Ako ste "vysťahovali" deti z domu?
Ahojte, mam 21 ročnú dcéru a ma 2 rocne dieťa čiže je na rodičáku. Ma priateľa už asi rok a pol, najprv sa nehrnuli hneď do bývania keďže sa spoznávali a nie je otcom malému. No problém nastal, keď som od nej žiadala 250 eur na nájom. Chlapec je viacmenej v zahraničí takže to nič. Ale dcera Ma razantne odmietla ze nemá z čoho dávať toľko peňazí keďže ani výživné neberie na dieťa. Ako postupovať? Dala som jej ultimátum do októbra odísť. No zatiaľ vraj nenasla vyhovujúci nájom a plný internet je len bytov....
No vy ste za matka…..
@autorka, cize ty vlastne trestas dceru za to, ze ty si bola neschopna a vybrala si jej za otca debila, ktory sa o nu nezaujima? Teraz, ked mas manzela a deti, cize "vzornu rodinku", tak ti dcera vadi natolko, ze by si ju bola uz v 18 odstahovala? A pritom ty si nezamestnana? Nemam slov, naozaj si matka roka
@beata_k keby bol problém len z doplacanim, najskôr si musí počkať v dlhom poradovniku na 'prirodzený ubytok'
@lalala94 Z akeho zufalstva? Mas verejne dostupny profil a udaje, ktore v nom uvadzas. To po prve. Po druhe, sedis na rodicaku, takze netusis, co to je pracovat popri malom dietati, kde lepis aj s muzom OCR, riesis, skladas a hras Tetris, len aby sa to nejaki vykrylo, ale struhas macherku a rovno z fleku tu odporucis mladej zene, nech da dieta do jasli, a “nejako svoju situaciu riesi”. No poviem ti tajomstvo. V zivote su aj situacie, ktore sa riesia velmi, prevelmi tazko, alebo na ne potrebujes pomoc. Tomuto mlademu zienatu staci pracovna doba, ktora sa nekryje s jaslickami. Ona nema manzela ako ty, s ktorym sa dohodne a prestrieda. Ona nema nikoho, len svoju mater, ktora ma problem prichylit vnuca, hoci (podla napisaneho) jeho matka nieje ziadna socka. Len proste zivot rozdal blbe karty. Co sa moze stat kazdemu. Takze bohorovne odporucania si nabuduce nechaj, mozno na cas, kedy budes v pozicii, ze aspon vies, o com pises. Lebo si nepreskocila este vobec nic.
@drahomirrra presne som očakávala takúto odpoveď a psst, prezradím ti tajomstvo, nesedím na RD, pracujem popri ňom (nie z finančných dôvodov, ale preto, lebo ma jednoducho práca baví) a plátam to opatrovateľkou a manželom, lebo zázemie v mojej rodine je nulové a ešte k tomu od nich bývam 300km. Nevieš nič o mojom živote, tak si nechaj svoje bláboly o tom, čo si mám pre seba nechať a čo nie. 😉 To, že autorkina dcéra nemá manžela, resp. partnera je koho problém? Jej, lebo si sama vybrala debila za otca svojho dieťaťa - a ok, beriem, naozaj nikto ani ja nevieme, čo nás čaká v budúcnosti, s partnermi je to vždy hop alebo trop, na druhej strane, ona naozaj nie je v situácii, kedy by si mohla dovoliť neriešiť výživné a dokonca ho ani neuviedla do RL. To, že autorka ako matka stojí za nič, k tomu sa nevyjadrujem, lebo z jej ďalších príspevkov je jasné, že je divná. Neviem si predstaviť, že by som vyhodila svoje dieťa dňom 18-narodenín len preto, lebo oficiálne dosiahla dospelosť. Toto ale musela jej dcéra vedieť a aj tak sa rozhodla dieťa si nechať. Tomu mala prispôsobiť aj ďalšie kroky, čo sa očividne neudialo.
@lalala94 Su zeny, ktore by nedokazali ist na potrat. Sama som taka tiez. To, ze pracujes popri RD, predpokladam, ze mas dobre vzdelanie a job, plus teda tu pomoc si mozes dovolit - tvoja situacie je uplne ina, nez byt samozivitelka s nizkym vzdelanim (SŠ) bez pomoci s malym dietatom v jasliach/skolke. A to mozno ani nie 100 eurove vyzivne, co by dostala, ju veru z biedy nevytrhne a vyhne sa problemom do buducna (mnohe zeny lutovali, ze priznali otcov, ktori sa zrazu sa rozhodli ziadat kvoli peniazom o striedavu, i ked o deti nikdy nejavili zsujem - ani pred ani po narodeni). Ja sama mam aj dobru pracu a sama som ostala na deti az ked boli obe 10+, ale aj tak to je zahul a vsetky mamy samozivitelky si velmi vazim, bez pomoci rodicov a priatela by som to sama tazko zvladala..
@dadis ja plne chápem a rešpektujem ženy, ktoré sa rozhodnú pre UPT, ale aj tie, ktoré tento zákrok zavrhnú, pretože to nedokážu. Ja nie som zodpovedná za ich život a každá jedna si musí zvážiť v akej situácii sa nachádza, pretože ja im dieťa živiť nebudem, preto ani nemám rada, ak sa odsudzujú ženy, ktoré UPT podstúpia. Ja mám veľký obdiv voči ženám (ale aj mužom) samoživiteľom, pretože je to neskutočne ťažké. Mám kamošku slobodnú mamičku, ktorá je sama a nemá jej kto pomôcť (otec je ťažko chorý, mama je pracujúca) a ide teraz po roku do práce a dieťa do jasiel, pretože musí, nie preto, že chce. Pozrela sa na to čisto racionálne aj napriek tomu, že by rada zostala ešte doma, financie nepustia. Vôbec tu nevidíme pohľad dcéry autorky, samotná autorka nenapísala, čo jej dcéra vie, či má ukončenú školu, čomu sa venovala/ venuje a aké má vlastne plány po RD- všetko dosť podstatné.Tvoj argument o tých problémoch do budúcna ohľadom priznania otcovstva a výživného beriem, ale pre ňu by bolo v jej situácii aj tých 100€ nápomocných, obzvlášť keď jej skončí RD. Ona nebude mať nič. Neriešiť otcovstvo a výživné si môžu dovoliť ženy, ktoré sa vedia zabezpečiť samé, čo nie je tento prípad. A aj tak, ja mám pocit, že toto nemôže byť reálna téma. Fakt si neviem predstaviť, že nejaká matka vyhodí svoje dieťa v 18tich rokoch, aby sa živilo samé, len preto, lebo je teraz dospelé. Alebo budem veriť, že to je iba vymyslené.
@lalala94 mam kamaratku,ktoru matka aj so sestrou v 18tich vykopla z domu.maturitne vysvedcenie este ani nevychladlo a uz bola na dlazbe.podobny scenar ako v pripade autorky,matka rozvedena,novy frajer ktoreho si nasackovala do bytu..keby kamoska nemala starsieho frajera,ktory ju prichylil,bola by na ulici..
Takze verim,ze toto moze byt realna tema 😏
@simona92101 nie každému by malo byť dopriate byť rodičom. 🙄
Autorka je mi z teba zle...
Prosím sprav aspoň jedno a odkaz dcéru na túto diskusiu. Keď jej pošleme každá po 5€ mesačne, bude jej ľahšie a nebude ťa musieť už nikdy vidieť. Chudatko
ty si daj facku ze ti stena vrati 10. vyhadzovat vlastnu dceru s vnukom na ulicu.
@klip0 tak❤️. A autorka, daj dcere moj kontakt, budem sa jej snazit pomoct, aby jej dieta nevyrastalo s tak toxickym clovekom, ako si Ty. V 2 rokoch uz traumu ma z patologickeho prostredia, ktore si prenho s otcimom prichysytala. Skusim malemu tu traumu z Teba zmiernit.
@lonely66 Vieš čo, aj som uvažovala, či sa mi vôbec chce ísť s tebou do názorovej výmeny, lebo pri radikáloch je to nenormálne únavné, ale dobre.
TY by si šla na potrat. Sú ľudia, teda ženy, ktoré by nešli, lebo berú dieťa ako dar, bez ohľadu na to, ako sa pritrafilo, potrat je pre nich vražda človeka. Táto žena (o ktorej vieme len to, čo tu popísala jej matka) evidentne potrat nechcela. AK má dieťa s idiotom, áno, jej rozhodnutie, ak ho nechce uviesť do rodného listu, aby vytĺkla výživné, asi VIE PREČO.
Ak si ty a tebe podobné odborníčky na teplú vodu myslíte, že vymôcť výživné je v tejto republike ľahké, dávam palec hore a odporúčam prehľady generálnej prokuratúry, alebo policajného prezídia, určite evidujú počet TČ zanedbanie povinnej výživy, keď týchto intergalaktických chujov supluje štát a chujovi potom pri hrozbe odobratia vodičáku stačí zaplatiť pár eur a trestné stíhanie sa stopne a zase sa môže matke dieťaťa smiať rok do ksichtu. Omfg. Toľko ku 100 ečkovému výživnému.
AK si si nevšimla, ani jedna zo žien tu nepísala, aby následky dcérinho života znášala jej matka. Všetky píšeme, aby matka dieťaťu pomohla. Nie celý život, nie dlhodobo, iba kým sa žena vyhrabe z najhorších sračiek, malé bude môcť do škôlky a podobne. To sa už práca hľadá trošku ľahšie. Do štátnej škôlky dieťa dostane skôr, ako do štátnych jasličiek. Ty evidentne dieťa nemáš, podľa písaného usudzujem. Tvoj náhľad je značne skreslený.
Nič iné ako chválospevy samej na seba (neobťažovala by som moju matku) som nečakala, rovnako ani tuto od kamky fíhatralala @lalala94 kde vlastne (sic! zas len na webe) ste stelesnené dokonalosti, bohaté, šikovné, s úžasnými kariérami, dokonca pracujúce s ročnými dieťaťom a bruchom pred pôrodom. No šikovnice 😀 😀 😀 No veď web znesie.
Odporúčam obom zosadnúť z obláčika vlastnej bublinky a piedestálu
a skutočne sa zamyslieť nad radami, ktoré rozdávate. Boli by možno vhodné v inej krajine a keby malo dievča trošku inú pozíciu. Nič reálne o procesoch v krajine neviete a od počítača strúhate frajerky aj s rýchlokvasenými riešeniami. Ja niečo o procesoch v tejto krajine viem, aj o tom, ako zmeny idú pomaly a čím som staršia, tým viac vo mne prevažuje ľudskosť a snaha pochopiť, nie sa za každú cenu urobiť lepšou a ponížiť inú ženu. To o vás tiež veľa vypovedá.
@drahomirrra si mi velmi sympaticka🥰
@drahomirrra nuž možno len vychádzame z osobných skúseností, kedy nám tiež život nedoprial skvelé rodinné zázemie, rodičov po ruke, ktorí by živili nás a naše deti a tak sme sa museli trošku posnažiť, ak sme nechceli skončiť zle. Inak, nikto ju tu neponižoval ani neurážal, ak považuješ radu ísť do práce za ponižovanie a velebenie našich osobností, tak máš problém ty. Ak tu o rok založí autorkina dcéra tému o tom, že má 22 rokov, 3-ročné dieťa, skončila jej RD a nemá z čoho žiť, tak ty a tie, ktoré tu ľutujete to dievča budete prvé, ktoré jej tu začnete nakladať, prečo nemá výživné, prečo nie je otec v RL, prečo si počas rodičovskej dovolenky nezvýšila kvalifikáciu ani neurobila kurz. To je to typické pokrytectvo na tomto fóre, ktoré som si všimla niekoľkokrát. Mimochodom, posledná poznámka - ja som sa nikde nevelebila ani som nepísala, že som bohatá s neviem akou úspešnou kariérou, odpovedala som na tvoje otázky, kedy si veľmi povýšeneckým tónom začala zhadzovať môj názor, ktorý som vyjadrovala slušne, lebo však čo už len môže mať a dokázať žena narodená v roku 1994, ktorá má dve deti po sebe, akoby som mala 15 rokov. To, že ty si v 30tke nemala nič neznamená, že to tak má každá, tak sa skôr zamysli nad sebou a nad tým, čo tu vypúšťaš na iných. 🙂
Preboha toto je co za tema. Ty si nezamestnana, ale nemas pochopenie pre dceru, ktora ma male dieta a chces ich vyhodit na ulicu? 250e pytat od nej je dost vela, ak sa stravuje sama, podla mna. Hovoris, ze o peniaze nudza u vas nie je, a ako to je mozne, ked nezarabas? Musis ju inak velmi neznasat, podla toho co pises o nej.
@lalala94 Och maj got. :D :D :D Čo ďalší príspevok, to ideš väčšie bomby.
Ja mám 32. Tiež relatívne mladá. A práve to je rozdiel medzi nami dvoma, že ja som nikdy a nikde na fóre nepísala, čo všetko som v 30tke mala. Lebo 1) to nikoho netrápi 2) to ničomu nepomôže 3) som anonym a môžem s prehľadom klamať. Ako aj ty. A tvoja posledná veta, tá o tebe vypovedala všetko, na to len toľko, že na jednu moju výplatnú pásku ty robíš možno aj tri mesiace. A to myslím smrteľne vážne.
Ja som si už zvykla, že ženy na koníku sú všetky dokonalé, zarábajú státisíce a budú sa tváriť na hviezdy, potom si človek pozrie ich inzeráty, ich príspevky vo fóre a hneď vidí realitu. Chudery, ktoré možno majú peniaze, ale chýba im ľudskosť, náhľad, EQ, pochopenie. A niekedy aj tie peniaze, inak by nepredávali veci z domácnosti, ale by ich rozdali, alebo venovali chudobným. Ale to je off topic.
Ak nepovažuješ sprosté reči o tom, ako "môže dieťa byť po otcovi, lebo veď gény" za urážku, tak potom prepáč, nemáme asi o čom. Rovnako príspevky o tom, či dievča bralo drogy a podobne. Ak je toto prvá vec, čo ženské napadne pri mladej mamičke, zbohom rodina. Ja celý čas píšem len jedno - mladej žene treba pomôcť, primeraným spôsobom, lebo je v ťažkej pozícii. Momentálne je to strecha nad hlavou. Peniaze očividne od matky nepýta. Keď bude mať dieťa vek, nech ide do škôlky a žena do práce a pomaly sa postaví na nohy. To je celé. Ty si ju prvá posielala do roboty a dieťa do jaslí, akoby to bola úplná samozrejmosť. Nie, nie je.
@biela_sova Ďakujem, je mi veľmi ľúto tej mladej mamičky, keby som mohla, skutočne jej pomôžem. Už pri tom, že každý deň zbalí dieťatko a ide na celý deň preč, len aby nezavadzala mamke mi stislo srdce. Ako to maličké chúďatko nemá ani len trošku kľudu a mama ho musí prevlačovať, aby náhodou nezavadzalo vlastnej babke. Desivé.
@drahomirrra Napísala si to krásne a veľmi ľudsky.
@drahomirrra prečítaj si svoj príspevok, ktorý si mi adresovala o 9:06 včera, keď už nevieš čo píšeš a čo sa koho pýtaš. Moje skúsenosti, ktoré som opísala boli čisto reakcia na tvoju otázku, resp. príspevok, takže žiadne chválenie ani akútna potreba velebenia mojej osoby, aby všetci ku mne vzhliadali, je to len fórum a ako si správne poznamenala, každý tu môže napísať o sebe čo len chce (pravdu či klamstvo, ja nemám potrebu klamať a je mi fuk, či mi niekto verí alebo nie, len sa potom nepýtaj ľudí na ich prácu a život). Ja som tu o sebe v živote nepísala rodinné ani finančné detaily, nemám to za potrebu, je x-tisíc ľudí, ktorí sa majú lepšie a ak sa potrebujú pochváliť na internete, ich vec.
Ty absolútne netušíš, kto má čo za sebou, čo robí vo voľnom čase, ako pomáha iným a hlavne ako sa k iným ľuďom správa. To, že niekto napíše, aby baba išla do práce neznamená, že ten človek je neempatická zrúda bez EQ, len sa na danú tému díva racionálne. Ty aj tvoje kamošky tu píšete o podpore, ale to dievča žiadnu podporu nemá a autorka svoj prístup nezmení len preto, lebo nejaká drahomira jej napíše, že ona tú podporu potrebuje. V jej situácii nemá veľmi na výber a áno, či si to priznáš či nie, práca je jej jediným riešením a je jedno, či to bude v McDonalde alebo v Lidli, ak toto nevidíš, tak otvor oči. O rok to dievča príde o príspevok a bude nahratá. Bez podpory a bez peňazí. Mimochodom, ja som nikde ani nepísala, že tú podporu a pomoc nepotrebuje - ona ju potrebuje, ale nemá ju, čiže veľa možností nemá a musí pracovať s tým, čo má. A súhlasím s tebou, konkrétne tie vety, ktoré si vypichla "o génoch a otcovi" či o tom, či brala drogy sú cez, lebo ju vôbec nepoznámame a ani by som to nenapísala, a ani s tým nesúhlasím (nevšimla som si ich, čítala som už len potom reakcie na moje príspevky). Toto je bludný kruh a už ma ani nebaví riešiť vkuse to isté, obzvlášť ak sa autorka ani neozvala a kopu vecí neozrejmila. Nech si každý žije najlepšie podľa svojho svedomia.
@drahomirrra ale veď @lalala94 má pravdu. Ak by autorka trochu inak napísala príspevok, v znení, že dospelá dcéra je doma, nechce pracovať a nechce sa osamostatniť, tak by tu bola spŕška na dcéru aká je nevychovaná a treba ju vyhodiť.
Autorka sa už nevyjadruje, čiže diskusia asi vymyslená na rozdúchanie vášní 🙈
Nevieme celý príbeh, možno sa jej autorka od začiatku snažila pomôcť, no dcére to nestačí a nechce sa postaviť na vlastné nohy. "Útek" k babke a kamoške môže byť aj len preto, aby sa vyhla výčitkám, lebo ich nechce počúvať.
Nevieme celú story, tak nesúďme ani jednu stranu.

nevie ani kto je otcom malemu tak gratulujem. Ani ja by som nechcel taku dceru.