icon

Ako spracovať neustále upozorňovanie starých rodičov?

zuzinka888
1. júl 2023

Baby, ako spracovat stale upozornovanie starych rodičov. Syn ma rok a pol objavuje, teda chcel by objavovat svet, no stari rodicia mu to " nedovolia". Stale ho popravuju, upozornuju co robi zle a ako sa to má. A zle drzis tu lyzicu takto si ju chyt( ja dam jedlo a lyzicu nech skusa ako, čo, kde...). A takto musis jazdit s autickom( ja dam hracku- nech skusa vsetky moznosti) A takto si drz chlebik- to sa to zle tak papa........ Viem, ze vnucata miluju, zahraju sa, postrazia dali by prve aj posledne, ale toto ma fakt vycerpava. Uz som ich viac krat upozornila, je to dieta ma rozum a nech ho nechaju nahcit ho pozivat. Ale akoby hrach o stenu hadzal. Aj vy to mate nejak podobne? (Ak chcete napisat,ze ich mam odstrihnut - taj sa neunuvajte. Toto fakt nie je dovod aby dieta prislo o starych rodicov).

h2
1. júl 2023

Ja budem za divnú, ale čo je zlé na tom, že starí rodičia učia dieťa, ako čo robiť správne?

kandelabra
1. júl 2023

@zuzinka888 Jednoduchy navod - ked budu jest aj oni, tiez zacni - zle sedis, vystri sa, preco toto jes takto, urob to inak,... ziaden dospely to nevydrzi a povie, ze s tym mas prestat. V tom momente nastavit zrkadlo: vidis, tebe samemu to vadi, a dietatu sa cudujes ak to vadi aj jemu. Nechaj ho, on vie ako to urobit sam.

tanyag
1. júl 2023

U nás je to skôr o tom, že sadni si pekne, lebo spadneš, dvíhaj nohy, lebo spadneš, neutekaj lebo spadneš, nelez na preliezku lebo spadneš, neotváraj dvere, lebo sa udrieš, nevstávaj na gauči, lebo sa šmýkneš 😂 ja svoje dieťa nechávam, nech samo zistí, čo môže a čo nie, resp. neupozorňujem neustále, pokiaľ viem, že aj keby spadlo, tak si neublíži..veď raz sa musí naučiť, že niektoré veci so sebou nesú aj "riziko" ... aj na ihriskách von, pomôžem dieťaťu, namiesto toho, aby som ho okríkovala, čo môže a čo nie (to je u nás bežné, že mamičky z lavičky len kričia a upozorňujú a ja skôr nechám a pomôžem)...a moje dieťa už bude mať 5 a keď ho starí rodičia upozornia na niečo, tak im povie, nech mu tak nehovoria 😁 ja som si zvykla, ignorujem to ale moje dieťa je na to "alergické" ...

mircalla
1. júl 2023

@zuzinka888 Mama zvykla vsetko riesit. Pred 2 rokmi zomrela na rakovinu. Co by som dala za to, keby tu bola a stale ich usmernovala

hortenziaj
1. júl 2023

@zuzinka888 vždy poviem synovi,že nech si papa,robí ako je jemu lepšie,ako on chce. Lebo mne irituje keď drží v ľavej ruke a už počujem,jooj do druhej ručičky,tou nesmieš papať

hortenziaj
1. júl 2023

Inak keď čítam komentáre, to je až hnusbe,ako dokážu to dieťa akoby zničiť v tomto,že on si papa a oni dotoho začnú strkať,mudrovat ,dieťa sa naštve a je zle,rozmaznané a neviem čo. Fakt skúsila by som n nich,doslova im brať a prehadzovať lyžičku a chcel by som vidieť aký by boli nadšený z toho a potom by som ich nazvala nevdacnici a neviem čo ,presne ako oni deti. Kúp im knihu,že deti jsou taky ľidi,alebo rešpektovať a byť respejtjvan,nech si prečítajú,preboha veď sa k nemu správajú otrasne, a to dieťa to vníma a v budúcnosti k nim nebude chcieť chodiť

kristinka92
1. júl 2023

autorka chápem ta, podľa toho čo si písala príklady s tým choditkom a posadzanim nasilu…
ale na odľahčenie :D moji rodičia zase úplní opak tvojich a tiež je to uplne na nervy- babka mi dcéru v pohode nechala oblizovať surové maso na kuchynskej linke, lebo “ona ju nebude vychovávať, ale rozmaznávať a nebude jej na nič predsa hovoriť nie”…lebo si myslí že ju bude mat vtedy radšej keď jej všetko dovolí…pritom niektoré tie situácie sú úplne na hlavu

jamimo
1. júl 2023

@zuzinka888 treba si určiť hranice a trvať na nich! Rodičia majú tendenciu správať sa k potomkom stále ako k deťom a je úplne jedno že majú 70 rokov a potomok 50. Proste neakceptujú, že si svojprávna dospelá osoba, ktorá má vlastný názor. A to je v dynamike sociálnych vzťahov dospelých osôb chorý vzťah ( oni=rodič versus ty=dieťa) Zdravý vzťah je dospelý vs. dospelý.
PS: Ešte by som im zdôraznila, že svojim prístupom "vychovávajú" z tvojho dieťaťa nesamostatnú ľudskú bytosť s udupaným potenciálom osobnosti. Osobne poznám 3 ročné dieťa, ktoré neprijali do škôlky a to z dôvodu, že nevedelo držať lyžičku a sedieť za stolom. Rodičia ho kŕmili na rukách lyžičkou a predžúvali mu stravu. Chceli si to uľahčiť, a bumerang sa škaredo vrátil.
No a tie 6 ročné doučuje moja svokra od začiatku 1. ročníka, prvé dva mesiace ich len učí držať ceruzku v ruke a trénuje s nimi jemnú motoriku. Ak toto chcú dosiahnuť tvoji rodičia, tak klobúk dolu 🤦‍♀️

zuzinka888
autor
1. júl 2023

@mircalla je mi luto, 😥

ivangeline
1. júl 2023

Treba troska rozlisovat,co ozaj ne a co este dovolit. Kedze chlapec nie je blby,ze? ...tak chape,ze toto je babka,tskto sa to robi u babky,toto je vztah s babkou... a tamto je doma,vztah s mamou,a toto poklada mama za spravne... a potom pride vek ;) : toto som ja,toto je moj vztah so sebou,budem si to robit takto a vylezte mi na hrb. :D Ozaj sa len zasmiat... a neriesit..co sa riesit ozaj nemusi.... My zasadne chodime k starkym,ked deti mozu sladke,ked mozu pozriet rozpravku,ked su vybehani... ;D

zuzinka888
autor
1. júl 2023

@hortenziaj toto,by nepreslo. Ved generacie ludi deti vychovavali bez kih a Internetu a prezili. Dnes keby to povypinali umru od hladu lebo ani varit bez internetu nevedia( to ked hladam na nete odpoved na vecnu otazku - Co varit). Autorku knihy Deti su taky lidi sledujem na IG a prave ona a podobni autori mi otvorili oci. Inak by som urcite sklzla do vychovnych vzorcov.

simona92101
1. júl 2023

@h2 tak otazne je,ci to co oni povazuju za spravne je naozaj spravne...moja prva dcera odjakziva vsetko robila lavou rukou,ked prisla moja mama tak jej vzdy lyzicu davala do pravej lebo lavak v rodine-zlo 🤦‍♀️ a tiez nonstop upozornovanie,na vyslovnost (ledva 3rocnu isla neustale opravovat pri vyslovnosti R),az jednoducho dceru to prestalo s nou bavit lebo z navstevy bolo len komandovanie..
Mne to tiez vadilo a tiez som mamu upozornila ze to prehana

zuzinka888
autor
1. júl 2023

@kristinka92 jeeminenku.🙈🙈🙈. Aspon to bola kvalitna hov.svieckkva??🤣

sashabb
1. júl 2023

@rebrambora kde píše, že jej ho strážia?

spadnutaslivka
1. júl 2023

nechápem, čo riešiš... ak s ním nie sú 24/7, tak môže svet skúmať vtedy, keď nie je s nimi. To už fakt starí rodičia nemôžu nič a čokoľvek urobia, je zle? To už fakt mladým tak hrabe???

hortenziaj
1. júl 2023

@zuzinka888 vieš čo u mňa pomôže,keď dačo poviem a ako autoritu dám dokotrku,psychologickú,zubarku. To mi už nik neodporuje a mám pokoj. Aj keď môj otec si hocikedy pofrfle,že také kraviny vravia,ale vždy mu poviem že oni to majú vyštudovaný,on nie,on má iné, a keď s bude riešiť dieťa a jeho duša,budem sledovať psychológov a ich rady,podobne lekári a zubári a keď budem riešiť elektrinu,prídem za nim zas,lebo on tomu zas rozumie viac ako oni. Ale mama zas tieto autority berie vážnejšie,s ňou nemám problém až tak.

zuzinka888
autor
1. júl 2023

@spadnutaslivka co riesim? Chcela som vediet, akoo mam rodicom vysvetlit- slusne a laskyplne, aby syna vkuse " nenapravali". Lebo je fakt jedno ako sa hra autickom- ci v pravej ci v lavej, to iste s lyzicou, alebo aby ho nedvihali z travy, ci piesku, ked sa tan hra ( lebo si zaspini teplaky z pepca, co mne vobec nevadi)a zacnu ho premiestnovat na deku no on si v tej trave nieco sprtkal prstekom vrta. Oni ho zoberu premiestnia- on potom reaguje krikom placom- ved ho vyrusili z jeho zabavy- a potom ho oznacuju za tvrdohlaveho, priecneho a neviem akeho. Naozaj moji rodicia su laskavi ludia a dovolim im vsetky aktuvity zboznuju s nim travit cas a ja im ho nijak neobmedzujem. Len mi toto vadi- ze ho rozhnevaju tymto pristupom, a potim sa cuduju ze reve, pisti. Tak som chcela len vediet, ci mi niekto neporadi ako im to vysvetlit. Lebk ja som to skusala a nepochopili. Ci to nevie niekto vysvetlit lepsie, aby bol aj syn spokojny, oni a aj ja ked spolu travime cas. To je to, co riesim.

spadnutaslivka
1. júl 2023

@zuzinka888 nechceš, aby jeho naprávali, ale ty chceš napraviť ich. Nepodarí sa ti to, prepáč. Buď to pochopia sami na jeho reakciách alebo nepochopia. Ale nečinné prizeranie sa na "zábavu" dieťaťa tiež nie je vždy najsprávnejšie. Ale tvárme sa, že teraz riešiš len bezpečnú zábavu a zbytočné "naprávanie". Proste nie, ak si to už skúsila, nemáš im to už ako inak vysvetliť.

januska12323
1. júl 2023

No ako čítam ďalej a oni to robili pri všetkých vnúčatách veľa s tým nespravíš. Jedine predchádzať situáciám kratšími návštevami.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
jamimo
1. júl 2023

v procese prijatia sa rodičia priznali, že dieťa je nesamostatné, nevie jesť samo, atď.. (boli si vedomí toho, že na nich došlo, stále vychovávali dieťa ako nesvojprávne, ) ... Bolo to cca 10 rokov dozadu. Áno, viem ako to myslíš a určite máš pravdu, neprešlo by to. Keďže rodičia (sesternica s manželom) si ubedomili svoje pochybenia, uznali, že dieťa pôjde o rok neskôr a majú čo robiť, aby dohnali zameškané.

simona20201309
1. júl 2023

@zuzinka888 áno, niekedy treba dieta nechať skúmať, ale niekedy sa mu treba aj venovať. Tak ako dieta učíš rozprávať, môžeš ho učiť aj to, ako sa správne drží lyžica (q teraz nehovorim o ľavej a pravej strane) a ako sa ma jest chlieb.
18mesacne dieta nie je bábätko, ktoré spoznáva jedlo. Nemá sa co hrať s chlebom a nevidím nič zlé na tom, upozorniť ho a naučiť ho držať chlieb správne. Trosku pokory a prijať rady skúsených starších ľudí. Nemusíš počúvať všetko, ale v niečom si môžeš nechať poradiť.

zuzinka888
autor
1. júl 2023

@simona20201309 poznas metodu BLW - lebo mohe dieta sa jrmi samo od y mesiacov ano samo. A je fakt uplne zbytocne riesit ci drzi chlebik medzi palcom a ukazovakom, alebo si k tomu prida aj prostrednik ci nebodaj vsetky paluchy. Tak mi prosim napis ako sa to robi spravne. Ja to ukazem mame a potom ti poviem kde robis chybu.🤣🤣A svojmu dietatu sa venujem dostatocne. A ver ze toto je ta oblast kde dietatu radit netreba. Ma 18 mesiacov a vie sa najest lepsie ako niektore deti v skolke.

zuzinka888
autor
1. júl 2023

@januska12323 no len maju vnucata v rozmedzi 20rokov- 7 mesiacov( toto vidia malo, su mimo Svk). A vacsina vnucat ma uz vuac ako 3 roky- vtedy chodili do prace tazke nemali cas travit cas s nimi a tak sa mojho nemozu nabazit- konecne maju cas.

madbeth1
1. júl 2023

@zuzinka888 nepomôže nič vidím to aj u nás..je to na hlavu..Tiež mám chuť emigrovat...a ešte suslanie na dieťa a kadejaké vymyslené slová. Moja svokra mi doniesla 40r chodítko aj postieľku..🙈 našťastie nie sme spolu viackrát ako raz týždenne, so svokrou raz za mesiac. Inak mňa naši ešte usmerňujú že ako sa mám baviť s mojím dieťaťom ako ho držať a atď. Mám tlak 200/500.

lucia13022023
2. júl 2023

Podľa mňa to nie je hlúposť co riešiš. Dieťa by sa malo naučiť samé. Možno raz ukázať ale ja som za to, ak ho to neohrozuje, nech si robí čo chce. Nech jazdí autíčkom ako chce, nech papa ako chce, hlavne nech je. A reči typu si zlý atď.. Toto sa mi vôbec nepáči. On nie je zlý, ale ani nám by sa nepáčilo keby niečo robíme podľa seba a niekto nás stále upozorňuje. Ja byy som sa asi opakovala neustále, pekne, milo. Možno keby to po XY krate aj tak nerešpektovali, bola by som raznejsia ze prečo ta nerešpektujú ty si matka.. A asi na chvíľu prerušila kontakt. Ty tam chod, pichnúť alebo po nákup no syna by som nechala ak sa dá s mužom/starším súrodencom. A ak sa spýtaju kde je malý, povedala by som co je vo veci. Dieťa si ma prísť samo na to co a ako... Podľa mňa. Ja nechávam voľnú ruku.

hendikep
2. júl 2023

@h2 a kto urcuje co je ako “ spravne” ? kolko tych veci na ktorych baziruju su len tie ktore boli vtlkane do hlav im a su ako roboty co to musia tlacit do hlav inym. Napriklad malovanie omalovaniek ze nemoze ist dieta za ciaru, sakra preco by nemohla? Zruti sa svet ked si bude malovat ako chce bez buzerovania?? Ja mam zas problem ze moja svokra robi v skolke kde mam dceru a ked tam nie som tak to je same “ aby hanba nebola “ pozdrav sa, podakuj sa zakyvaj jak cvicenej opici, a to nie ze da dcere sancu ci nepodakuje sa sama ale hned okrikovanie takym tonom ze 🤯 pricom viem sama na sebe ze ako introvert som toto neznasala a dcera sa uci napodobou, vidi ma zdravit sa a dakovat tak to robi tiez, sem tam zabudne? nauci sa podakujem za nu kokos, ale tieto upozornovacky to my dospeli robime koli sebe aby si O NAS niekto nepomyslel ake mame nevychovane dieta 🤦🏼‍♀️

zuzinka888
autor
2. júl 2023

@lucia13022023 🙏 konecne niekto, to to vidi ako ja, ze deti su dost mudre na to, aby prisli na to same ako veci funguju. Samozrejme ked treba pomoct ponuknem pomoc ale nie stylom - ukaz to sem, takto sa to robi. Nechcem aby sa citili ako neschopne, lebo ja sa tak citim, ked ma niekto komanduje a poviem,ze si to urobim takto, ale to dieta hovorit ani sa ohradit nevie inak ako krikom a placom. A toto nechapu - ze im to dieta " hovori" ze ja to chcem skusit sam a takto.🤷‍♀️

mamusa123456789
2. júl 2023

@zuzinka888 posadiť si ich a hodiť s nimi veľmi vážny rozhovor o tom ako dieťa všetko objavuje a skúša a tým sa učí, u nás to bolo presne ako u teba a rozhovor pomohol, nie len dohovoriť, ale vážne sa s nimi porozpravat

letfenixa
2. júl 2023

@zuzinka888 vieš čo, ja úplne chápem, že denne sa tam zastavíš kvôli liekom, nákupom. Ale skrat tie návštevy. A vysvetli prečo.
Ja sa s mojou mamou nezhodnem asi ani v 1 aspekte výchovy. Ale aspoň syn pozná aj iný prístup ako môj.