icon

Ako sa vyrovnať so závisťou voči priateľom?

19. apr 2024

Poviem to narovinu, závidím a trápi ma to.
Všetci, doslova všetci moji najbližší ľudia sú z výrazne "lepších" pomerov ako som ja. Medzi mojich najbližších patrí moja najlepšia kamarátka, ktorá si našla partnera, ktorý je od nej o 10 rokov starší. Už počas vysokej školy bývala v jeho byte. Skončili sme VŠ spolu minulý rok. Ja každý mesiac platím 700 eur podnájom, mám dobrú prácu (IT) ale nepozerá sa mi dobre na to, že ona neplatí nič a cez rok je evidovaná na úrade práce. Moja dve ďalšie najbližšie osoby sú moje sesternice. Ich otec (manžel sestry mojej mamy) rozbehol asi v roku 2002 biznis s nehnuteľnosťami a veľmi sa mu zadarilo. Jedna dostala 4izbák v centre BA, druhá dostala dom v BA. Ani jedna z nich poriadne nepracuje. Je viem, že to nie je pekné ale ja neviem, čo mám robiť. Cítim proste závisť, že ja si ani o 30 rokov nebudem môcť dovoliť vlastné bývanie, nie to ešte nepracovať.
Nemali by ste pre mňa nejaké rady ako sa cez to preniesť?

vvvvb
19. apr 2024

@martinami274 Ale i tak - zarábať 17 tisíc mesačne, to by som sa naučila snáď aj skákať dva metre vysoko 😀

autor
19. apr 2024

Ďakujem vám, takto som sa nad tým veru asi nezamyslela. Je pravda, že som prakticky rok po škole aj keď, ja som celú vysokú školu robila v odbore na čiastočný úväzok.
Nechcem tu vyplakávať, že mám zlú prácu, ja viem, že sú ľudia, ktorí sa majú výrazne "horšie" ako ja. Skôr ma trápi to, že vždy keď som s nimi tak mám potom zlú náladu miesto toho aby som bola rada, že ich mám.

tana85
19. apr 2024

porovnavaj sa akurat sama so sebou. teraz som dosiala toto - je to dost? alebo dokazem aj viac? kde som bola pred rokom a kde som teraz? co viem urobit, aby som zarabala viac/mala na byt? ich neries, proste to prijmi ako to je a neporovnavaj seba s nimi. nic viac sa s tym robit ani neda. mne je sympaticke, ze si to uvedomujes a sem si prisla anonymne o tom povedat lebo ta to trapi. chvilami aj ja citim zavist, ale potom sa lepsie pozriem na to, co v zivote mam a viem, ze je toho velmi vela, za co mam byt vdacna. a viem aj o ludoch, co zavidia mne - a vtedy uz naozaj vobec nechapem, ze preco :D:D

yoxinka
19. apr 2024

Môj muž je IT. Začínal pracovať už počas školy. Robil v korporáte, nezarábal zle, ale dnes je to úplne iný level. Vypracoval sa. Makal na sebe a dnes si môže dovoliť veci, na ktoré kedysi ani nepomyslel. Makaj, časom sa veci zmenia. Si zjavne mladá a už máš super job. O 10 rokov môžeš zarábať násobky toho, čo teraz. Ďalšia vec, fakt by si chcela byť finančne závislá na nejakom chlapovi??? Toto ťa láka??? Že im kúpili byt? A čo? Závidíš, že je nejaká ženská na úrade práce vydržiavaná chlapom??? A keď ju raz odkopne, čo bude robiť? Bez peňazí? Bez pracovných skúsenosti??? Uprac si to v hlave. Máš super základ, makaj na sebe a buď na seba hrdá!!! Máš byť na čo 💪.

candii
19. apr 2024

Nezavid ale dopraj.

sandrasstini
19. apr 2024

Asi sem tam kazdy niekomu nieco zavidi.
Porovnavanie vo vseobecne velmi k nicomu neprispeje, malo ludi nakopne k tomu aby zamakali, skor si kazdy povzdychne a polutuje sa.
Skus porovnat seba a kamosky co take stastie nemali
Si mlada, mas velmi zaujimavu pracu, super plat, moznosti sa rozvijat.
Nechapem inak vsetci chcu hned domy a trojizbak. Co tak zacat na zaciatok s jedno izbakom a odpichnut sa aspon takto,.
A najma nikto nevlastni byt ani dom co ma hypo, vlastni to banka, usmievat sa ze je to tvoje sa mozes po rokoch. Dovtedy vsetci makaju aby mali z coho splacat tie hypo.
Zmen myslenie a pozri nato co mas, aka si sikovna nie nato co nemas, alebo aj keby ti je luto nelutuj sa cele dni, zivot bezi a zavist inym ti k stastiu nedopomoze. Ja obdivujem sikovnych ludi co sa vymakali, a v dobrom im aj zavidim aj doprajem

chodec15
Odpoveď bola odstránená
aeruginosa
19. apr 2024

Autorka, kazda minca ma dve strany, ty im ticho zavidis majetky, ktore ale ani nie su v podstate ich, ony mozno tebe ticho zavidia, aka si sikovna, samostatna a ako sa vies sama zariadit v zivote bez pomoci inych. Mozno ani nevidis to, ze v skutocnosti nie su stastne, len tebe to tak pride.🫤 Do zivota je urcite lepsia lekcia vediet sa zaobstarat sam ako dostat hotove popod nos bez namahy. Pozri sa na tie vsetky plusy, ktore mas v zivote a vaz si ich, daj si nejake ciele do blizkej a vzdialenej buducnosti a pomaly na nich pracuj a bud rada za kazdy krok, ktorym sa k ich splneniu priblizujes.

K tvojmu poslednemu prispevku napisem tolko - treba sa obklopovat ludmi, ktori nas tahaju hore a nie naopak. Skus si najst nove priatelstva, tvoje vekove kategorie, ktore su na tom podobne ako ty a inspiruj sa nimi, ako tiez makaju, aby raz v zivote nieco dosiahli.🙂Hned budes mat iny pocit zo zivota, ver mi.😉

martinami274
19. apr 2024

@vvvvb tak vieš..ale je to možno 1% z populácie pracujucich ludí tu na Slovensku..takže ja neviem nedá sa porovnávať s bohatými. Myslím v tom zarábaní, ale može sa človek inšpirovať, že pokial to nezdedili bohatstvo, že sa vypracovali sami🙂

autor
19. apr 2024

@chodec15 Luxusný podnájom? Bývam v dvojizbovom byte v Ružinove. V zdieľanom byte bývať nechcem, bývala som tak a mám katastrofálnu skúsenosť. Byty v BA dvojizbáky s energiami pod 800 už nie sú. Ja som extrémne rada za tento byt, mám úžasného majiteľa, mám to kúsok do práce. Hypo mi nedajú, lebo nemám našetrené 20%.

0silvia0
19. apr 2024

ak by som mala kamošky, jednu ako ty a druhú čo dostala všetko od rodičov/partnera, viac by si mi imponovala ty, ktorá si sa sama vypracovala, dokončila školu, si samostatná, nezávislá a nikomu nemusíš byť za nič vďačná. Ani nevieš, čo všetko máš, tak si láskavo nekaz svoju dušu závistlivými myšlienkami, závisť je hnusná emócia, radšej im dopraj a váž si sama seba aká si šikovná. Ony nie sú viac ako ty, lebo MAJÚ viac, hodnota človeka je v niečom inom.
A ani s pôžičkou by si to nedala, ak by si si vzala tých 20 %?

majka36912
19. apr 2024

Toto mi pripomenulo rozhovor s kamoskou, co sme mali mozno pred 6timi rokmi. Zacala sa mi stazovat, ze si idu brat hypo a ze dokedy to asi tak budu splacat, ked su taketo ceny, ze je to narocne. Obaja s manzelom pracuju v IT sektore a zarabaju naozaj pekne peniazky, v tom case to mohlo byt cez 8000 mesacne.
Tak som si k nej sadla a spytala sa jej, o com to preboha rozprava so mnou, ze nech si vezme inu nasu kamaratku, co maju hypo, ona je na materskej a jej muz zaraba 900 v cistom a ziju.
Potom zostala ticho, lebo jej doplo, ze naozaj sa vobec ale ze vobec nemaju zle.
Mam viacero kamosov v BA, co maju obaja v pare vysoku skolu a tych 700 eur na najom si dovolit nemozu. Ty si sama, a takyto najom nemas problem platit. Uvedomujes si, aky stastny si ty vlastne clovek? Uvedomujes si, co vsetko si vlastne svojou sikovnostou dosiahla v takto mladom veku? A ze si len na zaciatku zivota a kam az sa mozes jedneho dna dopracovat?

ndrag
19. apr 2024

Autorka, po tom co citam.. IT sfera je super, ak vytrvas a budes na sebe usilovne makat, tak karta sa casom obrati a oni budu zavidiet skor tebe. Teda, ale skor to nechci, lebo to nieje nic prijemne, ale clovek sa tomu nevyhne od urciteho bodu. Skor tu zavist skus rozanalyzovat vo svoj prospech, co presne by si chcela? Kam ta to taha? Ako to sama dosiahnut? Najhorsie, co mozes spravit je zatvrdnut na mieste kvoli tomu, ze iny maju a ty nie.

zelenina1
19. apr 2024

Nuz, je to casty vyjav. Parik 30tnikov, 1-2 deti, pekne obleceni, 50 tisicove nove auto. Potom clovek obvykle zisti, ze byvaju bez hypoteky v prerobenom v byte po babke. No jo. To sa cloveku lahko setri na nove auto. 🙂

Kazdopadne, nie je to chyba ludi, ak nieco dostali/zdedili. Keby mas tu moznost, tiez by si rada nieco zdedila. 🙂

summer23456
19. apr 2024

Autorka a jednoizbaky tam idu po com? Myslim podnájom... Mozno tam by si usetrila a skor nasetrila na 20% potrebnych k hypo...

nevenka
19. apr 2024

@zooeynka hej, ked si nasetri, tak aj hypo dostane a nebude platit najom, ale sebe vlastne byvanie...
Ze ako progrmator nebude nikdy mat svoje? No ak nie ona, tak uz nikto.

vvvvb
19. apr 2024

@martinami274 Áno, ako inšpirácia je to parádne. Len ešte si tak veriť, že by som to mohla aj dokázať. Zároveň mi je blbé mať sa dobre, keď kopa ľudí je na tom fakt biedne a ani nemajú šancu sa mať niekedy lepšie.

martinami274
19. apr 2024

@vvvvb ano, ak máš to šťastie, že ti je dobre...nemusíš mať pocit, že iní sa majú biedne...je vždy vela spôsobov ako pomôcť ludom..nemusíme zachrániť celý svet..stačí ak sa pomože aspon jednému človeku.

tykat
19. apr 2024

Preco a za co platis 700€najom a nie hypoteku? preco by si musela mat 3i v BA? Programatori vedia robit z domu, cize kludne v okoli, pripadne dochadzat.

1andrea111
19. apr 2024

Odíď pracovať do zahraničia, inak zarobis, inak budeš žiť. Otvor sa pracovným príležitostiam a uvidíš. Pozri Prahu

autor
19. apr 2024

@tykat Pretože nemám 20% z ceny nehnuteľnosti. 2i v BA 170-200. To je 34-40K z vlastného.

tykat
19. apr 2024

kolko setris mesacne? Isla by som do najmu do najlacnejsieho bytu, kludne do garsonky, a setrila na nejaky zaklad na hypo. Potom zobrala hypo na 1i s kuchynou. Urcite by som mesacne neplatila niekomu 700€ za to ze mi dovoli u seba byvat.

martinami274
19. apr 2024

autor: treba klud..pozeraj čo máš a nie čo nemáš .-) všetko sa dá riešiť..aj 20% z ceny nehnutelnosti..teraz sa ti to zdá nemožné ale raz nájdeš spôsob ako mať vlastné bývanie

barborachors
19. apr 2024

jooj moja zlata vies kolkym ludom ti este chyba dozavidiet? a co take celebrity, tie sa maju... hmmm alebo take Kollarove pipky. Tvoj problém je, ze sa porovnavas a nemas sebavedomie. Ale nie je to tvoja chyba, ale chyba tvojich rodicov, ktorí ta takto vychovali.

autor
19. apr 2024

Tento príspevok ale nemal byť o mojich finančných návykoch ale o tom ako sa mám preniesť cez to aby som nežiarlila na vlastnú rodinu a ako s tým pracovať.

vvvvb
19. apr 2024

@martinami274 Strašne sa bojím, že mi potom bude zase vyčítané, že som dostala schopnosti potrebné na úspech. Už som párkrát zažila a tí ľudia ma boli schopní pomaly odvrhnúť.
Že to nebolo zadarmo, že som musela nájsť spôsob ako by to šlo, aj keď som sa triasla od strachu, to oni nevideli. Oni videli len ten zlatý dážď a moje schopnosti, a už len citovo vydierali a nepriamo podsúvali, že si to vlastne ani nezaslúžim.

levandula7
19. apr 2024

skús sa menej sústrediť na to, čo nemáš a byť vďačná za to, čo máš. si zdravá, máš strechu nad hlavou, máš vzdelanie, máš výbornú, dobre platenú a perspektívnu prácu, v ktorej sa za pár rokov vypracuješ a budeš zarábať ešte viac. máš fakt reálne šance si siahnuť na hypotéku, ako jedna z mála ľudí v dnešnej dobe. nevzdávaj to, sústreď sa na seba, makaj a časom bude iba lepšie. nemáš si na čo sťažovať, nemusíš ohýbať chrbát niekde za pásom ani sedieť za pokladňou za almužnu. nemusíš obracať každý cent a počítať v lidli pri regáli, či ti vydá na nákup.. nežiješ v hladovej doline, si v hlavnom meste, kde máš plno príležitostí a v odvetví, kde nikdy nebudeš mať núdzu o prácu.
uvedom si, že mnohé a mnohí nemali toľko šťastia, čo ty a možno v porovnaní s kamarátkou alebo sesternicami si na tom zdanlivo horšie, ale určite máš lepší základ do života ako väčšina Slovákov. a fakt za to každý deň úprimne ďakuj. to je podľa mňa na tvoj problém najlepší liek.

tykat
19. apr 2024

no neprenesies sa cez to ked budes bez rozumu plytvat financiami. ty nemas na to aby si byvala v 700€ podnajme. a nemali by na to ani ti ktorym zavidis.

martinami274
19. apr 2024

autor..lenže žiarlenie je o tom, že závidíš čo iní majú a dostať sa z toho je tak, že si uvedomíš čo možeš ty sama pre to urobiť a byť spokojná. Ak si myslíš, že ti niekto podaruje byt, alebo si ťa niekto zoberie a bude mať byt, dom a ty budeš za vodou..v pohode..Ale k tomu su aj iné veci pripnuté, byť v neistote, že to nie je moje, že ma može hocikedy vyhodiť, ked si nájde inu ženu, alebo že musím posluchať , lebo on všetko zaobstaral. Ano su aj fajn chlapi..ale takých je málo. Takže venuj sa tomu čo ty možeš urobiť a privelmi sa nezaoberaj druhými. Tvrdé ale pravdivé.

1andrea111
19. apr 2024

Koľko zarabas keď píšeš že dobre? Pozri si tie ponuky programátorovv zahraničí, sú to iné sumy. Môžeš aj z Sk pracovať pre inú krajinu.