Ako spravodlivo rozdeliť nájomné s partnerom?
Ahojte, idem si k vám po radu. S priateľom sme sa bavili o spoločnom bývaní a on navrhol, aby sme si nájom rozdelili pol na pol. Keď som sa ale o Tom bavila s kamoškou, povedala mi, že podľa nej je to hrozné, on je chlap a mal by to platiť on celé. Teraz som z toho zmätená. Inak aby bolo jasné, nie je to žiaden lakomec, keď sme vonku, vždy mi zaplatí jedlo, pitie alebo vstupenky niekde. Je ale pravda, že s bývalou keď žil ako študent, za prenájom izby platil zväčša on.
@anonym_e70df8 celu jeho vyplatu do tvojich ruk? A jemu zostalo co? Ci ty si mu vydelovala jeho vyplatu na desiatu a tak?
@anonym_45340e presne tak,kolko povedal to dostal alebo si proste zobral a vzdy mi o tom povedal.Tak to je aj o 20r,jeden ucet,obaja karty,kazdy na svoje meno.
Mam 26 rokov, priatel zaraba o viac ako polovicu ako ja, ani na sekundu mi nenapadlo, aby kvoli tomu platil vacsiu cast najmu. Ak na to nemas/nechces minat € na byvanie, lebo je ti ich luto, zostan byvat u rodicov.
Inak, nechapem niektore moje rovesnicky a mladsie baby, to odkial beru, ze chlap ma platit 100% za byvanie, energie, jedlo, ..? Ved by som sa hanbila za seba.🙈
@anonym_45340e presne tak,kolko povedal to dostal alebo si proste zobral a vzdy mi o tom povedal.Tak to je aj o 20r,jeden ucet,obaja karty,kazdy na svoje meno.
@anonym_e70df8 aj my mame obe vyplaty na jednom ucte s dvoma kartami. A obaja ten ucet pouzivame, ale to neznamena, ze mi oznamuje co kupuje a nebodaj sa pyta ci moze. Ani mi do mojich ruk nic nedava, ved to je na spolocnom ucte, preco by to malo byt v mojich rukach?
Ďakujem za odpovede. Mne sa zdal jeho nápad tiež normálny, kamarátka, s ktorou som sa o tom bavila, len vyjadrila svoj názor. Ostaneme asi pri modeli 50 na 50 aspoň, čo sa bývania týka. Môj názor je síce tiež taký, že muž má byť hlavný živiteľ rodiny, nakoľko ešte ale deti nemáme a nie som na rodičáku, tak ma tento jeho nápad až tak nepobúril.
@anonym_autor Kamoska je Bianka Rumanova ci? a teraz si to predstav z tej druhej strany.Ze muz sedi s kamosom,hovori mu,ze planuje s tebou byvanie,najom pol na pol a kamos mu povie,ti ebe?nech to zaplati cele ona,ved ty budes riesit stravu,elektriku,vodu,plyn,popripade poistky,opravy atd....Akoze preco by mal chlap platit cely najom?a ty?ty co zabezpecis?....Ved to co on navrhuje,je uplne ferove.Nevidim dovod,preco by chlap mal platit cely najom len preto,ze je chlap.To je ako naozaj pre neho "velmi lakave" ist do najmu s nejakou zenskou,kde on vsetko zatiahne.
@anonym_e70df8 moji rodičia takto fungujú
Mam 26 rokov, priatel zaraba o viac ako polovicu ako ja, ani na sekundu mi nenapadlo, aby kvoli tomu platil vacsiu cast najmu. Ak na to nemas/nechces minat € na byvanie, lebo je ti ich luto, zostan byvat u rodicov.
Inak, nechapem niektore moje rovesnicky a mladsie baby, to odkial beru, ze chlap ma platit 100% za byvanie, energie, jedlo, ..? Ved by som sa hanbila za seba.🙈
@anonym_418558 s prvým priateľom sme fungovali polroka 50/50. Nejak sa to samo vykryštalizovalo postupne tak, že on platil nájom a ja stravu, drogériu, lekáreň. Keď sme išli niekam autom, cestu tam tankoval on, naspäť som platila ja.
S terajším priateľom platíme nájom 30/70 - pomerne k platom. Ja zarábam viac, sama som navrhla, že môžeme platiť pomerne k platu. Stravu ideme viac menej na polovicu. Raz platím ja, raz on. Nejak neriešime kto koľko dal. Drogéria si ideme každý sám, čistiace tiež na polovicu. Teraz som ja tá, čo má auto, a benzín si platím sama, lebo ho ťahám na výlety, kde by som chodila aj sama. Priateľ platí, keď si ideme niekam sadnúť, občas zaplatím ja.
Ďakujem za odpovede. Mne sa zdal jeho nápad tiež normálny, kamarátka, s ktorou som sa o tom bavila, len vyjadrila svoj názor. Ostaneme asi pri modeli 50 na 50 aspoň, čo sa bývania týka. Môj názor je síce tiež taký, že muž má byť hlavný živiteľ rodiny, nakoľko ešte ale deti nemáme a nie som na rodičáku, tak ma tento jeho nápad až tak nepobúril.
@anonym_autor zasa tie stereotypy, muz hlavny zivitel rodiny, hmmm. Dajme tomu zarabate obaja 1500 euro. On zaplati za najom 1000 za oboch, zostane mu 500 euro. Este si rozdelite stravu, vylety, dopravu. Jemu z tych 500 zostane 100. Tebe zostane 1100. No na paradu pre teba, takto by si to kamoska predstavovala?
@anonym_autor 50:50 je v poriadku v pripade, ze aj domace prace budete mat podelene rovnym dielom. bude frajer varit, zehlit, drhnut wc, umyvat okna? ak ano, 50:50, je spravny model. ak budes domace prace vo vacsej miere vykonavat ty, na model 50:50 by som ani nahodou nepristupila.
a potom bude kamoška hejtovať muža, že nemá vlastné bývanie alebo 3x ročne dovolenku... 50:50 je fér
Ešte som zabudla dodať, že plat máme cca rovnaký.
@anonym_autor ak mate podobný plat, tak mi pol na pol príde úplne prirodzené
a potom bude kamoška hejtovať muža, že nemá vlastné bývanie alebo 3x ročne dovolenku... 50:50 je fér
@anonym_282d35 presne a predpokladám že kamoška je bez frajera
Ak zarábate cca rovnako tak plaťte nájom napoly.. Stravu ak zje viac nech ťahá viac on a hlavne si šetri...
@sense predpokladáš správne 😅
Ešte som zabudla dodať, že plat máme cca rovnaký.
@anonym_autor tak to je zásadná info, lebo podľa mňa platiť pol na pol je spravodlivé len pri rovnakých platoch. Keď sú rozdielne, tak pomerovo podľa výšky platov, lebo potom jeden bude stradat a druhý žiť nad pomery. Tak ako aj chlap zje niekoľko krát viac než žena, takže ani tam nie je delenie pol na pol spravodlivé.
@sense a s takýmto zmýšľanim aj bez frajera zostane
Je to na dvoch ludoch ako sa dohodnu a ako im to vyhovuje. Ked mi moj priatel navrhol, aby som isla k nemu byvat neplatila som u neho nic. Brigadovala som, koncila VS takze som navarila, sem tam nieco nakupila. On uz pracoval. Ubytko platil on, peniaze nikdy neprijal a ked sme isli von nenechal ma zaplatit ani kavu 🤷♀️ Asi kto na co ma, ako je vychovany a ako sa dvaja dohodnu.
@anonym_418558 a ja sa pýtam odkiaľ dnešné ženy prišli na to aby platili všetko na polovicu??? wtf zaplatíš polovicu ako muž a ďalej sa nestará, žena príde z roboty a ide ďalej variť prať žehliť upratovať a plus deti.... 🤮
@anonym_418558 a ja sa pýtam odkiaľ dnešné ženy prišli na to aby platili všetko na polovicu??? wtf zaplatíš polovicu ako muž a ďalej sa nestará, žena príde z roboty a ide ďalej variť prať žehliť upratovať a plus deti.... 🤮
@anonym_bf3b2e to je ale zlý výber muža, ak má žena po šichte v práci, šichtu doma. A áno v Tom prípade nech chlap zabezpečuje finančné rodinu
@anonym_bf3b2e a ja sa pytam, odkial sa kde nabralo, ze muz v domacnosti nefunguje a nepodiela sa na jej chode aj inak ako financne? Toto mi ani nenapadlo, moj muz sa podiela vo vsetkom, aj vo vareni, to je uz ale kazdej vyber, akeho schopneho partnera si najde..

My sme vzdy mali financie spolocne aj v case podnajmu,aj ked som ja bola nezamestnana,muz mi vzdy daval vyplatu do mojich ruk a to celu.
@anonym_e70df8 celu jeho vyplatu do tvojich ruk? A jemu zostalo co? Ci ty si mu vydelovala jeho vyplatu na desiatu a tak?