icon

Ako spravodlivo rozdeliť nájomné s partnerom?

1. okt 2026

Ahojte, idem si k vám po radu. S priateľom sme sa bavili o spoločnom bývaní a on navrhol, aby sme si nájom rozdelili pol na pol. Keď som sa ale o Tom bavila s kamoškou, povedala mi, že podľa nej je to hrozné, on je chlap a mal by to platiť on celé. Teraz som z toho zmätená. Inak aby bolo jasné, nie je to žiaden lakomec, keď sme vonku, vždy mi zaplatí jedlo, pitie alebo vstupenky niekde. Je ale pravda, že s bývalou keď žil ako študent, za prenájom izby platil zväčša on.

Strana
z2
anonym_88c8a4
•
1. okt 2026

Ako to dvom vyhovuje, tak nech majú, ja si neviem predstaviť bývať zadarmo a príde mi úplne prirodzene prispievať, či už pol na pol alebo iným dielom aký si dohodnete

sissy27
•
1. okt 2026

@anonym_autor ja som tiež toho názoru, že chlap má platiť za randíčka, má kúpiť drobnosť, zaplatiť vstupenky, financovať si auto...
Ale bývanie? To je absolútne fér, aby ste platili na polovicu. Hlavne ak je to podnájom, kde ani jeden nie ste vlastníkom bytu. Ak budeš raz na materskej / rodičovskej, alebo budeš pn či ti krátkodobo vypadne príjem, tak považujem zas za samozrejmé, že potiahne on. A rovnako tak opačne - ak nastane situácia, že sa na nejaký čas zmenila jeho finančná situácia, tak potiahneš ty.

anonym_685da1
•
1. okt 2026

na 1/2 je uplne v poriadku

anonym_819a32
•
1. okt 2026

Chces byvat zadarmo?

anonym_7f8724
•
1. okt 2026

Si sebastacna žena Je v poriadku, že priateľ ťa hýčka pozvaním na jedlo,na nejakú akciu,ale zaplatiť nájomné na polovicu je korektné.

autor
•
1. okt 2026

Ešte som zabudla dodať, že plat máme cca rovnaký.

jblheart
•
1. okt 2026

Prvá rada je - Nenechaj si kecať do vzťahu. Dohodnite sa medzi sebou aby ste boli obaja spokojný. Kamoška nech si hľadá takého čo jej bude všetko platiť aby bola spokojná ona.

anonym_bf3b2e
•
1. okt 2026
@anonym_autor

Ešte som zabudla dodať, že plat máme cca rovnaký.

@anonym_autor ja by som sa ho ale spýtala ako budete spolu fungovat, ci budes platit plovicu najmu plus vsetko v domacnosti budes robit ty, varit, prat, upratovat... tak potom polovicu urcite neplat

anonym_b3b1c3
•
1. okt 2026

zit spolu nieje len najom..co jedlo ucty a vydavky.. preco by mal platit viac ak mate rovnake peniaze ... on co ma minie na teba a ty co? budes odkladat na tajnasa? ak by mal ovela vyssi plat ok ale nema

anonym_a748a2
•
1. okt 2026

kamoska by sa mala nad sebou zamysliet, jasne ze pol na pol bude ok

crazy_cat_lady
•
1. okt 2026

50/50 je uplne ok vzhladom aj na tom, ze mate rovnake/podobne platy

anonym_16490c
•
1. okt 2026

Nerozumiem tomu. Si pracujuca dospela osoba. Spolocne byvanie je co? Podnajom? Alebo u jedneho z vas, a delit naklady? Kazdopadne je to uplne jedno, ako dospela pracujuca osoba si fakt myslis, ze frajer (frajer, nie manzel) by Ti mal platit byvanie? 😳
A to absolutne bez ohladu na vysku vasich platov. Aj keby moj frajer zarabal 5krat viac a ja mam nad minimalkou tak nie, nepocitam s nejakym vydrziavanim akoze za mna ma platit zakladne veci. Ved aj keby frajera nemas, tak musis niekde byvat a platis uz podla toho, pre ake byvanie sa rozhodnes.

cyberk
•
1. okt 2026

Tiez si myslim, ze to je v pohode. Kamoska nech sa zobudi... takych debilov, co by platili cely podnajom je malo.

anonym_c8dfc7
•
1. okt 2026

Pol na pol je este ok🤣ja som platila o 100 viac ako frajer🤣ale on dochadzal a daval na benzin tak kvoli tomu🤣

billy_jean
•
1. okt 2026

Ak máte rovnaký plat, tak potom je fér, aby ste išli 50/50. Alebo on bude platiť nájom a v tvojej réžii bude strava, drogéria a výdaje do domácnosti. Chceš to radšej takto?

anonym_d33783
•
1. okt 2026

Tak na zaciatku moj muz mal podstatne viac penazi ako ja a platili sme pol na pol. Az neskor zacal platit len on.

anonym_9a0cf5
•
1. okt 2026

@anonym_autor ostatné veci si delíte ako? Potraviny,drogéria,rôzne drobnosti do domácnosti...

belllinka
•
1. okt 2026

Mna by zaujimalo, aky ma kamoska nazor na domace prace. Ze ty si zena, tak mas robit vsetko? Alebo tam by ti uz radila pol na pol? 🤣

sense
•
1. okt 2026

Neries tale to veci s kamoskou, nakolko me budeš zit s nou ale s nim. Ale čo by som ja dohodla okrem platenia najmu, by bolo ako to bude so starostlivostou o domscnost, tiez 50/50? Alebo ocakava že o domscnost sa budeš starat sama. Pozri, my mame s chlapom 40/60 domacnost a 60/40 vydavky na byvanie. Kedze ja sa staram viac o domscnost, platim menej a on naopak. A mame spolocny ucet kde dsvame 50/50 na stravu. On zje sice viac, ale ja mam ešte dceru, ktora byva 8-10dni z mesiac a u otca.
Ja osobne by som nechcela aby platil vsetko a potom aby mi nahodou vykrikoval, že on financujte domacnost, tak ja sa mamo nu starat, nie som sluzku Ani upratovacka ale partnerka/manzelka

zuzubb007
•
1. okt 2026

Samozrejme, že pol na pol je férové, tak buď si zlatokopka a chces mať všetko platené, alebo dokážeš platiť polovicu, nieste manželia, nemáte deti, nezarába mega nevidím absolútne dôvod aby platil celé on, kamarátka len nech nezávisí a stará sa sama o svoj život

anonym_abcfe1
•
1. okt 2026

Ak idete bývať do podnájmu, tak 50/50, ak by sa on sťahoval do tvojho bytu, tak by mal všetko platiť on.

anonym_f52dc4
•
1. okt 2026

Ked zarabate rovnako, nebolo by ti sproste, aby sa najom, ci vsetko platil on a ty by si sa iba viezla? Stale sa krici po rovnopravnosti, ale iba potial, ked sa idu platit ucty.

anonym_b3b1c3
•
1. okt 2026
@anonym_abcfe1

Ak idete bývať do podnájmu, tak 50/50, ak by sa on sťahoval do tvojho bytu, tak by mal všetko platiť on.

@anonym_abcfe1 a to z akeho dovodu? ona by vo vlastnom nemynala energie,nejedla? kazdy vydavok by mal ist pol na pol .. jedine jedlo chlap zje viac tak by mal aj o nieco viac prispiet .. ale aj keby isiel k nej tak to ju neopravnuje,aby jej platil byvanie ..

cacianka
•
1. okt 2026

Ja už som stará korytnačka a zažila som všeličo. Život a prax.
Návrh tvojho priatela je veľmi korektný, dáva ti šancu aby si sa nezachovala ako zlatokopka. Dohodnite však nielen platby za bývanie, ale aj ostatné náklady.
Napr Drogériu si kupujte každý za vlastné , stravu asi vieš odsledovať kto zje viac, a môžete si založiť fond na iné výdavky - čistiace prostriedky, predmety do kuchyne, obliečky, deky a čo bude treba.
Avšak si dohodnite aj domáce práce, veľmi podrobne, aby nedošlo k disharmonii.

anonym_e70df8
•
1. okt 2026

My sme vzdy mali financie spolocne aj v case podnajmu,aj ked som ja bola nezamestnana,muz mi vzdy daval vyplatu do mojich ruk a to celu.

anonym_e70df8
•
1. okt 2026

Dnes sa to uz nenosi ani v manzelstve,takze pol na pol aj v case rodicaku,ked bude dieta na svete.Vtedy treba ukazat pekne pol na pol.

anonym_7dabce
•
1. okt 2026

@anonym_autor ja by som dala percentuálne podľa výšky príjmu. (Približne). Napr. Ak on zarába 1000 a ty 2000 v čistom, tak on by platil 33% a ty 66%. Rovnako potraviny - zriadiť spoločnú kasičku na bežné výdavky a keď sa minie, alebo je už na dne, ty doložíš 100 a on 50. Kým neplánujete spolu dieťa, tak by som to tak nechala. Samozrejme pri dieťati/deťoch treba zas dohodnúť spravodlivejší model.

lucik194
•
1. okt 2026

kedze mate prijem plus minus rovnaky, platiť 50:50 je uplne normalne.

vytvorte jeden ucet spolocny a z neho posielajte peniaze a žite. dajme tomu, zarabate 2000 v hrubom, kazdy nech posle 600 eur. uvidite, kolko miniete spolocne.

take veci ako oblecenie, kozmetika, telefon si kazdy platí sam za seba

sovica
•
1. okt 2026

@anonym_autor A ty si čo myslíš? Teda okrem toho, že si zmätená, keďže kamoška ti nasadila chrobáka do hlavy. Nie ste manželia, ste stále LEN priatelia, ktorí chcú spolu skúsiť žiť. Zarábate približne rovnako. Tak si daj otázku, prečo by mal platiť celý podnájom tvoj partner? Nedáva to žiadnu logiku. Nepovedala by som nič, keby mal X-násobne vyšší plat a sám by sa ponúkol alebo by ste už boli manžela. Ale toto nie je váš prípad.
Sama píšeš, že nie je lakomec a keď niekam idete, všetko zaplatí. Ako by si sa cítila, keby naozaj všetko vrátane podnájmu platil on? Nebolo by ti to ani trochu blbé? Ako by mal potom šetriť peniaze do budúcna (možno na váš spoločný byt), ak by všetko prehajdákal na teba a nič by mu neostalo? To by asi nebolo veľmi fér, však?
Nespoliehaj sa vo všetkom na muža a buď finančne nezávislá. To však neznamená, že sa máš nechať zneužívať. Domáce práce si spravodlivo podeľte. Ak by si mala pocit, že robíš v domácnosti oveľa viac, vtedy je treba sa ozvať a riešiť to dohodou. Buď sa zapojí alebo bude platiť väčšiu čiastku za nájom. V každom prípade, momentálne by som nájom a domáce práce riešila 50/50. Uvidíte, ako to bude klapať. Ak sa vám bude zdať, že to tak nefunguje, vždy sa dá urobiť zmena.

anonym_f6f726
•
1. okt 2026

Toto musí byť troll, musí

Strana
z2