icon

Ako sa vyrovnať so závisťou voči priateľom?

19. apr 2024

Poviem to narovinu, závidím a trápi ma to.
Všetci, doslova všetci moji najbližší ľudia sú z výrazne "lepších" pomerov ako som ja. Medzi mojich najbližších patrí moja najlepšia kamarátka, ktorá si našla partnera, ktorý je od nej o 10 rokov starší. Už počas vysokej školy bývala v jeho byte. Skončili sme VŠ spolu minulý rok. Ja každý mesiac platím 700 eur podnájom, mám dobrú prácu (IT) ale nepozerá sa mi dobre na to, že ona neplatí nič a cez rok je evidovaná na úrade práce. Moja dve ďalšie najbližšie osoby sú moje sesternice. Ich otec (manžel sestry mojej mamy) rozbehol asi v roku 2002 biznis s nehnuteľnosťami a veľmi sa mu zadarilo. Jedna dostala 4izbák v centre BA, druhá dostala dom v BA. Ani jedna z nich poriadne nepracuje. Je viem, že to nie je pekné ale ja neviem, čo mám robiť. Cítim proste závisť, že ja si ani o 30 rokov nebudem môcť dovoliť vlastné bývanie, nie to ešte nepracovať.
Nemali by ste pre mňa nejaké rady ako sa cez to preniesť?

martinami274
19. apr 2024

@vvvvb vidíš..si užasná a dokázala si to a nebolo to zadarmo. Vieš takto sa ti vyselektovali priatelia, známy...kašli na nich..ty vieš ako to bolo, že nič nebolo zadarmo. A vieš čo.dostala si schopnosti..dobre, berme to tak..ale tie by ti boli nanič, ak by si ty pre to niečo neurobila. Ver mi. Každý ma nejaké schopnosti a može s tým niečo robiť, a tí kto neurobí chápem, je to ale ich rozhodnutie. Netráp sa, naozaj.

kristinka92
19. apr 2024

autorka pohybuješ sa ale v prostredí ktoré nie je úplne normálne. toto čo popisuješ je veľmi vysoky nadštandard. ja nemám v okoli takých ľudí ktorí by dostali 4i byt zadarmo. alebo dom bez hypotéky, takze nemám co závidieť. a tebe sa takto pohybujú najbližší ľudia, tak máš trochu skreslenu realitu a ta závisť si myslím že je normálna. kto by nechcel tak žiť všakže? lenze teraz ti ja otvorím oci čo je slovenska norma. ja teba obdivujem že sama dokážeš dať na nájom 700€, toto je luxus naozaj. väčšina slovenských rodín býva v 3i byte, v otrasnom stave, a na mesačný nájom len naškrabe a z toho co im zvýši platia iba to co treba, na rozmary nevyjde. väčšina ľudí rok po škole, býva buď stále u rodičov alebo sa rozbieha v zdieľanom byte v nejakej jednej izbe. toto je standard.

sevrin
19. apr 2024

@martinami274 ano zo mňa ide, život ma naučil, že si treba vážiť to, čo človek dosiahol.

martinami274
19. apr 2024

@sevrin nejde, len si dostal na hubu a život ťa naučil...takáto to to je pokora. Ale ona je mladá a naučí sa to ako iní , čo sme prešli rôznymi situáciami v živote.

sevrin
19. apr 2024

@martinami274 tak tu získala prvú lekciu.

martinami274
19. apr 2024

@sevrin a ty si kto , že jej dávaš lekciu?

sevrin
19. apr 2024

@martinami274 nie som si úplne istý, či si ty tá relevantná osoba, ktorej by som sa mal spovedať kto som, navyše nemá ťa to čo ani zaujímať. Mňa tiež nezaujíma, kto si ty.

zuzubb007
19. apr 2024

Si tesne po škole, mladá, a bývaš v podnájme, kokos hlavu hore sú tisícky ľudí čo by chceli bývať sami, bohužiaľ nemajú ani na podnájom, a tak si pekne žijú s rodičmi naveky vekou, skákala by som od radosti, neviem čo sa porovnávas zo známymi, čo majú rodiny, však, keď budeš mať muža atď. bude aj na úver, začni si užívať skvelý zivot, slobodu to je sen

martinami274
19. apr 2024

@sevrin ja len, že sa pasuješ za toho čo jej može dávať lekciu. Len to som myslela. Uprimne som rada, že ťa nemusím poznať. Maj sa pekne.

sevrin
19. apr 2024

@martinami274 založila verejnú tému, čo mala čakať? Chválospevy na svoju osobu, ako každému závidí? Som rád že si rada a už si ma nevšímaj, za pár minút zabudnem že vôbec existuješ, tak sa mi zbytočne nepripomínaj.

martinami274
19. apr 2024

@sevrin ked nevieš poradiť konštruktívne, načo slovne fackať človeka čo žiada o radu? Robí ti radosť ukázať, že ty si dostal facku od života a dopraješ aj iným..ale dopriať máš iným, aby to lepšie zvládli ako ty a držať im palce. Mne nevadí mať vedomosť o tebe v živote, aspon viem, že aj takí ludia ako ty existuju.

ivana11155
19. apr 2024

Vidno, ze si este mladucka, ked takto rozmyslas. Casom uvidis, ze kazdy si niecim v zivote prechadza. Budes potom zavidiet aj to? Problemy s dietatom, problemy s manzelstvom alebo chorobu? Nastav si zmenu myslenia v hlave, lebo toto nie je ok, takto sa porovnavat.
A dalsia vec, ze kamoska co s tebou koncila VS je stale na urade prace a zivi ju priatel. No dakujem pekne. Keby takto fungovala rok po skole moja dcera, nadsena by som nebola. Ved naco potom studovala? A ty to vidis ako podnet na zavidenie. Ved ten priatel ju moze kopnut do riti, kedy sa mu zachce.
Bud rada, ze si sikovna, ved hlavu na vystudovanie IT nema kazdy, bud rada ze mas dobru pracu a ver tomu, ze kazdemu kto skonci skolu a len zacina, sa byty zdaju drahe. My s manzelom sme sa kvoli tomu prestahovali z BA, kde sme po skole tiez zacinali. Sice len 100km do jeho rodneho mesta ale za to zaco by sme v BA kupili 1izbak v Petrzalke, sme tuto kupili pekny 4izbak. A momentalne sme uz v novom dome. Ale tymto som ta chcela len povzbudit, ze rok po skole je vsetko drahe a beznadejne a casom a hlavne praxou budes uplne inde, uvidis. Nech sa ti dari🙂

sevrin
19. apr 2024

@martinami274 ty si tu aký mindrák liečiš dievča? Čo si kto si, že tu dávaš rozumy o tom, kto tu radí konštruktívne? To je nejaká tvoja úchylka sa zavesiť na niekoho a poučovať ho o tom, čo má alebo nemá písať?

martinami274
19. apr 2024

@sevrin ja mindrák nemam 🙂 ale milé od teba, že si ma nazval dievča. 🙂 neboj, už ti nebudem odpisovať: 🙂

vvvvb
19. apr 2024

@martinami274 A vidíš, toto mi nenapadlo, že každý máme nejaké schopnosti, tým pádom aj oni musia mať nejaké. Vlastne, jediný rozdiel medzi úspešnými a neúspešnými je ten, že stavajú na tom čo majú a ako nejakú vec dokázať urobiť, aby vyšla. Tí neúspešní si myslia, že nemajú nič, to dobré majú tí druhí a pri cieľoch hľadajú skôr dôvody prečo to nevyjde.
ALE NEJAKÉ TIE SCHOPNOSTI MÁME VŠETCI.

Diky 🥰🥰🥰 Díky 🙏🙏🙏 konečne som to pochopila.

culienka
19. apr 2024

Prinesieš sa cez to tak ze si uvedomíš, že aj tebe je co závidieť ze máš dobrú prácu, ze si môžeš dovoliť bývať sama v peknom byte a prípadne si doplň ešte dáke veci. Je to len o tom s kým sa porovnavas, takže najlepšie sa neporovnavat 🙂

evaachesa
19. apr 2024

A čo tak byť na seba pyšná že si dokázala (a ešte dokážeš) oveľa viac vlastným pričinením? To je málo? Máš super prácu, dobrý plat, tak si trochu počkaj aj na ten byt a skvelého partnera. 😉

petronelag
19. apr 2024

Tak skoro po škole nemôže mať 20% na hypotéku, ale dá sa to našetriť. Netreba sa s nikým porovnávať a už vôbec nie závidieť, závisťou si len zablokuješ čakru a uškodíš sama sebe.

stanzi
19. apr 2024

Trojizbak v BA 300 tisic? 🙂 Ano, su aj take samozrejme, ale si cerstvo po skole, netreba pozerat hned najdrahsie lokality alebo novostavby...Napriklad v Petrzalke vies kupit 3i za cca 200 tisic, aj menej, podla toho, aka stara je rekonstrukcia. Co sa tyka tvojej kamaratky alebo sesternic, nuz, vzdy budu existovat ludia, ktori maju este viac ako ty, to vsak neznamena, ze ty sama sa mas zle. Mas perspektivnu pracu, vsetko pred sebou, treba mysliet pozitivne, lebo inak ta ta zavist zozerie 🙂

petronelag
19. apr 2024

@stanzi To je prekvapujúce, aké máte podobné názory.

mimka1402
19. apr 2024

Učím deti so zdravotným znevyhodnenim za 800€... 🙂 Nájom za 700€ nie je pre mňa reálny.

gaja78
19. apr 2024

Raz som pocula taky pribeh - neviem ci ho opisem spravne ale aspon pointu dufam vystihnem: Clovek, ktory nema na topanky, chodi bosy a dal by neviem co za hocijake stare. Ten co ma stare topanky, by dal neviem co za lepsie. Ten co ma lepsie, by chcel este krajsie, znackove, drahe. A clovek, ktory nemoze chodit, by dal vsetko za to, aby mohol chodit hoci aj bosy.

gelifil
19. apr 2024

@martinami274 ale je to na slovensku?

minimie
19. apr 2024

Práveže tebe je čo závidieť, máš nezávislosť, teda aj slobodu. Budeš sa vzdelávať, budeš na tom čoraz lepšie, máš more možností. Aj keby si sa raz vydala za totálneho hňupa a mala s ním deti, ani len toto ťa nepoloží. Budeš môcť kedykoľvek odísť. Proste sa pozeraj na seba a ver si. Zistí čo o teba robí šťastnou, a ľahšie sa ti bude priať šťastie aj ostatným.

martinami274
19. apr 2024

@gelifil doteraz robil v DE a teraz na Slovensku ale nemyslím si, že tu bude mať nižší príjem

ingush616
19. apr 2024

Sa vykašli na závisť. Zato nemôžu ani oni a ty to už ajtak neovplyniš. Zaoberaj sa so sebou. Buď na seba hrdá. A keď máš dobrú IT prácu čo si nezoberieš hypo a platis to namiesto nájmu? Predá by si platila svoje a dosiahneš niečo vlastne v živote.
Problém závistlivých ľudí korení väčšinou v tom že sám so sebou nie sú vysporiadaní …
Darmo budeš závidieť nič ti to nepomôže. Praj a bude ti dopriať… a funguje to

domkakvet
19. apr 2024

Clovek ako ty, ktory pracuje v IT dokaze zavidiet ludom, niektori robia v obchode za minimalnu mzdu a nezavidia, tak ze naozaj musis byt na tom vnutorne velmi zle, tak ze sa daj do kopy cim skor.

butterflyeffect
19. apr 2024

Nie vsetko je take ruzove ako sa zda a ten ci ma tazsi zaciatok moze mat lepsi zivot nakoniec. Ja som mala spoluziacku z vysky, pocas skoly si nasla priatela o 10 rokov szarsieho s bytom autom, dobrou pracou, cestovala s nim po svete, v zovote nepracovala, drahe oblecenie sperky na IG dokonaly zivot ALE, pri osobnom stretnuti mi plakala aka je nestastna, ze aj by od neho odisla lebo nie je stastna, ale co ona moze bez neho ze vsetko je jeho, vsetko jej plati on, ju nikto nezamestna lebo nema ziadnu prax( podotykam viac ako 15 rokov po skole) a bez neho je nikto. Su spolu roky, svadba ziadna, deti tiez nie lebo ona sa na nic neciti a nakoniec uz ani necestuje s nim ostava doma travk cas s rodicmi alebo v jeho byte- prosto zlata klietka. Neries ostatnych uzivaj si svoj zivot a samostatnost.

sinusoida
19. apr 2024

Užívaj si samostatnosť, psychohygiena pomôže, pohyb na vzduchu, ja som mala obdobie, keď som nemala nič, ale nezávidela som, aktívne som pracovala na tom, aby som to preklenula. Teraz som za vodou, ale človek nikdy nevie. Naber silu z toho, že dokážeš na sebe pracovať a napredovať, ver mi zušľachtí ťa to, ja som na tom podobne, vďaka mojej práci a vytrvalosti.

babulkomale
19. apr 2024

@sandrasstini nie, domy a byty na hypoteku nevlastni banka.