechápem, ale neodsudzujem.
Na tvojim mieste by som sa s mamou porozprávala a uvidíš.
@anonym_7cfc2f ja deti nijak nemusím, teda vymýšľať programy pre vnúčatá asi nebudem ... ale nebudem sa vyhýbať času strávenému spoločne - ale asi ho budem tráviť tak ako som ho trávila s dieťaťom - teda napr. aj pri tom bazéniku ...
@anonym_autor Je to tvoja mama o to bude ľahšie otvorene sa o tom s ňou porozprávať, povedz jej to presne tak ako si to napísala aj sem. Zistíš možno dôvod. A pozitívne je, že si deti budujú krásny vzťah aspoň s jednou babkou.. niektoré deti nemajú ani to, žiaľ.
@athena27 budem musiet aj ked pocitam ze sa urazi, vezme to ako ze ju kritizujem. Uz som jej v minulosti povedala ze moja uloha nie je budovat vztah medzi nou a vnucatami. Nikdy som jej nepovedala ze nemoze prist, viackrat som navrhla nejaky vylet. Ze nech pride sem a pojdeme my dve a deti tam na vylet. Zrealizovalo sa to az raz a trvalo to celu vecnost. Z dovodov na jej strane.
@anonym_autor ja ti aj rozumiem, mila autorka, ale vies, nemusi.
Ma aktivny zivot, chve ho zit. Ja tiez nedavam deti starym rodicom, len ked chcu. Nie su povinni starat sa o moje deti, ktore boli mojim rozhodnutim
@anonym_7cfc2f ja deti nijak nemusím, teda vymýšľať programy pre vnúčatá asi nebudem ... ale nebudem sa vyhýbať času strávenému spoločne - ale asi ho budem tráviť tak ako som ho trávila s dieťaťom - teda napr. aj pri tom bazéniku ...
@biba_18 jasne chapem. Svokra je akcna zena, ta spravila malemu taky progrram az som zavidela a chcela ist na prazdniny tiez. Tym ze moja mama je blizko nie ke problem jej ho doviest aj len na poobedie. Zajdu si do mesta na ihrisko na zmrzlinu, vecer sa este pohra na pieskovisku v zahrade a ide domov. Ved nemusi tam spat ani. Ale ani to. U mas v meste je velky wellness. Uz niekolkokrat sa stalo, ze tu bola v saune a nedala vediet alebo len medzi dverami ze toto som doniesla drobcom z dovolenky ale musim ist lebo mam nocnu a nema cas ani ich ist hore pozdravit. Vtedy mi je tak smutno a oni stoja v okne a mavaju babke a ona nema cas za nimi ist. Pri tom len 5-10 minut mohla byt kratsie v saune. Chodia tam na 3hodiny.
Ma aktivny zivot, chve ho zit. Ja tiez nedavam deti starym rodicom, len ked chcu. Nie su povinni starat sa o moje deti, ktore boli mojim rozhodnutim
@stanislavicenka nepochopila si. Ja viem ze nie je povinna. Nenutim ju. Tiez jej deti nedavam. Ale ona si nepyta. Ani raz. Mne je luto ze nechce byt s nimi. Ze to nejde od nej ziadny babickovsky zaujem ako vidim napr od ich druhej babky ktora je proste daleko.
Nejde mi o to zbavit sa deti. Strcit ich niekde.
s tym nic nenarobis, len si musis zvyknut, ze je taka. Keby chcela, tak by si sama deti pytala, ale ona nechce. poznam to, tiez ma to mrzelo, stale bola odpoved, ked budu velky. ano, su uz velky, ale uz nemaju potrebu chodit k starym rodicom.
@stanislavicenka praveze nerozumies, tu ide o vztah a zazitky, ktore tie deti mozu prezit so starymi rodicmi. Ja dodnes na to spominam s laskou. Toto je nenahraditelne a o toto boli moje deti ukratene a velmi to oplakali. Tak, ako v rodine moze chybat otec ci matka, dietatu moze chybat vztah so starymi rodicmi, hlavne, ked okolo vidi vztah inych deti. Ale - vynutit sa neda, nijako, manzel to opakovane skusal a svokrovci boli rovnaki ku kazdemu vnucatu vsetkych svojich deti. proste nezajem. A ten velmi boli.
vela babiek sa aj boji spytat dnes, nechce sa montovat a tak.. cize ak vyslovene nepovedala, ze nechce deti brat = tak sa jej normlane opytaj. Ze vnukovi chyba a stale ju spomina a atd. A potom uvidis. A ono to moze byt aj vekom, niketo proste take male dieta brat nechce, napr. moja dcera si zacala deda uzivat aj ako skolacka :D odvtey celoletny partaci, predtym na sviatky sa videli a sem tam chvilu... vyrastla, uz s nim chodi na turu, bicykel, kupat sa, lyzovat sa... a neriesi batola. Moja mama opacne, kym chodilo batola k nej sem tam, ok, ako je vacsia a casom sa objavili aj mensie vnucence, tak smola... moja je na druhej kolaji a chodi malo :D
Ludia su rozni, ak nebude mat zaujem, tak neries, proste sa s tym zmier a nerob si vrasky.
@anonym_autor Aka bola tvoja mama ako mama? Lebo mam nieco podobne, nas volaju ale venujeme sa im aj tak len my, lebo ich to proste az tak nebavi. Ale mam uzasnu svokru, ktora sa mojim detom vie venovat aj cele dni. Viem, ze to nezmenim, lebo svojich rodicov poznam. Nic s tym nespravim, ale vztah sa s detmi buduje prave tou hrou a pritomnostou. Takze to maju v rukach oni.
@stanislavicenka praveze nerozumies, tu ide o vztah a zazitky, ktore tie deti mozu prezit so starymi rodicmi. Ja dodnes na to spominam s laskou. Toto je nenahraditelne a o toto boli moje deti ukratene a velmi to oplakali. Tak, ako v rodine moze chybat otec ci matka, dietatu moze chybat vztah so starymi rodicmi, hlavne, ked okolo vidi vztah inych deti. Ale - vynutit sa neda, nijako, manzel to opakovane skusal a svokrovci boli rovnaki ku kazdemu vnucatu vsetkych svojich deti. proste nezajem. A ten velmi boli.
@simsalabim presne si to vystihla. Mrzi ma ten nezaujem. Ja chapem ze toho mensieho este nie, ale ten vacsi je uplny partak uz. Myslela som ze ked videla ako skvele to dopadlo u svokry tak ze mozno...ale nic. Proste jak keby neboli.
@simsalabim presne si to vystihla. Mrzi ma ten nezaujem. Ja chapem ze toho mensieho este nie, ale ten vacsi je uplny partak uz. Myslela som ze ked videla ako skvele to dopadlo u svokry tak ze mozno...ale nic. Proste jak keby neboli.
@anonym_autor ale nezostava ti nic ine, iba to akceptovat. Mozes skusit mame povedat, co by si si predstavovala, ale ak to nepomoze, tak nic nenarobis. So svokrovcami nepohol ani opakovany rozhovor, ani priklad ich vlastnych surodencov, ktori boli a stale su uzasni stari rodicia, ani hadka, ani "donesenie deti na 2 hodiny", ani par mesacna ignoracia, ani telefonaty deti ("ved niekedy sa dohodneme, teraz nie"), ani ich plac a prosby, proste nic.
vela babiek sa aj boji spytat dnes, nechce sa montovat a tak.. cize ak vyslovene nepovedala, ze nechce deti brat = tak sa jej normlane opytaj. Ze vnukovi chyba a stale ju spomina a atd. A potom uvidis. A ono to moze byt aj vekom, niketo proste take male dieta brat nechce, napr. moja dcera si zacala deda uzivat aj ako skolacka :D odvtey celoletny partaci, predtym na sviatky sa videli a sem tam chvilu... vyrastla, uz s nim chodi na turu, bicykel, kupat sa, lyzovat sa... a neriesi batola. Moja mama opacne, kym chodilo batola k nej sem tam, ok, ako je vacsia a casom sa objavili aj mensie vnucence, tak smola... moja je na druhej kolaji a chodi malo :D
Ludia su rozni, ak nebude mat zaujem, tak neries, proste sa s tym zmier a nerob si vrasky.
@simca06022011 praveze som jej ho uz dvakrat ponukla a odmietla. Nie ze na prazdniny ale na poobedie alebo na noc. Alebo aj len aby s nami sla na vylet. Jej uloha je len prist k nam, ja oboch zbalim nalozim a odveziem nas tam. Ale nic. Ona im kupi prve posledne, z kazdej dovolenky nieco donesie, ak sem nahodou ide vzdy pre nich nieco ma. Ale jej staci to tak podat medzi dverami ze babka na vas myslela a cau.
@luteam ten trojrocny uz rozprava uplne normalne sa s nim da dohovorit, pekne jedava, je odplienkovany. On je kludna povaha, rad si cita knihy alebo aj pocuva ked mu niekto cita. Ked mu dam knihu a albi pero ani neviem o nom. Ked bol teraz prvy raz na prazdninach svokra hovorila ze bol uzasny, ziadne place alebo ze mama mama. Mozno tak 4-5m dozadu bola u nas, na dalsi den sme mali ist este z nejakeho dovodu aj my tam. Hovorim vezmi si ho na jedno noc ak chces ved mi hned rano prideme. Ze nie nie este je maly az ked bude zabehany skolkar. Teraz nedavno ze az ked bude mat tak 6 rokov. Uz minule leto som riesila ze moc zaujem nema. Lenze ona bola na troch dovolenkach a uz jej to casovo nevychadzalo. Ale stale nas volala aby sme dosli k nej aj ked bola v praci ze je tam bazenik na zahrade pieskovisko. Vtedy som jej povedala ze ak mame prist tak preto aby boli s babkou. Bazenik a pieskovisko mame aj tu. Toto leto je to zase rovnake. My samozrwjme mozme prist hocikedy len mi tam chyba take to chcenie od nej byt s nimi.
@anonym_autor týmto som si prešla aj ja pri synovi. Svokrovci nulový záujem a to bývajú v našej dedine a babka s mojej strany koľko sa dalo, cestovala či k nám alebo mi k nej cez 100 km. Syn je už dospelý už a veľa vecí si pamätá a bohužiaľ nikdy už s k nim nenašiel cestu. Vzťahy sú také, že sa im pozdraví, oni sa občas spýtajú sa má, povie "dobre" a viac s ním nekomunikujú.
Teraz sme mali oslavu, kde bola aj moja strana a svokra sa spýtala syna pred všetkými -už máš prácu, a ako sa ti v nej páči. Na to môj syn - ale ja ešte študujem a nechodím do práce. Chcela sa ukázať, ako babka roka a veru riadne prestrelila...
Za tie roky som sa naučila, že nie každá je stvorená "byť babkou" ... moja svokra, len sedí doma a nič nerobí a toto jej proste vyhovuje.
Ty píšeš, že nechce byť s nimi. Ty by si vyhľadávala niekoho s kým nechceš tráviť čas sama? Proste ju nenúť. Možno keď naozaj budú väčší, tak bude s nimi tráviť viac času.
@anonym_autor Aka bola tvoja mama ako mama? Lebo mam nieco podobne, nas volaju ale venujeme sa im aj tak len my, lebo ich to proste az tak nebavi. Ale mam uzasnu svokru, ktora sa mojim detom vie venovat aj cele dni. Viem, ze to nezmenim, lebo svojich rodicov poznam. Nic s tym nespravim, ale vztah sa s detmi buduje prave tou hrou a pritomnostou. Takze to maju v rukach oni.
@hariet mama bola samozivitelka. Mali sme ako deti vsetko ale cim som starsia tak si uvedomujem ze sme vlastne nemali ju. Pritom ona deti miluje, pracuje s babatkami cely zivot a stale hovori ako je jej praca uzasna a co vsetko jej dava. No len "jej babatka" jej staci vidiet z fotky. Este mi povie ze a ves teraz je to uz s nimi lahsie a teraz je to uz dobre obdobie...sama to povie ale byt s nimi nechce
tak to nechaj tak... no.. ja by som si poznamku, ze ked nema cas, nemusi ani darceky nosit neodpustila :DDD
@anonym_autor ale nezostava ti nic ine, iba to akceptovat. Mozes skusit mame povedat, co by si si predstavovala, ale ak to nepomoze, tak nic nenarobis. So svokrovcami nepohol ani opakovany rozhovor, ani priklad ich vlastnych surodencov, ktori boli a stale su uzasni stari rodicia, ani hadka, ani "donesenie deti na 2 hodiny", ani par mesacna ignoracia, ani telefonaty deti ("ved niekedy sa dohodneme, teraz nie"), ani ich plac a prosby, proste nic.
@simsalabim skusim este jeden rozhovor, zatrhnem to posielanie fotiek a hotovo. Viem ze nic nenarobim. Silit to nebudem
a nie su za tym nejake vycitky alebo "trauma", ze s vami nebola, lebo musela makat? ze jej to tie tvoje male deti pripominaju, o co vlastne s vami prisla? pripadne ze vidi, ako ty sa venujes, a ma vycitky, ze ona sa tak nevenovala? a mozno len prilis filozofujem, neviem.
Laska a zaujem sa vynutit neda. Moc vnimas ten kontrast ze druha babka co byva daleko zaujem ma a ta co blizko nema . Zbytocne sa trapis nad niecim co nie je v tvojich moznostiach zmenit. Mamu nezmenis Keby chcela cas si najde. Ocividne nechce nesil to. Netrap sa tym ze to nie je idealne ze to nie je take ake by si chcela . Tes sa ze aspon jednu babku maju super. Takto sa zbytocne trapis zozieras. Ber to tak ze tvoje deti maju super rodicov vsetko co potrebuju a ta babka je len ceresnicka na torte a uz jednu mate nevadi ze nie su 2 . ( zazila som to so svokrovcami treba to len prijat a netrapit sa)

@anonym_autor tak ked bude pytat fotku, napis jej jemne, ze sadni do auta a prid sa pozriet nazivo...