icon

Ako sa vyrovnať s nezáujmom babky o vnúčence?

11. aug 2025

Vopred dakujem kazdemu kto sa zdrzi urazok a ustipacnych komentarov. Je mi z toho celeho smutno a nepotrebujem dalsi naklad.
Prisla som si len vyliat srdce na moju mamu ako babku. Je mi luto ze nema o vnucata zaujem. Ked je s nimi tak sa tvari ako ich lubi, aki su uzasni sikovni krasni vsetko bla bla. Ale za cele leto ich ani nebola pozriet. Maju 1 a 3 roky. Starsi bol minuly tyzden na 5 noci u starkej (manzelovej mamy) ktora byva v inom state a nevedela si ho vynachvalit aky bol poslusny a ako dobre im bolo. Moja mama byva 40 min od nas a nic. Ani na jedno poobedie ho nechce. Stale nejake vyhovorky ale pri tom nema problem postrazit ine deti. Ja som mala dve uzasne babicky, ked vidim na ihriskach ine babky s vnucatami je mi to luto. Nejde mi o to zbavit sa deti. Chcela by som len aby s nimi bola. Fyzicky. A nie ze co robia drobci, posli mi fotku. Ine vnucata nema. Ona vztah k detom celkovo ma, vie sa zabavit aj s babatkami ale proste mam pocit ze vlastne ju az tak nezaujimaju.
Zazil to niekto? Zmenilo sa to ked deti podrastli? Ako sa zmierit s tym ze s nimi nema potrebu vobec byt.

autor
11. aug 2025
@domka222

Ty píšeš, že nechce byť s nimi. Ty by si vyhľadávala niekoho s kým nechceš tráviť čas sama? Proste ju nenúť. Možno keď naozaj budú väčší, tak bude s nimi tráviť viac času.

@domka222 ved ja ju nenutim. Skusala som len rozne formy. Ale uz to pomaly vzdavam. Len hovorim ze mi je smutno ze ich nechce. Necakala som to. Na vnucata dlho cakala, my sme mali problemy s pocatim a sestra mozno ani mat nebude. Ked aa narodili strasne plakala od radosti a potom taketo ochladnutie.

autor
11. aug 2025
@deedol

a nie su za tym nejake vycitky alebo "trauma", ze s vami nebola, lebo musela makat? ze jej to tie tvoje male deti pripominaju, o co vlastne s vami prisla? pripadne ze vidi, ako ty sa venujes, a ma vycitky, ze ona sa tak nevenovala? a mozno len prilis filozofujem, neviem.

@deedol neviem, netusim. Nikdy som jej nic nevycitala ze by sme nemali. Namakala sa. Teraz si uziva zivot, ja jej to nezazlievam. Som rada ze si moze dopriat. Ja uz babky nemam a mam na ne krasne spomienky. A tak nejak som automaticky dufala ze tak ako som mala super vztah s babkami tak budu mat aj moje deti. Ano viem moja chyba ze som mala ocakavania.

autor
11. aug 2025
@miadi

Laska a zaujem sa vynutit neda. Moc vnimas ten kontrast ze druha babka co byva daleko zaujem ma a ta co blizko nema . Zbytocne sa trapis nad niecim co nie je v tvojich moznostiach zmenit. Mamu nezmenis Keby chcela cas si najde. Ocividne nechce nesil to. Netrap sa tym ze to nie je idealne ze to nie je take ake by si chcela . Tes sa ze aspon jednu babku maju super. Takto sa zbytocne trapis zozieras. Ber to tak ze tvoje deti maju super rodicov vsetko co potrebuju a ta babka je len ceresnicka na torte a uz jednu mate nevadi ze nie su 2 . ( zazila som to so svokrovcami treba to len prijat a netrapit sa)

@miadi dakujem❤️

stanislavicenka
11. aug 2025
@simsalabim

@stanislavicenka praveze nerozumies, tu ide o vztah a zazitky, ktore tie deti mozu prezit so starymi rodicmi. Ja dodnes na to spominam s laskou. Toto je nenahraditelne a o toto boli moje deti ukratene a velmi to oplakali. Tak, ako v rodine moze chybat otec ci matka, dietatu moze chybat vztah so starymi rodicmi, hlavne, ked okolo vidi vztah inych deti. Ale - vynutit sa neda, nijako, manzel to opakovane skusal a svokrovci boli rovnaki ku kazdemu vnucatu vsetkych svojich deti. proste nezajem. A ten velmi boli.

@simsalabim tiez mozem potom povedat, ze nerozumies ty im. Ja ano. Ked to ndchcu a chvu si zit svoj zivot, netreba na nich krivo pozerat. Je to ich vyber. Nie su povinni vytvarat tvojim detom spomienky, ktore mas ty od svojich stsrych rodicov. Mozno je to cynicke, ale je to pravda. Moxno na to pridu neskor, mozno vobec. Ale nijako to neovplyvnis

stanislavicenka
11. aug 2025
@anonym_autor

@stanislavicenka nepochopila si. Ja viem ze nie je povinna. Nenutim ju. Tiez jej deti nedavam. Ale ona si nepyta. Ani raz. Mne je luto ze nechce byt s nimi. Ze to nejde od nej ziadny babickovsky zaujem ako vidim napr od ich druhej babky ktora je proste daleko.
Nejde mi o to zbavit sa deti. Strcit ich niekde.

@anonym_autor nikto od trba predda nechce, aby si tomu rozumela.

miadi
11. aug 2025
@anonym_autor

@miadi dakujem❤️

@anonym_autor Mozno ti pomoze vedomie ze niektori ludia Aj ked su rodicia im to staci . Ich vlastne deti a koniec . Vnucata beru akokeby
Cudzie deti. Nevedia k nim
Citit nieco viac nemaju zaujem nejak sa im vsetok vymynul pre tie ich vlastne deti. Nemaju v sebe potrebu travit cas s vnucatami . Bez toho prirodzeneho zaujmu sa nejaky ozajstny hlbsi vztah babka vnuca vytvorit neda. Proste nema na to uz kapacitu . Nech si sedi 3h v saune . Odpusti jej to . Mà svoje limity a toto je zial jeden z nich . Tvoje deti nebudu mat take spomienky na babku ako si mala ty ale to nevadi. Uz to je super ze ten 3r to zvladol v inom state s babkou z otcovej strany. Kde je vam ubrane z jednej strany vykomepenzovalo sa to z druhej strany. Staci ked zmenis uhol pohladu prestane ta to trapit a budes si viac uzivat zivot.

anonym_b4225e
11. aug 2025
@anonym_autor

@deedol neviem, netusim. Nikdy som jej nic nevycitala ze by sme nemali. Namakala sa. Teraz si uziva zivot, ja jej to nezazlievam. Som rada ze si moze dopriat. Ja uz babky nemam a mam na ne krasne spomienky. A tak nejak som automaticky dufala ze tak ako som mala super vztah s babkami tak budu mat aj moje deti. Ano viem moja chyba ze som mala ocakavania.

@anonym_autor keď pracuje s bábätkami, tak jej malé deti už nechýbajú po práci. To je ako j učiteliek. Tiež im po práci deti nechýbajú a chcú mať svoj kľud trochu, lebo tá práca je proste psychicky náročná.

simsalabim
11. aug 2025
@stanislavicenka

@simsalabim tiez mozem potom povedat, ze nerozumies ty im. Ja ano. Ked to ndchcu a chvu si zit svoj zivot, netreba na nich krivo pozerat. Je to ich vyber. Nie su povinni vytvarat tvojim detom spomienky, ktore mas ty od svojich stsrych rodicov. Mozno je to cynicke, ale je to pravda. Moxno na to pridu neskor, mozno vobec. Ale nijako to neovplyvnis

@stanislavicenka ja som reagovala na to, ze nerozumies ty tomu, o co ide autorke diskusie.

anonym_d54840
11. aug 2025

Ahoj, zažila som niečo podobné. Babka vôbec nejavila záujem o vnuka. Nič mu nikdy nekúpila, nemala k nemu vzťah, keďže dieťa takmer ani nepoznala. Raz jej švagor poslal malého fotku a ona poďakovala, ale okomentovala, že jej nechýba. Potom mala jedno obdobie, keď chcela fotky, dostala ich. Ku podivu končili na FB a u kamošiek, tak sú fotky zatrhnuté.
Malý bude mať narodeniny, minule bola prítomná, keď sa rozoberala, každý sa pýtal, čo kúpiť, ona bola ticho.
Človek po čase prestáva riešiť.
Nerieš ju, užívajte si život a ak bude pýtať fotky, nech príde osobne. Príp. ju skús namotivovať ešte napr.: Joj, dnes sa Jurko bicykloval, ide mu to super, aká škoda, že nechceš vidieť.

fkata
11. aug 2025
@stanislavicenka

@anonym_autor ja ti aj rozumiem, mila autorka, ale vies, nemusi.
Ma aktivny zivot, chve ho zit. Ja tiez nedavam deti starym rodicom, len ked chcu. Nie su povinni starat sa o moje deti, ktore boli mojim rozhodnutim

@stanislavicenka nerozumieš jej a vôbec. Ona nepotrebuje babku na úschovu dieťaťa, ale potrebuje babku, ktorú dieťa potrebuje. Chce, aby mali spoločné zážitky, proste by bola rada, ak by bola prítomná v ich živote, čo je normálka.

autor
11. aug 2025
@anonym_b4225e

@anonym_autor keď pracuje s bábätkami, tak jej malé deti už nechýbajú po práci. To je ako j učiteliek. Tiež im po práci deti nechýbajú a chcú mať svoj kľud trochu, lebo tá práca je proste psychicky náročná.

@anonym_b4225e aj som nad tym rozmyslala. Ale pritom ked maju susedi vnucata pri sebe tak za nimi ide a potom pocuvam co vsetko ten maly zuzkin vie. Mama ma velke akvarko a vzdy vsetky deti to strasne laka tak im ukazuje rybky atd. Tak mi pride ze vo volnom case je aj rada byt s detmi. Mozno aj to prispieva k tomu ze ma to mrzi

sisska96
11. aug 2025

Tak jej vráť a nemaj ani ty záujem. Keď chce zavolá, ak nie tak sa neozvi

fkata
11. aug 2025

@anonym_autor Skús jej navrhnúť, že prídete na návštevu a urobíte si spoločný program. Ja neviem kde bývaš, ale ZOO, herňa ...

sisska96
11. aug 2025
@stanislavicenka

@stanislavicenka je to smutné

miadi
11. aug 2025

A ber to tak ze ty uz vies aka babka raz chces byt ty . Svojim detom to raz vynahradis pri svojich vnucatach . Ber to ako lekciu do zivota, O to viac ta tvoje raz dospele deti ocenia ako babku Lebo budu vediet vdaka tvoje mame ze ten zaujem laska vztah nie je samozrejmost ze to nie je automaticke. Ochudobnuje sa Hlavne ona . Ale co uz takto to chce . Jej skoda. Fotky by som jej poslala ziadne vynucovanie zaujmu nema cenu a ked jej fotky stacia ku stastiu nech sa paci .

1andrea111
11. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor veď si to napísala sama
Namakala sa dosť, chce si život užívať. Veď ešte chodí do práce, dokonca na nočné. Tie romantické spomienky na babky sú zo strany deti, či ich aj babky v minulosti tak vnímali? Možno to bola pre nich obeta a nevedeli povedať nie. Moja svokra sa tiež tak starala o vnúčence dcéry cez prázdniny a nie že by ich chcela. Nerozumiem predsa tu stále nanucuju deti starým rodičom, ktorí očividne z rôznych dôvodov to nechcú.

anonym_61237c
11. aug 2025

@anonym_autor bohužiaľ budeš musieť akceptovať jej spôsob života a zmieriť sa s tým, tu žiadne rozhovory nepomôžu. Človek ktorý sám nechce, nikdy ho nikto nedonúti zmeniť sa, ak to sám od seba nechce, jediné čo môžeš je akceptovať to a netrápiť sa tým, prijať to, nehnevať sa, nebyť smutná, ty sama to nezmeníš. Ja som to prijala, kedysi som si myslela, že moja mama bude tá najlepšia babička na svete, veľmi sa tešila na vnúčatá, stále básnila o tom ako bude kočíkovať, pomáhať, varovať, ako si to bude vychytnávať, ušije im hento a uštrikuje toto, čo všetko im kúpi, kam všade pôjde s nimi... Realita? Cestuje a rieši si svoje 350 dní v roku, tých zvyšných 15 sú návštevy tak na hodinku-dve a raz za rok si berie deti na 5 dní k sebe, ale žiadne výlety, nič, sedia doma na dvore. Za tých 8 rokov ich raz zobrala na zmrzlinu 🙈 A to som jej nikdy v ničom nebránila, nikdy jej nezakazovala byť s vnúčatami, som nekonfliktný typ človeka.
Jedna moja známa, v mojom veku, keď som sa jej zdôverila ako to je, na mňa pozerala ako na prízrak, že čo chcem, mama má na to právo užiť si starobu ako chce. Samozrejme súhlasím, nie som ten typ, čo pohadzuje deti starým rodičom, aby ich strážili každú chvíľu, ale raz za čas v rámci utužovania rodinných vzťahov a psychickej pohody mňa ako matky by to bolo fajn, aspoň raz za tri-štyri mesiace. Zobrať ich aspoň na jeden deň na výlet alebo na víkend, však aj ona kedysi bola v takejto situácii. Alebo možno aj nie, pamätám si, že my sme v lete trávili dva týždne u jednej babky, ďalšie dva u druhej a medzitým nejaká dovolenka s rodičmi. Cez rok bola škôlka, škola, víkendy doma alebo na výlete alebo u známych alebo u starých rodičov. Takže určite mali s ocinom viac oddychu pre seba. Neviem, neriešim. Mňa realita prefackala, ale otriasla som sa. Dvere tu má vždy otvorené a ak chce deti na prázdniny, nebránim. Bohužiaľ intenzitu stretávania pri jej spôsobe života neovplyvním, ani chorobnosť detí, či náš vlastný program typu dovolenky, výlety, akcie do známymi, školské akcie, ktoré sú už samozrejme dlhšie v kalendári. Hore hlavu, nie si v tom sama. 👍🍀

stanislavicenka
11. aug 2025
@fkata

@stanislavicenka nerozumieš jej a vôbec. Ona nepotrebuje babku na úschovu dieťaťa, ale potrebuje babku, ktorú dieťa potrebuje. Chce, aby mali spoločné zážitky, proste by bola rada, ak by bola prítomná v ich živote, čo je normálka.

@fkata ved ja nehovorim o odlozeni dietata. Ide o to, ze predsa nemoze donutit svoju mamu, aby zmyslala inak. Obe su nepochopene. Ked to ona sama nechce, lebo si uziva zivot, nebude odrazu niekto iny. Ja by som to rodicom na oci nevyhadzovala. Je to ich volba.

autor
11. aug 2025
@1andrea111

@anonym_autor veď si to napísala sama
Namakala sa dosť, chce si život užívať. Veď ešte chodí do práce, dokonca na nočné. Tie romantické spomienky na babky sú zo strany deti, či ich aj babky v minulosti tak vnímali? Možno to bola pre nich obeta a nevedeli povedať nie. Moja svokra sa tiež tak starala o vnúčence dcéry cez prázdniny a nie že by ich chcela. Nerozumiem predsa tu stále nanucuju deti starým rodičom, ktorí očividne z rôznych dôvodov to nechcú.

@1andrea111 mozno mas pravdu. Ja si pamatam ze moje babky sa pytali kedy prideme a nie ze by mama povedala babke ze pridu druhy tyzden tak sa priprav. Babka sa vzdy u nas zastavila ked bola v meste. Neviem o akom vnucovani hovoris. Mne pride prirodzene ze babky chcu byt s vnucatami. Ale asi prichadza doba kedy je to obtazujuce byt s rodinou. S detmi svojich vlastnych deti.

anonym_24a6ac
11. aug 2025
@domka222

Ty píšeš, že nechce byť s nimi. Ty by si vyhľadávala niekoho s kým nechceš tráviť čas sama? Proste ju nenúť. Možno keď naozaj budú väčší, tak bude s nimi tráviť viac času.

@domka222 toto je krátkozraké. Vzťah sa buduje. Aj u nás odkladali pobyt detí, až keď budú väčšie. Sú. Aktualne nemajú záujem ostať u starkých na prázdniny, aj keď by oni už chceli. Stratený čas sa ťažko dobehne.

alenka58
11. aug 2025
@anonym_autor

@1andrea111 mozno mas pravdu. Ja si pamatam ze moje babky sa pytali kedy prideme a nie ze by mama povedala babke ze pridu druhy tyzden tak sa priprav. Babka sa vzdy u nas zastavila ked bola v meste. Neviem o akom vnucovani hovoris. Mne pride prirodzene ze babky chcu byt s vnucatami. Ale asi prichadza doba kedy je to obtazujuce byt s rodinou. S detmi svojich vlastnych deti.

@anonym_autor z pohľadu babky ti poviem že takýchto starých rodičov nechápem, ja som už bola s vnúčatmi na dvoch dovolenkách v rámci prázdnin a dva víkendy na chate, venujem sa im od jedného roka pravidelne, beriem na vedomie všetky potreby ako ich rodičia vychovávajú tak mi ich aj radi dajú, ale mám kamarátky čo vnúčence vidia ozaj len na videách a stačí im to, majú teóriu že vek je len číslo a venujú sa sebe

olimuc
11. aug 2025

Tvoja mama bola samozivitelka … musela sa obracat - praca - deti. Zastupila 2 osoby. Teraz ma nejaky vek a mozno dobieha to, co nemala, prist z roboty a mat pokoj, robot si, co chce, alebo nahanat frajerov. Ty mas rodinu, manzela Pekny partnersky vztah atd … ona toto nemala … mozno ma v sebe veci, co nepovedala nikomu. Ty vidis uz len dospelu starsiu zenu, ktora ma cas a mohla by travit cas s detmi … mozno sa to zmeni casom, mozno nie. Kazda babka je ina. Moje dieta jednu babku videlo ked malo 2 roky (ma 7) a myslim, ze skor umrie ako ju znova uvidi. A druha babka … vidi ju, ked prideme na v navstevu … ale ostavat to nie.

autor
11. aug 2025
@olimuc

Tvoja mama bola samozivitelka … musela sa obracat - praca - deti. Zastupila 2 osoby. Teraz ma nejaky vek a mozno dobieha to, co nemala, prist z roboty a mat pokoj, robot si, co chce, alebo nahanat frajerov. Ty mas rodinu, manzela Pekny partnersky vztah atd … ona toto nemala … mozno ma v sebe veci, co nepovedala nikomu. Ty vidis uz len dospelu starsiu zenu, ktora ma cas a mohla by travit cas s detmi … mozno sa to zmeni casom, mozno nie. Kazda babka je ina. Moje dieta jednu babku videlo ked malo 2 roky (ma 7) a myslim, ze skor umrie ako ju znova uvidi. A druha babka … vidi ju, ked prideme na v navstevu … ale ostavat to nie.

@olimuc jasne namakala sa. Chapem ze si uziva a som za to rada ze ma na to aj zdravie sluzi. Ja som z domu 15 rokov, sestra 12 takze urcite mala dostatok priestoru dobehnut zameskane. Myslela som ze aj cas s vnucatami bude uzivanie si. Nie obeta. Hovorim ved nechcem aby si ich brala na tyzden alebo rusila dovolenku. Proste prist pozriet, zaujimat sa..asi som sa zmylila ked som predpokladala ze babky same chcu byt s vnucatami. Osobne nepoznam pripad kedy by nechceli

basska_b
11. aug 2025

Mne tu raz jedna psychologicka poradila na konikovi, ze nemozem ja vybudovat vztah medzi nejakymi dvoma osobami. Tak toho sa drzim a hovorim si, ze to nie je moja starost alebo chyba. Ja nikdy kontaktu mojich deti s kymkolvek z okolia a rodiny nebranim, naopak... . Uplne chapem, ze Ta to škrie, ale svoju mamu uz nezmenis. Nema asi k detom vztah, nevie sa im prihovorit, viac si ceni kontakt s dospelymi alebo samotu. Ktovie. Je rozvedena alebo vdova?

anonym_76b858
11. aug 2025

@anonym_autor my mame podobnú situáciu, babka pozriet deti nechodí (mladá) ale stale sa sťažuje ze ich vidí malo a iba my mame cestovať k ním 😃 ale ja som rada lebo nase výchovy su uplne opačne a mama kazdu navstevu iba rýpe co nerobím dobre, takze posielam fotky raz týždenne a staci

anonym_76b858
11. aug 2025
@basska_b

Mne tu raz jedna psychologicka poradila na konikovi, ze nemozem ja vybudovat vztah medzi nejakymi dvoma osobami. Tak toho sa drzim a hovorim si, ze to nie je moja starost alebo chyba. Ja nikdy kontaktu mojich deti s kymkolvek z okolia a rodiny nebranim, naopak... . Uplne chapem, ze Ta to škrie, ale svoju mamu uz nezmenis. Nema asi k detom vztah, nevie sa im prihovorit, viac si ceni kontakt s dospelymi alebo samotu. Ktovie. Je rozvedena alebo vdova?

@basska_b a nevies ako je to v prípade ze chce tvoje deti, dve maličké do 2,5r, vidiet osoba z rodiny ktorá sa k tebe chová hnusne a nebavíte sa?

jamidea
11. aug 2025

@anonym_autor to si precitaj temu, kde autorka naordinovala rodicom a svokrovcom celkom 3 navstevy rocne, kazde 4 mesiace. A stazuje sa, ze rodicia chcu prist v auguste, ked boli v juni, ci juli. To hlava neberie.
Tvoja mama uz ma asi uz dost starosti, chce si uzit, mozno bez deti. V klude. Bud sa porozpravajte, co asi nebuds mat chceny vysledok , alebo si jednoducho musis zvyknut. A ty tam preco nejdes? Ved to je to iste, ak chces aby ich videla.

autor
11. aug 2025
@basska_b

@basska_b ano ako pises, som si vedoma ze ju nemozem donutit. Preto jej deti netlacim, nesilim to, len mi sem tam pride tak smutnejsie. Uz som jej raz povedala ze nie je moja uloha aby si vybudovali vztah. Praveze vztah k detom ma, o to viac mi je z toho smutno. Proste som tak automaticky brala ze bude babka ako boli moje. Ze taketo mame vztahy.

autor
11. aug 2025
@jamidea

@anonym_autor to si precitaj temu, kde autorka naordinovala rodicom a svokrovcom celkom 3 navstevy rocne, kazde 4 mesiace. A stazuje sa, ze rodicia chcu prist v auguste, ked boli v juni, ci juli. To hlava neberie.
Tvoja mama uz ma asi uz dost starosti, chce si uzit, mozno bez deti. V klude. Bud sa porozpravajte, co asi nebuds mat chceny vysledok , alebo si jednoducho musis zvyknut. A ty tam preco nejdes? Ved to je to iste, ak chces aby ich videla.

@jamidea ale ved nech si uziva. Ako som pisala vyssie je to 12 rokov co sme z domu obe. Myslim ze to uz je aj na uzivanie az az. A tak nejak som bola v tom ze aj cas s vnucatami je uzivanie si urcitej zivotnej etapy. Zatial to neprislo. My tam chodime, aj ked teda urcite je jej jednoduchsie skocit do auta ako mne balit a prevlakat dve prtave deti. Len ona skoro nikdy nie je doma. Kedze vela dovolenkuje potom proste musi sluzit. A ako si napisala, chodim tam lebo chcem aby ich videla. Ale ja tu nie som od toho. A ked vidim ze ich vidiet nepotrebuje tak sa mi ani nechce tam

majkamasar
11. aug 2025

@anonym_autor u nas podobne. Ani nasa nema zaujem. Jedna babka ma dost zdravorne problemy ale obcas pomoze. Druha byva o 2 ulice dalej a ked sa stretneme v meste tak sa tvari, ze nas nevidi. To ze ich zoberie na zmrzlinu im uz slubuje minimalne 3 roky. Najlepsie prestat to riesit. Ved aj oni maju svoj zivot. Ja to beriem tak, ze si chcu uzivat dochodok. O deti sa uz starali dost.