icon

Ako sa zbaviť pocitov úzkosti po traume?

17. jan 2025

Ahojte, dúfam, že Vás nie je veľa, ale ak náhodou niekoho poznáte alebo máte radu, veľmi to ocením...
Pred niekoľkými rokmi som prežila dosť bolestivé znásilnenie. Veľmi som sa bála a hanbila a postavila som sa k tomu veľmi chladno a racionálne - išla som si kúpiť tabletku "po" a nejaký krém na rany.
Potlačila som to v sebe, ale približne po roku sa mi začali opakovať nočné mory, z ničoho nič som si na to v strede dňa spomenula. Začala som sa sama sebe hnusiť a vnímať sa ako vadný kus. Všetky tie nadávky a výsmechy, ktoré ten človek hovoril som počula stále. Po čase som o tom povedala jednej blízkej osobe, ktorá zareagovala slovami: "stáva sa, treba si dávať pozor" a tak som sa uzavrela ešte viac.
Neviem sa zbaviť pocitu, že nie som "dosť" a pocitov úzkosti z ničoho nič. Myslíte si, že bude blbé, ak navštívim odborníka aj po 5 rokoch od toho, čo sa to stalo? Alebo ako popracovať na tom, aby som bola normálna?

lindous
17. jan 2025

Nie je to vôbec blbé, práveže je to rozumné a určite by som to spravila... držím ti prsty a prajem veľa síl

unicornlady
17. jan 2025

Joj, to mi je ľúto, že tá blízka osoba tak netaktne reagovala.
Tiež poznám takéto reakcie. Hoci často to ľudia ani nemyslia v zlom, že by ti chceli ublížiť. Skôr si myslia, že ak to nebudú moc rozoberať, že sa ti uľaví či čo.

Je super, že chceš vyhľadať odborníka. Len by som dodala, že nevzdávaj to, ak ti prvý terapeut nesadne. Tiež mám aj zlé skúsenosti s terapeutmi. (moje traumy ale boli iné než táto tvoja)

unicornlady
17. jan 2025

Lebo nie každý terapeut je citlivý a empatický. Tu treba fakt hľadať.

janickacrazy
17. jan 2025

Určite vyhľadaj odbornú pomoc, je úplne normálne, že človek nejaký zlý zážitok potlačí v podvedomí, ale aj po čase môže sa objaviť znovu, lebo si to vtedy nespracovala, nemala si sa komu vyrozprávať, atď. Treba to riešiť a hlavne maj súcit sama k sebe, ty nemôže zato, čo sa ti stalo.

januska12323
17. jan 2025

V prvom rade, ty si normálna len si prežila traumu. A tú traumu musíš spracovať buď sama alebo s pomocou, na tom nie je nič zlé. Nehovor o tom nikomu komu nedôveruješ.

zabka79
17. jan 2025

Je mi to velmi luto, blizka osoba ta este v tom potopila. Nikdy nie je neskoro, urcite chod na psychoterapiu, len nemusi ti sadnut hned prvy nedaj sa odradit a skus ineho. Nie si vadny kus ani si nikdy nebola.

mabenn
17. jan 2025

To co za jeblinu ti povedala "stava sa treba si davat pozor"? Chod na regresnu terapiu...mas postraumaticky syndrom

komplikovana
17. jan 2025

Urcite vyhladat pomoc. Neviem odkial sa berie ten pocit hanby. Nemas sa za co. Ani tie nadavky nie su pravdive. Vela sil a nech to prejde cim skor.

hipuska
17. jan 2025

Ja teraz riešim niečo veľmi podobné. Od udalosti prešlo 35 rokov. Idem technikou EMDR, tak som zvedavá, čo mi to prinesie.

marianarem
17. jan 2025

Ludia chodia k odbornikom s traumami aj po ovela dlhsom case, rozhodne to nie je blbe. Drzim ti palce, nech sa to podari spracovat.

mantilka
18. jan 2025

Je mi ľúto, že sa ti to stalo.♥️ Kľudne choď a ries to. Veľa ľudí to potláča. Nebude sa čudovať. Prajem ti veľa lásky, aby si našla samu seba a svoju hodnotu.
Ver, že tento čin neznížil nijako tvoju hodnotu...ten muž bol hajzel...on by sa mal hanbiť.