icon

Ako sa vyrovnať so strachom z ponižovania kvôli jazyku?

11. máj 2024

Ahojte,

som slovenka s madarskym materinskym jazykom. Chodila som do slovenskej skolky, skoly a aj na univerzitu, ale zila som v madarskej oblasti Slovenska. Bohuzial, do dnesneho dna sa stretavam v Bratislave s urazkami voci mne. Mam velmi silny madarsky prizvuk.
V skole sa mi vysmievali, ked som nejaku vetu chybne povedala. Bala som sa ozvat po slovensky a to az tak, ze som zacala koktat. Aj ked som sa v skole hlasila, najprv som si napisala vetu, co chcem povedat, aby strese som nevyslovila zle.

Momentalne mam prilezitost ucit sa anglictinu zadarmo, ALE mam strach, ze sa mi opat budu vysmievat napriklad spoluziaci. Mam strach z toho ponizovania z neovladania cudzieho jazyka.

Ako sa nad tym preniest?

Strana
z2
sisska96
12. máj 2024

Nerieš to. Kto ťa vysmeje kvôli národnosti lebo nemáš slovenskú národnosť, a máš maďarský prízvuk, tak je to človek so slabým rozumom. Bohužiaľ tu na Slovensku je to častá problematika. V iných krajinách kde je samozrejmosťou že v danej krajine žijú aj iné národnosti neriešia to a sú milí a ešte sa pýtajú odkiaľ si a podobne. Tu na Slovensku by tiež mala byť samozrejmosťou že tu žijú Maďari, nakoľko tu boli tu samé maďarské mestá a obce. Mne osobne tiež sa páči keď počujem iné reči a jazyky. Ja som za to že koľko jazykov ovládaš, toľko krát si človekom. Môj materinský jazyk je tiež maďarský a nehanbím sa za to a som na pišná že ovládam viac jazykov.

sisska96
12. máj 2024

Tak asi nie sú kamošky, ale primitívne baby

0silvia0
12. máj 2024

@h2 ano, aj ja asi tak vyse roka. Brutal tazke. A este rustinu, ale to je pohodicka, to som len oprasila zo skoly.

zazka666
13. máj 2024

Bratranec psychiater robil v Anglicku v psychiatrickom ústave, tak na preskačku s Plzňou. Zobrali ho tam kvôli tomu, že bol ochotný a schopný aj zašivat rany, keď sa im nejaký pacient zranil. Psychiatri to nemusia inak. Tak ide si šitičkom za revajúcim pacientom a cestou stretol anglicku kolegyňu, ona medzi rečou ho vysmiala za prízvuk. Dosť je na to citlivý, tak sa naštval, ale držal sa. Lenže pokračovala v drbaní, tak jej hodil tašku a hovorí : ty pixľa ja hovorím dvoma jazykmi a ty len tým jedným. A po anglicky jej že nech volá chirurga, že on to šiť nebude a otočil sa na päte. Tak za ním vybehla s ospravedlnením.

Strana
z2