icon

Ako ste sa naučili asertivite?

5. sep 2023

Damy, otazka na Vas. Ako ste sa naucili asertivite? Ako si nic nerobit z poznamok druhych ludi?
Priklad - som v obchode, hadzem flase do flaskomatu, tie sa zaseknu a predavacka uplne nasrata na mna nahuci, ze ako to tam davam, ze ci chcem pokazit stroj a bla bla...
Ma pri tom taky ton hlasu, az ma pichne v zaludku. Ja som potom zaskocena a ticho ako pena alebo sa ospravedlnim, aj ked viem,ze som sa nicim neprevinila.
Ako s tym bojovat? Ved mna vlastne spravanie obtazuje.

Strana
z2
tiika
5. sep 2023

Myslím, že pomôcť by mohlo poznať svoje práva a asertívne techniky. Určite ich nájdeš na internete. Ostatne je vecou praxe a prace na sebe. Môžeš si spätne prehrať nejaké situácie, ktoré sa ti stali a porozmýšlať ako si na ne mohla či v budúcnosti môžeš reagovat. To ta ako tak pripraví.

Ak sa niečo nepodarí, skús porozmýšlať prečo? Napr. nezvládla si svoju emóciu, zaskočila ta emócia toho druhého, nemala si chuť, čas, energiu reagovat, mala si strach, čo ti dotyčný odpovie, nechcela si vyvolať hádku, bála si sa, čo si dotyčný alebo niekto iný pomyslí..? Si asi dobrý človek, vyhybas sa konfliktom. No práve pri asertivite sa nemusíš zároveň vzdať toho, aby si s niekym jednala s rešpektom či druhi s tebou.

Asertívne sa správať nemusíš vždy, za každú cenu, skratka môžeš mat náladu pod psa, či uvazis, že je lepšie nereagovať, no a čo. Vôbec si to nevycitaj. Ak ta trapi ta predavačka, porozmyslaj, nie je to o tebe ale o nej, že sa správa ako hlupák.

Dôležité sú iné situácie, ktoré v živote zazivas bežnejšie a častejšie. Na tie by som sa zamerala. Keď budeš mat zvládnuté tie, od nich sa odrazis i pri takejto extremnej, keď ta niekto slovne napadne. Takým agresívnym jedincom pomôže nastaviť im obraz, povedať “Kričíte.” Mali by sa potom samy uvedomiť.

777januska777
5. sep 2023

Keď som bola mladšia reagovala som konfliktne a útočne. Lenze po takých útokoch sa človek neskor sa necíti dobre a niekedy som mala aj výčitky svedomia, lebo situáciu som nevyhodnotila správne. A tak sa teraz ako staršia už snažím vždy situáciu riešiť milo a s úsmevom. A vždy sú tí ľudia potom kľudnejší. Nemajú potrebu sa hádať a aj oni potom reagujú ďalej s kľudom. Zla nálada sa prenáša a reagovať nahnevane, tu náladu neukludni, ale ju posunie zas na niekoho iného. Ty si musíš uvedomiť, že zla nálada je často z únavy, zlého dňa, z toho ze ich niekto nahneval, existuje veľmi vela rôznych možnosti prečo sú takí. A uvedom si, ze aj my niekedy reagujeme prehnane občas a ako nás vtedy upokojí ak ludia reagujú mimo.

autor
5. sep 2023

@777januska777 ale rozumies,ak som ja slusna a mila nevidim dovod, aby si do mna niekto kopol hoci ma zly den. Ja ked mam zly den nevybijam si to na inych, lebo viem,ze za to nemozu, takze nerozumiem,co ich k tomu vedie a akceptovat to teda nechcem. Nebudem predsa nikoho fackovaci panak. Chcem sa naucit asertivite,ale tym stylom,ze dotycnej osobe poviem,co si myslim, bez toho,aby poznala, ako ma to rozhodilo. Nenyslelw som,ze niekoho budem urazat, kricat nanho alebo mu vulgarne nadavat. To nikdy nerobim.🙂

autor
5. sep 2023

@tiika paci sa mi, ako si to napisala. Budem nad tym premyslat 🙂 asertivne techniky poznam,teoriu ovladam,ale prax teda absolutne vobec.

autor
5. sep 2023

@petamich dakujem za prispevok, pri najblizsej navsteve terna jej toto poviem, som zvedava na reakciu 🙂 ja si tiez myslim,ze kricat alebo byt takto neprijemny nie je v poriadku..

777januska777
5. sep 2023

To si ty, každý z nás je iní. Niekedy sa len inak zatvarime a to je posledná kvapka pre neho a buchne. Ja som ti dala svoj príklad co sa učím ja. Možno to vyzerá ako fackovaci panák ale mňa vždy potom poteší, keď vidím, že sa človek upokojil a ze je to aj vďaka mne taky ten dobrý pocit dobrého skutku. Nevravim ze je to univerzálne a tak to mame každý robiť. Ja som napísala len nápad. U teba je skor možno ten problém, ze sa pri takýchto veciach hanbiš za seba, ze sa ľudia pozerajú a co si musia myslieť apd. Možno by si skôr n tom mala popracovať, aby si bola spokojná sama zo sebou a nevnímala si druhých, potom ti aj akékoľvek poznámky druhých prestanú vadit

Strana
z2