Ako sa vysporiadať s nepochopením rodiny ohľadom diéty dieťaťa?
Ahojte, dcéra (1rok) má od mala veľmi citlivý žalúdok, zle jej robila aj obyčajná zelenina, chodíme na gastro a hľadá sa príčina, má veľmi diétnu stravu, pre každého som bio, eko, raw a neviem aká matka. Moja rodina mi ide na nervy, nikto to nechápe mám chuť sa prestať stretávať s rodičmi aj so svokrovcami to je stále len "chudatko takúto stravu má", "ja by som ti aj dala niečo normálne ale mama zas bude nervózna", "bože kŕmiš ju ako zajaca daj jej rezeň a normálne jedlo" a reči podobného typu, všetci videli ako to vyzerá keď dcéra zje niečo nevhodné (na začiatku keď takéto reči neboli a vyzeralo to že to chápu tak som dcéru nechala samu aj s mojou mamou aj so svokrou, no dopadlo to zle, nakŕmili dieťa čím sa im páčilo a ja som potom riešila kŕče, vracanie, hnačky, vyrážky a podobne. Vždy keď prídem na návštevu tak rieši sa len jedlo už ma to nebaví. Bývame v malej dedine máme tu jedno ihrisko, kde sa stretávajú všetky mamičky začala som tam chodiť a vyzeralo to dobre ale potom prišli situácie že nejaká mamička vytiahne nejaký keks/sladkosť hocičo a núka dcére, tak poviem že toto nemôže (predchádzajúce skúsenosti) a už to príde "Ježiš šak dopraj tomu dieťatu", "to jej je zle zato že jej nič nedáš a kŕmiš ju blbostami", "počkáme kým sa mamička nebude pozerať a teta ti dá"
Úprimne ide mi to na nervy mám chuť zostať sedieť doma a nikde nechodiť, všade riešiť len jedlo, prídeme do obchodu a predavačka dá dcére lízatko "mamička ti ho otvorí daj si" (mne sa to už nechce vysvetľovať tak volím diplomatickú odpoveď) "dá si sladkosť až poobede" načo je predavačka veľmi aktívna "daj ja ti ho otvorím aby si sa nebudila" a spúšťa sa kolotoč ja zakážem že také nemôže a hneď a prečo? A my sme deťom dávali a neviem čo všetko.
Najhoršie je že nemôžem dieťa ani nechať samé starým rodičom lebo viem ako by to dopadlo, funguje u nich názor že keď jej bude zle z tých veci tým sa potlačí tá alergia či čo to je (nemáme ešte úplne výsledky a presnú diagnózu)
Ja ani neviem čo chcem počuť/čítať, nebaví ma každému vysvetľovať kde je problém a aj tak ma má každý za bio, eko, raw matku, muž je na tom tak isto ako ja. Prečo to tí ľudia nechcú pochopiť? A načo sa stále starajú do stravy druhého? Každá návšteva je pre mňa utrpenie, len číham čo kto dcére dáva, je možné že to časom pochopia?
@pribinak neviem ako to spraviť, bolo x hádok, kríkov nervov, aj z mojej aj z mužovej strany.
Jeho mama je taká že môže do nej hučať aj 24/7 ale ona tak vychovala dve deti tak kde je problém? A zas nechcem ukončiť stretávanie kvôli tomu
My sme mali niečo podobné. Na svokrovcov zafungovalo až to že akonáhle dali malej niečo nevhodné alebo mali blbé komentáre tak sme sa v kľude zodvihli a čauko, ideme domov. A to aj keď sme pred 15 minútami prišli. Cesta tam nám trvala 3 hodiny. Nikdy viac odvtedy jedlo malej nekomentovali a na svokrin výraz v momente keď pochopila ze fakt ideme domov doteraz nezabudnem 😀
Nebude potrebovat antihistaminovu dietu?
Mne nerobi problem vysvetlit aj 100x,ze nie dakijeme alebo vziat a nedat detom. ;D
Skús sa namiesto toho s rodinou dohodnúť, čo jej môžu dať (a nie iba povedať, čo všetko nemôže), ak jej tak veľmi chcú urobit radost a niečo kúpiť. Cudzím ľudom by som rovno povedala, že zial zo zdravotných dôvodov to a to nemôže, skôr potom nájdeš pochopenie a nebudú poza chrbát dietatu cosi pchať.
Ani ja nemám rada toto vysvetľovanie, je to vyčerpávajúce. Čo si myslia druhi je ich vec, ty vieš prečo to robíš, si najlepšia mama akou dokážeš byt a nič si nevycitaj ani sebe ani im.
@tiika práveže to je ten problém, že čo môže ja som to skúšala ale má naozaj diétnu stravu a vždy dostanem odpovede typu "chudatko strava ako pre zajace" a podobne pritom jedáva aj mäso aj nejakú zeleninu ale napríklad bravčové jej robí zle, tak isto aj špenát, mrkva, jablká, hrušky
Mliečne tiež niečo jej vadí niečo nie zatiaľ zisťujeme
Rodina sa oháňa tým že takúto stravou vznikajú problémy a dieťa má od roka jesť všetko
Ja sa vždy oháňam zdravotnými dôvodmi, lenže aj tí cudzí to berú tak že Ježiš bio eko matka a nedopraje ale ďakujem
@ivangeline je to možné, zatiaľ máme skúšať čo vyhovuje a čo nie
Ach verím ti, mne sa zdajú starší ľudia hrozne netolerantni, stále len podľa seba všetko robia a myslia si, že na všetko majú rozum. Chápem, že ti to vadí .
Zvýšeným hlasom to stopni, keď nepomáha ani vysvetľovanie, ani hlasné , tak sa odstrihnite a skrátka nestretavajte sa. Aby aj matky na ihrisku nechápali, tak to je už na psychiatriu. Ale ich tam zavrieť !
Nikdy nikto nemôže vedieť, aké na človek problémy, a je jedno či vidieť chorobu ( napr ekzém, vyrážky, ) alebo nevidieť, napr to dcerkine trávenie, tak nemá právo takto k vám hovoriť. Nie ty a muž ste krkavce, ale vaše okolie, keď chce pchať do dieťaťa zákerne jedlo ktoré mu môže ublizit.a poza chrbát rodičov. Keby sa aspoň spýtali, čo môžu ponúknuť, aby neublížili, ale takto sa vyhrážať môže len duchom obmedzený jedinec. Veď koľkokrát sa narodí dieťa a niektoré orgány má nevyvinute, alebo choré, tak aj žalúdok a črievka môžu mať problém. Keby ma susedné dieťa chrome nohy tak ho nedajú do vozíka ? Alebo zlomenú ruku liečia aby kreslilo ?!?!
Zoberte matere k lekárovi a nech im dobre vyčistí hlavy.
po tom čo by jej dali nieoc zjesť, by som tam ostala celu dobu, nech si užijú ten plač dieťaťa a prízvukovala im to každú chvíľu že za ten plac pre bolest bruska môžu oni. keď už je niekto tak padnuty na hlavu že nevie pochopiť že tým spraví dietatu zle….a ešte mat hlúpe poznámky že mamička ti nedovolí ja ti dám keď sa nebude pozerať….pekne by si vychutnali dôsledky a snáď by si zapamätali
Snad to bude lepsie, ked budete mat konkretnu duagnozu a uz len povies, ze ona to nemoze, lebo ma tamto.
Generácia našich rodičov sú extrémne netolerantní ľudia (česť výnimkám!). Oni to tak robili, oni tak vychovali deti a tu sme - to sú ich ,,argumenty" či sa to týka nosenia v nosiči, spania s rodičmi, dojčenia alebo príkrmov. Aj na mňa to chvíľu skúšali, ale zrušila som ich rýchlejšie ako povedali ,,to nie je fér." Moje dieťa nemá žiadne alergie na potraviny a aj tak nedovolím, aby mu niekto dával sladkosti a podobne. O strave a výchove svojho dieťaťa rozhodujem len ja. A nech sa ti ľudia od zlosti aj poskladajú do kocky!
@dannieja áno aj u nas to počúvam , keď nahodou niečo nechcem dat “a tu sme” ..ale s akými problémami , všade samé rakoviny , autoimunitne ochorenia , autizmus , či už my dospelý alebo už malé detičky aké maju problémy v rannom veku….
Čím to asi tak je ? 🙄
Keby sme všetci boli tí “eko,bio, raw…” rodičia , možno by svet bol krajší 💚
Nie aby sa človek bál pri dnesnej spolocnosti hľadieť si vôbec na svoje zdravie 🙄 lebo ta hneď odstrčia.
Keby každý je spokojný a vyrovnaný so sebou a svojim životom, nemuseli by vznikať takéto situácie.
@saska00 tých ochorení je viac ,lebo veda výskum medicína ide míľovými krokmi vpred a diagnostika problémov pokročila neskutočne vpred.
Príklad: voľakedy bol sused slabý na prsia/pľúca, teraz môže mať minimálne 5 diagnóz, od nevyvinutia, cez chochpk po rakovinu. Tak odrazu je zo slabých pľúc rakovina
Predtým boli deti "debilné", teraz sú to rôzne dys- , aspergeri, auti, hyper, .
Naozaj to nemyslím v zlom, ale vnímanie ľudí pred cca 30 rokmi je iné ako teraz
Máš divných ľudí okolo seba.Nepovol ,nech si myslia čo chcú a dcéru nenechavaj bez dozoru pri nikom,keď sú takí pripeceni.
Akoze normalne predavačke alebo kamoskam na ihrisku povedz, ze gastro lekarka nam to zakázala. Prosim ta neponukaj to malej, lebo jej to moze uškodiť a pojdeme do nemocnice. Dve vety a ziadne vysvetľovanie. Kazda rozumná matka to pochopi. Babky to je ina tema. Tie musis vystrašiť. Ked k nim prides, tak normalne vazne im povedat, ze lekarka povedala, ze ak nebudeme dodrziavat stravu a budu sa opakovat hnačky, budete musiet ist na gastro vysetrenia do nemocnice, budu jej davat sondy cez krk a cez zadok. Tak ze je velmi dolezite aby nemala hnačky a mala tu stravu ako nastavila doktorka. Ze to musi byt pre male dieta hrozne taketo vysetrenia a niektore musia robit v narkoze. Ak babky vystrašis, tak budu fičať ako povies. Ak to nebude fungovat, tak su babky sebecké kravy a nechodila by som tam. Ak by sa pytali, normalne by som im povedala, ze zial nemozes sa na nich spolahnut a tvoja mala kvoli nim trpí.
To nema zmysel, moja mama tiez na tajnasa davala 6mesacnemu babatku med, rozok a vselijake hovadiny, na navsteve mu davali syrove korbaciky, riesenie bolo obmedzit kontakt, nepustit si dieta z ruk, ASERTIVNE povedat: ja krmim dieta a ked bude zvracat, odseriem si to ja, nie vy. Moze ti byt JEDNO, co si kto mysli. Chran si svoje dieta. Hentake reci ja pustam jednym uchom dnu, druhym von. Asi ste pricasto s dedkovcami. Vsetkeho vela skodi.
Ja si myslím že ak uzemnujes asi príliš milo.. povedz to dosť nepríjemným tónom a priamo, každému kto sa pokúsi dieťa ponuknut niečím čo nemôže.. "Nie, nedávaj jej to neželám si to", "nepríde mi to vtipné," ak niekto utrusi na teba poznámku..
Úprimne naozaj nemám rada ak sa do tohoto niekto stará a príde mi to od ľudí dosť nezodpovedné.. ja ak niečo mám a chcú to cudzie deti, tak sa vždy pýtam rodičov a ak ti nepovolia, tak ani ja.. myslím že každý svojpravny človek čo má vlastne deti má právo na vlastné rozhodnutia a naozaj nerozumiem prečo sa niektorí dospelí stavajú do pozície kritikov, dosť ma to vytáča..
Okrem toho, mám v rodine dieťa, ktoré má genetickú poruchu čriev, jeho naozaj ohrozí jedlo a žije vďaka parenteralnej výžive.. o čomkolvek čo skúsi jesť rozhoduje jeho mama a teda keby ju skúsil niekto v mojej blízkosti kritizovať, tak by si odomna vypočul.. fakt nerozumiem ako sa do toho môže niekto starať..
Normalne sa nastav a raznym hlasom to zastav. Musis byt asertivna a nerucat sa z nukania nevhodneho jedla ci komentovania. A ze nikam nebudete chodit, to za taketo trivialnosti by si doma s dietatom sedela?!
U nas to bolo ovela horsie, co mohla: nemohla jest a to bolo x - rokov. Este prvy stupen zs ked ju spoluziacka nahovorila si obcas odhryzla ale vekom sa naucila, ze nemoze.
Ja mam pocit, ze zijes medzi retardovanymi ludmi fakt 🤷🏼♀️ moje deti nemaju ziaden problem zdravotny a teda v roku urcite ani jedno neje lizatka a rezne. Vzdy ked chcem dietatu niekoho ineho nieco ponuknut, tak najprv sa spytam rodica a az potom ponuknem a je jedno ci je to jablko alebo cokolada.
Naozaj máš okolo seba čudných ľudí.
Babky vystras alebo by som ich obe zavolala do nemocnice na vyšetrenia, prípadne keď je malej zle, lebo ak neuvidia asi neuveria.
Mám známu čo má dcéra od mala nejaké problémy, už je školáčka. Ani neviem či sa to už nejako uzavrelo ale stačilo mi raz povedať že mala má diétu a vždy som sa jej potichučky opýtala či môže keksík, cukrík alebo džús. Keď povedala nie, nedostal nikto aby jej nebolo luto. Teraz už sama vie čo môže a čo nie takže je to jednoduchšie.
@saska00 aj pred rokmi by bolo v zložení 15riadkov, problém je že kedysi nemuseli uvádzať čo v produkte je a teda bývali tam v našom detstve omnoho horšie veci ako sú teraz.. len to nikto nevedel, lebo nikto nič nemusel..
Ja ked chcem ponuknut cudzie deti na ihrisku, tak sa prv opytam ci mozu, lebo nikdy clovek nevie, co to sposobi. A nechapem preco ma kazdy potrebu komentovat to, co detom davame/nedavame jest, ved matka by snad mala vediet co jej dieta moze a co nie. A ked to niekto nerespektuje horor. Moja mama mi tak pcha do deti rozne veci, mam z toho nervy a ano, chodim tam menej asi kvoli tomu. Do najmladsieho mi sla pchat chlieb, vravim jej nech nedava, jasne ze si nedala povedat, kym som fyzicky dieta nevzala, lebo jasne ze to bol maslovy toastovy chlieb, ktory nesmie, lebo ma pravdepodobne alergiu na mlieko a grca mi potom. Takze, prajem vela trpezlivosti, odpovedat ludom, ze zo zdravotnych dovodov nemoze. A pri babkach oci na stopkach magnezium pred navstevou 🤷
Co opisujes som zazila pri prvom synovi - vadili mu rozne potraviny ako ryza, zemiaky, mliecne vyrobky, vela druhov zeleniny. Tak mal ozaj obmedzeny jedalnicek. Ked nieco zjedol, co mu robilo problemy, tak mal hrozne krce, prehanalo ho, plakal od bolesti.
Niektori clenovia rodiny neakceptovali jeho obmedzenia v strave. Upozornovala som ich, viackrat to neakceptovali. Nemohla som odist ani na wc, lebo hned mu nieco dali co mu robilo problemy. Tak som, zial, musela prerusit s niektorymi ludmi kontakt. Mrzi ma to, ale zdravie dietata bolo prvorade
Tieto deti… pomaly každé jedno musí mať diétu. Úplne ťa chápem. My sme toto mali do jedného roka sme tápali čo vlastne malému je, kým sa doktorke uráčío po množstve konzultácii urobiť testy a ABKM. Tá neistota bola strašná. Vidíš jasne ako matka, že niečo tvojmu dieťaťu je, ale nik iný to nevidí, lebo s malým som celý deň ja. Keby mal ekzém, tak sa už rieši, ale že nespal, plakával, mal kašeľ, sopeľ tak to bola akože stále len viróza. Hrozné obdobie.
A presne som bola všade v rodine za tú, čo mu nedopraje a vymýšľa. Až to prešlo do astmatických kašľov a to už som sa nahnevala a trvala na všetkých vyšetreniach u lekárky. Až po roku mi uznali, že som mala pravdu. Možno :D.
@jana_eyre_2 tak to moc pochybujem. Nedovážalo sa tak ako vtedy, ľudia si samy docestovali veľa doma …
@saska00 keď myslíš, že kedysi boli také kontroly ako sú teraz, a že ľudia čo pestovali nepoužívali horšie chémie na ošetrenie plodov zo svojej záhrady, tak si to vkuse mysli ďalej.. ale nie je to pravda..

Ak nemáš silu ich uzemniť, tak nech to urobí muž