icon

Ako toxické vzťahy môžu ovplyvniť váš život

16. dec 2024

Ahojte dámy, dievčatá slečny ženy, páni. Píšem vám preto, aby som vám porozprávala svoj príbeh. Príbeh o tom, ako vám toxický vzťah môže ublížiť. Na začiatok chcem len povedať, že sa nemáte čoho báť. To rozhodovanie je najhoršie. To, čo príde potom, nie je strach, ktorého sa tak bojíte. Bude to úľava. Zmena, áno bude vám chýbať, ale chýba vám len tá predstava, ktorú ste si o ňom vytvorili. Nie on. Dlhé roky som prežila s mužom, ktorý si ma nevážil. Správal sa ku mne ako k otrokyni, ktorá mu musela variť, prať, žehliť. Sám si po sebe nedokázal odložiť ani ponožky. Pretože ja som to dovolila..podľa jeho slov som bola ja tá, čo si to zaslúžila. Prestala som o sebe rozhodovať. Na návšteve prikladal svojim kamarátom ich ruky na moje prsia, aby vyskúšali, že aké fajné má jeho žena. Žena, ktorú si našťastie nevzal. Nemali sme deti. Chvalabohu. Okrem nadmerného pitia, bordelárstva a mileniek, to vyústilo do doby, kedy ho bolo treba živiť, pretože výplatu hltal automat. Nikdy som nemala silu odísť. Nemala som kam. Iný život mi bol cudzí, pretože toto trvalo tak veľmi dlho.. pravidelné slovné urážky, inak ako pi*a mi nepovedal. Nemusíte mi hovoriť, že je to moja vina. Rokmi som pochopila, že mojou vinou je len to, že som to dovolila. Otec zomrel, zdedila som jeho byt. Ako jediná dcéra, mama nám zomrela dávno. Keď som do toho bytu prišla prisahám, že akoby na mňa prehovoril. Díval sa na mňa. Dal mi silu sa jedného pekného dňa zbaliť, kým bol v práci...Napratala som 11 rokov života do troch igelitiek, zavolala taxík a odišla 55km do môjho rodného mesta. Do prázdneho bytu, kde som si sadla na koberec a plakala. Od šťastia. Že to skončilo..to je pre vás, ktoré to potrebujete počuť. ❤️

Strana
z2
madeincssr
16. dec 2024

🫂🌻👍🍀🎄

veklipo
16. dec 2024

❤️❤️❤️👏👏👏

7miriam77
16. dec 2024

♥️♥️♥️

oceanahory
16. dec 2024

Mna by len zaujimalo, ze odist si teda neodisla preto, lebo si nemala kam alebo preto, lebo si nemala dostatocnu odvahu odist? 🤔

Samozrejme gratulujem k spravnemu rozhodnutiu a dufam, ze casom najdes toho spravneho partnera! 🤞

autor
16. dec 2024

@oceanahory myslím, že oboje. Otec bol alkoholik, ktorý ma v detstve bil, preto som k nemu nešla bývať. Bolo to akoby výber medzi menším a väčším zlom. Ale nemala som ani odvahu. Práve týmto článkom ju chcem dodať iným ženám, možno aj mužom, nikdy neviete. 🙂 Od tohto príbehu už prešlo jeden a pol roka, zabyvala som sa vo svojom byte, našla si novú prácu, adoptovala dve mačky. Jediné, čo ma dnes mrzí je, že som premárnila čas.

oceanahory
16. dec 2024

Chapem a som rada, ze sa ti dari 🙂 ❤️!

krasneleto
16. dec 2024

taketo pribehy pohladia na dusi... aj ked 11 rokov je v prdeli ako sa hovori. gratulujem k najlepsiemu rozhodnutiu tvojho zivota...

thirstymonk
16. dec 2024

Gratulujem, teraz sa sústreď na seba a nájdi svoje šťastie. 🙂

Ja mám tiež jednu kamarátku, tiež bola iks rokov v toxickom vzťahu... hustil som do nej dva roky, že je to kreten a že nech sa na neho vykašle... napokon sa on s ňou rozišiel... teraz je už druhý rok vo vzťahu s človekom, ktorý si ju váži a je šťastná jak blcha.

autor
16. dec 2024

@thirstymonk v týchto prípadoch je to zvyčajne tak, že (dovolím si nazvať sa tak) obeť je tak upnutá, že to neskončí, kým to neskončí tyran. Môžete rozprávať lajstre. 🙂

autor
16. dec 2024

@krasneleto máte pravdu, ešte dobre, že nie je v prdeli celý život. 🤭

krasneleto
16. dec 2024

presne tak... ides dalej... stastnejsia, spokojnejsia.. drzim ti palce

lujza123
16. dec 2024

Super ze si dokázala odísť, ale podľa mňa ťa tá najťažšia časť cesty ešte len čaká. Dať si doporiadku svoje ja, svoju psychiku aby si už nikdy takto neskončila.
Mám kamarátku s podobným osudom ako ty, otec alkoholik a tyran, prvý frajer to iste, exmanžel manipulátor. Až po druhom nevydarenom vzťahu našla silu a vôľu to riešiť pomocou terapií, sama hovorí ze ju to veľmi posunulo a netušila ako veľmi hlboko ma v sebe zakorenenú túto túžbu milovať a vyberať si nesprávnych chlapov.

autor
16. dec 2024

@lujza123 mne psychologička povedala, že to ide už od otca..podvedome si hľadáme mužov buď rovnakých alebo ich pravý opak. Chodím raz za dva týždne na terapiu, snažím sa pozliepať kúsky sebavedomia. Mám len 29, budúci rok 30, nevzdávam sa. 🙂

0silvia0
16. dec 2024

držím palce, a dotyčný, od ktorého si odišla, ti dá pokoj? Nekontaktuje ťa?

autor
16. dec 2024

@0silvia0 snažil sa dlho o kontakt, pretože som nemala silu ho zablokovať, stále som pozerala či je online, či niečo nepridal a tak. Samozrejme, že časom vypisoval, ako mu chýbam a ako sa zmení, pripraví lepší život..ani ezop toľko bajok nenapísal 🙂 ale jedno ráno som sa zobudila a som si uvedomila že už nepozerám prvé jeho profil.. tak som ho zablokovala, už je zablokovaný viac ako rok. Neviem, ani či žije.

0silvia0
16. dec 2024

super, že si to zvládla, narcistická porucha osobnosti ako vyšitá

autor
16. dec 2024

@0silvia0 áno, dlho som si to nemohla priznať. Pre príklad okrem tých pŕs z úvodného príspevku, to bolo samé "kto by ťa chcel, dosť, že ťa ja mám na krku", prieky napríklad, keď som spala, vodil si tam kamarátov. Keď som vstávala do práce, púšťal hudbu cez televízor. Stále hovoril "ak toto neurobíš tak ja urobím to a tamto". Hovoril o sebe ako o Bohu.

autor
16. dec 2024

Ešte mi napadá jeden jeho výrok "ak to neurobíš ty, poprosím nejakú inú." Keď mi toto najbližšie povie nejaký muž, tak mu tú inú asi nájdem.

thirstymonk
16. dec 2024

Ano, presne tak

alickapusinka
16. dec 2024

Nech s aTI darí urobila si najlepšie životne rozhodnutie.Prosím ak by ajs prosikom prišel nikdy s ak enmu nevracaj.Určite ťa čaka čosi lepšie.Bud silan.Už len vôbec že si odišla od neho že si nabrala odvahu tak si urobila to najlepšie čo si urobiť mohla.Držim palce.

alickapusinka
16. dec 2024
sticker
mnamko
16. dec 2024

@alickapusinka co ti je smiešne?

alickapusinka
16. dec 2024

@mnamko že ked ešte raz ti povie muž že poprosím nejaku inu tak mu ju nájdeš.

zelenina1
16. dec 2024

Nemali ste deti, hypoteku + nie je to psychopat, ktory sa ti vyhraza ze si ta najde. Zdedila si nehnutelnost...... Za tychto podmienok bol tvoj odchod pomerne jednuduchy 🙂 Ovela tazsie sa to aplikuje v pripadoch - spolocne deti, hypoteka, maly prijem, ziadne utocisko + manzel psychopat.

romiada
16. dec 2024

Držim palce. Maš cely život pred sebou kedze este len budeš mať 30. Svoj kalich horkosti si si už snaď vypila až do dna ,tak snaď Ta čaka len to dobré 👍

cafelatte
16. dec 2024

🥰

autor
16. dec 2024

Ďakujem dievčatá ❤️

lacibo
16. dec 2024

Keby si nezdedila byt, odišla by si aj tak?

autor
16. dec 2024

@lacibo zrejme nie. Neviem to opísať, keď som ho išla vypratať cítila som sa slobodne...zrazu som sa zhlboka nadýchla a predstavila si, že už tak chcem dýchať stále.

mirinda8357
16. dec 2024

Veľká poklona....ja som odišla pred nedávnom po šiestich rokoch spoločného života...tolko mi trvalo to odhaliť a pomenovat....stále mám pochybností prechádzam štúdiami že je to lepšie a zrazu by som najradšej volala na psychiatriu... neprajem niekomu tieto stavy...

Strana
z2