Ako ste "vysťahovali" deti z domu?
Ahojte, mam 21 ročnú dcéru a ma 2 rocne dieťa čiže je na rodičáku. Ma priateľa už asi rok a pol, najprv sa nehrnuli hneď do bývania keďže sa spoznávali a nie je otcom malému. No problém nastal, keď som od nej žiadala 250 eur na nájom. Chlapec je viacmenej v zahraničí takže to nič. Ale dcera Ma razantne odmietla ze nemá z čoho dávať toľko peňazí keďže ani výživné neberie na dieťa. Ako postupovať? Dala som jej ultimátum do októbra odísť. No zatiaľ vraj nenasla vyhovujúci nájom a plný internet je len bytov....
@hrabovo máš pravdu, predtým som si to neuvedomila 👍🏻
@biela_sova dalujem
@marca12 prosím ťa a na čo presne?? Aby dement, ktorý sa nezaujíma, nerieši, raz možno vďaka tejto iniciatíve a pár drobným komplikoval život jej aj dieťaťu? 🙄 Nehovoriac o tom, že celý proces s výživným je beh na dlhú trať... Radšej nech jej pomôže s vnukom a maže do práce, zažiada si o byt, alebo nájde podnájom a postaví sa na nohy. Nenaučila ju zodpovednosti kým bola bez záväzkov, tak by mala aspoň teraz.
@biela_sova tento clanok som tiez predtym citala. Mne vychadza, ze ju vyhodit moze a dcera sa potom moze obratit na sud a dokazovat, ze sa udajne nevie zivit sama…co asi v reale ziadne dieta nespravi na Slovensku.
@tiezjedna vyborny point, dcera zjavne nebola vedena k ziadnej zodpovednosti, len tak nejak preziva.
@ropucha6 Vies co, radsej do zmazem, aby to nebol navod pre autorku. Na sud treba mat aj prostriedky a ako pises, na SR nie je tato kultura odvolavat sa na jurisdikciu...
@autorka diskusiu som len prelistovala a myslim, ze ti vacsina skusa nastavit zrkadlo, no nedari sa, najlepsie je to skusit na vlastnych slovach, ak vobec mas empatiu a nejaku socialnu inteligenciu, tak sa skus prehodit s dcerou, normalne na chvilu zavri oci a potom ich otvor a ako dcera si to precitaj!
str.4 len prehodene do podoby, aby sa to dalo konk. osobe komunikovat - ''už tu proste ,,nemáš miesto,, nikto ťa tu nechceme okrem syna"
str.4 "Povedala som ti začiatku ze ti pomôžem ale nemám záujem ti pomáhať pomáham ti kopec rokov a už ma nebaví"
str.4 "Ako odídeš cesty naspäť nebude viac ťa proste nechcem u MŇA vidieť, sama vieš že keby si mala 18 by som ťa vysťahovala sama ale žiaľ ostala si tehotná"
A este ti dam taky background na precitenie toho ako ti ako mladej zene s malym babatkom je - matku mas nezamestnanu, zijes nie so svojim otcom, o nom nemate spravy, nejavi o teba zaujem, a ty sa s tym dietatom potulujes po vonku, si u babky, kamaratky, domov sa chodis iba vyspat a aj tak to tej tvojej VLASTNEJ MATERI tak neskutocne prekaza, ze aj na tu kratku dobu spanku, by ta najradsej odpratala! A je normalne schopna ta riesit s cudzimi zenami ako svoj problem, ktory chce vystahovat z domu!
je schopna o tebe povedat napr aj toto:
str. 1 "tolerujeme ťa už dlhé roky je načase odísť"
a ty pritom robis ako najlepsie asi vies - kupuješ synovi - jej vnukovi plienky oblečenie kaše minaš preňho a pre seba na stravu
snazis sa doma nebyt - kedze sa tam citis ROKY nechcena - dokonca ked prides tak:
str. 1 "S dieťaťom ti nepomaha ani nebude co si navarila nech si zje celé dni je s ním preč príde sa len len vyspať upratať po sebe bordel a poobede zas preč
str.1 Keď si tu malý len kričí asi nejaký vzdor ale o co, vadí mi to preto chcem nech odídes dala som ti 3 mesiace a október buše tretí mesiac kedy mas šancu odísť potom prístupom tvrdšie
str.1
nie ze si problémová ale už mám všetkého dosť nie som povinna ťa tu mať ani s tvojim dietatom
str.1
"NECHCEM VAS TU JE TO MOJ BYT"
Str.1
mam tu ešte 2 deti núdza o peniaze nie je ale jednoducho vas tu nemienim tolerovat
________________________________________________________________________________________
Koniec citatov a bez srandy zenska, ako ti v tom je? @autorka
Skusila si si to dat na seba a precitit, co i len riadok?
Tvoja dcera nemoze za tvoj posraty zivot a tym, ze ju odpraces ako si uz veky chcela, tak sa ti nic nezmeni, nezamestnana a doma, nemas nudzu o peniaze, chces aby ti prispievala na domacnost, aby nebodaj isla do prace ale sama jej nie si ochotna pomoct, lebo nech si to vyzerie....ty si s nou skoncila rovnako? bola si s nou pre rokmi takto tehotna a musela si si to vyzrat? Lebo by to bolo take slovenske, ze naj si tiez uzije co ty....ale inak:
1 - nebudem ti pisat ako chore je to od dospelej zdravej zeny, ktora je vlastne povinna postarat sa o svoje nezaopatrene deti, myslim teraz stranku moralno eticku - ty nemas nic na robote, nevracias sa unavena z prace, ze by si sa nevyspala a potom nezvladala povinnosti, ty sama hlivies doma a len sledujes dceru, ktorej robis zle! pricom za to, ako ty sama zijes, zo sebou, ake zrkadlo ti nastavuje aj ona, za to si zodpovedna len ty sama - vytesnenim dcery za dvere seba neporiesis
2 - ani ti nebudem pisat, ze tvoja dcera mala posraty zivot daleko skor, ako sa jej narodilo dieta, pretoze pisat o tak mladom vlastne este dievcati, ze ju veky doma nechceme, je proste silene, ty ani nevies ako sa citi, co preziva, ako sa jej v tom s tebou, s vami zije
3 - to dieta - ten tvoj vnucik place u vas, lebo dcera ma stres, toto je signal cez male babo, ze nie je vpohode, pretoze ak sa stara, je najedene, kupuje mu co potrebuje, tak jediny dovod na plac si ty a tak male babatko tu nervozitu mamky nevie korigovat na socialne ziaduce spravanie, tak proste reve, predpokladam, ze inde, vonku s kamaratkou a pod nie, pretoze tam je vpohode aj tvoja dcera
4 - kazdy kto vie matematiku ZS tusi, ze ak nema ine prijmy, tak ti nema z coho platit taku sumu, alebo by si bola rada, ak sa venovala nejakej trestnej cinnosti? alebo aby sa nestarala o dieta? - to by si ju mohla nahlasit a dietatko by jej vzali, alebo este lepsie, naj by skoncila v base nie? Matka roka a tusis, ze za toto mozes byt aktualne nahlasena ty? Ze po precitani tvojich prispevkov sem mam sto chuti nahlasit ta na policii, naj vypatraju, kde take stvorenie zije a co sa vlastne u vas uz tie veky deje? pretoze take dlhocizne obdobie ktore ju ty tolerujes, znamena v inom podani, ze si minimalne emocionalne tyrala svoje dieta VEKY! a to nie je uplne srandovne priznanie, teda nielen ty, ale VY, predpokladam, ze aj ten typek s ktorym mas uz tie chcene deti. Fakt sa koriguj, a teraz nemyslim tu na internete ale skor realne, pretoze mas naslapnute byt skor ci neskor v krimi novinach - ak pre nic ine, tak preto, ze ten tvoj suhaj, ktory neznasa tvoje dieta ale teba lubi, tak ten ta dokaze opustit ci to svoje dieta mas a lubis alebo nie. Dcera je nafurt. Typek ak ta nema rad, tak tym si skore doma nevylepsis.
5 - davas tym aj ostatnym svojim detom vzor, ze toto spravanie je ok, namladsie dieta ma 11 aby ta raz nevyhodila ona, skoncis v domove dochodcov skor nez povies svec, presne pre tie vety - Ja ju tu proste nechcem, nemienim ju tolerovat a podobne ak to to 11 rocne dieta veky pocuva, znamena to ze cely svoj zivot v tom zije v preklade, tak to pre nu bude norma, normalka, ze ak uz mam niekoho plne zuby tak ho stoj co stoj vyrazim. Nechces tusit, kto bude dalsi na rade, ze?
____________________________________________________________________________________
cast tretia - neda mi sa nepostarat aj o teba - nejako neviem byt neludska a tak sa porad normalne na mestskom urade, ked si trufas, dojdi tam s otazkou, co mas gule polozit anonymne a k tomu skus tu - je to zdarma projekt, teda ta vlastny osobny rast a dozretie do role mamy nebude stat ani cent ty nezamestnana - no mozes zistit o sebe mozno nejake vlastne motivy, ktore ta zenu k takemu, clovek by povedal neludskemu spravaniu, no potom vidi ako sa sliepka stara o male macky od mala a vidi, ze dokonca ani ine zvierata takuto bezcitnost nemaju a ma "na haku" kohuta, ze co on na to, prosto vidi nezaopatrene babatka a instinkt jej neda konat inak a to si pritom vychovava predatora.
Poradne najdes tu - https://www.rodinnaporadna.gov.sk/index.html a viac o nich tu https://ivpr.gov.sk/narodny-projekt-rodinne-por...
Dcere daj kontakt na https://ipcko.sk/kacko/
Zda sa byt rozumna, nejdem ju porovnavat s tebou, naj jej este viac neskodis ale aj cez vsetko to peklo doma sa stara o svoje dietatko, co moze a stihne za sebou upratuje, klobuk dole pred nou, ze to vsetko prezila a ze sa dozila vlastne takeho veku v takom pekle v zdravi. Zasluzi si lepsi zivot v atmosfere, v ktorej bude lubena.
Poradit sa moze aj tu:
https://www.zastavmenasilie.gov.sk/news/linka-p...
Ak nic ine, tak maj to srdce a daj jej to precitat a daj jej tie kontakty. Je strasne byt clovekom ako si ty - ano mas pravo a narok, ludia dnes maju plne usta narokov a prav, akurat ked sa situacia otoci, tak opat by chceli len prava a naroky.....ktore maju narok a pravo si uplatnovat len oni sami. Preco vlastne cez Urad prace zivime taku bytost ako si ty? V ktorom kraji mas sice vsetko ale nie si ochotna chodit do prace, aby si mala menej casu na tieto hovadiny?
Dcerku ak by som stretla, tak by som rada objala, neviem si ani len predstavit co vsetko si zazila.
A tebe...tebe zivot este napluje do tvare za to vsetko...a ak aj nie, tak zrkadlo asi nic dobre neodraza, co? Vela zdaru v tomto, oktober sa blizi, nechcem a nebudem si predstavovat, co znamena ze pritvrdime potom este viac.
Snad aspon niekto z okolia kto ta pozna, alebo v tomto pribehu spoznal, bude vediet zavolat 158.
Autorka nechceš bližšie objasniť vzťah medzi tebou a dcérou? Brala drogy?
Len este aby ten neznamy tatko nebol manzel pani autorky..
@autorka Kde si byvala Ty s dcerou, ked vas jej biologicky otec opustil? Pracovala si? Ked bola dcera chora, kto s nou ostaval doma?
@subartic @ziarifka dcéru vysťahovať môže, je to iné ako pri manželovi/manželke.
---
Nerozumiem prečo sa navážate do autorky za to, že nepracuje. Toto je hádam na dohode medzi ňou a jej manželom. Aj keby nepracovala už nikdy, vás je do toho nič!
Byt je zrejme autorky, ktorý si zadovážila po prvom rozchode/rozvode, čiže dcéra naň nemá žiadny nárok. Ak pouvažujeme, tak zrejme bude 2-3izbový, čiže asi ani miesta naviac tam nebude.
Za ďalšie, ktoré sa tu oháňate 25-26r. dieťaťa, že ju musí živiť. Nie nemusí, trochu si to doštudujete. 🤐
@zmrzlinka2021 nebola problémová .Len celý čas trpená .
@1sally12
@nepic baby naozaj sa pokutrajte v monich prispevkoch na instagrame a tiez na stranke @detijsoutakylidi , venujeme sa tymto temam. Je to ozdravujuce, neostavajte v tom same🥰
@hladamematku mne príde zas smutný tvoj komentár,lebo ťa musí nakopnúť príspevok na koni,aby si povedala mame, že ju máš rada?... ináč to spontánne neurobíš?
@vkatush vyzivovacia povinnost nie je ohranicena vekom, trva do casu, kym nie je dieta schopne sa samostatne zivit. V pripade zdravych deti je to ukoncenie riadneho denneho studia (max 1. VS, ziadne natahovacky vecnych studentov a podobne), v pripade ztp deti, ktorym zdravotny stav nedovoluje pracovat a fungovat samostatne, trva po cely zivot. A samozrejme ak sa dieta vyda / ozeni hoc aj v 18, tak vyzivovacia povinnost rodicov konci a prechadza na manzelov.
@subartic ale prečo trpena? Musí tam byť nejaký dôvod. Je dôvodom jej nový manžel? Ani jej dcéra nie je v tomto čistá, keď spávala s človekom, s ktorým nemala zázemie a ktorého charakter je taký, že sa nepriznal ani k vlastnému dieťaťu. Dnes sa dlhé roky propaguje antikoncepcia namiesto zodpovedného výberu partnera na celý život.
Dufam, ze si na dceru a vnuka nespomenies, ked budes stara a budes tie plienky a pomoc potrebovat ty...
@adrianka2606 zatiahnu to tie zvysne deti, ktore sa mamicka roka rozhodne nevyhodit z domu... klucom k vyberu deti na vyhodenie asi bude darca genetickeho materialu. Najorv povyhadzuje z hniezda deti, ktore nie su bio detmi pana, s ktorym matka zije...
Teda toto je veľmi smutné, ja mám 41 rokov ale kebyže aj teraz hoci aj o polnoci prídem k rodičom tak môžem u nich ostať dokedy chcem hoci aj navždy a nič sa nebudú pýtať, prijali by ma kedykoľvek, mám aj kľúče od domu. Svojej dcére to nikdy neurobím, vždy bude mať dvere otvorené. Len taká otázka a ostatné deti keď dovŕšia dospelosť tiež pôjdu kade ľahšie?
@subartic od noci tu pribudlo asi milión príspevkov a čítať sa mi to všetko nechce, tak len zareagujem na tvoj posledný, ktorý si mi adresovala o 23:35. Ty stále nechceš pochopiť o čom píšem ja. Ja píšem to, že dieťa má (malo) ísť do jasiel/ škôlky a ona má ísť robiť. Ty nevidíš, že autorkina dcéra nemá doma žiadne zázemie? O čom tu stále píšeš, o akej podpore? Ona žiadnu nemá, mala teda k tomu adekvátne riešiť svoju situáciu - keď sa rozhodla dieťa si nechať, mala sa tomu prispôsobiť. A nie, sedenie doma 3 roky a poberanie rodičovského príspevku si naozaj nemohla / nemôže dovoliť a ani kašlať na výživné. To je to, o čom tu ja píšem celý čas. Ty píšeš o nejakej imaginárnej podpore, ja zase o tom, že mala už dávno riešiť prácu, keď aj fabriku (lebo zrejme kvalifikáciu na viac nemá). Tvoje reči sú čisté omáčky ako sa to nedá, to je také to naše typické slovenské. Tak nech zostane ešte rok doma s dieťaťom, poberá dávku, vyhýba sa matke celý deň, a potom bum-bác budúci rok ju môže aj poraziť, keď RP skončí. Autorka žiadna matka roka nebude, jej dcéra o tom musela vedieť už keď otehotnela. Ak nemám zázemie ani prachy, tak si nerobím dieťa a mala ísť na UPT (áno, som hnusná, ale tak to je, ušetrila by si kopu problémov). Teraz je akurát tak v dobrých sračkách (s prepáčením) a bude sa musieť inak točiť, aby sa z toho dostala. Ja sa ťa znova pýtam, aké je tvoje riešenie pre autorkinu dcéru, ak čítaš príspevky samotnej autorky? Do roboty sa jej podľa teba neoplatí, vychádzaj zo skutočnosti, že podporu v rodine nemá (otec na ňu kašle, matka je na nič), tak čo má teda robiť? Vieš vôbec aká je situácia v azylových domoch, keď si ich spomenula? Nie, nevieš, ak jej to odporúčaš. Ja som robila v jednom ako dobrovoľníčka, sú totálne natrieskané primárne ženami, ktoré naozaj nemajú nikoho, majú viac detí a boli týrané. Takto je to všade, lebo je ich málo. Autorkina dcéra bude ale zrejme jednoduchšie dievča ako aj samotná autorka, ja to vidím na predĺžený RP, prípadne ďalšie dieťa, nech sa stará chudák v zahraničí.
@hrabovo ja by som svojmu dietatu pomohla - ak by som videla snahu aj z jej strany. Ak nechce obtazovat svojho ex o vyzivne- ok, ale v tom pripade musi byt ona aj matkou aj otcom, nie cakat, ze toto budu suplovat rodicia.
Ja som bola v podobnej situacii - tiez mlada (ale zamestnana), tehotna s debilom (co som pochopila az neskor), prvy rok som byvala u rodicov. Nechceli odomna ani korunu, ale muselo byt doma vsetko porobene (upratat, navarit, postarat sa o dieta, o psa, nakupit, ozehlit), neexistovalo, aby som sa cely den flakala kade tade a domov sa prisla len najest a vyspat. A jedna z prvych otazok este pred porodom bola “ako si to dalej predstavujeme”. Panko sa zial k zodpovednosti nemal, takze ziadne vysedavanie na rodicaku, sup naspat do prace a do roka sme s dcerou byvali vo svojom. Nasi samozrejme pomohli - aby som mohla ist do tej prace, aj s prerabkou a zariadenim bytu, ale proste musela som makat v prvom rade ja.
Tu je cca 40 rocna zena nezamestnana - nie je to uplne ok, ale ma muza, ktory zivi ju aj ich spolocne malolete deti. Ale naozaj nevidim povinnost zivit dieta, ktore sa rozhodlo, ze je dost dospele na to mat vlastne dieta. S tym ide ruka v ruke aj zodpovednost…
A preco polovicu? Ok, povedzme tretinu, kedze su v domacnosti 3 dospele osoby. Aj ta polovica by bola stale menej ako najlacnejsi komercny podnajom…
@sissy27 sympatizujem s tebou, lepsie by som to nenapisala, aj ked som uz svoj nazor napisala a nebol daleko od toho, ze sama dcera prebera zospovednost za svoje ciny. A to kto a ako jej pomoze je uz len naozaj dobra vola. A nevychovavam svoje deti aby som cakal, ze mi raz budu pomahat, bude to len ich slobodna vola! A hlavne teraz nedokazem povedat ako sa budu chovat o 20rokov a aj keby som im dala tu najlepsiu vychovu.
@nevenka nehovorim, ze je ok, aby zdrava zena v produktivnom veku nepracovala, na druhej strane ale ten co jej spravil deti, prevzal zodpovednost a zivi ju aj tie deti. Takze aj slecna nech sa zavesi na krk tomu, s kym jej prislo ako dobry napad mat v 19 dieta a ak on nechce tak holt bude musiet zamakat sama.
Cisto hypoteticky - ak by sa tri deti vo veku 18-19-20 (teda po pravnej stranke dospele a zodpovedne same za seba) v rovnakom case rozhodli, ze je super napad mat vlastne deti ale zostat pekne doma na krku rodicom - tak tiez by ich mali rodicia nadalej vsetkych zivit? Alebo ktore moze zostat a ktore ma ist prec?
Za mna ak sa raz niekto rozhodne byt dost dospelym na vlastne deti, tak nech sa aj co najrychlejsie snazi osamostatnit a nie co najdlhsie zostat doma…
Čítam Tvoje prvé príspevky a hovorím si, že chúďa autorka, má to ťažké. Čítam ďalej a... mne v Tvojich vyjadreniach chýba akákoľvek láska, cit k dcére a vnukovi.
Chápem, že Ťa hnevá, že s ničím nepomáha, neprispieva. Mohli ste si spolu sadnúť a dohodnúť podmienky fungovania. Ale nejak si myslím, že by si ju u seba nechcela aj keby prispievala, nemáš ju rada, to je vidieť podľa Tvojich odpovedí. A že si má zjesť, čo si navarila...no comment.. každý robí chyby.
@lalala94 nebudem sa opakovať, všetko to čo som chcela ti napísať som napísala a aj prežila na vlastnej koži , viem aký je trh práce a viem aký je prístup zamestnávateľov , dostupnosť jaslí , výšku minimálnej mzdy , prístup zamestnávateľov ak je dieťa choré , žijem v tom a sama mám viac detí ako je bežné na dnešnú dobu . Nie všetko sa dá zvládnuť vlastnými silami a nie všetko ide lusknutím prstov, niekedy potrebuje človek pomoc aby sa vyhrabal z toho marazmu do ktreho sa dostal aj bez svojho pričinenia ( trpená a nemilovaná ) a aj svojim pričinením ( neplánované tehotenstvo). Doma dievča pomoc nemá tak ju musí hľadať niekde inde - domov pre osamelé matky azylový domov, sociálna kuratela , zdieľané bývanie s inou matkou ale vždy tam musí byť niekto tretí kto jej pomôže sa odpichnúť. Bez toho si tak môže oprátku hodiť na strom .Keď bude mať kde bývať a niekto jej pomôže s dieťaťom , môže si nájsť prácu a život sa jej zlepší .
Toto reálne vyzerá na tú chuderu, čo sa sem chodí zabávať s mužom.

Preco vsetky utocite na matku? Viete aka bola situacia doma pred dcerinym otehotnenim? Verim tomu, ze ako matka sa jej snazila vysvetlit ake je to tazke s dietatom a tobiz mlada baba bez zazemia, financi, prace, skusenosti. Verim tomu, ze ju matka varovala! Verim tomu, ze urcite ju tlacila do toho aby sa otecko priznal a ak nue tak dceea musi tuto zalezitost riesit! Chodit po sudoch a nahanat ho! Podala jej pomocnu ruku ale mozno co je vela je moc! Neviem preco sa nazyvate tupane a podobne. Zodpivednost je len a len na dvere a nie matke. Matka si svoju povinnost riadne plnila a dotaiahla dieta a jej zdravie riadne do jej 18tich rokov. Nic nezanedbala. Ak si dcera aj napriek tomu pistavila hlavu, ze dieta mat bude, bohuzial… a mozno sa oyrala aj tu na nazory a opat mudre hlavy jej piradili-dieta je dar a nechaj si ho… kto vie ako to boli. Nemate pravo urazat matku a nie seba navzajom. Uroven naozaj…