Ako stanoviť hranice bez urážky kamarátky?
Ahojte,skusim to skratit. Mam jednu kamosku, starsiu o 25r cca. Mam ju velmi rada,aj ked to mozno tak nevyznue, z toho,co napisem. Manzel mi hovori,ze som ako jej poskok a mame kvoli tomu nezhody.
Kamoska nema nikoho, rodicia jej zomreli, pribuzni ziju daleko, aj ked bratranec jej byva blizko, ale zablokoval si ju, nech jlho neotravuje. Nechapala som preco, kedze je to dobra zena, ale asi mi to doplo.
Ked nieco potrebuje, vola aj 8x za sebou v priebehu pol hodiny, uz som jej povedala,ze ked jej nedvihnen hned, tak nemozem volat,ze sa jej ozvem hned ako budem moct,ze nemusi volat x-krat za sebou. Mam dve male deti, jedna doma,druha do skolky, tak mam plne ruky vavsinou.
Cez vikend zvykne volat aj rano o 7, 7.30, aj ked som jej vravela,ze spíme,ze skor nech ako o 8 nevola, ked to nie je fakt surne, napriklad,ze jej je zle. Volala tak aj minuly tyzden x-krat po sebe okolo 7.20, tak som jej dvihla ,myslela som,ze nieco vazne. Len sa chcela opytat ako sa mam,ze ona perie, ide platit ucty, atd...
Doma u mna mali vsetci chripku, len ja nie, trva to uz 14ty den.(Mna na 7den chytili dutiny) Kamoska ochorela pred 10 dňami tiez na chripku, tak som sa ponukla,ze ak jej bude zle a bude nieco potrebovar (viem,ze nikoho nema) , nech sa ozve.
Za tych 10 dni som jej bola na nákup uz 6x, ale ona si ziada vzdy take veci,ze uz mi to zacalo vadit ( nie,ze rozky, sunku alebo nieco normalne, ale napriklad 6 balení kav, 9 balukov kuch.utierok, casopis, noviny atd.. Ja ze jej urobim velky nakup ,aby nenusela chora ist nikde,ale mam pocit,ze to uz zneuziva. Ja mam tiez choru rodinu a ja chytene dutiny. Dnes som bola na nakup sebe, lebo nakupujem jedina, kedze doma su chori, cestou mi volala, ci jej mozem kupit 7 balikov kuchynskych utierok a chleba, tak som jej povedala,ze nie,ze idem z nakupu, mam plne ruky, idem peso, uz sa nevraciam, ona,ze dobre,ze ci mozem zajtra. Ja ze dobre. A teraz poobede mi vola ci mozem spravit ten nakup,ze to potrbuje dnes. Pritom tuto stredu bola v robote odniest papiere a nakup si nespravila. Chapem, ked je niekto chory a potrebuje zakladne veci, ale 16 balikov kuchynskych?? Ach. Ako jej to vsetko vysvetlit taj,abt to pochopila, to znamena,nevolala stokrat, nevolala rano a aby pochopila ze nakup spravim,ale nie som ako pajac na spagate? Mam ju ozaj rada ako cloveka, ale mam pocit,ze ju vobec netrapi,ako sme na tom my a ze to uz prehana.
Preboha to čo je za osobu 🙄 fakt ťa zneužíva, manžel má pravdu. Čo chceš poradiť? Proste povedz nie a basta. Nech si sama vláči kuchynské utierky. Čo s nimi ide robiť? Okná umývať? 😂 už by som jej ani nezodvihla 😁
@gribka1 doopatrovala rodicov, o nich sa fakt pekne starala,kym sa pominuli. Ani ze zamerne nikomu neublizije, nikoho neohovara. Ale zaroven mam pocit,ze ked nieco potrebuje, ze ju ine nezaujima, len ona.
@baboobchod ja som sa jej pytala,ze naco preboha potrebuje tolko utierok :D ze ma hlieny a vypluva to do tych utierok,ze na to..
Nie ona ťa nevyužíva ty sa necháš využívať. Poviem nie a hotovo. Keď slušný rozhovor nezaberá jednoducho ignoruj telefonáty, zavolaj keď budeš mať čas a chuť ty. Na nákupy si môže ísť aj sama keď vie ísť aj do roboty. A ešte jedna vec NIE je celá veta, nemusíš vysvetľovať prečo, načo, začo.
@baboobchod chcela som len pocut ine nazory, nezainteresovanych. Niekedy si vravim,ze som ozaj hnusna, ked sa ponuknem dat pomoc a potom mam s tym sama problem.
@januska12323 ano,uplne mas pravdu. Len mi to pride blbe odo mna,ze sa ponuknem a potom poviem nie, len som neratala s tym,ze to bude takto zneuzivane.
V dnesnej dobe ked si objednas veci domov (tesco donaska potravin a drogerie, lunys a pod) sa jej uz nenukaj. Posli jej link a nech si aj kazdy den objednava utierky. Uz sa proste nenukaj ked vidis tu zbytocnost.
@basulaak ano, len ako som pisala,je starsia o 25r, o to nejde, mam svokru starsiu nez je ona, len tato kamaratka nema internet, lebo ho nechcela a telefon ma tiez tlacitkovy,ze si to nevie objednat.
Aký je váš vzťah, je aj pre teba prospešný? Či len pre ňu? Či nerozumiem výrazu kamarátka...
@basulaak jasne,ze taky bezny clovek to rieši tak. Aj my s muzom,ker sme odpaleni. Objednam donasku, objednam edeliu, lieky objednam cez pilulku a sme vybaveni :D
Tu sa presne ukázalo "ponúknite prst, zoberú ti celú ruku"... slušne a rázne by som povedala. " Marika mam Ťa rada, vážim si Ťa, ale všetko má svoje hranice. Nemám problém Ti pomôcť a nakúpiť nevyhnutné veci (pečivo, maslo, šunku, syr...) ale nepožaduj odo mňa nakupovať hlúposti. Mam doma chorú celú rodinu a neviem, kde mi hlava stojí. Verím, že si dosť rozumná nato, aby si to pochopila. Ďakujem" Keby mi vyvoláva kamoška ráno v sobotu o 7 tak ju asi pošlem kade ľahšie, lebo ignorovala, že volať o takom čase nemá.
@gribka1 no,ak marazas na to ci som od nej ja nieco chcela alebo potrebovala, tak zatial nie, ale vždy hovorí,ze ak budem nieco potrebovat,tak nech sa ozvem.
Ja nikdy nepochopim, preco ludia udrziavaju vztahy s osobami, ktore im su vacsinou iba na obtiaz...
Ano je to dobry clovek, chapem...ale pre mna to nie je jediny predpoklad pre fungujuce kamaratstvo.
Ja tu budem mozno za zlu, ale ja bezproblemov zrusim ludi, ci su dobri, ci nie, ak su mi na obtiaz, jednoducho mi taketo vtzahy nestoja za to. 🤷
@katka2602 inak ta citacia mala byt aj nazov mojej diskusie:D vravela som si,ze taky nazov by sa hodil. No skusim jej to takym stylom povedat, snad fo ppchopi
Skôr som chcela vedieť ako sa to kamarátstvo prejavuje, či si dáte kávičku, vypočuje ťa, poradí ti. Či stráži deti alebo aká forma kamarátstva to je.
Hm a ako dlho sa poznáte?
Mne z tvojho písania pripadá,akoby mala OCD poruchu...
Tie utierky aj minula? V tak krátkom čase? Ak áno,prehnane umýva? Čo s nimi robí? 7-8 utierok je enormné množstvo....
Aj tie volania- mi pripadajú ako nejaký stereotyp, napriek upozorneniu,že ráno ešte spite, nedokáže to rešpektovať kvôli nejakej potrebe, stereotypu...,teba naháňa do obchody pre nejakú zamienku,aby možno sama nebola...
Neviem,aspoň mi to príde zvláštne
Ja by som ju už dávno poslala do teplých krajín, a nedala sa využívať. Iba tí berie energiu
Zije v style “za opytanie nic nedas” 🙈 kludne jej zacni hovorit nie 🤷🏼♀️ a ked jej prestanes robit asistentku az potom sa uvidi, ci si aj ona teba vazi ako priatelku alebo ta iba vyuziva.
Pripadne ju zacni ukolo aj ty 🤷🏼♀️ zavolaj jej pocas prace 7x, nech ti po ceste domov nieco kupi.
Musíš to stopnúť, lebo si zvykne na tieto veci aj keď chorá nebude a bude tohoto potom viac a viac a urobí si z vás donášku ku dverám.
Ešte podotknem,že keď sme prerábali chalupu,bývali sme v nájme..vedľa nas bývalá staršia pani,ktorá mi ak som bola doma,hádam 20x chodila klopať na dvere,či má zavretu chladničku,kohútik na vode správne zavretý,svetlo atď ..
Lebo bola chuda sama,chorá,...
@gribka1 dame kavicku, vypcuje ma, deti mi nestrazila, neziadala som to od nej, ale rax povedala,ze ak budem potrebovať,ze postráži.
Ale to ze kamoška nemá internet lebo nechce a telefón ma tlačítkovy lebo neviem co predsa nie je tvoj problém toto je jej problém a teda sa s tým musí nejako vysporiadať sama...
Ty máš dve možnosti razn povedať nie a štát si za tým alebo robot ďalej so seba pajaca na šnúrke a vykašľať sa na svoje deti a svoju rodinu lebo kamoška sa ráno o 7 nudi alebo potrebuje 10kg kávy 🤦
Ona ta nevyužíva ato ty sa necháš využívať a pokým to nestopnes možno aj rázne ako ten bratranec tak to neskončí...
Tak ja pochybujem, že ju budeš vedieť stopnúť, pre mňa má kamarátka v mojom živote hlbší zmysel ako pobľabotať si. Využíva teba ako dobrého človeka, podozrivé je, že všetci asi od nej zdubkali pre jej dobrú vlastnosť nehanbiť sa obťažovať ľudí. Moja kamarátka by už nebola, keď jej samej nedochádza čo je veľa. A priprav sa na staranie sa o ňu v starobe, ona si ťa už pripravuje😂.
Niekedy ludia co sa “obetovali” a doopatrovali niekoho, tak po tom vsetkom, ked ti ludia umru, sklznu do akoby ich role a ocakavaju to co dali … neuvedomuju si, ze to bolo ich rozhodnutie sa obetovat a nikto dalsi nema povinnost sa potom kvoli nim rozkrajat
Večer dat telefón na tichý režim, aby ma nerusilo zvonenie, nedvihnuť. Aj ked ty sa takto obmedzujes kvôli nej, ale nedvihla by som. Možno by konečne pochopila.
Hovor s nou narovinu. Ked jej chces pomoct s nakupom, nech ti vopred posle zoznam na cely tyzden a vyskrtaj zo zoznamu take hluposti. Alebo ju rovno odkaz na tesco alebo deliu, kde jej nakup prinesu rovno domov priamo z obchodu.
Telefon si bud vypinaj alebo jej hovory na noc blokuj alebo celkovo jej kontakt nastav na nezvonenie
Nezvdivahala by som jej, nech vola aj 50x. Ak by to bol taky urgent, tak vie napisat sms aj z tlacitkoveho telefonu, ze sa nieco urgentne stalo a potrebuje pomoc. Neznasam ludi, ktori sa na niekoho pricucnu a skusaju hranice.
A inak, urcite by som ziadnemu cloveku nenosila domov velky nakup a kopec hluposti, ked ma soplik. Keby nemala teba, tak zomrie od hladu ci co? Ved nech sa zdvihne, nasadi rusko, prejde 10 min do obchodu a nakupi si najnutnejsie veci. Nezomiera doma na rakovinu, len ta vyuziva. Uz keby aj mala 6 dni po sebe horucky, tak by som bola ochotna ist na ten nakup 1x a prist max s 1 taskou. Ked to zvladnu 80-rocni ludia, ktori nemaju rodinu, tak to zvladne aj jedna predpokladam cca 55 rocna zenska s chripkou.
Tak jej to objednaj ty. A daj tam jej cislo. Zaplatit vie aj pri preberani pri dverach. 🙂 aj moj tatko je taky ze len tlacitkovy telefon a zije ako v roku pána. Ale pozzu mu takto zavse objednam ja a on si uz zbehne dole. 😁
Je velmi tenka hranica medzi pomocou a vyuzivanim. Sama som to zazila, ze sa na mna "prilepila" osoba, ktora sa tvarila ako kamaratka. Musela som jej byt k dispozici 24/7, kedy si ona zmyslela, neustale mi vyvolavala, vypisovala, hento a tamto. V kuse len jej problemy, co ona spravila, co jej spravili, tiez som jej chodila po nakupoch ked bola PN. A jedneho dna to skoncilo. A vies preco? LEbo som si dovolila jej nezdvihnut telefon, bola som v praci na porade. Vsade ma zablokovala, uplne bez dovodu. LEbo som si DOVOLILA jej nebyt k dispozicii. Davam si pozor na takychto ludi, aby sa mi to nestalo znovu.
A ano, vyuziva Ta, lebo Ti jej je luto a ona to velmi dobre vie. Mas svoju rodinu, primarne sa mas starat o nich. A nie robit neplatenu donasku tazkych nakupov niekomu inemu. A robenia jej sluzky, asistentky a neviem coho este. To nie je kamaratka, to je "pijavica" co objavila to, ze si to moze k tebe dovolit. Ze skaces ako opicka na gumicke, ked si ona zmysli. A neexistuje, aby mi niekto vyvolaval rano, lebo sa nudi. Nech si zapne telku, ked nema co na robote.

Nechápem aký dobrý musí byť človek, keď na druhú stranu využíva každého koľko sa dá. V čom je dobrá?