icon

Ako ukončiť kamarátstvo bez konfliktov?

3. júl 2026

V materskom centre som sa cca pol roka dozadu zoznámila s mamickou, ktorá má dve deti v podobnom veku ako ja. Bývajú v neďalekej dedine a ona zvykne vybavovať veci v meste, kde žijem. Občas sme sa teda stretli, dali si kávu. Ako som ju začala viac spoznávat, uvedomila som si, že sme veľmi rozdielne. Ona je na jednej strane štedrá, dala mi viacero vecí po svojich deťoch
. Podotýkam, že som ich nechcela prijať, no bola dosť neodbytna. Stále mi chce niečo požičiavať, napríklad spomeniem, že ideme dcérku ucit bicyklovat, ona mi hneď chce doniesť bicykel po svojej staršej dcérke a podobne. Občas si zavoláme a uvedomila som si, že mi to akoby berie energiu. Na každého sa sťažuje, všetci sú zlí, leniví a podobne. Vola má častokrát k sebe na návštevu, zatiaľ som nebola, iba ona u mňa. Veľa mi telefonuje, nakoniec vždy skĺzne k stazovaniu sa na priateľa, kamošku, svokru.. A tak som nejako rozmýšľala, že už mám svoj vek, celý život som typ mäkký, čo každého vypočuje, ale už nemám na to náladu. Proste asi by som mala toto kamarátstvo ukončiť, lebo sa s ňou necítim prijemne. no neviem ako. Otázka na vás - prijali by ste viac, keby vás niekto postupne odtlacal, vyhováral sa, až by to vysumelo? Alebo proste nájsť tie gule a jej proste povedať, napísať, že sa s ňou už nechcem stretávať?

anonym_411029
3. júl 2026

Asi postupne.

kkovacovak
3. júl 2026

Tiež som mala takú kamošku. Tak nejako postupne sme sa začali menej baviť, menej odpisovať, oddialovali sme stretnutia (z mojej strany) a postupne to vyprchalo. Nie je zlá ale presne ako píšete, oberala ma o energiu, všetko bolo zle, ona má najhoršiu chorobu, najhoršiu prácu. Nechcelo sa mi to už počúvať.

citronove_koliesko
3. júl 2026

@anonym_autor postupne nechat vysumiet. Aj tym ako budu deti rast mozete prerusit kontakt. Ja som to tak mala. Niektore mamicky aj napr susedy z ulice mi vstupili do zivota iba na kratko, ked sme mali spolocne temy. Teraz ked sa ztretneme tak pokecame, co nove, ako deti a tak, ale inak sa nestretavame.

bystrozraky
3. júl 2026

@anonym_autor Faza jedna: postazuj sa aj ty jej stylom, ze poznas jednu osobu v praci alebo kdekolvek (urci miesto, aby si nemyslela, ze hovoris o nej), a ta sa stale na nieco alebo niekoho stazuje a teba to tak ubija a berie ti to energiu. Od takych ludi co najdalej. Proste to zaobal do nejakej doveryhodnej story. Potom sa prestan branit, ak ti nieco nasilu dava - tym si len minas energiu. Pekne podakuj, a ked inak neda, tak sa nebran. Ono to je bud dar, za ktory nic neocakava a je rada, ze mohla pomoct - alebo sa po case s tebou prestane bavit.
Ak sa po faze jedna nic nezmeni…
A teraz, co naozaj odporucam v tejto situacii: bud uprimna, ale velmi taktna a naznacuj nepriamo 🙂

Ale mam este jednu otazku: nepovedala ti nieco neobvykle na zaciatku vasho zoznamenia - bud rozpravala o nejakej tragedii, alebo nejake "tajomstvo", ale negativne? Toto obycajne robia podvedome narcisti, aby otestovali, ako budes reagovat, a ak s nimi sucitis, tak si ich, lebo vedia, ze si empaticka osoba a to oni potrebuju... pozor ale, to neznamena, ze kazdy, kto ti nieco take povie, je narcista 🙂

anonym_65063e
3. júl 2026

@anonym_autor mala som taku "kamaratku". Raz sa na mna odula a ja som to vyuzila odtedy sme sa nevideli. Potom mi este pisala ale vzdy som dala do outu. Uz ma nebavilo jej robit spolocnicku.

autor
3. júl 2026
@bystrozraky

@anonym_autor Faza jedna: postazuj sa aj ty jej stylom, ze poznas jednu osobu v praci alebo kdekolvek (urci miesto, aby si nemyslela, ze hovoris o nej), a ta sa stale na nieco alebo niekoho stazuje a teba to tak ubija a berie ti to energiu. Od takych ludi co najdalej. Proste to zaobal do nejakej doveryhodnej story. Potom sa prestan branit, ak ti nieco nasilu dava - tym si len minas energiu. Pekne podakuj, a ked inak neda, tak sa nebran. Ono to je bud dar, za ktory nic neocakava a je rada, ze mohla pomoct - alebo sa po case s tebou prestane bavit.
Ak sa po faze jedna nic nezmeni…
A teraz, co naozaj odporucam v tejto situacii: bud uprimna, ale velmi taktna a naznacuj nepriamo 🙂

Ale mam este jednu otazku: nepovedala ti nieco neobvykle na zaciatku vasho zoznamenia - bud rozpravala o nejakej tragedii, alebo nejake "tajomstvo", ale negativne? Toto obycajne robia podvedome narcisti, aby otestovali, ako budes reagovat, a ak s nimi sucitis, tak si ich, lebo vedia, ze si empaticka osoba a to oni potrebuju... pozor ale, to neznamena, ze kazdy, kto ti nieco take povie, je narcista 🙂

@bystrozraky náznaky by určite nepochopila. Veľa ľudí kritizuje, no seba vníma ako super, proste mi príde, že nie je veľmi schopna sebareflexie. Asi nie je narcis, skôr energeticky upír, ale je pravda, že na začiatku som ju aj polutovala a som empatická. Ona má zdravotný problém, nechcem konkretizovať čo presne, no povedzme niečo na úrovni krivania. A povedala mi na začiatku, že koľkokrát sa na ňu kamarátky vykašľali kvôli tomu, čo sa mi nechcelo veriť a bolo mi jej luto. Teraz po čase si myslím, že zrejme už viac báb ju v minulosti dajake vytesnilo, no nie pre jej hendikep, ako si myslí ona, ale proste kvôli jej povahe. Trocha ju aj podozrievam, či si ma nechce tými vecami uplatit. Zase stala sa mi s ňou nedávno aj taká vec, že som jej niečo kúpila a bola mi dlžná peniaze. Síce sa jednalo o malú sumu, a povedala, že hneď vráti, no potom dlhšie nič a keby som si tie prachy nevypytala, tak ich nemám dodnes.

autor
3. júl 2026
@kkovacovak

Tiež som mala takú kamošku. Tak nejako postupne sme sa začali menej baviť, menej odpisovať, oddialovali sme stretnutia (z mojej strany) a postupne to vyprchalo. Nie je zlá ale presne ako píšete, oberala ma o energiu, všetko bolo zle, ona má najhoršiu chorobu, najhoršiu prácu. Nechcelo sa mi to už počúvať.

@kkovacovak presne, ani mňa to nebaví. Po poslednom rozhovore s ňou som si uvedomila, že som normálne vyčerpaná z toľkej negativity.

anonym_fe6560
3. júl 2026
@anonym_autor

@kkovacovak presne, ani mňa to nebaví. Po poslednom rozhovore s ňou som si uvedomila, že som normálne vyčerpaná z toľkej negativity.

@anonym_autor normálne to rieš ako dospelá. Vysvetli jej to, možno si z toho niečo vezme do budúcna. A ak sa urazí, tebe to môže byť už jedno. Nechápem tieto tanečky, náznaky, či vo vzťahoch muž-žena alebo kamarátskych. Mala som takú kamošku dlhé roky, postupom sa nám hodnoty/názory začali meniť a bolo medzi nami už také čudné napätie. Normálne som jej napísala, čo sa deje, či si prestaneme tak často písať a ona ma ghostla, správu odignorovala. Ani nemala toľko úcty, aby sme sa po tých rokoch "rozišli" normálne. 35 ročná žena a zachovala sa ako decko.

bystrozraky
3. júl 2026
@anonym_autor

@bystrozraky náznaky by určite nepochopila. Veľa ľudí kritizuje, no seba vníma ako super, proste mi príde, že nie je veľmi schopna sebareflexie. Asi nie je narcis, skôr energeticky upír, ale je pravda, že na začiatku som ju aj polutovala a som empatická. Ona má zdravotný problém, nechcem konkretizovať čo presne, no povedzme niečo na úrovni krivania. A povedala mi na začiatku, že koľkokrát sa na ňu kamarátky vykašľali kvôli tomu, čo sa mi nechcelo veriť a bolo mi jej luto. Teraz po čase si myslím, že zrejme už viac báb ju v minulosti dajake vytesnilo, no nie pre jej hendikep, ako si myslí ona, ale proste kvôli jej povahe. Trocha ju aj podozrievam, či si ma nechce tými vecami uplatit. Zase stala sa mi s ňou nedávno aj taká vec, že som jej niečo kúpila a bola mi dlžná peniaze. Síce sa jednalo o malú sumu, a povedala, že hneď vráti, no potom dlhšie nič a keby som si tie prachy nevypytala, tak ich nemám dodnes.

@anonym_autor presne ako som predpokladal. Dala to cele do jedneho. Hned otestovala, ci si empaticka, a uistila sa, aby si ju nemohla niekam poslat, a vyzeralo to, akoby to bolo koli handikapu. Hehe, ona vlastne spravila len v negativnom zmysle to, co som chcel pouzit na obranu proti nej v mojej prvej rade, kde si jej mala povedat o otrabnej negativnej kolegyni, v ktorej by sa spoznala 🙂
Hlavne sa koli nej nijako netrap... drzim palce. Povedal by som, ze mozno by sa tou story o negativnej kolegyni umudry, lebo je len zranena osoba, co hlada zufalo kamosku. Ale po tom, co ti povedala, ze ju opustaju koli handikapu, a to hned na zaciatku, tak tomu nedavam velku sancu.

anonym_6f7900
3. júl 2026

Mala som takú kolegyňu ktorá nech som spomenula čokoľvek mi chcela "pomáhať"vždy som odmietla .Dokonca kolegyniam nukala sama od seba že im pozícia peniaze a niektoré si od nej požičali.Casom som prišla na to že sa takto vtierala každému len preto aby za ňu v robote robili .Nemám rada takých ľudí a na tvojom mieste by som ju postupne odstavila že nemám čas až prestane sama

domkakvet
3. júl 2026

@anonym_autor postupne.

autor
Včera o 11:04
@bystrozraky

@anonym_autor presne ako som predpokladal. Dala to cele do jedneho. Hned otestovala, ci si empaticka, a uistila sa, aby si ju nemohla niekam poslat, a vyzeralo to, akoby to bolo koli handikapu. Hehe, ona vlastne spravila len v negativnom zmysle to, co som chcel pouzit na obranu proti nej v mojej prvej rade, kde si jej mala povedat o otrabnej negativnej kolegyni, v ktorej by sa spoznala 🙂
Hlavne sa koli nej nijako netrap... drzim palce. Povedal by som, ze mozno by sa tou story o negativnej kolegyni umudry, lebo je len zranena osoba, co hlada zufalo kamosku. Ale po tom, co ti povedala, ze ju opustaju koli handikapu, a to hned na zaciatku, tak tomu nedavam velku sancu.

@bystrozraky ďakujem, nejako ju postupne odstavim. Už mám od nej dnes opäť zmeškané hovory,ach jaj.

anonym_fe6237
Včera o 13:06
@anonym_autor

@bystrozraky ďakujem, nejako ju postupne odstavim. Už mám od nej dnes opäť zmeškané hovory,ach jaj.

@anonym_autor bez konfliktov jedine tak, ze nebudeš mať čas...napiš si na papier 35 výhovoriek a vždy, ked ti zavolá, jednu použi...ja mám takú susedu; ona je majsterka vo výhovorkách..ja by som sice tak nevedela klamať, ale vždy sa vnukov vyhovára - že musí isť variť, hoci vôbec nevari a chodi na obedy a večer do jedálne 😀