Ako sa vysporiadať s dotieravou bývalou priateľkou?
Baby, prosím, napíšte mi vaše názory, čo si o tom myslíte. Pred viac ako rokom som sa dala po rozvode dokopy s jedným mužom (44 rokov). V tom čase si kamarátsky písal so svojou dávnou ex, s ktorou chodil pred 20 rokmi chvíľu. Podotýkam, že sa poznajú dlhé dlhé roky aj pred tým chodením a poznajú sa aj ich rodiny, čiže oni potom naozaj udržiavali kamarátsky vzťah. Ona dávno vydatá, bezdetná a s týmto mojim priateľom pred rokom riešila to, že sa jej v živote zjavila stará láska a začala sa s tým mužom aj stretávať, priateľ ho pozná, tak že sa proste niekomu potrebovala zdôveriť, atď, čo som aj chápala. Priateľ jej dohováral, aby neklamala svojmu manželovi, ale ona to proste extrémne prežívala a stále si našla dôvod, prečo mu písať, aj každý deň (ona žije v inom meste ako my, tu má len rodičov). Raz tu bola za rodičmi, priateľ ma s ňou aj zoznámil, aj sme pokecali, proste nehľadala som v tom nič. No ale potom po asi 2 mesiacoch začala byť už naozaj doterná a písala vkuse. Príklad: my dvaja spolu na kúpalisku a ona mu posielala svoje fotky s mužom s otázkou, že na ktorej je krajšia 🙈 to už wom mu povedala, že sa mi to jej kamarátstvo celkom nezdá. Potom prišli situácie, že jej nezdvihol telefón, lebo bol so mnou a nepočul a ona mu napísala, citujem: priateľka/nepriateľka, ja sa s tebou potrebujem okamžite rozprávať, tak mi dvíhaj! Alebo sme išli na dovolenku, otravovala, napísal jej, že ideme preč a vrátime sa v utorok poobede, že nech dovtedy dá pokoj. Bolo utorok 12:00 a ona hneď volala! No psycho proste. Pričom on už nejavil záujem o kontakt s ňou, aj jej to dal najavo a ona stále nič. Potom sme sa kvôli nej aj pohádali, tak jej proste už na jednu správu neodpísal a prestal jej dvíhať, tak to nejak skončilo. No ale teraz po takmer roku sa mu ozvala akoby nič s otazkou, či s ňou nepôjde na kávu. Odpísal jej, že nemá čas. Ale do mňa už vošiel jed a vrátili sa mi nepríjemné pocity, ktoré som v súvislosti s ňou prežívala. Priateľ povedal, že nespraví nič, čo by sa mi nepáčilo. Ja mu dôverujem. O to nejde. Ale povedzte mi, o čo vlastne ide tejto osobe, prečo nedá pokoj. Ako by ste sa cítili vy, keby ste niečo také riešili vo vzťahu. Preháňam? Mám to brať na ľahkú váhu? Podľa mňa nemá o neho záujem, ale akosi si stále. Namýšľa, že ona bola pre neho tá top a že má nad ním moc.
Ďakujem za dočítanie 🙏
@moonlight1210 máš pravdu a tvoja rada znie naozaj múdro, ja si to aj uvedomujem. Nejak však nedokážem potlačiť emócie, ktoré kvôli nej teraz pociťujem. Keď mi povedal, že mi prepošle správu, ktorá mu dnes prišla, tak som okamžite vedela, že v tom je ona. Hneď mi nabehla husia koža po celom tele a začalo ma striasať od tých nervov, stŕpli mi končeky prstov - mám tetániu a takto sa mi prejavuje stres. Takže naozaj rada by som to uhrala takto podľa tvojho opisu, len či to zvládnem, to neviem.
Ale preco sa jej tak bojis? Preco si z nej nervozna?
Pises, ze uz su to roky, co boli spolu. Za tie roky sa mu ona priebezne vracia do zivota a on ju odpalkovava. Mierne, nie vzdy hnusne. Obcas aj hnusne. Ale nic s nou nema. Pritom by mohol. Ona je ako na podnose. A on nic. Roky nic.
Tak preco mas z nej stres?
Bojis sa, ze zrovna teraz, po x rokoch ako ju odmietal, mu pride pritazliva len preto, ze sa mu bude casto ozyvat?
A bud opatrna na to, aby sa mu sice chovanie tej zeny extra nepacilo, ale tvoje reakcie na nu mu budu neprijemne viac. Hlavne, ak ti nedava dovod, ale bude aj tak kazdy raz konfrontovany s tvojou nepriamou ziarlivostou. Nevyslovis to priamo, ale tym “tancovanim” okolo nej budes davat mlcky najavo, ze mu vlastne neveris a uveris v jeho vernost, az sa jej definitivne zbavi (co si myslim, ze ani zablokovanie nepomoze, ona si uz inu cestu najde).
Takze ho budes stavat pred narocnu ulohu. Volat ho nepriamo na zodpovednost za chovanie zeny, na ktore on nema vplyv, lebo s nou ani nezije.
Pises, ze si po rozvode, tak mozno bola pricinou rozvodu nevera (to neviem). Ale ak nahodou bola, nenechaj to plynule presiaknut do noveho vztahu a neznic si kvoli tomu i ten.
@moonlight1210 nie že sa jej bojím, vadí mi. Vadilo mi, že mu nonstop vypisovala a keď neodpisoval, dožadovala sa odpovede, doslova bombardovala, bolo to obťažujúce a nepríjemné. Potom, keď už veľmi nereagoval na správy, začala posielať svoje fotky, samozrejme naštelované, proste mi to prišlo, že o čo tejto ide. V jej správach naznačovala, ako ona a jej problémy majú byť pre neho prioritou. Bolo to nepríjemné naozaj. Nedala pokoj, keď sme sa len tak váľali pre telkou, alebo išli na výlet, atď. On ju síce odpalkovával, ale podľa mňa zbytočne jemne. Už len čítanie jej správ zaberalo čas, odpisovanie tiež, no vadilo by mi, ak by ho takto bombardoval hocijaký kamarát, nieto ešte ženská, ktorá sa samozvane stavala na prvé miesto v jeho živote a išla ho presviedčať o svojej kráse a atraktivite. Ale ja som to tu už spomínalo, že mám pocit, že jeho to svojim spôsobom aj bavilo, možno mu to lichotilo, zdvíhalo ego, neviem, budem sa s ním o tom rozprávať. Nie je hlúpy, vie, že má pri sebe reálnu ženu, určite by neriskoval náš vzťah, ale mám obavy, že ak túto psychošku tvrdo nestopne, bude sa neustále vracať a otravovať.
@lonely66 no veď na to sa aj spolieham. Ono keď sa to dialo vtedy, to sme boli spolu naozaj asi 2 mesiace, ja som bola najskôr ticho, tak asi mu ani nemalo ako docvaknúť, že s tým mám problém. Vlastne keď som sa ozvala, tak to stopol. Medzitým sme si povedali všetko, vysvetlila som mu, ako to na mňa pôsobilo, takže teraz je situácia iná, vie, čo som v súvislosti s ňou prežívala a nechám na neho, nech to rieši. On celý čas aj vtedy tvrdil, že to rieši, ale že je neodbitná a chce to čas. Teraz už ale nebudem taká tolerantná a jediné možné riešenie bude pre mňa rázne a definitívne.
Sprav screenshoty, pošli jej mužovi či si je vedomý, čo ma doma a budeš mat pokoj 🤣
Urcite by som toto netolerovala. Ona moze byt kludne psyhicky chora a neuvedomuje si realitu. Tvoj partner s nou mal davno prerusit akykolvek kontakt. Aj za cenu zablokovania, nedvihania telefonov. Inak sa s takymito ludmi neda. Kedze na nu reaguje, tak ona neprestane.
@moonlight1210 citala som komentare a nejak som s nimi nesuhlasila az kym som precitala tvoj a uplne si vystihla co mi islo hlavou len som to nevedela usporiadat.
Ja len dodam. Nikto nie je viac ani menej. Hovoris o nej ako o skaredej a prilis chudej a neviem co. Toto posudzovanie je mi proti srsti. Vsetci sme na jednej urovni😉 a kedze tvoj partner s nou niekedy chodil, tak sa mu asi aj pacila. Cim nechcem priliat do ohna, len tieto vyjadrenia na vyzor neznasam
@zuza265 nehovorim o nej ako o skaredej, praveze som napisala, ze nie je skareda zena, ale ma nejaky problem ohladne prijmu potravy, sama mi to hned povedala pri tom prvom stretnuti, ze pre nu je krasa to, ked su ludia uplne chudy. Resp.isla mojmu partnerovi hovorit, ze by mal schudnut, pricom on je vysoky a stihly, ale tak nie je kost a koza. To bola len taka ceresnicka. Ona nie je vychudnuta, lebo ma tsku postavu, ale realne si ju vypestovala svojim zivotnym stylom. Ale to naozaj nie je podstatne. Len som chcela objasnit, ze rozhodne to nie je ziadna samica, ako sa tu niekde v komente pisalo. Ved jej muzovi, sj jej milencovi sa urcite paci 🤷 A jej posobenie nie je ani tak o postave, o crtoch tvare, skor o vyzsrovani. Je depresivna. Ma na kazde riesenie problem, proste nie je to z mojho pohladu ziaduca zena. To nie je o vyvysovani sa, niektore zeny nemusia mat dokonalu postavu, ani sumernu tvar, ale maju sarm a vyzarovanie. Z tejto ma clovek pocit, ze je kopka nestastia. A partnerovi sa pacila pred 20 rokmi, kedy este bola "svieza", teraz si nemyslim, ze by mohla byt pre neho atraktivna.
S tymto vyjadrenim suhlasim🙂 sucasne ono vies vzdy sa pre kazdeho niekto najde koho bude aj ta kopka nestastia pritahovat - ako pises jej muz a milenec. Len som podotkla ten vyzor. Uz teraz sa chapeme 🙂 a teda vyjadrim sa aj ja - jasne ze by mi vadilo keby nejaka takto skusa na mojho. Ale dolezita by bola pre mna len jeho reakcia. Plus vidis, ze ti nic netaji a snazi sa. Ak by chcela kamaratstvo a ozaj len tu kavu, tak jasne ze som s tym ok. Poznaju sa roky. Ale ked je to taketo, bolo by pre mna dolezite, aby to partner vyriesil jasne a on sa snazi, nerobi zas nieco zle. Sucasne si nepridavas, ze ta to tak rozhadzuje. Ty a tvoj partner ste vo vztahu. Nie ona. Cize jeho reakcie su podstatne. A suhlasim ako napisala @moonlight1210 ze ho stale konfrotujes a “vinis” vyslovujes nedoveru za to ako sa chova tato zena.
@zuza265 nekonfrontujem ho a ani nevinim, cele mesiace o nrj ani rec nebola. Sam mi to vcera povedal, praveze to riesim tu viac s vami ako s nim, lebo som s nim odvtedy este nebola a vypisovat si o nej nechcem.
@zuza265 a s kamarstkou nemam problem ani ja. Ale sam priznal, ze ona sa mu vlatne cely cas snazi dokazat, aka pre neho bola dobra. Kamaratka by sa tesila z jeho noveho vztahu a nie ho zacala bombardovat a terorizovat, aby pozornost a cas venoval jej a nir priatelke. Ved to je chore. Ked bola s milencom, ani sa neozvala, ked on chodil na svoje opilecke zatahy, tak visela na mojom pristelovi a dozadovala sa jeho pozornosti. Pisala a ked neodpisoval, vyvolavala, no masaker. Takze kava by mne nevadila, len si myslim, ze pre nu su to dvierka naspat
Vies to je s takymi ludmi niekedy tak - s tebou nebudem a hlavne ked mam inde. Ale tebe nedoprajem. Drzim palce pri rozhovore🤗
@zuza265 no ona podla mna je trosku narusena a priatelovi je jej aj luto. Boli take sms, ze preco nedvihas? Co keby som si nieco spravila? Ty by si ma mal na svedomi... 🤦 Psycho proste... Ked s nou milenec komunikoval normalne, tak sa neozvala aj dva tyzdne. Ked jej neodpisoval, tak zrazu vypisovala mojmu, co mu ma napisat a pod...
@zuza265 my sa mozno uz ani nemame o com rozpravat. Pozna moje stanovisko. Skor som sa asi potrebovala vykecat inde a uistit sa, ze toto naozaj nir je v poriadku. Necham to na neho, nech si to vyriesi.
Je moc slušný. Ví, že ona neni psychicky v pořádku, tak ji asi nechce natvrdo poslat do.....A jejiho manžela znáte?
@jizanka on ho pozna, ja nie. Ja ani neviem jej priezvisko, teda hovoril mi, ale ja si to nepamatam. On je slusny a gentleman, ved ja toto vnimam, ale ona to vazne vie prehanat....
Aj môj chlapal takúto podobnú " kamošku".
Bývalá kolegyňa, ozyvala sa, aj na kávu si sadli, pokecali, ale potom mala divné spôsoby, volala za somariny, písala sms blbé, chlap netušil čo to má byť ( nechápal ženské divadlo) a tak začal ignorovat, nemal čas, ona zvýšila frekvenciu čudných pokusov. Až keď sme sa viac x porozprávali, pochopil že je to prepnuta žena, úplne iná ako keď bola kolegyňa. Tak ju slušne odpalkoval a zrušil. Mne stretko na káve nevadilo, čo sa on aj čudoval, ale stupnovanim jej absurdných kontaktov sa sama odpísala. A môj ju zablokoval, nechce ju ani vidieť, ani počuť, ani písať.
@cacianka toto velmi dobre urobil, ze ju blokol…niekedy nic ine nepomoze.
@cacianka no u nas to malo vlastne podobny priebeh, ze najskor tu hru on nechapal, az som mu to polopatisticky vysvetlila a vela veci si uz potom spojil. Ukoncil to naposledy tak, ze spravu ani neotvoril a neodpisal, par mesiacov bol pokoj, ale ona je jak bumerang a tiez si myslim, ze inak to nepojde, len ju bloknut. A presne, absurdne veci si vymysla. Napr.raz pisala nejaku pracu a volala, aby sa opytala, ako je to gramaticky spravne. Povedal jej, ze take veci si ma predsa vygooglit ako kazdy svojpravny clovek. To by mi nenapadlo niekomu za to vyvolavat 🙈
Prečo riešiš dokola tu kamarátku???? Priateľ jej dal jasne najavo, že nemá záujem ani o kavu s ňou tak už sa v tom nehrab 🙏
@aandrea9 ja neriesim kamaratku. Priatel ma viacero kamosiek, aj omnoho atraktivnejsich nez tato zena. Zoznamil ma s nimi, vsetky ma prijali ako jrho partnerku, maju ma rady. Tato ma ale vytrvale ignorovala a stavala sa nado mna akoby mala byt jeho priorita. Teba by takato zena neotravovala? Ved nam narusala sukromie, otravovala s hlupostami. Kto to nezazil, nevie si predstavit, ake je to neprijemne.
Ale ved teba zaujíma, o čo jej ide🤷♀️ veď sa jej spýtaj lebo už si v tom zacyklená 🤦♀️
@aandrea9 ved by som sa jej aj spytala a ak s tym neprestane, nevylucujem, ze k tomu dojde 🤷
@ autorka
@muchotrafka298 aj ja som musela mužovi vysvetliť polopate, aby pochopil, netušil čo je to za tanečky. pôvodne sme mali aj stretnúť, že ona s priateľom a my dvaja, že bola fajn kolegyňa, občas sa stretli v mhd, tak ok podme na kofolu, niekedy, dohodneme stretko, nech v pohode pokecáme. ale prišli do toho zdravotné problémy, potom ma prepustili z práce, tak sme aj kvôli zimnému počasiu termín odkladali. ale všetko popritom ešte ok. ale par mesiacov sa začali nabaľovať tie zvláštne sms, volania, ešte mi aj poradila prácu, že jej kamoška hľadajú moju odbornosť, čo ma riadne odžubala, znova sa pokúšala o stretká, ale to už ju poslal môj chlap do PPP a blokol. Už som chcela zasiahnuť ja, a tak žensky jej vypucovať hlavu, ale on to zvládol. našťastie.
@cacianka ved ale toto si velmi dobre urobila. Lebo ti chlapi su niekedy, no povedzme si uprimne, tak trosku opozdeni vo vyvoji v tychto veciach. ze oni nevedia hned identifikovat spravanie, problem, ze o co tam ide....tak im treba jasne povedat, imaginarne "svihnut lopatou po hlave" aby pochopili, ako sa veci maju.
@muchotrafka298 presne, taká psycholopata je potrebná, chlapi nepoznajú ženské teátro, nerozoznajú reč ženského kmeňa, lebo rozumejú iba tomu svojmu kmeňu.
Ona mu písala, volala - teda skôr prezváňala, že potrebuje s nim hovoriť a nemala ani kredit /€ na hovory, ked jej zavolal naspäť ani sa nevedela vykoktať o čo ide, muž bol zmätený čo to má byť, lebo ked sme boli spolu tak som ich rozhovor počula, nič mi nezahmlieval, len chcel poradiť či neviem čo to trepe. Už pár krát som s ňou chcela hovoriť ja, že nech nemá blbé narážky, ak sa chce stretnúť ako slušní ludia, mne to nevadí, nemám chlapa pod papučou, ale teda nechápeme tie jej tanečky a blbé reči. avšak muž sa už nasral, že toto nepotrebuje počúvať a riešiť, tak jej zavolal že nemá záujem ked je takáto divná, a nech mu nevolá, neobťažuje.
@cacianka obavam sa, ze keby si s nou hovorila okamzite, tak sa nespamata do konca zivota 😂 Jedna vec je normalne stretavanie, to je v pohode, ze povedzme s inymi dvojicami. Ale ked zena toto robi, tak ma ine umysly a dobre vieme, ze ake. A treba razne zakrocit, lebo chlap sa k tomu vacsinou sam od seba nema, lebo on nevie, ze toto je sprosty kalkul, ako ho dostat, priputat k sebe.

Myslim, ze ju neodradi sebetvrdsi postoj. Je to najskor taka povaha. Priprav sa na to.
Preto si aj ty musis v sebe upratat, ze toto je posledny raz, co ju s nim riesis. Preto sa vyjadri co najjasnejsie. Teraz, kym ste pre seba este najviac doleziti. Vtedy to ma tu spravnu padnost. (Znie to vypocitavo, ale je to holy fakt, ze zo zaciatku su nam nazory toho druheho najposvatnejsie).
A dalsie razy po tomto, aj ked sa ozve, uz tak neprezivaj. Komentuj to uz len striedmo, umiernene. Daj najavo, ze tvoj postoj z minulosti sa k tomu nezmenil (si s nim konzistentna), ale necitis sa nou ohrozena. Ani nepovazujes za nutne sa nou hlbsie zaoberat.
Keby si kazdy raz, ked sa mu ozve, hned riesila, tak bud ti o tom prestane hivorit, alebo to casom zacne vnimat ako tvoju vadu. Ziarlivost.
A ty si potrebujes svoj vplyv setrit na ine momenty. Lebo inak znie varovne vyjadrenie od zeny, ktora je zvycajne z takejto situacie nerozrusena, a inak od tej, co vzdy hned riesi.
Proste to ma na muza iny dopad.
(V podstste podobne, ako ked sa niekto hned ohana slovom “rozvod”, atd. Casom to uz partner neberie vazne a urobi si po svojom. Ignoruje.).